Banca tehnică a Mioveniului a programat ieri cel mai dificil antrenament de la reluarea preÂgătirilor. Jucătorilor le-a fost controlată reÂzisÂtența fizică sau mai bine zis s-a vrut să se vaÂdă stadiul de pregătire al lor după vacanță, prin efectuarea Testului Gacon.
A fost un antrenament epuiÂzant, testul solicitând jucătorii la maximum, la care unii au reÂzisÂtat mai bine, iar alții nu prea. În ce constă testul: jucătorilor li se cere să alerge distanța de 125 de metri în 45 de secunde, după care se face o pauză de 15 seÂcunde. După prima tură, distanța se mărește cu 6,25 m, însă timÂpul rămâne același, 45 de secunÂde, la fel ca și pauză, 15 secunÂde. Cu fiecare tură nouă, disÂtanța crește cu 6,25, dar timpul rămâne, jucătorii fiind nevoiți înÂcet-încet să mărească ritmul și viteza. (Practic, fotbaliștii alerÂgau la o primă tură 125 m + 125 m, la o a doua 131,25 + 131,25, la o a treia 137,5 + 137,5 metri ș.a.m.d.) Ideal este să se facă 23 de ture, distanța alergată în acestea fiind de 8,5 km. Fiind la scurt timp după vacanță, aÂdiÂcă la început de pregătire, fotbaÂliștii MioveniuÂlui nu au putut aÂlerga atât de mult, însă după canÂtonaÂment nu vor avea ce face și vor fi nevoiți să-și dea sufletul pe teÂren, să arăte că au acumulat și pot face efort.
Din ce în ce mai mult de alergat
Antrenamentul de ieri a început puțin timp după ora 10 și s-a desfășurat pe teÂreÂnul sintetic de la Grupul Școlar Colibași. Acesta este de dimensiunile unui teren norÂmal, așa că este ideal pentru pregătirea pe timp de iarnă, dar și pentru meciuri amicale și chiar oficiale, dar la nivelul Ligii a IV-a sau a V-a. FotÂbaÂliștii au fost îmÂpărțiti pe serii făcute fără a avea la bază vreun criteriu anume, fiecare serie fiind forÂmată din 4-5 jucători și fiind prograÂmată la o anumită oră să intre pe teren. În timp ce prima serie, formată din portarii DăÂnălache, Oprea și Preda și jucătorii de câmp Pasăre și Cotigă se echipa la vestiar, staff-ul tehnic, alcătuit din principalul Flavius StoiÂcan, seÂcunzii Alin Chița și Mihăiță IaÂnovschi și anÂtrenorul cu portarii Nicolae BraÂtu, făceau traseul pe care jucătorii treÂbuiau să-l urÂmeÂze. Apoi antrenorii au intrat la vesÂtiar, unde le-au explicat jucătorilor ce au de făcut. A urÂmat încălzirea, care a durat 5 minute, timp în care secunÂdul Chița a continuat să le explice în ce constă testul.
În fine, a urmat și startul tesÂtului. Acesta era dat de Alin Chița, de la mijÂlocul terenului, care în timpul alergării îi aÂnunța pe jucători câte seÂcunde au făcut, ca să știe în ce ritm trebuie să alerge și câte seÂcunde au de pauză. FlaÂvius Stoican îi așÂtepÂta pe jucători la jumăÂtatea turei, el fiind responsabil cu nuÂmărătoarea turelor și cu adăugarea celor 6,25 m la fiecare tură.
La finish, grupa era supravegheată de Nicolae Bratu. După efectuarea testului și după o scurtă revenire, fotbaliștii mai aveau proÂgraÂmate încă 10 minute de alergări în jurul terenului, de acest timp ținând cont Mihăiță Ianovschi.
Stancu și Mormolea, campioni cu 20 de ture
Jucătorii au fost anunțați încă de la început că fiecare aleargă cât poate la acest test, astfel că fiecare poate renunța în orice moment. În prima serie, portarul junior Bogdan Preda nu a putut rezistat deÂcât 14 ture, acesta rămânând, de altfel, cu cele mai puține ture alerÂgate din tot lotul. Majoritatea jucătorilor din echipa Mioveniului au rezistat să alerge 18-19 ture, însă doi dintre ei s-au detașat de resÂtul. Ionuț Stancu și Georgian Mormolea au alergat câte 20 de ture, cele mai multe. Din cîte se știe, în istoria efecturăii Testului Gacon la echipele românești, doar doi jucători au reușit să facă cele 23 de ture care însumează 8,5 km: Bănel Nicoliță, la Steaua, și Epaminonda Nicu, la Unirea Urziceni.
„Se putea renunța în orice moment”
Flavius Stoican a făcut ieri cel mai lung antrenament al său de la reÂluarea pregătirii. Dacă jucătorii au scăpat „ieftin” ca timp, între 30 și 45 de minute, Stoican și staff-ul lui au stat pe teren peste trei ore, până când toți jucătorii au dat Testul Gacon.
Înainte de începerea testării, antrenorul a declarat: „Este îmÂbuÂÂÂcurător faptul că după vaÂcanÂță mai toată lumea a venit cum ne așteptam, sub greutate, cu doÂÂuă mici excepții. Dar sunt sigur că și aceștia vor da kilogramele jos. Mi-au arătat astfel că și-au făÂcut pregătirea de vacanță pe care le-am cerut-o. A fost mierÂcuri viÂziÂÂta medicală și a ieșit biÂne. AÂcum facem niște teste, să veÂdem de unde pornim înainte de preÂgăÂÂtirea centralizată. TesÂtul acesÂta constă în alergări de câte 45 de secunde o dată, după care 15 seÂcunde sunt de pauză. După o seÂrie de 45 secunde x 2, se măÂreșÂte distanța, dar rămâne timÂpul. În perioada asta, după vaÂcanÂță aș fi mulțumit sincer să facă și 19 buÂcăți. Dar după canÂtonaÂment le cer să ajungă la 21 de buÂcăți. AÂcum ei știu că pot reÂnunța în oriÂce moment, dar apoi, după ce veÂnim de la munte, nu mai e așa”.
Preparatorul fizic al lui OM a inventat testul
Georges Gacon este fostul preparator fizic al bine-cunoscutei echipe franceze Olympique Marseille, care ulterior a mai lucrat și la Nantes. El a patentat acest test, care îi poartă și numele. Este foarte respectat în Franța de tehnicieni, dar mai puțin poate de fotbaliști, care de multe ori se plângeau de antrenamentele istovitoare comandate de Gacon. De fapt, jucătorii l-au și poreclit în Franța pe preparator, după filmul cu Bruce Willis, „Die Hard”, adică „Greu de ucis”.
Stoican a făcut prima oară 14 ture
Actualul antrenor principal al Mioveniului a avut și el ocazia să facă TesÂtul Gacon și, după cum a mărturisit, nu s-a descurcat prea bine la înceÂput. Stoican s-a pregătit la un moment dat pe când era fotbalist cu Unirea Urziceni, unde antrenor era Dan Petrescu. El venea după o perioadă mai lungă de repaos, iar la antrenament Dan Petrescu l-a pus să dea testul. Nu a reușit decât 14 ture să facă prima dată. „A venit Dan Petrescu la miÂne și m-a întrebat: Câte ai reușit, Flavius? 14, i-am spus! Iar el: Bravo, FlaÂvius, ai făcut 14, dar vezi că masorii la mine fac 16….!, a fost dialogul cu el. Apoi după pregătire am făcut și eu 19 ture”, spunea Stoican.
Azi, antrenament la sală
După două zile încărcate, în caÂre au fost la vizita medicală și au dat epuizantul Test Gacon, fotbaliștii galben-verzi trec asÂtăzi printr-o nouă încercare. AnÂtrenorul Flavius Stoican a proÂgramat un antrenament la sala de forță, după care se va merÂge și la refacere. Ședința de pregătire este programată la ora 10, în sala de forță a BaziÂnuÂlui Olimpic din Pitești, tot aici urmând a se face și refacerea.
Vor amicale tari
Datele concrete ale celui de-al doilea cantonament al iernii, cel pe care Mioveniul îl va face în Bulgaria, nu se știu, deoÂcamdaÂtă. Despre acest stagiu de preÂgătire, Stoican spunea: „În BulÂgaria nu este nimic conÂcret. Am luat decizia să plecăm acolo în perioada 13 – 23 februarie. TreÂbuie însă să vedem dacă vom găsi echipe tari cu care să juÂcăm în acea perioadă”.
„Returul va fi dificil”
La antrenorul de ieri dimineață de la terenul sintetic de la GruÂpul Școlar a fost prezent și preÂședintele Consiliului Director al clubului, Dumitru Olteanu. „Am început pregătirea de câteÂva zile. Deocamdată, jucătorii sunt în perioada de acomodare. Au făcut și vizita medicală, iar azi (n.r. – ieri) dau acest test prin care se vede capacitatea fizică la momentul actual. Apoi se va merge 8-10 zile la Sinaia. În ce privește plecările este clar: Dică șiț-a rezilait conÂtracÂtul, Popescu și Miulescu sunt pe lista de transÂferuri, iar pe TăÂnase portarul și pe Mocanu înÂcercăm să-i îmÂprumutăm la SCM. Așteptăm returul de camÂpionat, care se anunță unul diÂficil, chiar dacă au rămas echiÂpe mai puține în competiție. Vor retrograda locurile 12-13, iar competiția o să fie mai atracÂtiÂvă”, a deÂclarat OlÂteanu.
Articol scris de Silviu Mihai
Foto: photochic.ro