Echipele din Liga 3 care pierd barajul de promovare ar putea urca și ele în Liga 2! FRF a stabilit criterii suplimentare de atribuire a posibilelor locuri vacante rămase pentru ediția 2022-2023

Marius ANGHEL 31 May. 2022, 14:10 Liga 2
Echipele din Liga 3 care pierd barajul de promovare ar putea urca și ele în Liga 2! FRF a stabilit criterii suplimentare de atribuire a posibilelor locuri vacante rămase pentru ediția 2022-2023

Noul sezon de Liga 2, ediția 2022-2023, începe în data de 6 august, însă în acest moment e greu de spus cu exactitate care vor fi echipele care vor participa în campionat.

Situația retrogradatelor din Liga 1 e complicată și în cazul neînscrierii lor vor rămâne locuri vacante. Unele dintre retrogradatele din Liga 2 sunt și ele într-o situație grea și nici măcar nu și-au depus dosarul pentru obținerea certificării, cazul Astrei, de exemplu, sau altele nu mai vor să continue la acest nivel. În timp ce barajele de promovare din Liga 3 încă nu sunt încheiate, astfel că nu știm în acest moment cele cinci cluburi care fac pasul în eșalonul superior.

Sezon cu 20 de echipe și play-off și play-out și în noua ediție de Liga 2

Cum noul sezon de Liga 2 se anunță a fi unul care se va desfășura în proporție de 90 la sută cum a fost cel recent încheiat, singura diferență urmând a fi faptul că și în play-out se vor juca meciuri tur – retur, în campionat trebuie să participe, astfel, 20 de cluburi.

  • Din Liga 1 au retrogradat Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni și Dinamo București.
  • Au rămas în Liga 2: Steaua București, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, FK Miercurea Ciuc, FC Buzău, Unirea Dej, CS Comunal Șelimbăr, Metaloglobus București, Politehnica Iași, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Ripensia Timișoara și FC Brașov, în ordinea punctelor obținute în sezonul regular și, mai apoi, în play-off, respectiv play-out.
  • Din acest sezon de Liga 2, ediția 2021-2022, au retrogradat: Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, Astra, Unirea Constanța și Politehnica Timișoara.

Multe semne de întrebare privind echipele care vor continua în noua ediție a Ligii 2. FRF a stabilit un mod suplimentar de atribuire a locurilor în eșalonul secund

Știind foarte bine situația actuală din Liga 2, și dificultățile momentului pentru formarea noii componențe a campionatului, reprezentanții Federației Române de Fotbal s-au reunit ieri, 30 mai, într-o ședință de Comitet de Urgență pentru a stabili și noi criterii de ocupare a locurilor vacante, în cazul în care va fi nevoie.

În eventualitatea în care vor rămâne locuri vacante pentru noul sezon, acestea sunt ocupate în primul rând prin aplicarea prevederilor articolului 19, aliniatul 1, litera a din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF).

Dacă nu vor fi completate toate, FRF a stabilit noi criterii. Ar putea urca în Liga 2 inclusiv echipe care pierd barajul de promovare.

”În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă, compus din Răzvan BURLEANU – Preşedinte FRF, Gino IORGULESCU – Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian GOGA – Vicepreşedinte FRF:

În eventualitatea în care vor apărea locuri vacante în cadrul Ligii 2 pentru sezonul 2022/2023, iar prevederile art. 18 alin. 1 lit. a din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) nu va oferi soluția completării tuturor acestor locuri, se impune stabilirea următoarelor condiții de ocupare a locurilor vacante:

  • Dacă în ediția 2022/2023 a Ligii 2 rămân locuri vacante anterior începerii competiției, acestea vor fi completate în conformitate cu prevederile art. 18 alin. 1 lit. a din ROAF.
  • În situația în care numărul de locuri vacante este mai mare decât cel posibil a fi completat prin aplicarea prevederilor regulamentare anterior menționate se va realiza un clasament al echipelor care au participat la runda finală a barajului pentru promovarea în Liga a 2-a și care nu au obținut promovarea, pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
    1. Numărul de puncte obținute în runda finală a jocurilor de baraj.
    2. Golaverajul general rezultat din participarea la runda finală a jocurilor de baraj.
    3. Numărul de goluri marcate în runda finală a jocurilor de baraj.
    4. Dacă și după aplicarea criteriilor de mai sus, două sau mai multe echipe se află la egalitate, se vor aplica cele 3 criterii de mai sus, în aceeași ordine, cu privire la toate jocurile de baraj pentru promovare în Liga a 2-a (respectiv se vor avea în vedere atât jocurile din runda finală cât și cele din runda semifinală).
    5. Dacă după aplicarea tuturor criteriilor menționate la punctele 1-4 de mai sus, două sau mai multe echipe se vor afla la egalitate, departajarea se va efectua prin desfășurarea unui joc de baraj desfășurat pe teren neutru într-o singură manșă (dacă 2 echipe se află la egalitate) sau printr-un baraj desfășurat pe teren neutru între toate echipele aflate la egalitate (fiecare echipă va disputa un joc cu fiecare dintre celelalte echipe cu care se află la egalitate). În situația în care va fi necesară aplicarea acestui criteriu de departajare, Departamentul Competiții al FRF va stabili datele și locul de desfășurare.
  • Locurile vacante vor fi ocupate de echipele cel mai bine clasate ca urmare a aplicării criteriilor de departajare de mai sus și care îndeplinesc condițiile de participare în Liga 2.”

Meciurile tur din runda finală a barajului de promovare în Liga 2

În urma desfășurării fazei semifinale a barajului de promovare în Liga 2 au rezultat următoarele echipe calificate și meciuri în faza finală a barajului:

F1: Dante Botoșani (Învingătoarea B1) – SC Oțelul Galați (Învingătoarea B2)
F2: CS Tunari (Învingătoarea B3) – Progresul Spartac (Învingătoarea B4)
F3: CSM Slatina (Învingătoarea B6) – AFC Odorheiu Secuiesc (Învingătoarea B5)
F4: CSC Dumbrăviţa (Învingătoarea B8) – CSM Reșița (Învingătoarea B7)
F5: CS Hunedoara (Învingătoarea B9) – Minaur Baia Mare (Învingătoarea B10)

Jocurile tur au loc în data de 4 iunie, de la ora 18:00, iar returul se desfășoară în data de 8 iunie, de la ora 17:30.

Cele cinci câștigătoare obțin dreptul de a juca în Liga 2, însă și pierzătoarele ar putea ajunge tot în Liga 2, dacă vor fi locuri vacante.

Prevederile articolului 18, aliniatul 1, litera a din ROAF

”Articolul 18 | Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii

1. Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin dizolvarea, excluderea neînscrierea, renunțarea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel:
a. dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate și care îndeplinesc condițiile de participare în competiția respectivă (de ex. dețin licența pentru eșalonul competițional respectiv). În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile se pot completa și în condițiile art. 19 alin. 9 din ROAF;”

Echipele care au retrogradat din Liga 2 au obținut următorul punctaj:

Politehnica Timișoara (36 puncte)
Unirea Constanța (18 puncte)
Dunărea Călărași (7 puncte)
Dacia Unirea Brăila (5 puncte)
Astra (-1 puncte, după ce i s-au scăzut 20 obținute pe teren)

Poli Timișoara va fi prima invitată, având în vedere că este pierzătoarea barajului de menținere în Liga 2 disputat cu FC Brașov. Ulterior, cele mai multe puncte strânse le are Unirea Constanța. Totuși, în Liga 2 au fost două grupe de play-out, iar departajarea lor doar pe baza punctelor obținute nu este corectă, având în vedere că pentru determinarea ultimul loc care a retrogradat s-a jucat baraj între locurile 5 din play-out (Poli Timișoara și FC Brașov).

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cele-cinci-baraje-care-vor-decide-echipele-promovare-in-noul-sezon-de-liga-2-cand-au-loc-meciurile-19233297

https://liga2.prosport.ro/seria-1/istoria-barajelor-in-fotbalul-romanesc-de-6-ori-au-promovat-echipele-provenite-din-esalonul-secund-de-la-sistemul-cu-play-off-play-out-doar-doua-au-ajuns-in-liga-1-cs-mioveni-si-u-19233662

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cele-mai-slabe-din-liga-3-echipele-care-au-retrogradat-la-finalul-acestui-sezon-unirea-alba-iulia-dinamo-2-arges-2-sau-sticla-ariesul-turda-cele-mai-importante-nume-din-lista-rusinii-19233303

Marius ANGHEL 31 May. 2022, 14:10 Liga 2
Pe aceeași temă