Prima echipă din România anchetată oficial pentru blaturi. „Ne-au interogat pe toți”. FRF confirmă audierile

Marius ANGHEL 17 Oct. 2014, 12:43 Liga 2
Prima echipă din România anchetată oficial pentru blaturi.**

Articolul publicat miercuri seară de ProSport în care au fost prezentate în amănunt evenimentele de la ACS Berceni – Rapid CFR Suceava, meci terminat 3-2 după ce oaspeții au avut 2-0 până în minutul 72, a provocat reacții în Moldova. În cursul dimineții de joi, două dintre persoanele contactate ieri de ProSport au apelat telefonic autorul articolului pentru a-și spune punctul de vedere. Dumitru Moldovan, președintele clubului din Suceava, și Dorin Semeghin, căpitanul echipei, au sunat de cinci ori până la ora 13:00 pe telefonul reporterului. Mărturisirile celor doi arată faptul că Rapid CFR Suceava este prima echipă anchetată pentru blaturi într-un fotbal românesc în care, până acum, activitatea Departamentului de Integritate al FRF a reușit să evite cazurile evidente semnalate de presă.

Dorin Semeghin a răspuns la telefon miercuri seară doar pentru a închide în momentul în care a auzit cu cine vorbește. În această dimineață, fostul jucător al Oțelului și al lui Dinamo a oferit, într-o discuție de 12 minute, trei motive diferite pentru care a procedat astfel:

  1. Eu veneam de la Bacău în momentul în care m-ai sunat. Intram undeva și nu am putut vorbi la telefon, ăsta este adevărul
  2. Tu m-ai sunat, dar nu aveam semnal bun acolo, nu am auzit. Nu aveam niciun motiv pentru care să nu răspund la telefon
  3. Nu ți-am răspuns pentru că nu răspund la numerele pe care nu le am în agendă. Am scos telefonul din buzunar și am apăsat din greșeală pe (n.r. – touch screen, adică ecran tactil)

Căpitanul lui Rapid CFR Suceava a continuat prin a oferi o serie de motive pentru care, spune el, meciul de la ACS Berceni din etapa a 7-a nu a fost blat. Vă reamintim, în minutul 72, când scorul era 2-0 pentru moldoveni, Berceniul avea cotă 20.00 la victorie.

„A fost o greșeală din partea noastră, am crezut că am câștigat, ne-am relaxat. Stai să-ți spun cum a fost, cum am luat golurile:”

  • ACS Berceni – Rapid CFR Suceava 1-2, minutul 72

„A fost o fază pe la mijlocul terenului, ne-am încurcat pe acolo și a ieșit corner pentru ei. A bătut Epaminonda Nicu și a dat gol Marin, atacantul. Deci a dat o căpățână, îți dau cuvântul meu de onoare, n-o scotea niciun portar. Ă‚la înalt de la Berceni a dat gol”

  • ACS Berceni – Rapid CFR Suceava 2-2, minutul 82

„Au bătut ei un aut repede de la mijlocul terenului, a dat fundașul stânga al lor o centrare super-perfectă. Pădurețu a dat cu capul din plonjon, de la 11 metri”

  • ACS Berceni – Rapid CFR Suceava 3-2, minutul 87

„Golul trei a fost de la o pasă lungă, a fost o învălmășeală în careu. A ajuns mingea la atacantul lor, la Marin. Îți dau cuvântul meu de onoare, știi cu ce a dat? A dat cu tibia, că dacă dădea bine la poartă nu dădea gol!”


Dorin Semeghin este căpitanul celor de la Rapid CFR Suceava și a fost titular în meciul pierdut cu ACS Berceni. Foto: Mediafax


Semeghin: „Am fost audiați la stadion pentru meciul cu Târlungeni”

Discuția cu Dorin Semeghin a continuat preț de mai multe minute, timp în care fotbalistul a oferit amănunte în premieră despre activitatea Departamentului de la Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal, departament condus în ultimele două luni de Costin Negraru, fost jurnalist ProSport. Semeghin a dezvăluit că întreaga echipă din Suceava a fost interogată cu privire la partida câștigată în fața celor de la Târlungeni, scor 4-2, în ultima etapă a sezonului trecut.

Reporter: Dumitru Moldovan, președintele vostru, mi-a spus că acum ceva timp v-a vizitat ofițerul de integritate al Federației și a vorbit cu voi. Ce s-a întâmplat acolo?
Semeghin: Ofițerul de integritate, da! Ne-a intrebat pe toți despre un meci, ce știm despre acel meci. A venit și ne-a interogat pe toți, toată echipa, la stadion, dar i-am spus că nu știu nimic. Ne-a întrebat ce s-a întâmplat la meciul cu Târlungeni, dacă am simțit ceva. Păi cum să simt ceva dacă i-am bătut cu 4-2 și am dat trei centrări de gol?

Meciul despre care vorbește Dorin Semeghin a avut loc în ultima etapă a sezonului trecut și s-a terminat cu victoria lui Rapid CFR Suceava cu 4-2. Negru a marcat patru goluri pentru moldoveni.

Contactat de ProSport, ofițerul de integritate al FRF a comentat sumar spusele celor de la Rapid CFR Suceava. „Confirm faptul că am avut o serie de întâlniri cu jucătorii de la Suceava, însă nu pot oferi mai multe amănunte„, a spus Costin Negraru pentru ProSport.


Rapid CFR Suceava a pornit ca favorită la casele de pariuri înaintea meciului cu ACS Berceni, însă bookmakerii au schimbat cotele chiar în ziua meciului. Foto: rapidsuceava.ro

Președintele clubului: „Nu mă interesează dacă sunt jocuri blătuite în liga a doua”

Întrebarea pentru Semeghin a venit după ce, cu doar câteva minute înaintea discuției cu Semeghin, președintele lui Rapid CFR mărturisise reporterului ProSport faptul că ofițerul de integritate al FRF, Costin Negraru, a fost la Suceava și a purtat discuții cu fotbaliștii. „A fost vreo implicare din partea organelor statului până acum în anchetarea unor posibile meciuri trucate ale echipei dumneavoastră?”, a fost întrebarea ProSport. Răspunsul președintelui Dumitru Moldovan a fost următorul: „Nu am auzit de așa ceva, nici nu m-am gândit la o asemenea posibilitate. Au fost controale din partea Federației, au fost audiați jucătorii, dar pentru sezonul trecut. În ultimele luni nu ne-a mai contactat nimeni de la Departamentul de Integritate„.


De ce suntem în atenția celor de la „integritate”? Nu știu, nu mă pricep, dar probabil de la cotele astea care scad și cresc. Dar suntem noi vinovați că alții joacă la pariuri și joacă pe noi?
Dumitru Moldovan, președinte Rapid CFR Suceava

Îți dau cuvântul meu de onoare, mă jur pe fiul meu de 12 ani, că nu știu dacă sunt blaturi în liga a doua. Am șapte ani și ceva de când nu am pus un strop de alcool în gură. Sunt familist convins!
Dorin Semeghin, fotbalist Rapid CFR Suceava


Oficialul clubului din Suceava susține că fotbaliștii sunt plătiți la zi, afirmație venită să susțină ideea că relaxarea financiară nu le-ar da motive să facă aranjamente. Totuși, după cum singur mărturisește, salariile celor de la Rapid CFR sunt foarte mici. „Nu mă interesează dacă sunt jocuri blătuite în liga a doua. Noi nici nu ne-am gândit vreodată să aranjăm. Jucătorii noștri sunt plătiți la timp, nu au nicio zi întârziere. Cel mai mare salariu este de 2000 de lei. Primele sunt ceva mai mari, 500 de lei punctul„, a spus Dumitru Moldovan.

Articol scris de Cristi Scutariu

Marius ANGHEL 17 Oct. 2014, 12:43 Liga 2
Pe aceeași temă