ProSport a petrecut o zi cu Gabi Tamaș în noua sa postură. Fostul fotbalist care a jucat în campionate precum Premier League, Primera Division sau Ligue 1 și a strâns 67 de selecții la echipa națională pășește, hotărât, pe proaspătul drum ales, cel de manager sportiv. La Concordia Chiajna.
În câteva ore în care a fost ghidul jurnaliștilor, brașoveanul și-a prezentat, la fir, proiectul. Cum poate fi un fost fotbalistul rebel, un managerul model? Din așchii ale discursului său, Tamaș, sindicalistul vestiarelor prin care a trecut, pare că își joacă această carte cu o mână de fier.
Obținem, cu greu, validarea unui drum spre Chiajna. Propunerea pentru un interviu cu Gabi Tamaș se lovește de mai multe amânări.
Noul manager sportiv al Concordiei spune că este strâns de timp și nu prea are ce să declare. În plus nu vrea să-și asume faptul divers și să-și dea cu părerea despre cotidianul fotbalului românesc. Trecutul său e rulat în sute de pagini și zeci de jurnale. Însă vrem, cu încăpățânarea de breaslă, să vedem ce aspecte are prezentul. Gabi Tamaș în noua sa viață profesională. Manager de club.
Pe drum, într-o zi din miez de săptămână, în cordonul nesfârșit de eșapamente turate care se scurge din arterele cartierului Militari spre mirajul Ilfovului citadin, îi spun colegului care urmează să asigure imaginea că simt că merg spre un experiment social, nu la un reportaj.
„De ce?”. Mă întreabă printre blestemele sale de șofer elocvent.
Pentru că subiectul nostru, un fost fotbalist rebel – fotbalist!- în ale cărui derapaje nu pare că a mucegăit vreun fir de regret, a îmbrăcat haina unei poziții care suportă conduita responsabilității corporatiste. Și Tamaș a mai fost, prin flama vestiarelor, un ferm sindicalist. În acest context, funcția de manager pare precum o formă de trai pe cuțitul primejdiei.
Atât pentru el, cât și pentru angajator. Concordia Chiajna.
Doamnelor și domnilor, Gabi Tamaș la microfon! Drumul de la fotbalistul rebel, la managerul model.
Mă axez pe ce am de făcut eu în noua mea postură, pe acest club, nu vreau să mă uit în altă parte. Dacă ați venit, discutăm de asta. De ce am eu în cap în proiectul meu. Asta vă prezint, nu alte lucruri, despre asta vorbim”
Gabi Tamaș – manager sportiv Concordia Chiajna
Oficialul Tamaș este tranșant. Și în fața noastră, dar și în raport cu rutina unui club care intră rar în buretele microfoanelor. Acum, cu siguranță, Concordia va fi pândita de hidra ratingului.
Din start, fostul fundaș internațional spune că nu digeră termenul subaltern.
”Prefer să lucrez în echipă. Nu-mi place să decid singur, agreez să ne întâlnim, să discutăm cu cei din club, mă sfătuiesc foarte mult și cu șeful de academie. Nu poți lua decizii singur și, după, domne tu ai fost… La noi în țară știi cum e? O aruncăm de la unul la altul. Nu ne asumăm nimic. Cum am văzut în Anglia, antrenamentele erau făcute de 20 de inși”.
În plin efect de ghid prin baza sportivă a clubului din eșalonul secund, întrebăm de biroul managerului sportiv. Chiar pe managerul sportiv.
Unde e biroul meu? Aici, în iarbă, ești în biroul meu, te-am dus, până acum, pe la vreo cinci birouri”
Tamaș s-a retras din activitate anul trecut. La 40 de ani, surprinzător, a anunțat că a încheiat-o cu fotbalul. Au urmat câteva luni în care și-a căutat calea, a stat mai mult lângă familie și a ales. Administrația. S-a înscris la cursurile pentru formarea directorilor sportivi cu patalama din cadrul Federației Române de Fotbal și, după ce a primit mai multe oferte, ”unele din primul eșalon”, una chiar de la Dinamo – din partea clubului la care spune că s-a simțit cel mai bine existând o formă de interes-, brașoveanul a ales formația de pe locul 3 în play-out-ul matineului.
Întrebat de ce nu Dinamo, Tamaș întoarce cursul jocului: ”Nu! De ce Concordia! Pentru că o să vă duc să vedeți ce înseamnă Concordia Chiajna. Am venit pentru că aici ai de toate, în primul rând infrastructura unde se antrenează copiii, ce condiții au și ce vreau eu, de la vară, să îmbunătățim. Și la echipa mare, la fel, o să ne bazăm foarte mult pe recuperare, vitaminizare, alimentație. Am vorbit cu Cristi Tănase, dânsul a fost un mare factor, relația pe care o avem, care datează din perioada în care eram copil la Dinamo și ne-am înțeles asuprea proiectului. Termen scurt, mediu și lung. Proiectul meu se bazează pe academie și pe echipa mare.”
Tamaș spune că noua postură arde mai mult timp și presupune mai multă responsabilitate. Perioada de câteva ore petrecută împreună a fost fracturată de zeci de telefone. ”Stai…, imediat …. mă întorc repede… asta e important, e vorba de un sponsor… nu pot să amân… mă scuzați, dar trebuie să răspund”.
De multe ori am regretat coloana din nervura de beton a blocurilor socialiste ale cartierului Militari. E și asta un experiment social. Gabi Tamaș nu pare a fi victima vreunul ritual profesional. Iar când juca fotbal, de multe ori, unele ore păreau că-l încurcă. Răzvrătitul de ieri, vorbește, în prezent, despre importanța orei ”8 dimineața”.
Am început să muncesc mai mult decât atunci când eram fotbalist. Viața de fotbalist, îți dai seama, o oră, două ore, maxim să stai și la recuperare, trei, după ai ziua liberă. Ca manager sportiv, la 8 dimineața sunt la club și ajung pe la cinci după-amiază acasă”
Gabi Tamaș- manager sportiv Concordia Chiajna
Iar jucătorul care în multe vestiare a fost precum un debader al sindicalismului ne hrănește, în continuare, esența curiozității. Cum poate fi un fost fotbalistul rebel, un managerul model? Din așchii ale discursului său, Tamaș pare că își joacă această carte cu o mână de fier.
”Nu vrem să ne axăm cum au făcut-o până acum, pe echipa mare, pentru că ați văzut, timp de cinci, șase ani, această echipă doar a mâncat bani. Rezultatele nu au fost cele dorite, cu salarii, eu spun, poate, puțin mai mari decât normale pentru nivelul ligii a doua. Nu spun doar la Chiajna sau, să zic, Steaua, dar sunt un pic cam piperate. Și am văzut că se investește foarte mult în echipa mare, de ce să nu băgăm mai mult în copii și juniori?
N-am început nicio negociere, cu niciun jucător. Mai au de jucat, tragem linie la sfârșit, o să vedem de filosofie abordăm. Vorbim toți, președinte, antrenor, Gabi Torje nu este singurul jucător căruia i se termină contractul, majoritatea sunt în situația lui.
Eu nici nu trebuie să intru în vestiar, sincer! De ce trebuie să o fac atât timp cât lucrurile sunt normale? Intru să le dau un bonus sau ceva, aici banii s-au dat mereu la timp, dacă vor fi rezultate, vor avea mai mult decât și-au dorit. Contează salariul în funcție de rezultate? Am văzut că la foame unii joacă mai bine, la noi în țară e cu foamea, dacă ți-e foame, alergi mai mult, dacă nu… Mie mi-a fost foame de mic, de rezultate și de afirmare. Îmi era frică să mă fac de râs, poate lor nu le e frică să se facă de râs. Sunt dur, nu sunt dur! Eu spun lucrurilor pe nume, cui îi convine poate să stea, putem să facem lucruri mărețe, dacă nu, ușa e deschisă”.
Și așa e. Tamaș, dacă s-a făcut de râs, a făcut-o în afara terenului. Prin scări de bloc, prin restaurante sau secții de poliție. Pe gazon a avut substanța fotbalistului aspru care a dat totul pentru fiecare fibră din tricoul purtat.
https://youtu.be/YSOEtJSC4Fc
Dialogul nostru alunecă spre academia de juniori. Orice încercare de a intra în cotidian este parată. Puștii cu apărători umflate în jurul tibiilor se scurg spre vestiare și salută cu școlărește. ”Bună ziua!”. Alții par din realitatea unei garnizoane. ”Să trăiți!”.
”Să taie Tik-Tok-ul, asta le-aș spune juniorilor, eu aveam altele când eram mic, ei au Tik-Tok. Juniorii să facă aceleași greșeli și să joace la nivelul la care am jucat eu. Dacă-i duce organismul”.
În vestiarul juniorilor care au ajuns să execute cornerul de la steag, managerul Tamaș iese din croiala interviului și se etalează mult mai aproape de fotbalistul Tamaș. Jovial. Zâmbitor. Scos din țipla discursului în care și-a prezentat, minute în șir, planurile. Gândurile. Orizontul unei slujbe despre care îndrăznește să spună că: ”poate nu-mi place, nu poți să știi, sunt la început”.
Printre puști, Tamaș este cel din varianta cu crampoane. ”Care e cel mai… ahaaaa… ca mine? Nu prea? Nu e niciunul ca mine?”.
Avem un plan să mai construim terenuri pentru juniori. Terenuri sintetice. Nu mă leagă o hârtie de Chiajna, e o formalitate, am semnat pe două luni, dacă lucrurile merg, continuăm, mai semnez zeci de hârtii”
Gabi Tamaș, manager sportiv Concordia Chiajna
În rutina unei zile petrecută în raza lui Gabi Tamaș – managerul ajungem și în camera de vizionare în care antrenorul echipei mari, Ilie Poenaru, pregătește, la fotogramă, meciul cu Progresul Spartac. Dialogul dintre manager și tehnician alunecă, într-o glumă, spre fantezia revenirii pe teren. Gabi Tamaș, manager-jucător. Asta ar fi chiar o nebunie care ar pune Chiajna pe harta tuturor reflectoarelor. Noul oficial respinge printre zâmbete. Cu doar o oră înainte s-a antrenat, cot la cot, cu elevii lui Poenaru.
”Am revenit pe teren, am slăbit. Azi am fost la antrenament, mi-e dor și nu mi-e dor, pentru că am văzut că aș putea să ajut mult mai multe persoane în acest proiect făcut de mine și de domnul președinte. Acum putem să ajutăm mulți copii. Mi-e dor de minge, dar vreau să aibă copiii ce nu am avut eu când eram mic”
Se mai mișcă și el, îl mișcăm ușor-ușor, îl pornim, îl ținem cald. Trebuie să-l ținem cald că, până terminăm etapele astea, avem accidentați mulți și poate am nevoie de el, cine știe, o repriză, un meci”
Ilie Poearu – antrenor Concordia Chiajna
În ziua petrecută la Chiajna, Gabi Tamaș a vrut să-i ofere cuvântul și șefului centrului de copii și juniori, Marin Eduard (foto jos).
O pasă spre un coleg care a vorbit de importanța acestui ”transfer” ce a surprins în fotbalul românesc. Gabi Tamaș, manager general la Concordia Chiajna. În timpul interviului, fostul fundaș cu CV ancorat în campionate precum Premier League, Primera Division, Ligue 1, prima ligă rusă sau turcă, plus o salbă de formații din întrecerea internă la care a câștigat cupe și campionate, a schimbat pase cu junior flămând de atenție.
”Venirea lui este, din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru, pentru că a jucat fotbal la cel mai înalt nivel, știe despre ce e vorba, este foarte interesat de copii, să o ia de jos, să-i pregătim modern, cu antrenori calificați, să ajungem să contăm, inclusiv să facem jucători de echipa națională. A venit și a vorbit cu toși antrenorii, încearcă să implementeze o gândire pozitivă. Încearcă să ne ducă în stagii de pregătire bune, să avem o colaborare cu academii din străinătate unde el are relații. Din experiența pe care a acumulat-o în decursul anilor are ce să le spună copiilor și clar o să vină și în vestiar, din ce știu are asta în proiect, chiar să facă antrenament alături de juniori, să se bage, mi-a transmis asta. Își dorește să atragă copii”.
Eu de două ori am vorbit cu domnul Minea. Când am venit am spus bună ziua și când am reziliat știam că este lângă sala de sport, i-am spus că-i mulțumesc mult de tot, am reziliat și am plec acasă. Mulțumesc lui și autorităților locale care au fost mereu lângă Concordia Chiajna și uitați ce mult au ajutat și o fac în continuare”
Gabi Tamaș, manager sportiv Concordia Chiajna
https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-1-play-out-liga-2-19304303
https://liga2.prosport.ro/seria-1/echipele-participante-in-editia-2023-2024-de-liga-2-si-antrenorii-lor-pe-parcursul-sezonului-regular-19304001
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-torje-la-concordia-chiajna-si-din-vara-19303943
https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-play-out-ului-ligii-2-editia-2023-2024-19303414
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-tamas-prezentat-ca-director-sportiv-la-concordia-chiajna-19302824
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ilie-poenaru-a-fost-prezentat-oficial-ca-antrenor-al-concordiei-chiajna-19302796
https://liga2.prosport.ro/seria-1/culisele-numirii-lui-gabi-tamas-in-conducerea-clubului-concordia-chiajna-19302752