Prima regulă a lui Lăcătuș la Iași: „Cine joacă la pariuri va plăti!”

Marius ANGHEL 17 Oct. 2013, 09:32 Liga 2

Noul tehnician al lui CSMS Iași, Marius Lăcătuș nu va tolera anumite vicii printre jucătorii lui. Fostul stelist va debuta pe bancă în meciul cu Rapid

– Marius, de ce ai ales Iașiul?
– Am decis să accept oferta Iașiului pentru că vin într-un oraș de tradiție, care a dat în ultimii ani jucători de valoare fotbalului românesc. E un club cu stabilitate financiară, cu o bază de pregătire foarte bună și sper ca numărul suporterilor să crească de la meci la meci, la fel și evoluția echipei. Am încredere în echipă, în conducere, în suporteri că putem promova în Liga I. Iașiul merită să aibă o echipă în prima ligă.

– Cum i-ai simțit pe jucători?
– Eu cred că a fost o probleme de neîncredere la ei până acum. Nu cred că au probleme fizice. Important este să obținem o primă victorie cu Rapidul, apoi altele. Câteva victorii legate vor aduce acea încredere de care jucătorii au nevoie.

– Cunoști lotul? Crezi că mai este nevoie de întăriri?
– Eu zic că este loc de mai bine, atât din punct de vedere valoric, cât și numeric. Trebuie să recunosc că lotul este cam restrâns. Astăzi, spre exemplu, am avut la antrenament doar 16 jucători, alți doi fiind la lotul de tineret. E greu cu doar 18 jucători când te bați la promovare. Trebuie să ai un lot de cel puțin 24 de jucători, iar la antrenament să poți conta pe 20. Sper să rezolvăm cât mai repede și această problemă, dar nu vrem să ne grăbim și să aducem jucători de dragul de a aduce. E posibil să mai vină unii jucători pe parcurs. Cunosc mulți dintre jucătorii din lot, sunt unii cu experință, cu multe meciuri în Liga I, iar pe lângă ei pot crește cei tineri, care au multe de învățat. Important este să obținem victorii, această creștere se face cu rezultate pozitive.

– Cum vezi lupta pentru promovare cu Rapidul lui Viorel Moldovan?
– Lupta pentru promovare se va da între mai multe echipe, nu doar între noi și Rapid. Mai sunt aici și Clinceni, Farul, poate Berceni. Nu va fi deloc simplu. Sunt destule echipe periculoase. Cred totuși că totul depinde de noi.

– Mulți antrenori au declarat când au venit în Copou că au nevoie de timp pentru a-și impune stilul de joc la echipă. De când timp apreciezi că ai nevoie pentru a-ți impune jocul?
– Eu sper cât mai repede, până miercuri, când jucăm cu Rapid. Eu sper să-i fac pe jucători să vină cu zâmbetul pe buze la antrenamente, să joace de plăcere. Pentru a impune un stil de joc nu-ți trebuie șase etape, o lună… Dar asta nu înseamnă că a venit Lăcătuș cu bagheta magică și a schimbat totul peste noapte. E nevoie de ceva timp.

– Ai un sistem de joc preferat?
– Mie îmi place 4-2-3-1, dar acesta nu este bătut în cuie. Chiar și în timpul unui meci se poate trece la un alt sistem de joc. Cât privește sistemul competițional cu play-off și play-out, cred că e bun. Acest sistem îți mai dă o șansă pentru a realiza obiectivul la finalul sezonului regulat.

– Ce vei face pentru a readuce suporterii la stadion în Copou?
– Suporterii au un rol foarte important. Eu vin la stadion să vadă spectacol, nu pentru mine sau pentru Prunea. Cred că dacă echipa va practica un joc bun vom reuși să aducem și publicul la stadion.

– Crezi că sunt jucători implicați la pariuri? Primarul Gheorghe Nichita a lansat unelle acuze în acest sens.
– Cei care participă la pariuri vor plăti, asta cred că este stipulat și în regulamentul clubului. Totuși, nu cred că sunt în România jucători care pariază împotriva echipelor lor în scopul de a avea un profit. Sau cel puțin nu vreau să cred acest lucru.

Vrea Grecia la baraj

– Ce șanse dai Stelei să treacă de faza grupelor?
– Steaua are șanse de a acceadă în primăvara Europa League. Totul depinde de rezultatul meciului cu FC Basel. Sigur, startul nu-i avantajează, nu au obținut nici un punct în primele două meciuri, iar în condițiile astea o calificare în primăvara Champions League ar fi foarte surprinzătoare. Dacă înving Basel au șanse, altfel nu cred că mai pot spera la locul 2.

– Ce adversar îți dorești pentru România la barajul pentru Cupa Mondială?
– Eu mi-aș dori Grecia. Grecii nu ne-au prea învins în ultima vreme și nu văd de ce am avea o temere dacă am juca cu ei. Pe Cristiano Ronaldo l-am văzut destul de des în Spania, prefer să nu vină cu Portugalia la baraj.

– Îl vezi pe Mutu în lotul pentru baraj?
– Pițurcă este selecționer, el știe cel mai bine pe cine trebuie să convoace. Dânsul va decide dacă va avea nevoie de Mutu în meciurile de baraj.

Echipa nu merge în cantonament

Deși are o săptămână liberă până la meciul cu Rapid, Marius Lăcătuș nu vrea să meargă într-un minicantonament cu echipa în această perioadă. – – Tehnicianul a explicat și motivele pentru care vrea să-i lase liber pe jucători. „Au trecut doar șase etape, nu cred că jucătorii sunt obosiți și necesită o pregătire suplimentară. Nu cred că e necesar să-i încarc acum cu un cantonament. Mai degrabă cred că prezența alături de cei dragi, în familie, le va prinde bine”, a spus Lăcătuș.

Contează pe Avrămia

Lăcătuș a mai spus că va conta pe Adrian Avrămia, chiar dacă internaționalul de tineret refuză să-și prelungească contractul. „Eu voi conta pe el și pe Herghelegiu. Atâta timp cât ei sunt sub contract cu clubul, îi vom folosi. Ei sunt jucători ce pot fi de bază. Voi avea discuții individuale cu jucătorii, ei trebuie să dea totul pentru club. Dacă nu vor să semneze, e decizia lor. Trebuie să înțeleagă că dacă au posibilitatea să ajungă la un club mai mare nu se va opune nimeni”.

 

 

Articol scris de Narcis POHOAȚĂ‚
Foto de Liviu CHIRICĂ‚

 

Marius ANGHEL 17 Oct. 2013, 09:32 Liga 2
Pe aceeași temă