Lista persoanelor înscrise la primul curs de director sportiv în fotbalul românesc! Din Liga 2 sunt patru cluburi cu reprezentanți. Rapid joacă la două capete | EXCLUSIV

Lista persoanelor înscrise la primul curs de director sportiv în fotbalul românesc! Din Liga 2 sunt patru cluburi cu reprezentanți. Rapid joacă la două capete | EXCLUSIV

În urma ședinței Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal din 30 ianuarie 2024, o nouă condiție a apărut pentru cluburile care doresc obținerea licenței de SuperLigă pentru sezonul 2025/26.

Funcția de director sportiv a devenit obligatorie în organigrama cluburilor, iar aceasta trebuie să fie ocupată de profesioniști școliți și nu în mod decorativ. Pentru asta, în perioada 1-23 februarie 2024, FRF a organizat înscrierea la cursurile Academiei Naționale de Fotbal. Iar ProSport îți prezintă acum lista directorilor sportivi din fotbalul românesc!

  • Cine nu îndeplinește această regulă nu este sancționat cu neacordarea licenței, ci va suferi o penalitate financiară de 55.000 lei.

Lista directorilor sportivi din fotbalul românesc!

Realizat de FRF în parteneriat cu compania belgiană Double Pass, cursul va începe în data de 19 martie și se va încheia la 28 noiembrie 2024, structurat în nouă module, fizic și online. Iar temele vor acoperi zonele de management, viziune fotbalistică, leadership, rolul și responsabilitățile directorului sportiv.

Răzvan Burleanu detalia după anunțarea proiectului că ”obiectivele unui director sportiv sunt să supravegheze activitatea sportivă, astfel încât preşedintele să aibă o privire de ansamblu şi să nu mai activeze efectiv în acea zonă, iar directorul sportiv să aibă o politică în privinţa transferurilor, în privinţa recrutării staffurilor”.

Președintele FRF mai preciza că pentru prima serie de cursuri sunt disponibile 25 de locuri, 16 pentru echipele din prima ligă, patru pentru cluburile din Liga 2 și cinci dedicate foștilor internaționali care își doresc să activeze în acest rol.

  • Pentru Liga 2, criteriile de departajare la înscriere au ținut de dreptul de promovare și/sau locul în clasament la data finalizării înscrierilor, în vreme ce pentru foștii internaționali, numărul de selecții a contat.

Iată cum arată lista directorilor sportivi din fotbalul românesc înscriși din partea cluburilor din SuperLigă:

  • Ionuț Luțu (FCSB)
  • Cosmin Mihălescu (Dinamo)
  • Sorin Boiangiu (Rapid)
  • Marius Bilașco (CFR Cluj)
  • Silviu Bogdan (Universitatea Craiova)
  • Decebal Grădinariu (UTA Arad)
  • Paul Pintilie (Petrolul Ploiești)
  • Cristian Sîrghi (SC Oțelul Galați)
  • Zoltan Iașko (Farul Constanța)
  • Gabriel Giurgiu (”U” Cluj)
  • Florin Costea (FCU Craiova FC)
  • Attila Hadnagy (Sepsi Sf. Gheorghe)
  • Mugurel Cornățeanu (Poli Iași)
  • Florin Cernat (FC Voluntari)
  • Radu Neguț (FC Hermannstadt)
  • Daniel Șchiopu (FC Botoșani)

Ceahlăul, singura echipă din Liga 2 care și-a anunțat pubic reprezentantul la cursul pentru director sportiv

Cursanții pentru director sportiv din partea cluburilor de Liga 2 sunt:

  • Marian Nohai (Unirea Slobozia)
  • Alexandru Băcanu (Gloria Buzău)
  • Daniel Mahu Moisii (Ceahlăul Piatra Neamț)
  • Szilard Czeke (FK Miercurea Ciuc)

Dintre cele patru echipe din liga secundă, singura care a informat public despre reprezentantul său la acest curs a fost Ceahlăul Piatra Neamț. Aceasta îl are ca persoană înscrisă pe președintele Consiliului Director.

”Daniel Mahu Moisii, acceptat la cursul de Director Sportiv organizat de FRF
Daniel Mahu Moisii, reprezentantul CSM Ceahlăul Piatra Neamț, a fost acceptat la prima ediție a cursului de Director Sportiv organizat de Federația Română de Fotbal împreună cu Double Pass. Cursul de formare a fost unul atractiv, fiind în total 48 de cluburi și persoane care au aplicat pe 25 de locuri disponibile.
În urma departajării, toate locurile au fost atribuite cluburilor de Liga 1 (16 locuri), cluburilor de Liga 2 (4 locuri) și 5 dintre locuri au fost ocupate de foști internaționali, departajați în funcție de numărul de meciuri internaționale.
Astfel, CSM Ceahlăul este unul dintre cele patru cluburi din eșalonul secund acceptate alături de FC Buzău, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia.
Pentru Daniel Mahu Moisii urmează un an cu cinci cursuri care vor avea loc în lunile martie, mai, septembrie, octombrie și noiembrie”, a informat Ceahlăul în data de 1 martie.

Rapidul merge pe două piste! Viorel Moldovan, Daniel Niculae, Gabriel Tamaș, Claudiu Keșeru și Cosmin Moți sunt foștii internaționali acceptați la curs

Rapid s-a mișcat interesant și l-a înscris la categoria cluburilor din SuperLigă, în dreptul său, pe Sorin Boiangiu, cel care ocupă și până acum funcția de director sportiv al giuleștenilor.

Cu toate acestea, unul dintre cei cinci foști internaționali pe locurile speciale este… Daniel Niculae! Actualul președinte al Rapidului în organigramă.

Pe celelalte patru regăsim alți foști jucători de calibru ai naționalei, dintre care doar unul are angajament într-o funcție de management în momentul de față. E vorba de Cosmin Moți, oficialul bulgarilor de la Ludogoreț Razgrad!

Se anunță ”bătălie” mare pentru cluburile din SuperLigă în lunile următoare, așadar, pentru cei trei foști internaționali care nu sunt astăzi angajați și care vor deveni absolvenți ai cursurilor de director sportiv. Pentru că îi avem pe Gabriel Tamaș, curtat intens deja de Dinamo și alte cluburi de prim eșalon, dar și pe Claudiu Keșeru, recent retras din cariera de fotbalist, și Viorel Moldovan, ultimul și cu o importantă experiență ca antrenor până azi!

Rolul pe care îl va avea un director sportiv certificat de FRF

Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2025 – 2026, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga 1 la momentul solicitării licenței de Liga 1 / UEFA, trebuie să aibă un director sportiv calificat, confirmat ca director sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de director sportiv sau a unui curs echivalent, care să se ocupe de următoarele probleme ale solicitantului de licență (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2025, pentru licențierea aferentă sezonului competițional 2025 – 2026):

  • supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului
  • identificarea țintelor pentru transferuri, în funcție de strategia clubului
  • tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului
  • recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori
  • tranziția tinerilor din academie către prima echipă

Prin excepție, echipele promovate în prima ligă în sezonul competițional 2024 – 2025 vor putea face dovada că s-au înscris la un astfel de curs în primul an de participare la Campionatul Național Liga 1.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/rezultatele-meciurilor-din-etapa-16-din-liga-3-19301969

https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-nu-mai-continua-in-liga-3-19301776

https://liga2.prosport.ro/liga-3/patru-fotbalisti-romani-pariori-la-sporting-rosioria-19301694

https://liga2.prosport.ro/liga-3/observator-frf-suspendat-si-amendat-dupa-ce-a-fost-denuntat-de-un-arbitru-19301684

https://liga2.prosport.ro/liga-3/s-a-pus-temelia-simbolica-pentru-viitorul-stadion-lego-al-timisoarei-19301661

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cluburile-din-liga-2-care-vor-in-prima-liga-din-2025-trebuie-sa-aiba-director-sportiv-calificat-de-frf-nu-se-risca-neacordarea-licentei-dar-amenda-este-una-usturatoare-19298459

Pe aceeași temă