„Sărăcia, foamea probabil că i-a îndemnat la astfel de gesturi”. Adversarii echipei anchetate de blaturi cer federației să ia măsuri dure: „Este o pată neagră asupra Ligii 2”

Marius ANGHEL 03 Nov. 2015, 16:55 Liga 2

De luni, 2 noiembrie 2015, Federația Română de Fotbal a declanșat o anchetă privind meciurile trucate la nivelul eșalonului fotbalistic secund, prima concluzie fiind aceea că multe partide din sezonul competițional 2014-2015 au fost trucate. În acest controversat caz este amintit și numele echipei CF Brăila, cu referire la meciul din turul turneului play-off cu Gloria Buzău, principala suspectă în anchetă, partidă câștigată de brăileni cu 3-2.

Rețeaua mafiei transfrontaliere a pariurilor în care au fost angrenați fotbaliști, antrenori și conducători de club din Liga a II-a ar fi trucat nenumărate partide oficiale și amicale, în perioada iulie 2014 – mai 2015. Incriminați sunt în primul rând antrenorul și președintele clubului Gloria Buzău, Viorel Ion și respectiv Dan Tulpan.

Avramescu: „Cei vinovați să plătească”

Conducerea echipei Dacia Unirea Brăila, fosta CF Brăila consideră că forul de la București trebuie să analizeze toate probele și să ia măsurile care se impun în astfel de situații ce pun într-o lumină nefastă fotbalul din acest eșalon.

„Este foarte bine că s-au dat publicității aceste fapte reprobabile, să se facă lumină în acest caz, iar cei vinovați să plătească. Se reconfirmă faptul că noi nu am avut nicio implicare în astfel de meciuri aranjate. Eu spun încă o dată că de când am venit la conducere, fie că s-a numit CF Brăila, fie cum se numește acum, Dacia Unirea, clubul nu a fost implicat în astfel de partide trucate. Din păcate, este o pată neagră asupra fotbalului din Liga a II-a, dar poate era momentul să se întâmple așa ceva. Trebuia să fie un moment zero în fotbalul din eșalonul secund, să se pună capăt blaturilor și poate că acesta este momentul potrivit”, a declarat, citat de obiectivbr.ro, Valentin Avramescu (foto mic, în centru), președintele clubului Dacia Unirea.

Pânzaru: „Este timpul să se ia și măsuri, că de vorbe suntem sătui”

Antrenorul Alin Pânzaru a fost la fel de tranșant când a fost rugat să comenteze situația existentă în acest moment în fotbalul din eșalonul secund. „Foarte bine, să se facă anchete și poate este timpul să se ia și măsuri, că de vorbe suntem sătui. Dacă au dovezi clare, cei de la federație trebuie să treacă la fapte. Participi în acest campionat și apare și numele tău, fără să ai vreo vină, cei care au păcălit fotbalul să plătească. Campionatul trecut nu a avut nicio miză, poate de aceea au procedat în acest fel, acum este cu totul altceva, fiecare punct contează deoarece se va schimba sistemul competițional”, a fost prima reacție a antrenorului principal, Alin Pânzaru.

Rugat să spună dacă i s-a părut ceva suspect la partida CF Brăila – Gloria Buzău din turul turneului play-off, câștigată de brăileni cu 3-2, tehnicianul brăilean a răspuns la fel de ferm. „De obicei, pe mine mă interesează doar echipa mea. Dar la acel joc am rămas surprins de faptul că la 3-2 pentru noi fotbaliștii de la Gloria Buzău nu au avut nicio reacție, noi aveam mingea și nu ne ataca nimeni. Sărăcia, foamea probabil că i-a îndemnat la astfel de gesturi, să vedem ce măsuri concrete se vor lua”, a mai spus Pânzaru.

VEZI ce a declarat și Cosmin Necoară și Cristi Mitrea despre meciul cu Gloria Buzău

O reacție a venit și din partea căpitanului echipei brăilene, Sorin Frunză: „Dacă au fost prinși cu mâța în sac, să plătească. Mă bucur că s-a mai confirmat încă o dată că noi nu am fost implicați în meciuri trucate. Astfel de echipe nu au ce căuta în sistem, dar până acum totul a fost la stadiul de vorbe, să vedem și deciziile, iar acestea să fie dintre cele mai dure, ca astfel de fapte să nu se mai producă”.


 

Conform surselor ProSport, meciul dubios din sezonul 2014-2015 al Ligii 2 care apare în hârtiile anchetatorilor și în care se regăsește și CF Brăila este următorul:

Play-off, 2 mai 2015: CF Brăila – Gloria Buzău         3-2

Aici întâlnim unul caz atipic din mai multe puncte de vedere. Înaintea partidei, Ion Viorel și-a avertizat jucătorii că, dacă nu câștigă, vor fi dați afară, iar echipa – desființată. Păcăliți, jucătorii s-au grăbit să parieze pe victoria Buzăului. A doua zi însă, chiar în dimineața partidei, antrenorul a revenit și le-a cerut să marcheze gol sau goluri, iar dacă nu reușesc, să îi lase pe brăileni să înscrie. Pe parcursul partidei, Ion Viorel le-a transmis jucătorilor când anume trebuie să încaseze goluri.

Este relevant de notat că, potrivit dovezilor strânse de FRF, acesta a fost unul din puținele meciuri în care adversarii nu par să fi fost complici. Jucătorii și antrenorii brăileni au sesizat că e ceva în neregulă, manifestându-și indignarea pentru circul la care fuseseră părtași fără voie.

Betting Fraud Detection System a semnalat FRF că în timpul meciului au fost înregistrate pariuri suspecte pe faptul că se vor marca minimum 3-5 goluri.

CITEȘTE și: Mecanismul cutremurător al mafiei transfrontaliere a pariurilor, subiectul primei anchete oficiale FRF, care începe luni. Lista blaturilor e uriașă, tot campionatul – compromis

Antrenorul Gloriei Buzău se ferea și de directorul sportiv: „Nu aveam voie la ședințe”. Discuțiile despre blaturi se purtau cu jucătorii pe gazon sau la dușuri, cu robinetele deschise

Președintele de la FC Voluntari spune că meciurile cu Gloria Buzău „au fost pe viață și pe moarte”. UEFA și FRF susțin contrariul: blaturi la pariuri. UPDATE de la FRF

Articol scris de Costel FILIP

Marius ANGHEL 03 Nov. 2015, 16:55 Liga 2
Pe aceeași temă