VIDEO | Gabriel Tamaș este în teste ca director sportiv la Concordia, un club care ”are un potențial fantastic”: ”Să văd dacă îmi place.” În vară se va înscrie la alte cursuri

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 14 Mar. 2024, 23:50 Liga 2

Gabriel Tamaș a revenit la Concordia Chiajna, la aproape cinci luni distanță de la momentul în care decidea să nu mai joace pentru echipa ilfoveană și, mai mult, să își încheie cariera de fotbalist.

Fostul internațional român începe un nou drum, o nouă carieră, momentan cea de director sportiv, însă, după cum singur a spus, se află în ”probe”, pentru a vedea dacă îi place această funcție.

Tamaș are două luni la dispoziție pentru a se decide în această privință, din vară dorindu-și să se înscrie și la cursurile pentru a obține licențele A și B, cumulate, de antrenor.

Gabriel Tamaș, director sportiv la Concordia Chiajna pentru început pe o perioadă de două luni

Concordia Chiajna a organizat joi, 14 martie 2024, o conferință de presă în care i-a prezentat oficial pe directorul sportiv Gabriel Tamaș (40 de ani) și pe antrenorul principal Ilie Poenaru (47 de ani). Ilfovenii vor un nou început, după un al cincilea sezon de la retrogradarea din prima ligă în care s-a ratat promovarea.

În spațiul public, se știa că Tamaș a activa și ca președinte onorific, în ultima perioadă petrecută la FC Voluntari ca fotbalist. Fostul fundaș a spus la prezentarea sa la Concordia că acum va fi pentru prima dată într-o postură de conducere în cadrul unui club de fotbal, fiindcă la FC Voluntari doar i s-a propus, însă nu a și ajuns să semneze vreun act în această privință.

”Mi s-a mai propus să fiu președinte la Voluntari, dar nu semnasem actele. Aici am semnat contractul și vă și spun perioada. Am semnat până în vară, adică pe două luni de zile, până când se va încheia campionatul, să văd dacă îmi place această funcție și dacă pot ajuta cu experiența mea acumulată la multele echipe pentru care am jucat și unde am văzut cum au academiile, infrastructura, ce fel de alimentație ș.a.m.d. Să vedem dacă îmi place. Mă bucură faptul că m-am înscris și la acele cursurile ale Federației Române de Fotbal, care vor începe cât de curând, și vă dați seama că voi pune în aplicare și ceea ce voi învăța acolo”, a spus Tamaș, care a fost lăsat să vorbească primul de către Ilie Poenaru. ”Să începem în funcție de… înălțime”, a spus antrenorul, după ce Tamaș a intervenit cu cuvântul ”înălțime”. Antrenorul probabil s-a referit la înălțimea funcției, nu la cea fizică.

Tamaș vrea să se înscrie și la cursul pentru a obține licența A și B de antrenor

Fostul fotbalist al echipelor FC Brașov, Tractorul Brașov, Dinamo, Galatasaray (Turcia), Spartak Moscova (Rusia), Celta Vigo (Spania), Auxerre (Franța), West Bromwich (Anglia), CFR Cluj, Doncaster Rovers, Watford (ambele din Anglia), FCSB, Cardiff City (Anglia), Hapoel Haifa (Israel), Astra, Universitatea Cluj, FC Voluntari, Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna a fost întrebat dacă acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze, de director sportiv.

”Nu. Eu am carnetul de antrenor și aștept ca FRF să dea drumul la cursuri. S-au înființat niște cursuri, cu acordul UEFA. Vom face, dacă avem baremul de meciuri la ehchipa națională, în Liga 1 și în campionatele externe, cumulat licența A și B. Și mă voi înscrie și la acele cursuri. Încă aștept. Mi s-a transmis de către domnul Burchel că se va începe în iunie-iulie. Vreau să le am pe toate făcute, să am o hârtia la mână, și după aceea să văd ce drum aleg. Dar, dacă îmi place foarte-foarte mult această postură, voi ține și cu dinții de ea și voi ajuta cât pot stafful și inclusiv acest club, care, după părerea mea, are un potențial fantastic.

Am mai fost căutat de două echipe din Liga 1, sau trei. Dinamo a fost printre ele, am avut o discuție cu domnul Andrei Nicolescu și cu domnul Voicu, dar am ales să vin aici”, a comentat Tamaș.

Gabi Tamaș este înscris la cursurile pentru obținerea licenței de director sportiv organizate de Federația Română de Fotbal, la fel și Viorel Moldovan, Daniel Niculae, Claudiu Keșeru și Cosmin Moți, pe cele cinci locuri disponibile pentru foști internaționali. Pentru naționala României, Tamaș are 67 de meciuri și 3 goluri.

Despre rolul său la Concordia și colaborarea cu antrenorul: ”Dacă nu vrea să-l ajut, eu îmi văd de treabă, nu vreau să-l strezez, vreau să-l las să muncească”

Principalele responsabilități ale unui director sportiv, în definiția propusă de FRF și adaptată pentru fotbalul românesc sunt, după cum a transmis federația:

  • păstrarea viziunii și implementarea filosofiei fotbalistice a unui club;
  • sporirea valorii generale a echipei prin luarea de decizii strategice și printr-un management eficient al tuturor departamentelor sportiv-tehnice;
  • supervizarea operațiunilor tehnice ale clubului;
  • promovarea unei culturi de înaltă performanță atât în rândul personalului, cât și al jucătorilor;
  • recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
  • excelență în activitățile de tranzacționare & recrutare de jucători;
  • dezvoltarea holistică atât a echipei cât și a jucătorilor, în mod individual, punând accent pe sănătate, performanță și grija pentru jucători;
  • utilizarea de date, inovații și tehnologii aplicabile în fotbalul modern;
  • facilitarea tranziției talentului către prima echipă și în stabilirea unor planuri de tranziție eficiente în cadrul organizației, pentru tinerii jucători;
  • demonstrarea unui leadership puternic și a capacității de muncă în echipă.

La conferința de presă, Tamaș a întrebat ce rol, mai exact, va avea el la Concordia.

”Fișa postului nu arată că trebuie să ajut antrenorul. El se ocupă de fotbal, eu de altceva. El va decide pe tema fotbalului. Eu doar voi putea veni la dânsul cu propuneri și argumente, de ce sunt mai buni jucătorii respectivi, dar, până la urma urmei, el va decide, el e șeful. Eu, pur și simplu aduc niște argumente și hârtiuțe cu anumiți jucători. Dacă vrea să-l ajut la echipă, jucătorii presupun că vor veni la mine să le dau ceva idei de joc. Dacă nu, eu îmi văd de treabă, nu vreau să-l strezez, vreau să-l las să muncească, pentru că de aia suntem aici. El muncește pe partea lui, eu pe partea mea”, a spus fostul internațional.

Ulterior, după ce Ilie Poenaru a luat cuvântul, antrenorul a spus ce-și dorește de la colaborarea cu Tamaș: ”Eu mi-am dorit ca el să vină și să ne ajute, pentru că are o experiență foarte mare. Colaborarea lui cu stafful, cu mine, va fi o comunicare zilnică, o comunicare perfectă. Tot timpul îi voi asculta părerea, mai ales că el a și fost jucător aici, o mare parte din jucători deja îi cunoaște foarte bine și cel puțin acum, în perioada asta foarte scurtă, e clar că el îmi va da informațiile de care am nevoie, de asta l-am și rugat să fie prezent zi de zi la antrenament. Astăzi s-a și antrenat cu noi și cine știe… O vom lua etapă cu etapă.”

”Voi încerca, încet-încet, să aduc acest club la standardele de afară”

Cu multe meciuri în campionate puternice, ținând cont că a spus că experiența acumulată la echipele pe la care a fost îi vor folosi acum, Gabi Tamaș a fost întrebat dacă vine cu o anumită viziune, idei noi față de ce a fost până acum în fotbalul românesc.

”Niciodată nu poți să schimbi totul, dintr-o dată. Dar voi încerca, încet-încet, să aduc acest club la standardele de afară. Noi am venit acum, regret să spun chestia asta, să salvăm echipa de la retrogradare, până la urma urmei. Este un moment… Nu suntem în criză, dar Doamne ferește! Știți cum este sportul și fotbalul. Este păcat că s-a ajuns aici și vom face încet-încet”, a declarat Gabi Tamaș.

Chiar dacă despărțirea sa de Concordia, ca jucător, a avut loc la finalul lunii octombrie a anului trecut, Tamaș a continuat și după aceea să asiste la meciurile echipei.

Foto și video: Mihai Pop

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ilie-poenaru-a-fost-prezentat-oficial-ca-antrenor-al-concordiei-chiajna-19302796

https://liga2.prosport.ro/seria-1/culisele-numirii-lui-gabi-tamas-in-conducerea-clubului-concordia-chiajna-19302752

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-tamas-si-ilie-poenaru-au-semnat-cu-concordia-chiajna-19302707

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 14 Mar. 2024, 23:50 Liga 2
Pe aceeași temă