:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fconstantin-enache-fc-bacau-minaur-maia-mare-constantin-schumacher-1024x615.jpg)
Chindia e aproape de barajul de evitare a retrogradării în Liga 3, după cel puțin doi ani și jumătate de criză, datorii și decizii manageriale.
Ies la iveală acum detalii despre încasările celor au condus echipa în acest timp, iar sumele încasate de șefi sunt uriașe, raportat la perioada când echipa evolua în Liga 1 și la rezultatele ulterioare, după retrogradarea din mai 2023.
Fost primar al municipiului Târgoviște, suspendat din funcție pentru acte de corupție în 2014, Gabriel Boriga a fost instalat președinte la Chindia în luna februarie a anului trecut, 2024. Mai precis, la mijlocul lunii. Boriga ocupa, din 2019, funcția de administrator public al orașului, în aceeași instituție de unde fusese suspendat după condamnarea penală la închisoare!
Chindia a început meciurile oficiale din 2024 cu șanse la play-off, dar a ratat accederea în primele șase ale campionatului, implicit minim barajul, după 0-0 cu Metaloglobus și 1-2 la Șelimbăr.
Practic, Boriga n-a avut activitate nici trei luni, de la jumătatea lui februarie până pe 11 mai, când Chindia a încheiat sezonul, cu CSM Slatina (3-0).
În declarația de avere, Gabriel Boriga a trecut venituri de 101.955 lei, de la Chindia, aferente unui contract de muncă. Asta înseamnă că, doar în dreptul lui, clubul a virat aproape 200.000 lei în acest mandat scurt, incluzând aici și contribuțiile la bugetul de stat: 40.000 de euro pentru trei, maxim patru luni în acte! Așadar, Boriga a costat-o pe Chindia cam 10 mii de euro pe lună, dacă l-a avut sub contract patru luni.
Este neclar când și-a încheiat Boriga raporturile de muncă la AFC Chindia.
”Eu sunt la un nivel de Champions League, așa cum am fost la baschet și la volei cu CSM Târgoviște. Eu nu cobor. Dacă nu ajungem la baraj, plec singur. Eu pentru asta am venit. Dacă nu se poate realiza acest obiectiv, a doua zi după ce s-a ratat acest obiectiv, am plecat. Poate să fie un mandat de o lună. Nu știu cine ar fi venit acum, aici, eu am venit cu sufletul și sper să reușim ce ne-am propus”, spunea Gabriel Boriga la prima conferință de presă ca președinte al Chindiei.
”Eu nu mă mulțumesc cu mize mici, nu am venit aici doar să trec ca rața prin apă, ci sper să așez lucrurile și să avem împreună un proiect serios de județ și de municipiu. Ăsta este visul meu. Performanța nu se face peste noapte, nu se face ușor și nu se face fără bani. Nu există performanță fără bani nicăieri.
Mandatul mi l-am fixat eu, personal, și mi l-am asumat atât în fața asociaților, cât și a dumneavoastră, cât și a târgoviștenilor și dâmbovițenilor. În momentul în care nu se va ajunge la play-off, Doamne ferește să nu se ajungă la play-off!, dar dacă nu se ajunge la play-off mandatul meu este pus pe masa asociaților! Nu am venit ca să fiu și eu pe aici. N-am venit de undeva unde nu aveam job, n-aveam rost în viață, nu aveam ce să fac. Nu, eram foarte bine unde eram. Dar în momente grele trebuie să-ți asumi niște misiuni pe care nimeni altcineva nu și le asumă, și nu pentru un om sau pentru zece, ci pentru un oraș și pentru un județ și pentru un brand. Chindia este unul dintre cele mai importante branduri ale județului Dâmbovița. Și era un moment greu, în care nimeni nu voia să-și asume, de frică, de teamă, de lipsă de experiență, de teama eșecului. Nu mie teamă de eșec, știu că putem, am încredere în oamenii de lângă mine și vreau să le dau din încrederea mea, să-i inspir și să-i fac să fie cea ai bună versiune a lor. Așa avem o șansă”, a mai declarat Boriga, care, deși echipa a ratat play-off-ul, a continuat ca președinte al clubului până la finalul sezonului.
Contractele derulate sezonul trecut la Chindia Târgoviște sfidează logica și strategia unui club care ar fi trebuit să se axeze pe stingerea datoriilor.
Jucători precum Ivan Pesic sau Zivkovic au ajuns la 5.500-6.000 euro lunar, rezerve precum Gneba sau Jah, la 4.000 de euro, iar ultimul președinte într-un campionat în care Chindia a avut trei a semnat pe aproximativ 10.000 de euro brut, lunar.
Prin comparație, Marcel Ghergu, președinte timp de patru sezoane în Liga 1 și alte cinci înaintea promovării, a avut în cel mai bun moment al său, din punct de vedere financiar, 19.000 lei net, nici 4.000 de euro. Asta în condițiile în care echipa evolua pe drumuri, iar Ghergu era plecat din oraș cinci zile din șapte, într-o săptămână, ba la FRF, ba la Ploiești, ba la Mogoșoaia etc.
În afara veniturilor de la AFC Chindia, din declarația de avere pe 2024, Boriga a raportat 97.097 lei net de la Primăria Municipiului Târgoviște, unde e administrator public.
Asta înseamnă cel puțin 12.000 lei net, dacă am face calculul pentru opt luni, considerând că cel mult patru a fost ”detașat” la Chindia, perioadă în care și-a suspendat contractul de la muncă de la Primărie.
Per total, reiese un venit de aproape 200.000 lei, toți banii din fonduri publice, pentru un personaj care fusese eliminat din Primărie pentru acte de corupție!
După Boriga, la Chindia a fost readus ca președinte Marcel Ghergu, de la jumătatea lunii iulie a anului 2024. Ulterior, în august, Ghergu dezvăluia că a înscris echipa în campionat în ultima zi a datei limită, altfel risca să joace în Liga 3: ”Eu am venit la club pe 12 sau 13 iulie, dar pe 15 iulie am intrat oficial pe această poziția. Era ultima zi în care ne puteam înscrie în campionat. S-a făcut totul extrem de târziu, nu înțeleg de ce. Eu nu aș fi văzut și făcut niciodată lucrurile la modul ăsta. Am găsit câțiva jucători care stăteau pe la stadion, fără președinte, fără conducere, fără orizont. Toată lumea întreba pe toată lumea ce urmează. Se pusese chiar problema neînscrierii, a opririi activității.”
Foto: Marius Tudor / DB-sport.ro