La Mioveni, alimentația e ca la echipa națională!

Marius ANGHEL 31 Jan. 2013, 14:54 Pregătiri, amicale
La Mioveni,** alimentația e ca la echipa națională!

Mulți s-au întrebat poate ce mă­nâncă sportivii atunci când sunt în cantonament, dacă țin sau nu regim, de reușesc să se men­­țină la o anumită greutate și nu pun pe ei. Ei bine, alimen­tația acestora este cât se poate de normală, cu trei mese pe zi, însă meniul trebuie bine stabilit și hotărât de un specialist.  

La CS Mioveni, cel care sta­bi­lește meniurile de la mese este medicul Viorel Nicola. Parte din ele sunt făcute de el personal, par­te sunt luate de la echipa na­țio­nală, acolo unde a fost medic la loturile de juniori. „Meniul de meci este unul special, care tre­buie să conțină mulți carbo­hi­drați și să fie totodată sărac din punct de vedere caloric. În can­tonamente, de asemenea, se fac anumite meniuri. Când jucătorii au zi liberă, se poate da și alt­ceva în afară de acele meniuri, cum ar fi carne de porc, mâncare gătită cu sos, cartofi prăjiți, cotlet etc… Mesele pe care le au în cantonament sus­țin însă necesarul caloric al jucătorilor. Meniurile nu sunt fă­cute neapărat de mine și sunt luate și de la echipa națională, unele. La națională se merge în­să și foarte mult pe paste, carne de curcan, mușchi de vită. Acestea sînt  însă foar­te scumpe, așa că, la echipele de club, a­ceste mâncăruri se dau după posi­bi­li­tăți. Sunt vreo trei- patru feluri de me­niuri, care al­ter­nea­ză la 4-5 zile, pentru a nu apărea mo­notonia ali­mentară”, ne-a spus medicul Viorel Nicola.
 
Meniul de la Sinaia
Mic dejun
# Brânză topită cu mușchi file + unt, miere, ceai / cafea, lă­mâie + pâine prăjită sau # om­letă cu șuncă cu cașcaval + unt, miere, ceai / cafea, lămâie + pâine prăjită sau # ouă o­chiuri (când sunt câte trei an­tre­na­mente) + unt, miere, ceai / ca­fea, lămâie + pâine prăjită sau # Brânză topită cu șuncă presată + unt, miere, ceai / cafea, lămâie + pâine prăjită
Prânz
Felul 1: # ciorbă de vă­cu­ță cu smântână fără condimente sau # ciordă de pui a la grec sau # supă – cremă de legu­me
Felul 2: # antricot de vită la tavă cu piure + salată de var­ză cu morcovi / salată ver­de / sa­lată de roșii cu brânză ra­să sau # pulpă de pui dezo­sa­tă cu rizzoto + salată de var­ză cu morcovi / salată verde / sa­lată de roșii cu brânză sau # piept de pui cu paste spaghete + salată de varză cu morcovi / salată verde / salată de roșii cu brânză sau # rasol de vită cu legume + salată de varză cu morcovi / salată verde / salată de roșii cu brânză
Desert: # clătite sau # stru­del cu brânză și stafide / mere sau # negrese
Cină
Felul 1:# Spaghete mila­ne­ze sau # ficăței de pasăre cu mămăliguță sau # păstrăv cu cartofi natur și lămâie sau mă­măliguță cu brânză și smân­tâ­nă sau # cașcaval pane cu roșie și ceapă
Felul 2: # piept de pui la gră­tar cu cartofi țărănești + salată verde / salată de varză cu morcovi # frigărui asortate cu cartofi gratinați + salată ver­de / salată de varză cu mor­covi # mușchi de vită cu car­tofi natur  + salată verde / sa­lată de varză cu morcovi
Desert: # fructe proaspte sau # compot de fructe

Motelul Național, în circuitul cantonamentelor de iarnă

Dacă pentru CS Mioveni, Motelul Național din Sinaia a devenit deja locul tradițional al cantonamentelor de iarnă și de vară, locația de la munte găzduiește în fiecare pauză de vară și alte echipe de fotbal și de alte sporturi. În această iarnă, programul aici este unul foarte încărcat, Mioveniul fiind cel care a deschis seria canto­na­mentelor. După galben-verzi, pe 3 februarie, Unirea Slobozia va intra în pregătire centralizată, iar pe 9 februarie va fi rîndul celor de la Vișina Nouă să meargă aici, la munte. De asemenea, tot la înce­putul lunii februarie, juniorii republicani A și B de la CS Mioveni, grupe antrenate de Constantin Stancu și Radu II, se vor caza la Motel Național pentru cantonamentul de iarnă. În anii trecuți, aici au venit în pregătire centralizată mai multe echipe de volei și han­dbal, dar și fotbaliștii de la FC Caracal și FC Argeș.
 
Olteanu: „Jucătorii sunt serioși și au atitudine”

În cantonamentul de la Sinaia a fost la sfîrșitul săptămânii trecu­te prezent și președintele Con­siliului Director al CS Mioveni, Dumitru Olteanu. Acesta a ur­mărit timp de două zile cu aten­ție antrenamentele pe care le fa­ce Flavius Stoican, dar a și cu­­les informații de la banca teh­ni­că despre modul cum se pre­zintă jucătorii.

 „Din ce am văzut și ce mi-au spus antrenorii, cât am fost la Si­naia în cantonament am ob­ser­vat la jucători seriozitate și at­i­tu­dine. Majoritatea jucătorilor se pre­gătesc bine și foarte bine. Chiar am fost de față duminică dimineață la antrenamentul dur, când au alergat peste 8 km, și am văzut că toți fotbaliștii au ieșit în timp. E îmbucurător acest lu­cru, mai ales că noi le-am oferit toate condițiile de pregătire. Es­te foar­te bine acolo la Sinaia, e și zonă de munte și pot face un canto­na­ment specific acestei pe­­rioa­de. După antrenamente, pot face și refacere la hotel, deci nu le lip­sește nimic. După reve­ni­rea la Mioveni, va urma o pe­rioadă de 7-8 meciuri pe durata unei luni. În aceste partide de veri­ficare se va vedea dacă acu­mu­lările de la munte vor aduce un plus echipei. Obiectivul nos­tru es­te clar pentru acest retur: și a­nu­me reconstrucția echipei. În lo­tul cu care vom aborda returul ne mai trebuie doi atacanți și poate un fundaș central, ca să fie complet”, spunea preșe­din­tele Olteanu.

Flavius Stoican, despre perioada de pregătire a galben-verzilor, de la munte: „Băieții fac un cantonament greu”

Antrenorii Mioveniului își monitori­zea­ză cu atenție jucătorii în can­to­na­men­tul de la Sinaia, fiind atenți la ședințele de pregătire pe care le fac. Principalul Flavius Stoican este astfel conștient că acest cantona­ment montan este unul foarte greu pentru fotbaliști, însă, după cum ne-a spus, el l-a făcut pe vremea când era jucător și l-a ajutat foarte mult la condiția fizică. După primele 6 zile de pregătire centralizată, am stat de vorbă cu tehnicianul galben-ver­zi­lor, aflând mai multe despre ceea ce se întâmplă în cantona­mentul de la Mo­tel Național. 

„Sunt mulțumit de cum se des­fă­șoară cantonamentul. Toți jucă­to­rii trag la capacitate maximă și sunt conștienți că trebuie să facă e­forturi pentru a le fi ușor în cam­pionat, când vor juca în meciurile oficiale. Sunt mulțumit și că nu a­vem accidentați. Băieții fac un can­tonament greu, iar dacă reușesc să-l ducă la bun sfârșit, fără a face pauză, o să le fie bine în campio­nat. Este un cantona­ment destul de greu, dar pe care l-am făcut și eu când eram jucător la Craiova, iar antrenor era Florin Marin. L-am făcut și m-am simțit bine după el, eram bucuros că puteam să ter­min un meci, iar dacă urma altul, îl începeam și pe acela. Puteam continua să joc. La antrenamentul de bază al zilei, aleargă minimum 8 km, sub anumite forme și dis­tan­țe. E destul de greu, mai ales că a­leargă pe zăpadă. La antre­na­men­tul de duminică, alergau câte 1.600 m și tre­buiau să o facă sub 6 mi­nu­te, iar în total au făcut 5 bucăți. De acum încolo vor scădea dis­tan­­țele, însă timpul va rămâne. Ori­cum, după antrenamentul de du­mi­nică le-am dat liber, întrucât am fost mul­țumit de cum au răspuns”, a de­cla­rat antrenorul Mioveniului.

Remarcați la Sinaia

În lotul deplasat la munte sunt și câțiva jucători care au ieșit în evidență în urma antrena­men­te­lor destul de grele pe care le-au făcut. Astfel, printre remarcații băn­cii tehnice a Mioveniului se numără veteranii Ionuț Stancu și Cosmin Năstăsie, în timp ce din­tre cei mici i-au mulțumit pe an­tre­nori de modul cum au răs­puns la teste Robert Boboc și Ia­mandi.

Sunt aproape de greutatea optimă

Dacă la începutul perioadei de pregătire mai mulți jucători au venit din vacanță cu puțin peste greutatea optimă, acum mai toți aceștia se apropie de limite nor­ma­le. „Deja au ajuns aproape de greutatea optimă. Mai sunt câțiva care mai trebuie să dea jos, cum ar fi Pasăre vreun ki­logram, Vintilă până într-un kilo­gram. Dar oricum se vede o îm­bu­nătățire la cei care trebuiau să dea jos kilogramele. Până la sfâr­și­tul cantonamentului vor fi toți OK din acest punct de vedere”, spu­nea Stoican.

Miulescu și Popescu, la echipa a II-a

Doi dintre jucătorii echipei ca­re nu mai intră în planurile an­tre­norilor pentru returul campio­na­tu­lui au fost trimiși, la scurt timp după reluarea pregătirii, la echi­pa a II-a a clubului, acolo unde se pregă­tesc și așteaptă un e­ven­­tu­al transfer. „Miulescu și Po­­pescu se pregătesc cu echi­pa a II-a. Ei sunt transferabili, dar deo­cam­­dată nu avem nicio solici­ta­re pentru ei. Cert este că nu mai intră în vederile noastre pentru re­turul campionatului”, spunea pre­șe­dinte­le OIteanu.

Articol scris de Silviu MIHAI

Marius ANGHEL 31 Jan. 2013, 14:54 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă