„Dispari în 45 de secunde!”

Marius ANGHEL 18 Jan. 2013, 13:46 Pregătiri, amicale

Banca tehnică a Mioveniului a programat ieri cel mai dificil antrenament de la reluarea pre­gătirilor. Jucătorilor le-a fost controlată re­zis­tența fizică sau mai bine zis s-a vrut să se va­dă stadiul de pregătire al lor după vacanță, prin efectuarea Testului Gacon.

A fost un antrenament epui­zant, testul solicitând jucătorii la maximum, la care unii au re­zis­tat mai bine, iar alții nu prea. În ce constă testul: jucătorilor li se cere să alerge distanța de 125 de metri în 45 de secunde, după care se face o pauză de 15 se­cunde. După prima tură, distanța se mărește cu 6,25 m, însă tim­pul rămâne același, 45 de secun­de, la fel ca și pauză, 15 secun­de. Cu fiecare tură nouă, dis­tanța crește cu 6,25, dar timpul rămâne, jucătorii fiind nevoiți în­cet-încet să mărească ritmul și viteza. (Practic, fotbaliștii aler­gau la o primă tură 125 m + 125 m, la o a doua 131,25 + 131,25, la o a treia 137,5 + 137,5 metri ș.a.m.d.) Ideal este să se facă 23 de ture, distanța alergată în acestea fiind de 8,5 km. Fiind la scurt timp după vacanță, a­di­că la început de pregătire, fotba­liștii Mioveniu­lui nu au putut a­lerga atât de mult, însă după can­tona­ment nu vor avea ce face și vor fi nevoiți să-și dea sufletul pe te­ren, să arăte că au acumulat și pot face efort.

Din ce în ce mai mult de alergat

Antrenamentul de ieri a început puțin timp după ora 10 și s-a desfășurat pe te­re­nul sintetic de la Grupul Școlar Colibași. Acesta este de dimensiunile unui teren nor­mal, așa că este ideal pentru pregătirea pe timp de iarnă, dar și pentru meciuri amicale și chiar oficiale, dar la nivelul Ligii a IV-a sau a V-a. Fot­ba­liștii au fost îm­părțiti pe serii făcute fără a avea la bază vreun criteriu anume, fiecare serie fiind for­mată din 4-5 jucători și fiind progra­mată la o anumită oră să intre pe teren. În timp ce prima serie, formată din portarii Dă­nălache, Oprea și Preda și jucătorii de câmp Pasăre și Cotigă se echipa la vestiar, staff-ul tehnic, alcătuit din principalul Flavius Stoi­can, se­cunzii Alin Chița și Mihăiță Ia­novschi și an­trenorul cu portarii Nicolae Bra­tu, făceau traseul pe care jucătorii tre­buiau să-l ur­me­ze. Apoi antrenorii au intrat la ves­tiar, unde le-au explicat jucătorilor ce au de făcut. A ur­mat încălzirea, care a durat 5 minute, timp în care secun­dul Chița a continuat să le explice în ce constă testul.

În fine, a urmat și startul tes­tului. Acesta era dat de Alin Chița, de la mij­locul terenului, care în timpul alergării îi a­nunța pe jucători câte se­cunde au făcut, ca să știe în ce ritm trebuie să alerge și câte se­cunde au de pauză. Fla­vius Stoican îi aș­tep­ta pe jucători la jumă­tatea turei, el fiind responsabil cu nu­mărătoarea turelor și cu adăugarea celor 6,25 m la fiecare tură.

La finish, grupa era supravegheată de Nicolae Bratu. După efectuarea testului și după o scurtă revenire, fotbaliștii mai aveau pro­gra­mate încă 10 minute de alergări în jurul terenului, de acest timp ținând cont Mihăiță Ianovschi.   
 
Stancu și Mormolea, campioni cu 20 de ture

Jucătorii au fost anunțați încă de la început că fiecare aleargă cât poate la acest test, astfel că fiecare poate renunța în orice moment. În prima serie, portarul junior Bogdan Preda nu a putut rezistat de­cât 14 ture, acesta rămânând, de altfel, cu cele mai puține ture aler­gate din tot lotul. Majoritatea jucătorilor din echipa Mioveniului au rezistat să alerge 18-19 ture, însă doi dintre ei s-au detașat de res­tul. Ionuț Stancu și Georgian Mormolea au alergat câte 20 de ture, cele mai multe. Din cîte se știe, în istoria efecturăii Testului Gacon la echipele românești, doar doi jucători au reușit să facă cele 23 de ture care însumează 8,5 km: Bănel Nicoliță, la Steaua, și Epaminonda Nicu, la Unirea Urziceni.

„Se putea renunța în orice moment”

Flavius Stoican a făcut ieri cel mai lung antrenament al său de la re­luarea pregătirii. Dacă jucătorii au scăpat „ieftin” ca timp, între 30 și 45 de minute, Stoican și staff-ul lui au stat pe teren peste trei ore, până când toți jucătorii au dat Testul Gacon.   

Înainte de începerea testării, antrenorul a declarat: „Este îm­bu­­­curător faptul că după va­can­ță mai toată lumea a venit cum ne așteptam, sub greutate, cu do­­uă mici excepții. Dar sunt sigur că și aceștia vor da kilogramele jos. Mi-au arătat astfel că și-au fă­cut pregătirea de vacanță pe care le-am cerut-o. A fost mier­curi vi­zi­­ta medicală și a ieșit bi­ne. A­cum facem niște teste, să ve­dem de unde pornim înainte de pre­gă­­tirea centralizată. Tes­tul aces­ta constă în alergări de câte 45 de secunde o dată, după care 15 se­cunde sunt de pauză. După o se­rie de 45 secunde x 2, se mă­reș­te distanța, dar rămâne tim­pul. În perioada asta, după va­can­ță aș fi mulțumit sincer să facă și 19 bu­căți. Dar după can­tona­ment le cer să ajungă la 21 de bu­căți. A­cum ei știu că pot re­nunța în ori­ce moment, dar apoi, după ce ve­nim de la munte, nu mai e așa”.
 
Preparatorul fizic al lui OM a inventat testul

Georges Gacon este fostul preparator fizic al bine-cunoscutei echipe franceze Olympique Marseille, care ulterior a mai lucrat și la Nantes. El a patentat acest test, care îi poartă și numele. Este foarte respectat în Franța de tehnicieni, dar mai puțin poate de fotbaliști, care de multe ori se plângeau de antrenamentele istovitoare comandate de Gacon. De fapt, jucătorii l-au și poreclit în Franța pe preparator, după filmul cu Bruce Willis, „Die Hard”, adică „Greu de ucis”.

Stoican a făcut prima oară 14 ture

Actualul antrenor principal al Mioveniului a avut și el ocazia să facă Tes­tul Gacon și, după cum a mărturisit, nu s-a descurcat prea bine la înce­put. Stoican s-a pregătit la un moment dat pe când era fotbalist cu Unirea Urziceni, unde antrenor era Dan Petrescu. El venea după o perioadă mai lungă de repaos, iar la antrenament Dan Petrescu l-a pus să dea testul. Nu a reușit decât 14 ture să facă prima dată. „A venit Dan Petrescu la mi­ne și m-a întrebat: Câte ai reușit, Flavius? 14, i-am spus! Iar el: Bravo, Fla­vius, ai făcut 14, dar vezi că masorii la mine fac 16….!, a fost dialogul cu el. Apoi după pregătire am făcut și eu 19 ture”, spunea Stoican.  

 Azi, antrenament la sală

După două zile încărcate, în ca­re au fost la vizita medicală și au dat epuizantul Test Gacon, fotbaliștii galben-verzi trec as­tăzi printr-o nouă încercare. An­trenorul Flavius Stoican a pro­gramat un antrenament la sala de forță, după care se va mer­ge și la refacere. Ședința de pregătire este programată la ora 10, în sala de forță a Bazi­nu­lui Olimpic din Pitești, tot aici urmând a se face și refacerea.

Vor amicale tari

Datele concrete ale celui de-al doilea cantonament al iernii, cel pe care Mioveniul îl va face în Bulgaria, nu se știu, deo­camda­tă. Despre acest stagiu de pre­gătire, Stoican spunea: „În Bul­garia nu este nimic con­cret. Am luat decizia  să plecăm acolo în perioada 13 – 23 februarie. Tre­buie însă să vedem dacă vom găsi echipe tari cu care să ju­căm în acea perioadă”.
 
„Returul va fi dificil”

La antrenorul de ieri dimineață de la terenul sintetic de la Gru­pul Școlar a fost prezent și pre­ședintele Consiliului Director al clubului, Dumitru Olteanu. „Am început pregătirea de câte­va zile. Deocamdată, jucătorii sunt în perioada de acomodare. Au făcut și vizita medicală, iar azi (n.r. – ieri) dau acest test prin care se vede capacitatea fizică la momentul actual. Apoi se va merge 8-10 zile la Sinaia. În ce privește plecările este clar: Dică șiț-a rezilait con­trac­tul, Popescu și Miulescu sunt pe lista de trans­feruri, iar pe Tă­nase portarul și pe Mocanu în­cercăm să-i îm­prumutăm la SCM. Așteptăm returul de cam­pionat, care se anunță unul di­ficil, chiar dacă au rămas echi­pe mai puține în competiție. Vor retrograda locurile 12-13, iar competiția o să fie mai atrac­ti­vă”, a de­clarat Ol­teanu.  

Articol scris de Silviu Mihai

Foto: photochic.ro

Marius ANGHEL 18 Jan. 2013, 13:46 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă