Proiect de 533 de milioane de lei promis la Constanța. Farul ar urma să aibă un nou stadion, de 15.000 de locuri | FOTO

Andrei PASCU 31 Jul. 2020, 20:20 Liga 2

La Constanța se conturează un proiect de infrastructură de anvergură, care ar urma să cuprindă un nou complex sportiv. Potrivit informațiilor, va fi construit pe locul actualului complex în incinta căruia își desfășoară activitatea echipa din Liga 2, Farul. Proiectul a fost deja prezentat de primarul Constanței, Decebal Făgădău, și au fost întreprinse primele demersuri, anunță site-ul oficial al echipei Farul. A fost aprobat studiul de prefezabilitate de către Consiliul Local Constanța.

Decebal Făgădău, primar Constanța: ”Avem alocată suma pentru proiectul de fezabilitate și suntem pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții”

Baza va cuprinde mai multe stadioane, printre care și unul nou de fotbal. Acesta va avea, potrivit datelor, 15.000 de locuri și va costa 240 de milioane de lei. Complexul va mai beneficia de un teren de antrenament, un stadion de rugby de 5.000 de locuri, o arenă de tenis de 4.500 de locuri, dar și alte terenuri de sport. Toată investiția s-ar ridica la peste 530 de milioane de lei. Stadionul de fotbal și stadionul de rugby vor avea forma unor vapoare.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată chiar pe noul teren cu gazon sintetic din cadrul bazei sportive din Strada Primăverii, Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a prezentat proiectul pentru un complex sportiv de cinci stele care va fi ridicat la Constanța. Noul complex sportiv, care va fi construit pe locul actualei baze, va cuprinde un stadion de fotbal cu o capacitate de 15.000 de locuri, teren de antrenament, un stadion de rugby cu 5.000 de locuri, o arenă centrală de tenis de câmp cu 4.500 de locuri, o arenă secundară plus mai multe terenuri de tenis de câmp, un centru administrativ, cu locuri de cazare, spații de pregătire și de recuperare pentru sportivi, zonă de promenadă și un mic parc. Investiția se ridică la suma totală de 533 de milioane de lei și se va întinde pe o perioadă lungă, urmând ca arenele din cadrul complexului să fie construite pe rând.

Primul pe listă este stadionul de fotbal, unde echipa noastră va disputa meciurile de pe teren propriu și al cărui cost se ridică la 240 de milioane de lei. Primii pași au fost deja făcuți, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța desfășurată ieri fiind aprobat studiul de prefezabilitate, în timp ce cunoscutul arhitect constănțean Bruno Andreșoiu a realizat un proiect extrem de spectaculos.

 «Acesta este cel mai important obiectiv, aici bate inima sportului constănțean. Ne-am chinuit să aducem baza sportivă acasă, pentru că nu aparținea orașului și am reușit. Ne-am propus să investit pe toate paliere, în sportul de performanță și în cel de masă, să premiem sportivii și antrenorii. Sunt multe lucruri de făcut, dar mă aștept ca mulți copii ai constănțenilor să vină către sport. Este extrem de important să investim și infrastructură, lumea are așteptări de pe azi pe mâine, dar nu poți face dintr-odată ce nici măcar nu a fost îngrijit timp de 30 de ani. În parteneriat cu FC Farul, cu Tibi Curt, care este aici, de față, am început în urmă cu ceva timp să facem curățenie. Am scos din această bază zeci de camioane de gunoi, s-a muncit brânci și am adus la lumină stadionul», a explicat Primarul Municipiul Constanța, Decebal Făgădău, care a dezvăluit și pașii următori în realizarea acestui proiect:

«Avem alocată suma pentru proiectul de fezabilitate și suntem pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții. Le vom preda un proiect la cheie. Va fi un parcurs lung și greu. Statul român datorează mult Constanței, România datorează mult Constanței, măcar din punct de vedere sportiv. Toată contribuția Constanței la sportul românesc trebuie să se întoarcă. Este foarte bine că s-au făcut stadioane în alte orașe, dar este timpul să se facă și în Constanța un asemenea complex sportiv».

Întreg proiectul va avea o simbolistică marină, conceptul arhitectural gândit de Biroul de Arhitectură «Igloo» fiind denumit «Portul Interior». Astfel, atât stadionul de fotbal, cât și cel de rugby vor avea forma unor vapoare, arena de tenis va semăna cu un val, iar centrul administrativ va fi în forma unei vele”, se arată într-un comunicat emis de Farul.

Actualul stadion de fotbal pe care joacă Farul are o capacitate de 15.500 de locuri. A fost deschis în 1970 și a fost renovat în 1999. Are o dimensiune de 105 x 68 și este omologat de FIFA și UEFA pentru meciuri interne și internaționale. A organizat și câteva partide ale naționalei României, dar ultima datează din 2008, contra Franței, scor 2-2, în preliminariile Campionatului Mondial din 2010.

Foto: FC Farul Constanța

https://liga2.prosport.ro/seria-1/farul-si-a-luat-atacant-crescut-de-cfr-cluj-constantenii-au-ajuns-la-al-patrulea-transfer-al-verii-19141465

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dimciu-halep-aproape-de-transferul-carierei-poate-ajunge-la-fcsb-la-cateva-zile-dupa-despartirea-de-farul-19140668

https://liga2.prosport.ro/seria-1/farul-continua-seria-prelungirilor-contractuale-fundasul-dan-panait-a-fost-convins-sa-continue-19140358

https://liga2.prosport.ro/seria-1/farul-continua-pregatirea-pentru-atingerea-obiectivului-anuntat-promovarea-in-liga-1-mijlocasul-antonio-cruceru-e-sincer-si-recunoaste-e-greu-dupa-luni-de-pauza-dar-vrem-sa-ne-batem-la-pr-19140001

 

Andrei PASCU 31 Jul. 2020, 20:20 Liga 2
Pe aceeași temă