SPECIAL | Povestea lui Antonio Dumitru, puștiul de 18 ani care a adus victoria la Galați pentru Poli Iași. Și-a luat viața în piept încă de la 11 ani, când s-a mutat singur, la Nucet: ”Știu cât de mult mă dedic fotbalului și vreau să ajung departe”

Narcis POHOAȚĂ 23 Mar. 2023, 12:09 Liga 2

Politehnica Iași a câștigat la Galați, duminică, derby-ul moldav cu SC Oțelul (scor 2-1), printr-un golul marcat de Antonio Dumitru, un jucător în vârstă de 18 ani, trimis de pe banca de rezerve pe teren de Leo Grozavu cu doar câteva secunde înainte.

Reușita din minutul 68, un lob superb din interiorul careului peste portarul Rareș Pop, a fost prima pentru Antonio Dumitru în tricoul echipie Poli Iași într-un meci oficial, dar și prima pentru tânărul mijlocaș în Liga 2.

Golul marcat cu SC Oțelul de Antonio Dumitru, o fază lucrată la antrenamente, spune el

Intrat pe teren în minutul 67, în locul lui Alexandru Musi, extrema dreaptă a Iașiului a marcat la prima atingere de balon cu o execuție frumoasă, un lob peste portarul Pop, din circa 14 metri lateral dreapta. Pasa, una excelentă, peste apărarea Oțelului, a fost opera unui alt jucător talentat venit de pe bancă în repriza secundă, Francisc Cristea.

Antonio Dumitru, mai simplu ”Dumi”, cum îl alintă colegii, spune că golul nu a fost întâmplător, ci rodul unei faze lucrate intens la antrenamente.

”Este prima mea reușită pentru Poli Iași într-un meci și primul meu gol în Liga a 2-a. Un gol frumos, foarte important, venit într-un moment în care aveam nevoie. Mă bucur că a fost golul victoriei și că am câștigat acest meci important, care ne duce mai aproape de îndeplinirea obiectivului. Sunt foarte fericit că am marcat și îi mulțumesc pe această cale lui Francisc Cristea pentru pasa senzațională pe care mi-a dat-o. Nu a fost un gol întâmplător. Această fază a fost lucrată intens la antrenamente și uite că a dat roade. Încerc des aceste execuții, mai rămân cu colegii după antrenament, exersăm loviturile, șuturile. Îmi plac astfel de execuții și mă bucur foarte mult că mi-a ieșit. Sper să mai am ocazia să înscriu”, a declarat, pentru Liga2.ro, Antonio Dumitru.

Acesta a dezvăluit că antrenorul Leo Grozavu a simțit că va marca: ”Chiar mi-a spus că a simțit că voi da gol și mă bucur că i-am răsplătit încrederea. Am avut sânge rece în fața portarului, l-am văzut ieșit din poartă și m-am gândit să dau mingea cât mai repede peste el. A fost o senzație unică să dau gol chiar la prima atingere de balon. Și cel mai frumos de până acum pentru mine în meciurile oficiale. Le mulțumesc tuturor colegilor, staffului, pentru că au încredere în mine.”

Părinții lui Antonio Dumitru au fost în tribune la Galați

Bucuria golului a fost cu atât mai mare cu cât în tribunele stadionului din Galați s-au aflat și părinții lui Antonio. Iar aceștia s-au emoționat până la lacrimi după reușita fiului lor.

”Părinții mei au fost în tribune la Galați și au fost foarte fericiți că am marcat, au plâns de bucurie. Am fost și eu fericit pentru fericirea lor. Ei vin la meciurile mele de câte ori au ocazia, și în deplasare, și la Iași. Au fost și la debutul meu ca titular la Politehnica Iași, cu Miercurea Ciuc, 0-0 în Copou. Sunt alături de mine și le mulțumesc pentru asta”, spune, emoționat, mijlocașul de 18 ani al Iașiului, care și-a petrecut zilele libere de după victoria de la Galați acasă la părinți, în comuna dâmbovițeană Buciumeni.

A ratat cantonamentul din Antalya pentru că s-a îmbolnăvit de varicelă

Venit în vară la Iași de la echipa din Liga 3 Corvinul Hunedoara, la vârsta de 17 ani, Dumitru a început să joace titular după venirea lui Leo Grozavu în Copou. A făcut față cu brio ”curățeniei” din iarnă, a avut evoluții apreciate în meciurile amicale, dar a ratat cantonamentul din Antalya printr-un ghinion teribil, îmbolnăvindu-se de varicelă cu doar două zile înainte de plecarea în Turcia.

Chiar și așa, s-a antrenat acasă în perioada în care a stat în izolare și s-a pus pe picioare rapid după reîntâlnirea cu stafful.

”Am fost foarte dezamăgit de faptul că am ratat cantonamentul din Antalya. M-am îmbolnăvit de varicelă chiar înainte de a pleca și am fost nevoit să rămân acasă. A fost ciudat când vedeam că băieții se pregătesc în Turcia și joacă meciuri amicale, iar eu sunt acasă. Am pierdut pregătirea fizică, dar stafful a avut încredere în mine și m-a pus pe picioare și mă bucur că acum am reușit să intru din nou la joc. Am încercat să mă antrenez singur acasă, cred că am făcut-o destul de bine, pentru că am venit la Iași cu o pregătire fizică destul de bună”, a completat Antonio Dumitru, care speră ca în cel mai scurt timp să prindă selecții și la echipele naționale: ”Visez și la echipa națională, e normal. Îmi doresc să am evoluții cât mai bune la Poli Iași și să ajung la toate echipele naționale, pas cu pas până la echipa mare.”

Dumitru și-a luat viața în piept încă de la 11 ani, când s-a mutat singur

Antonio a avut o copilărie în care a fost nevoit să se descurce mai mereu singur. La 5 luni a rămas singur, în grija bunicii, în momentul în care părinții au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiei un trai mai bun. A fost crescut de bunici până la 3 ani, vârstă la care părinții săi au revenit acasă.

La 11 ani, ”Dumi” a plecat de acasă la Școala de Fotbal de la Nucet, cu gândul de a deveni fotbalist. S-a maturizat înainte de vreme, prematur, iar toate greutățile prin care a trecut, de multe ori singur, l-au călit.

”Când aveam doar cinci luni am rămas cu bunica, pentru că ai mei au plecat în străinătate. Au fost mereu alături de mine părinții, chiar dacă am fost de multe ori singur. Iar la 11-12 ani am plecat eu de acasă, mi-am luat viața în propriile mâini. Nu a fost ușor, dar am învățat să mă descurc singur. Tata a avut probleme de sănătate, a făcut un transplant renal, dar acum e bine. A fost greu pentru mine în acea perioadă, dar am fost tare, am strâns din dinți. Tata și mama m-au ajutat foarte mult și le mulțumesc din suflet pentru că au fost alături de mine”, povestește Antonio, care va împlini 19 ani în date de 2 noiembrie 2023.

A făcut junioratul la Nucet, unde s-a format și Octavian Popescu

La 6 ani a început fotbalul, la Clubul Sportiv Kinder Târgoviște, iar la 11 ani a plecat la Școala de Fotbal Nucet, tot în Dâmbovița, de unde a plecat și Octavian Popescu, jucătorul FCSB-ului.

La Nucet, Dumitru a stat mai bine de cinci ani, iar la 16 ani a ajuns în pregătire cu Dinamo. Nu a semnat cu trupa din ”Ștefan cel Mare”, iar impresarul său Bogdan Apostu l-a direcționat către echipa din Liga 3 Corvinul Hunedoara, unde a jucat un sezon și a ratat promovarea în Liga 2 la barajul cu Minaur Baia Mare.

”Am stat un sezon la Corvinul, până la 17 ani și jumătate. Am ajuns la baraj fără înfrângere, dar am ratat promovarea. La 16 ani și jumătate am jucat cu Corvinul în acel meci contra FCSB-ului, din 16-imile Cupei României. După ce am ratat promovarea cu Corvinul, am zis că trebuie să fac pasul înainte la Liga a 2-a și impresarul meu m-a adus la Poli Iași. Am dat probe prima dată, iar domnul Claudiu Niculescu (n.r. – antrenorul din acel moment al Politehncii Iași) m-a luat sub comanda lui, a spus că am potențial. Și domnul președinte Cornel Șfaițer a avut mare încredere în mine. Acum lucrez cu domnul Leo Grozavu, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru atenție și pentru încrederea pe care mi-o arată. Am nevoie de încrederea dumnealui și sper să nu-l dezamăgesc. M-a felicitat după golul marcat, m-a luat în brațe, s-a bucurat și dumnealui pentru reușita mea”, a mai spus Antonio Dumitru.

Antonio Dumitru: ”Primul meu cuvânt nu a fost mama sau tata, ci gol”

Fotbalistul Politehnicii se amuză spunând, mai în glumă, mai în serios, că atunci când era bebeluș gângurea despre fotbal. Mama sa i-a spus, mai târziu, că atunci când era mic chiar spunea ”gol” în loc să-și strige părinții.

”Tata a jucat și el fotbal în tinerețe, dar nu la nivel înalt. Era pasionat de fotbal. Și mie de mic copil mi-a plăcut fotbalul. Părinții mei mi-au spus, fără glumă, că primul meu cuvânt nu a fost mama sau tata, ci gol. Și uite ca am ajuns să joc fotbal, să fac ceea ce îmi place. Dar nu vreau să mă opresc aici, vreau să-mi duc visul mai departe și să am o carieră frumoasă. Vreau să-i fac fericiți și pe ai mei”, spune jucătorul de 18 ani.

Cristiano Ronaldo, idolul lui Antonio Dumitru

Idolul lui ”Dumi” este Cristiano Ronaldo. Și nu doar pentru reușitele sale, ci și pentru atitudinea sa față de fotbal, pentru modul cum a muncit pentru a ajunge departe. Iar asta îl motivează să muncească și mai mult, fiind conștient că doar talentul și pasiunea nu ajung pentru a face performanță.

”Cristiano Ronaldo este idolul meu. De mic îl urmăresc. Și nu neaparat pentru ce a făcut pe teren, ci pentru modul cum s-a dedicat fotbalului. Pe lângă talent, disciplina și munca l-au adus în punctul acesta. Sincer, m-a inspirat și pe mine. Muncesc și eu foarte mult separat. Sunt conștient că nu este de ajuns doar calitatea fotbalistica, ai nevoie de viteză, de forță, de tehnică, de multe altele. Stau și eu după antrenamente și lucrez”, spune Antonio.

”Vreau să ajung departe. Știu cât de mult mă dedic fotbalului și o să reușesc”

Plecând de la Nucet, unde s-a format și Octavian Popescu, mijlocașul lui Poli speră să-i calce pe urme mijlocașului de la FCSB, să ajungă la un club de top din țară, iar de acolo în străinătate.

”Sper să am și eu parcursul lui Tavi Popescu, dar să-l depășesc. Vreau să ajung să joc la cel mai înalt nivel. Știu că va fi greu, dar am încredere în mine, pentru că știu cât de mult mă dedic fotbalului. Acum îmi doresc să promovez cu Poli Iași în SuperLigă, să am evoluții tot mai bune, iar de acolo să plece toate. Să înscriu goluri, să dau assisturi, să-mi ajut echipa cât mai mult și de aici să merg tot mai sus în carieră. Sigur, cu ajutorul lui Mister și al staffului”, a mai spus Antonio Dumitru, care are avantajul de a putea evolua pe mai multe posturi. A început fotbalul ca mijlocaș central, număr 10, dar cu timpul a jucat mijlocaș ofensiv, extremă stângă sau dreaptă, dar poate juca și vârf împins.

În ceea ce privește promovarea cu Poli Iași, Dumitru nu-și face probleme și este convins că echipa va juca la victorie chiar și după ce va fi promovată matematic: ”Nu vom lăsa garda jos, vom juca toate meciurile la victorie, nu vrem să avem pași greșiți chiar și dacă vom promova cu câteva etape înainte. Acum, sincer, mi-e gândul deja la meciul cu Buzăul. Normal că îmi doresc să joc, dar decizia îi aparține lui Mister. Eu sunt pregătit să joc și chiar dacă vin de pe bancă sper să aduc un plus, așa cum s-a întâmplat și la Galați, când am marcat.”

  • 10 meciuri, dintre care cinci începute ca titular, iar în trei dintre ele a fost integralist are Antonio Mihai Dumitru în acest sezon de Liga 2 la Poli Iași. A totalizat 547 de minute pe teren și a marcat 1 gol.

Foto: Leczki Jozsi și Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/romania-u19-esec-la-scor-cu-norvegia-u19-la-turul-de-elita-19264313

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bonusul-primit-de-jucatorii-iasiului-de-la-leo-grozavu-dupa-victoria-de-la-galati-19264185

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-cu-catalin-itu-fotbalistul-facut-ko-in-derby-ul-moldovei-eram-cu-ochii-inchisi-auzeam-cateva-voci-in-jur-si-voiam-sa-continui-meciul-ce-a-simtit-jucatorul-iasiului-in-mo-19264132

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-si-a-luat-un-avans-important-in-clasament-dupa-victoria-de-la-galati-dar-cornel-sfaiter-vrea-concentrare-maxima-pana-la-promovarea-matematica-intrarea-brutala-a-lui-ghiocel-l-a-speriat-19264077

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-la-primul-esec-pe-teren-propriu-poli-iasi-castiga-in-superioritate-derby-ul-moldav-si-se-distanteaza-la-7-puncte-fata-de-trupa-lui-dorinel-munteanu-19264021

Narcis POHOAȚĂ 23 Mar. 2023, 12:09 Liga 2
Pe aceeași temă