Politehnica Iași este în grafic în ceea ce privește obiectivul pentru acest sezon de Liga 2, ediția 2022-2023. Echipa preluată din etapa a 10-a de Leo Grozavu a încheiat anul pe locul 2, cu 31 de puncte, la egalitate cu SC Oțelul, la două lungimi de liderul Steaua și are șanse mari de a accede în play-off.
Cu trei etape înainte de finalul sezonului regular, ieșenii au șase puncte avans față de echipa de pe locul 7 (FK Miercurea Ciuc) și greu mai pot rata prezența în grupa pentru promovare.
Ca număr de puncte, Iașiul stă bine, chiar foarte bine, dacă ținem cont de calitatea jocului etalat în prima parte a sezonului de elevii pregătiți mai întâi de Claudiu Niculescu (etapele 1-9), apoi de Leo Grozavu (etapele 10-16). Moldovenii au un punct sub media de 2 puncte meci, una care îți asigură nu doar prezența în play-off, ci chiar promovarea, după cum spunea fostul tehnician al Buzăului, matematicianul Cristian Pustai.
Ținând cont de faptul că Steaua, liderul la zi al campionatului Ligii a 2-a, nu poate accede în prima ligă, Iașiul este prima într-o ierarhie a formațiilor cu drept de promovare, devansând la golaveraj nou-promovata SC Oțelul Galați.
Ca joc, însă, Poli Iași a dezamăgit în multe meciuri disputate în prima parte a sezonului. Una dintre scuze, lipsa omogenității, poate fi invocată până la un punct, în condițiile în care lotul a fost remaniat aproape în întregime în vară. Bugetul mare asigurat de către municipalitate, salariile bune sau chiar foarte bune pentru nivelul ligii secunde, achitate la timp, condițiile foarte bune, calitatea și experiența multor jucători cu nume transferați în vară ar fi trebuit să-și pună amprenta și pe jocul echipei. S-a întâmplat, însă, destul de rar.
Iașiul a pornit în vară cu Claudiu Niculescu pe banca tehnică, o soluție la care s-a ajuns după ce alți antrenori cu nume mai sonore și cu experiență mai bogată la nivelul primei ligi au refuzat Politehnica.
În cele două stagii de pregătire din vară, Niculescu a reușit să pună pe picioare o echipă neomogenă, cu gândul declarat de a obține puncte, jocul fiind lăsat pe planul secund. ”Punctele aduc promovarea, nu jocul spectaculos”, spunea în mod repetat Niculescu, atunci când i se imputa jocul slab al echipei.
Iașiul a început cu o remiză albă pe terenul nou-promovatei SC Oțelul Galați, cele două formații fiind singurele fără eșec în propriul fief până acum. Au urmat trei succese consecutive, acasă cu Viitorul Pandurii, la Dej, cu noroc, dar și cu ajutorul arbitrilor și din nou acasă cu Concordia Chiajna, rezultate ce au urcat echipa ieșeană pe locul 3, la egalitate cu Șelimbăr și Slobozia.
Moldovenii erau pe val, însă Steaua a readus formația ieșeană cu picioarele pe pământ. Elevii lui Claudiu Niculescu au făcut un meci foarte slab în Ghencea, pierdut la limită (1-2).
Era primul meci dintr-o serie de foc, cu contracandidate la play-off, din care Poli a ieșit bine: victorie acasă cu Buzăul, printr-un autogol, remiză albă la Slobozia, succes în Copou cu Minaur Baia Mare. Au fost trei rezultate bune, obținute însă cu mult noroc, pe fondul unor evoluții modeste.
A urmat eșecul incredibil de la Timișoara, 1-3 cu Ripensia, în etapa a 9-a, după ce bănățenii au avut 3-0! Înfrângerea a dus la despărțirea de Claudiu Niculescu și venirea pe banca tehnică a lui Leo Grozavu, tehnician curtat cu insistență de ieșeni și în vară.
Leo Grozavu nu a stat pe bancă la primul său meci, nedorind să-și aroge meritele unui succes scontat în fața ultimei clasate pe atunci, Metaloglobus (scor 1-0). Au urmat un eșec la Slatina, după o nouă evoluție foarte slabă a Iașiului și o remiză albă în Copou cu FK Miercurea Ciuc.
După această ”dublă” fără victorie și fără gol marcat, Iașiul s-a trezit și a avut un sprint final de an aproape perfect, cu 10 puncte din 12 posibile, cele două puncte fiind pierdute la ultima fază, la Brașov (2-2). În rest, victorii la Dumbrăvița (3-0), acasă cu Dinamo (1-0) și la Clinceni cu Unirea Constanța (2-1).
După remiza cu ciucanii, din etapa a 11-a, Poli era pe locul 6, la cinci puncte de lider, însă seria bună din final a adus-o pe locul secund, la două lungimi de lider.
Ca joc, comparativ cu ”Era Niculescu”, Poli a devenit mult mai agresivă, ține mai mult mingea, stă mai mult în jumătatea adversă, parcă și atitudinea s-a schimbat mult în bine. Continuă însă să sufere la finalizare (chiar dacă în ultimele 4 meciuri a marcat 8 goluri), iar defensiva a dat și ea rateuri, în ciuda numărului mic de goluri încasate.
Poli Iași și SC Oțelul Galați sunt singurele formații din Liga a 2-a neînvinse pe teren propriu în prima parte a campionatului.
Gălățenii au șapte victorii și două remize în nouă meciuri, în timp ce ieșenii au strâns în Copou șase victorii și o remiză albă, FK Miercurea Ciuc fiind singura echipă care a luat puncte la Iași. Dacă la ofensivă este abia a 9-a acasă, Poli Iași are în schimb cea mai bună apărare pe propriul teren – un gol, marcat de Concordia Chiajna.
Trebuie remarcat faptul că Poli Iași este neînvinsă în Copou de mai bine de un an, ultimul eșec acasă datând din 23 octombrie 2021, 1-3 cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu. De atunci, moldovenii pregătiți de Costel Enache, Claudiu Niculescu sau Leo Grozavu au înregistrat 11 victorii și 3 remize în cele 14 meciuri disputate.
Dacă pe teren propriu este a doua ca număr de puncte, după Oțelul, Iașiul a dezamăgit crunt în deplasare în prima parte a campionatului.
Într-un clasament al meciurilor din deplasare, Poli Iași ocupă locul 6, cu doar 12 puncte. Steaua și Unirea Dej au cele mai puține înfrângeri ”afară”, câte una. Steaua conduce la victorii pe teren străin, cu 5 reușite în 7 meciuri.
Moldovenii au câștigat doar trei meciuri din nouă, cu Dej, Dumbrăvița și Unirea Constanța. În rest, a înregistrat trei remize și trei înfrângeri. Remize pe terenul unor contracandidate la play-off, SC Oțelul, Slobozia și Brașov, eșecuri la liderul Steaua, dar și, surpriză, la Ripensia și Slatina!
De remarcat că Iașiul a primit 10 din cele 11 goluri în deplasare, scăpând fără gol încasat doar în trei din cele nouă partide disputate pe teren străin (cu Oțelul, Slobozia și Dumbrăvița)! Un parcurs foarte slab pentru o pretendentă la promovare.
Iașiul ”s-a luptat” în prima parte a sezonului cu un record greu de egalat! În primele 12 etape, gruparea din Copou nu a reușit să înscrie niciun gol în prima repriză, un aspect mai rar întâlnit, remarcat chiar și de către antrenorii adversarelor.
Poli a spart gheața abia în etapa a 13-a, când Cătălin Hlistei a marcat în minutul 26 al partidei din deplasare cu Dumbrăvița. A fost meciul mai multor premiere pentru Politehnica: primul gol în prima repriză, cel mai categoric succes din prima parte a campionatului (3-0), primul meci cu 3 goluri marcate, prima victorie cu Leo Grozavu pe banca tehnică, prima dublă pentru Cătălin Hlistei, prima reușită pentru Alin Roman.
Echipa ieșeană rămâne, în schimb, fără gol marcat în prima repriză pe teren propriu în acest sezon, toate cele nouă reușite venind după pauză!
Clubul din Copou a adus în vară, dar și pe parcursul campionatului un număr record de jucători – 25! Primii au venit cei doi experimentați fotbaliști de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Gabriel Vașvari și Răzvan Tincu, după care au fost aduși, rând pe rând, alți 23 de jucători.
Între timp, din cei 25 Poli a renunțat la Dohotariu, Fică, Karachanakov și Hunte, iar pe Ciubăncan și Deac i-a împrumutat.
1. Gabriel Vașvari (mijlocaș central, ultima echipă Sepsi)
2. Răzvan Tincu (fundaș central, Sepsi)
3. David Ciubăncan (atacant, Șoimii Lipova)
4. Alexandru Dohotariu (portar, Sporting Juniorul Vaslui, împrumut)
5. Ștefan Ștefanovici (fundaș stânga, Sporting Juniorul Vaslui, împrumut)
6. Octavian Cracea (mijlocaș central, Sporting Juniorul Vaslui, împrumut)
7. Viorel Lică (fundaș central, Petrolul Ploiești)
8. Anton Karachanakov (mijlocaș stânga bulgar, Pirin Blagoevgrad – Bulgaria)
9. Pawel Tomczyk (atacant polonez, CS Mioveni)
10. Mădălin Martac (fundaș dreapta, Chindia Târgoviște)
11. Torino Hunte (mijlocaș lateral olandez, Den Bosch – Olanda)
12. Denis Ciaun (fundaș stânga, Știința Miroslava)
13. Alexandru Anton (mijlocaș dreapta, CSM Ceahlăul Piatra Neamț)
14. Julian Augusto Marchioni (mijlocaș central argentinian, Panserraikos – Grecia)
15. Alin Fică (mijlocaș central, CFR Cluj, împrumut)
16. Antonio Dumitru (mijlocaș dreapta, CS Hunedoara)
17. Darius Vasile Deac (atacant, Universitatea Cluj)
18. Enrichi Finica (fundaș stânga, Rapid, împrumut)
19. Denis Andrei Bujor (mijlocaș dreapta, Farul Constanța, împrumut)
20. Cătălin Hlistei (extremă stângă, Universitatea Cluj)
21. Paul Fosu Mensah (fundaș, Helmond Sport – Olanda)
22. Nicolas Del Priore (mijlocaș central argentinian, Deportivo Maipu – Argentina)
23. Alin Roman (mijlocaș, SKU Amstetten – Austria)
24. Tobias Knoflach (portar austriac, Sambenedettese – Italia)
25. Risto Jankov (portar nord-macedonean, FK Kaspiy Aktau – Kazahstan)
16 9 4 3 20-11 31p (+9)
Locul 2 cu 3 etape înainte de finalul sezonului regulat, la două puncte de liderul Steaua, 6 puncte avans de locul 7, primul sub linia play-off-ului.
Parcurs acasă
7 6 1 0 9-1 19p (+8)
Locul 2 în clasamentul meciurilor de pe teren propriu, după Oțelul Galați (23 de meciuri din 9 meciuri). Oțelul și Poli Iași sunt singurele echipe neînvinse pe propriul teren.
Parcurs în deplasare
9 3 3 3 11-10 12p (+1)
Locul 6 în clasamentul meciurilor din deplasare. Steaua și Unirea Dej au cele mai puține înfrângeri în deplasare, câte una. Steaua conduce la victorii ”afară”, cu 5 reușite în 7 meciuri.
9 5 2 2 11-7 17p (+4)
A lăsat echipa pe locul 5, cu 17 puncte, la 1 punct de locul 2 promovabil direct și la 3 puncte de lider.
7 4 2 1 9-4 14p (+5)
Echipa a încheiat anul pe locul 2, cu 31 de puncte, la 2 puncte de lider.
Marcatori: Cătălin Hlistei, Gabriel Vașvari (3 din penalty) – câte 4 goluri, Shayon Harrison – 3, Alin Roman, Mykhaylo Plokhotnyuk, Florin Plămadă – câte 2, Pavel Tomczyk, Enrichi Finica – câte unul, Trebotic (Gloria Buzău, autogol).
Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto), Leczki Jozsi (Mediafax Foto) și Antonio Vasile (Sport Pictures)
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-invins-in-ceata-stiinta-miroslava-intr-un-amical-in-care-leo-grozavu-a-testat-mai-multi-jucatori-19256276
https://liga2.prosport.ro/liga-3/poli-iasi-trage-cu-ochiul-la-vecinii-de-la-uricani-leo-grozavu-va-testa-un-atacant-camerunez-care-s-a-remarcat-la-stiinta-miroslava-tibor-selymes-e-un-jucator-cum-nu-are-poli-19256155
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-invins-in-ceata-stiinta-miroslava-intr-un-amical-in-care-leo-grozavu-a-testat-mai-multi-jucatori-19256276