Cluburile aflate în joc de glezne pentru un loc în Liga 2! Ce șanse au pierzătoarele barajelor de promovare să fie invitate de FRF și ordinea în care se ocupă posibilele locuri vacante

Marius ANGHEL 09 Jun. 2022, 08:08 Liga 2
Cluburile aflate în joc de glezne pentru un loc în Liga 2! Ce șanse au pierzătoarele barajelor de promovare să fie invitate de FRF și ordinea în care se ocupă posibilele locuri vacante

Meciurile de baraj de promovare în Liga 2 s-au încheiat miercuri, 8 iunie, iar în acest moment știm echipele câștigătoare, care au obținut sportiv dreptul de a evolua în sezonul 2022-2023 în eșalonul secund, cât și, evident, pierzătoarele, care, în mod normal, ar trebui să continue în Liga a 3-a.

Numai că și învinsele mai păstrează câteva șanse teoretice de a merge în Liga 2, după ce Federația Română de Fotbal s-a decis chiar înaintea fazei finale a barajului de promovare să stabilească criterii suplimentare de atribuire a posibilelor locuri vacante rămase pentru formează noului sezon de Liga 2. Semn că există probleme cu echipele retrogradate din Liga 1, respectiv cele din Liga 2 sau că se pregătește ceva surpriză dacă se apelează tocmai la pierzătoarele barajelor de promovare în Liga 2 pentru a ocupa locuri vacante în noua ediție de campionat!

Cum FRF nu a publicat până acum rezultatul procesului de certificare a cluburilor pentru participarea în Liga 2, ediția 2022-2023, se pot naște și de aici tot felul de scenarii.

CS Hunedoara e prima echipă care va fi invitată de FRF în Liga 2 dacă se ajunge în situația de a completa locurile vacante cu pierzătoare de baraj

Pierzătoarele barajelor de promovare în Liga 2 sunt Dante Botoșani, CS Tunari, AFC Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița și CS Hunedoara.

În cazul în care vor rămâne locuri vacante în noua ediție a eșalonului secund, și după aplicarea primelor prevederi de completare a lor, atunci se apelează la criteriilor suplimentare create de FRF în data de 30 mai.

Primul este cel al numărului de puncte obținute de pierzătoare în runda finală a jocurilor de baraj. Evident, la aceste baraje nu s-a jucat pe puncte, însă această situeție este una specială și o victorie înseamnă trei puncte, un egal înseamnă un punct, iar o înfrângere – niciun punct obținut. Exact ca într-o competiție precum campionatul.

Prima echipă situată în acest clasament este CS Hunedoara, cu trei puncte, grație victoriei de pe teren propriu din meciul tur cu Minaur Baia Mare. Aceasta va fi prima luată în calcul de FRF în cazul în care se ajunge în situația de a apela la pierzătoarele barajelor pentru a complet locurile vacante în noul sezon de Liga 2.

Pe locul 2 și 3 se află AFC Odorheiu Secuiesc și CSM Reșița, ambele cu câte două puncte obținute. Cum golaverajul este unul asemănător, aici nu este clar dacă departajarea se va face în funcție de scorul obținut la loviturile de departajare pierdute, fiindcă ambele au ajuns în această fază pentru a ști dacă promovează sau nu sportiv, ori se apelează și la rezultatele lor din faza semifinală a barajului.

În fine, Dante Botoșani are un punct obținut, iar ultima este CS Tunari, cu niciun punct.

Retrogradatele din Liga 2 sunt primele luate în calcul pentru ocuparea locurilor vacante. Poli Timișoara e în capul listei

Din Liga 1 au retrogradat Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni și Dinamo București. Primele două sunt într-o situație dezastruoasă din punct de vedere financiar, însă nici Dinamo nu este ferită de probleme.

În situația, foarte plauzibilă, în care două dintre aceste echipe nu primesc dreptul de a juca în Liga 2, prin neprimirea certificării, sau nu vor să își continue activitatea, atunci vor rezulta cel puțin două locuri vacante în noul sezon.

Conform regulamentului, aceste locuri vacante vor fi atribuite retrogradatelor sportiv din Liga 2. Aceste sunt: Politehnica Timișoara (36 puncte), Unirea Constanța (18 puncte), Dunărea Călărași (7 puncte), Dacia Unirea Brăila (5 puncte) și Astra (-1 puncte, după ce i s-au scăzut 20 obținute pe teren).

Poli Timișoara va fi prima invitată, având în vedere că este pierzătoarea barajului de menținere în Liga 2 disputat cu FC Brașov. Ulterior, cele mai multe puncte strânse le are Unirea Constanța. Totuși, în Liga 2 au fost două grupe de play-out, iar departajarea echipelor doar pe baza punctelor obținute nu este cea corectă, având în vedere că pentru determinarea ultimul loc care a retrogradat s-a jucat baraj între locurile 5 din play-out (Poli Timișoara și FC Brașov). Însă acest detaliu nu a interesat-o pe FRF să îl clarifice, așa cum a făcut-o de curând cu aceste pierzătoare de baraj.

Bineînțeles, aceste echipe retrogradate vor fi invitate de FRF înapoi în Liga 2 doar dacă acestea au depus actele și au obținut certificarea, urmând ca apoi acestea să accepte sau nu participarea în continuare la acest nivel fotbalistic. Necunoscând modul în care a decurs procesul certificării, fiindcă FRF nu dorește să oferte informații, considerându-le confidențiale, putem spune doar că Astra nu are cum să primească certificarea din moment ce nu are aprobat planul de reorganizare, Brăila și Călărași s-au târât prin Liga 2 și cel mai probabil nu-și mai doresc încă un sezon asemănător, iar în privința Unirii Constanța sunt mari semne de întrebare privind schimbarea structurii clubului, având în vedere că are noi conducători și nu mai joacă acasă în județul Constanța, ci în Ilfov.

Sezon cu 20 de echipe, doar meciuri tur și turnee play-off și play-out cu jocuri tur-retur în noua ediție de Liga 2?

Din informațiile Liga2.ro, noul sezon de Liga 2 se anunță a fi unul care se va desfășura în proporție de 90 la sută în același mod cum a fost cel recent încheiat. Adică va fi un sezon regular doar cu meciuri tur, 19 la număr, după care primele șase clasate merg în play-off, iar celelalte 14 echipe vor fi repartizate în două grupe de play-out.

Singura diferență ar fi faptul că și în play-out vor urma să se joace meciuri tur – retur, cum s-a întâmplat acum în play-off.

Va fi, astfel, tot un campionat cu 20 de cluburi participante.

  • Din Liga 1 au retrogradat Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni și Dinamo București.
  • Au rămas în Liga 2: Steaua București, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, FK Miercurea Ciuc, FC Buzău, Unirea Dej, CS Comunal Șelimbăr, Metaloglobus București, Politehnica Iași, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Ripensia Timișoara și FC Brașov, în ordinea punctelor obținute în sezonul regular și, mai apoi, în play-off, respectiv play-out.
  • Au promovat din Liga 3: SC Oțelul Galați, Progresul Spartac, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare.
  • Vor fi învitate în Liga 2, dacă vor fi locuri vacante și echipele îndeplinesc condițiile pentru a fi reprimite în campionat, în următoare ordine: Politehnica Timișoara, Unirea Constanța, Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, Astra (retrogradatele din Liga 2), CS Hunedoara, AFC Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița, Dante Botoșani și CS Tunari (pierzătoarele fazei finale a barajului de promovare în Liga 2).

Criteriile de atribuire a locurilor vacante în Liga 2:

Dacă în ediția 2022/2023 a Ligii 2 rămân locuri vacante anterior începerii competiției, acestea vor fi completate în conformitate cu prevederile art. 18 alin. 1 lit. a din ROAF.

În situația în care numărul de locuri vacante este mai mare decât cel posibil a fi completat prin aplicarea prevederilor regulamentare anterior menționate se va realiza un clasament al echipelor care au participat la runda finală a barajului pentru promovarea în Liga a 2-a și care nu au obținut promovarea, pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

  1. Numărul de puncte obținute în runda finală a jocurilor de baraj.
  2. Golaverajul general rezultat din participarea la runda finală a jocurilor de baraj.
  3. Numărul de goluri marcate în runda finală a jocurilor de baraj.
  4. Dacă și după aplicarea criteriilor de mai sus, două sau mai multe echipe se află la egalitate, se vor aplica cele 3 criterii de mai sus, în aceeași ordine, cu privire la toate jocurile de baraj pentru promovare în Liga a 2-a (respectiv se vor avea în vedere atât jocurile din runda finală cât și cele din runda semifinală).
  5. Dacă după aplicarea tuturor criteriilor menționate la punctele 1-4 de mai sus, două sau mai multe echipe se vor afla la egalitate, departajarea se va efectua prin desfășurarea unui joc de baraj desfășurat pe teren neutru într-o singură manșă (dacă 2 echipe se află la egalitate) sau printr-un baraj desfășurat pe teren neutru între toate echipele aflate la egalitate (fiecare echipă va disputa un joc cu fiecare dintre celelalte echipe cu care se află la egalitate). În situația în care va fi necesară aplicarea acestui criteriu de departajare, Departamentul Competiții al FRF va stabili datele și locul de desfășurare.

Locurile vacante vor fi ocupate de echipele cel mai bine clasate ca urmare a aplicării criteriilor de departajare de mai sus și care îndeplinesc condițiile de participare în Liga 2.

Prevederile articolului 18, aliniatul 1, litera a din ROAF

Articolul 18 | Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii

1. Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin dizolvarea, excluderea neînscrierea, renunțarea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel:
a. dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate și care îndeplinesc condițiile de participare în competiția respectivă (de ex. dețin licența pentru eșalonul competițional respectiv). În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile se pot completa și în condițiile art. 19 alin. 9 din ROAF;

Clasament pe baza rezultatelor obținute de echipele pierzătoare în faza finală a barajului de promovare Liga 2:

CS Hunedoara 2 1 0 1 3-5 3 puncte
AFC Odorheiu Secuiesc
2 0 2 0 1-1 2 puncte / 〈3-4 – la lovituri de departajare〉
CSM Reșița
2 0 2 0 1-1 2 puncte / 〈2-4 la lovituri de departajare〉
Dante Botoșani 2 0 1 1 1-4 1 punct
CS Tunari 2 0 0 2 1-7 0 puncte

Rezultate meciuri faza finală a barajului de promovare în Liga 2:

Dante Botoșani – SC Oțelul Galați 1-1 în tur / 0-3 în retur
CS Tunari – Progresul Spartac 0-4 în tur / 1-3 în retur
CSM Slatina – AFC Odorheiu Secuiesc 0-0 în tur / 1-1 în retur (4-3 d.l.d.)
CSC Dumbrăviţa – CSM Reșița 0-0 în tur / 1-1 în retur (4-2 d.l.d.)
CS Hunedoara – Minaur Baia Mare 2-1 în tur / 1-4 în retur

Clasament pe baza rezultatelor obținute de echipele pierzătoare în faza finală a barajului de promovare Liga 2 cumulat cu cele din faza semifinală:

AFC Odorheiu Secuiesc 4 2 2 0 3-1 8 puncte
CS Hunedoara
4 2 1 1 7-7 7 puncte
CSM Reșița
4 1 3 0 3-2 6 puncte
CS Tunari 4 2 0 2 6-9 6 puncte
Dante Botoșani 4 1 2 1 3-5 5 puncte

Rezultate meciuri faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2:

CSM FocșaniDante Botoşani 0-0 în tur / 1-2 în retur, după prelungiri
CS TunariCS Afumați 3-2 în tur / 2-0 în retur
Viitorul Dăeşti AFC Odorheiu Secuiesc 0-1 în tur / 0-1 în retur
CSC Ghiroda şi Giarmata ViiCSM Reșița 0-1 în tur / 1-1 în retur
CA OradeaCS Hunedoara 2-4 în tur / 0-0 în retur

Marius ANGHEL 09 Jun. 2022, 08:08 Liga 2
Pe aceeași temă