Scrisoarea deschisă a celor de la ASU Politehnica, în vremuri pandemice. Clubul timișorean cere sprijin pentru fotbal de la FRF și stat și sugerează scoaterea obligativității testelor de coronavirus. ”Traversăm o perioadă extrem de dificilă din toate punctele de vedere”

Anda DELIU 12 Aug. 2020, 14:15 Liga 2
Scrisoarea deschisă a celor de la ASU Politehnica, în vremuri pandemice. Clubul timișorean cere sprijin pentru fotbal de la FRF și stat și sugerează scoaterea obligativității testelor de coronavirus. ”Traversăm o perioadă extrem de dificilă din toate punctele de vedere”

La o zi după ce a transmis, prin vocea unor suporteri care sunt și sponsori, că Liga 2 ar trebui organizată în acest sezon care urmează să înceapă sub forma a două serii geografice, ASU Politehnica vine cu o scrisoare deschisă în care recunoaște că are mari probleme. Clubul timișorean vrea și reguli clare în cazul în care o echipă are un jucător infectat cu COVID-19, revizuirea protocolului medical în sensul unei relaxări, dar și ajutor financiar pentru cluburi de la FRF sau stat!

ASU Politehnica spune că, deoarece nu este permis accesul suporterilor la meciuri, sponsorii lor au fost afectați financiar, iar costurile de organizare a meciurilor au crescut din cauza testărilor, bugetul clubului a fost diminuat. Procentul ar fi de 50 la sută, enorm, mai ales dacă ținem cont că niciodată acest buget nu a fost mare.

”După estimările noastre, bugetul de venituri al clubului va înregistra o scădere de aproximativ 50% în sezonul viitor, datorită disputării meciurilor fără spectatori și a diminuării sumelor încasate din contractele de sponsorizare încheiate cu partenerii comerciali. Coroborat cu o creștere a cheltuielilor, provocată de testarea obligatorie a componenților lotului și a staff-ului tehnico-administrativ, acest lucru va duce într-un final la o criză financiară, iar acest fapt nu va fi resimțit doar de către clubul nostru. Suntem convinși că există și alte organizații sportive înscrise în Liga a 2-a care întâmpină și vor întâmpina aceleași probleme ca și noi, desfășurarea activității în aceste condiții fiind extrem de dificilă fără sprijin pentru a depăși acest moment delicat”, spune clubul timișorean în scrisoarea deschisă transmisă către ”Federația Română de Fotbal, Cluburile participante în Liga a 2-a Casa Pariurilor, sezonul 2020/2021, respectiv Reprezentanții mass-media”.

Timișorenii cer sistem cu două serii cu un play-off pentru noul sezon de Liga 2

Dacă la conferința de presă de marți, clubul alb-violet a propus doar un campionat tur-retur cu două serii, fără play-off, în scrisoarea deschisă a nuanțat puțin propunerea, cu un play-off de șase între primele trei clasate din cele două serii.

”Considerarea următorului sezon de Liga 2 ca fiind unul de tranziție și disputarea acestuia într-un sistem organizatoric cu două serii, împărțirea echipelor făcându-se după criteriul geografic (est – vest). Considerăm acest lucru ca fiind esențial, din mai multe motive. Un campionat într-o singură serie cu 21 de echipe înseamnă un număr foarte mare de meciuri. Vor exista cazuri de meciuri care vor trebui amânate și reprogramate datorită cazurilor de infectare, așa cum am văzut și în finalul sezoanelor trecute de Liga 1 și Liga 2. În cazul unui program extrem de încărcat nu vor exista date disponibile pentru a reprograma un anumit număr de meciuri, cel puțin fără a afecta programul de pregătire al cluburilor. De asemenea, într-un sistem cu două serii cheltuielile de organizare ale cluburilor sunt mai reduse, datorită distanțelor relativ scurte pe care trebuie să le parcurgă până în orașul în care dispută un joc, acest lucru putând contribui și la scăderea riscului de infectare al celor care fac deplasarea (jucători și staff). Pentru a compensa numărul scăzut de jocuri dintr-un sistem cu două serii (una de 10 echipe și una de 11 echipe), precum și eventualele diferențe de valoare dintre cele două serii, se poate organiza un sistem play-off cu primele trei clasate din fiecare serie. Acest lucru poate spori și atractivitatea viitorului sezon, din punct de vedere al publicului și al deținătorilor drepturilor media”, spun cei de la Poli.

Regulament clar pentru echipele cu infectați

ASU Politehnica a avut în ultimele săptămâni trei jucători cu teste pozitive (Mario Contra, Raul Vidrăsan și Bogdan Vasile), fapt care a dat puțin peste cap pregătirea echipei. Din cauza bramburelii din Liga 1, ASU Poli propune un regulament clar pentru situațiile în care vor apărea fotbaliști infectați.

”Stabilirea unui regulament extrem de clar cu privire la situațiile de infectare ce pot apărea în cadrul unui club, în timpul sezonului, și felul în care acestea afectează din punct de vedere sportiv clubul. Este imperios necesar să se cunoască de la început implicațiile pe care unul sau mai multe cazuri de infectare pot afecta din punct de vedere sportiv clubul, prin neprogramări, depunctări, anulări ale unor rezultate, astfel încât să putem ști cum vom lua cele mai bune decizii în vederea organizării activității”, cer timișorenii.

Nu mai vor să plătească testele pentru coronavirus

Cei de la ASU Poli spun că fotbalul este obligat acum să facă numeroase teste pentru coronavirus, deși oamenii din alte sectoare nu au această obligație. Clubul cere revizuirea protocolului sanitar sau, dacă nu se scoate testarea obligatorie, să se facă fără bani, în spitalele de stat. Reamintim că, legal, în acest moment, testarea la cerere, fără a fi vorba de persoane cu simptome care au luat contact cu un bolnav, se plătește.

”Inițierea de discuții și dezbateri publice între reprezentanții Federației Române de Fotbal, Ministerului Sănătății, și a oricăror alte instituții abilitate, în vederea revizuirii protocolului sanitar pe care cluburile trebuie să îl aplice, a măsurilor de protecție pe care fiecare club este obligat să le respecte, inclusiv în privința testărilor Covid ce trebuie efectuate. Trebuie avut în vedere că fotbalul este, probabil, singurul domeniu în care se solicită testări obligatorii la locul de muncă pentru ca activitatea să poată fi desfășurată, lucru ce nu este prevăzut legal în alte domenii în care există interacțiune fizică între un număr mai mare de angajați, în spații închise. În cazul în care testările rămân obligatorii, se pot iniția discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru realizarea testelor în spitale de stat, toți componenții lotului fiind asigurați în sistemul național de sănătate”, consideră bănățenii.

Bani de la FRF și de la stat

Politehnica spune că ar fi oportun că FRF să acorde bani cluburilor, dar și să reducă din taxe. În caz că acest lucru nu e posibil, clubul consideră că ar fi oportun ca statul să finanțeze structurile sportive.

”Acordarea de sprijin financiar de către Federația Române de Fotbal, sub orice formă legală posibilă, din surse proprii sau externe, cluburilor afectate de pandemia de coronavirus. Considerăm oportună reducerea taxelor de participare în competiție pentru o perioadă limitată, astfel încât bugetele cluburilor să nu fie împovărate suplimentar în această perioadă. Finanțările pot, de asemenea, veni sub formă de granturi acordate în baza unor proiecte depuse de către cluburi, pentru activitatea la nivel de seniori sau în sectorul juvenil.

În cazul în care nu pot fi puse la dispoziție fonduri suplimentare directe din partea Federației Române de Fotbal, considerăm oportună inițierea lobby-ului pe lângă autoritățile cu putere de decizie, pentru acordarea de finanțări din bugetul de stat, nerambursabile, pe bază de proiect. S-a discutat la începutul lunii iulie de granturi acordate organizațiilor sportive afectate de pandemia de coronavirus, considerăm oportună reluarea dezbaterilor publice pe marginea acestui subiect, astfel încât să poată fi stabilite prioritățile cluburilor sportive și modul în care ar trebui să se acceseze aceste finanțări. De asemenea considerăm important ca toate cluburile sportive să fie informate în permanență cu privire la oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa, pe parcursul desfășurării sezonului”, cer alb-violeții.

Decizii pentru campionatul de juniori

ASU Politehnica spune că e nevoie rapid de o decizie clară pentru compeitțiile de juniori.

”Stabilirea unui mod de desfășurare a pregătirii și competițiilor la nivel juvenil. Politehnica Timișoara are una dintre cele mai bune academii de fotbal din țară, sportivii noștri fiind angrenați atât în competițiile de Elită, cât și în campionatele naționale, la toate categoriile de vârstă. Considerăm că ar trebui făcute mai multe scenarii de lucru, împreună cu reprezentanții cluburilor de juniori, astfel încât micii sportivi să nu aibă perioade de inactivitate și să își poată desfășura activitatea într-un mod cât mai apropiat de normal”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Vor consultare democratică

În încheiere, clubul ASU Poli cere o consultare a tuturor cluburilor din Liga 2.

”Considerăm ca fiind extrem de importantă consultarea între toate părțile implicate în sezonul 2020/2021 al Ligii a 2-a. Toate deciziile ar trebui să se ia în mod democratic, în urma unor dezbateri a tuturor aspectelor, prin votul membrilor afiliați. Astfel încât toate deciziile să se ia având în vedere ceea ce este mai bine pentru fiecare club în parte”, a mai precizat ASU Poli, ”Un club diferit”, așa cum se autointitulează.

Anda DELIU 12 Aug. 2020, 14:15 Liga 2
Pe aceeași temă