Rapid consideră că UTA e favorită la locul 1 și dacă rămâne fără jumătate dintre punctele obținute. Ovidiu Burcă îl acuză pe Laszlo Balint de subiectivism: ”Are dreptate până într-un anumit punct. Chiar nu înțeleg unde ar fi problema”

Marius ANGHEL 12 May. 2020, 14:32 Liga 2
Rapid consideră că UTA e favorită la locul 1 și dacă rămâne fără jumătate dintre punctele obținute. Ovidiu Burcă îl acuză pe Laszlo Balint de subiectivism: ”Are dreptate până într-un anumit punct. Chiar nu înțeleg unde ar fi problema”
  • Rapid vrea înjumătățirea punctelor în Liga 2, dacă se continuă cu play-off, variantă neconcepută de liderul UTA, care are un avans considerabil în acest moment față de contracandidatele în lupta pentru promovare și ar fi principala văduvită de o astfel de decizie adoptată de FRF. Ovidiu Burcă spune că Laszlo Balint e subiectiv când declară că nu vrea reducerea la jumătate a punctelor acumulate până acum, însă nu vrea nici să se pună în locul arădenilor. Președintele giuleștenilor îi vede deva campioni pe jucătorii echipei UTA și îi provoacă la o nouă luptă aproape umăr la umăr, deși, acum, ”Bătrâna Doamnă” e la un alt nivel decât alb-vișiniii.

Dacă CS Mioveni a fost singura echipă dintre cele implicate în lupta la promovare din Liga 2 care la videoconferința de săptămâna trecută cu FRF a susținut varianta ”înghețării” sezonului și stabilirea echipelor care merg în Liga 1 pe baza clasamentului actual, adică argeșenii s-ar afla în postura de a fi declarați direct promovați de pe locul 2, în schimb, în ultimele zile, Rapid și Campionii FC Argeș, alte două trupe din prima parte a ierarhiei au comunicat că vor play-off cu înjumătățirea punctelor. UTA ar fi cea mai afectată de o astfel de decizie adoptată de FRF, deoarece avansul de 11 puncte pe care îl are acum va fi redus semnificativ, deși și lupta pentru locul 1 s-ar redeschide în cele șapte jocuri care ar fi de jucat în play-off.

Antrenorul liderului Ligii 2, Laszlo Balint, a rămas stupefiat de cerințele celor două contracandidate în lupta pentru promovare, Rapid și Argeș, calificând-o drept ”furt calificat!” Apoi, utistul i-a provocat pe cei care vor o astfel de variantă de continuare a sezonului să răspundă public cu demnitate, curaj și argumente la două întrebări.

”Pentru a exista echitate, trebuie înjumătăţite punctele. Da, poate că UTA se poate considera nedreptăţită, dar aşa şi celelalte echipe se pot arăta nemulţumite. Mereu unii vor fi nemulţumiţi, asta e clar. Play off cu înjumătăţire de puncte este cea mai bună soluţie, dar nu numai pentru noi, că suntem implicaţi, ci şi pentru toţi cei care sunt de la locul 2 până la locul 8”, e declarația lui Ovidiu Burcă, președintele clubului Rapid, făcută luni seară, la TelekomSport, și care l-a enervat pe Laszlo Balint.

Ovidiu Burcă: ”E o situație specială și se impun măsuri speciale. UTA rămâne principala favorită la câștigarea campionatului și dacă ar mai avea doar cinci puncte avans”

Contactat de Sport Arad, Ovidiu Burcă a explicat de ce consideră că e echitabilă intrarea în play-off cu înjumătățirea punctelor.

”Am spus și la TelekomSport că UTA se poate considera, într-adevăr, nedreptățită, dacă se va ajunge la un play-off cu înjumătățirea punctelor. Ca și echipa arădeană, și Rapidul a dorit să joace tot restul sezonului, adică cele 14 meciuri rămase, dar dacă nu este posibil, nu e vina nimănui. E o situație specială și se impun măsuri speciale. Când am vorbit de echitate mă refeream la varianta în care, în play-off, mai disputăm doar șapte partide, și deci nu mai avem la dispoziție numărul de puncte pe care-l puteam face cu 14 meciuri. De aceea, credem noi, că se impune injumătățirea punctelor. E normal ca UTA să nu-și dorească acest lucru, până la urmă fiecare club își urmărește propriul interes, dar federația este cea care va decide.

Am văzut punctul de vedere al lui Gyuszi Balint, un antrenor pe care-l respect și pe care-l apreciez, inclusiv pentru ceea ce a reușit la UTA în acest an, dar are dreptate până într-un anumit punct. Și, oricum, UTA rămâne principala favorită la câștigarea campionatului și dacă ar mai avea doar cinci puncte avans dacă se va merge pe varianta înjumătățirii. Altfel, nu mi se pare normal să se acționeze ca la Liga a 3-a, care e un eșalon semi-profesionist, în ceea ce privește echipa promovată (n.r. – FRF a decis ca echipele ce au un avans mai mare de trei puncte în fruntea clasamentului să fie desemnate promovate direct, iar restul să joace baraj cu ocupanta locului 2), a declarat Ovidiu Burcă.

Rapid susține, astfel, ideea că dacă numărul de meciuri se înjumătățește ar fi logic ca și numărul de puncte acumulate până acum să se reducă la jumătate la intrarea în play-off. Pentru Burcă nu mai contează că, pentru punctele și avansul respective, UTA, la fel ca orice echipă, a muncit.

Rapid nu concepe ”înghețarea” Ligii 2 și o vede subiectivă pe UTA atunci când nu vrea înjumătățirea punctelor

Ovidiu Burcă nu vrea să se pună în situația în care Rapid ar fi fost în locul echipei UTA, spune despre Laszlo Balint că este subiectiv, în cazul lui nelându-l în seamă, și transmite că echipa sa e dispusă să accepte orice variantă va propune FRF, dar e de părere, totodată, că nu ar fi corectă deciderea promovatelor de baza clasamentului actual.

„E normal ca UTA să treacă totul prin filtrul subiectivismului, însă nu ar fi normal să promoveze direct cu atâtea puncte rămase în joc. Și, repet, chiar nu înțeleg unde ar fi problema, din moment ce avansul din fruntea clasamentului rămâne important, chiar și la înjumătățire, pentru o echipă ce și-a demonstrat calitatea în acest sezon. Altfel, eu nu mă pot pune în locul UTA-ei și să spun cum aș acționa, fiindcă nu am fost și nu sunt în locul UTA-ei. Pot accepta subiectivismul, până la urmă e normal ca fiecare club să-și urmească interesul. Ca o concluzie, Rapidul e dispus să accepte orice variantă pentru care va opta până la urmă Federația Română de Fotbal, ce va avea ultimul cuvânt. Indiferent ce susțin unii sau alții, nu mi s-ar părea normal să se înghețe și Liga a 2-a, un eșalon profesionist, în care, spunem noi, s-ar găsi resurse financiare pentru respectarea acelui protocol al ministerelor. Sigur, poate cu mici ajustări, legate în special de acea perioadă de carantină de 14 zile. Altfel, dacă îngheți cu totul sezonul, fotbaliștii vor avea cel mai mult de suferit. După părerea mea, prin această inactivitate prelungită, îi duci undeva la 50-60 la sută din potențialul lor, cine știe când și dacă își vor mai reveni”, a mai spus, pentru Sport Arad, președintele Rapidului.

După 24 de etape desfășurate în Liga 2, UTA e liderul clasamentului, cu 50 de puncte, iar Rapid e pe poziția a 6-a, cu 37 de puncte. În tur, în meciul direct, desfășurat în Regie, Rapid a câștigat cu 2-0 jocul cu arădenii, prin golurile marcate de Sandro Djuric (22) și Cătălin Hlistei (28). E una dintre cele trei înfrângeri suferite de echipa lui Laszlo Balint în acest sezon, în timp ce Rapid are șase eșecuri.

Marius ANGHEL 12 May. 2020, 14:32 Liga 2
Pe aceeași temă