Poli Timișoara e ”nașa” celor de la FC Miercurea Ciuc, indiferent de antrenor. Paul Codrea, optimist și în același timp realist după debutul cu succes pe banca alb-violeților

Anda DELIU 02 Apr. 2023, 17:37 Liga 2

Poli Timișoara a câștigat cu scorul de 2-1 din nou acasă cu FK Miercurea Ciuc, același scor cu care s-a impus și în luna decembrie a anului trecut, atunci în cadrul sezonului regular, acum în etapa a 2-a a play-out-ului Ligii 2.

Tot în preajma unor sărbători, atunci de iarnă, acum pascale, atunci cu Octavian Benga antrenor, acum cu Paul Codrea pe bancă. La debut, antrenorul interimar a precizat că șansele de salvare de la retrogradare sunt tot mici, în ciuda victoriei, dar că echipa trebuie să și ”moară” demn.

El a mai vorbit despre o ruptură remediata cu Centrul de juniori, dar și despre faptul că autoritățile din Timișoara sunt indolente.

Adrian Gîdea, omul meciului pentru Poli Timișoara în fața Ciucului

Cu o bancă foarte tânără în contextul absențelor, dar și a două noi despărțiri, Poli Timișoara a început printr-o ocazie a lui Gavra, fază la care a intervenit Gyenge. FK Miercurea Ciuc a fost și ea decisă, astfel că a ieșit o primă repriză cu multe ocazii. În minutul 4, Jebari a fost deposedat la timp de Taub la o fază iminentă de gol. Rămas pe bancă la ultimul meci de fostul antrenor, Gîdea a fost clar omul de atac numărul unu de la Poli. În minutul 14, a trecut excelent prin defensiva oaspeților și a marcat din 4 metri. Peste un minut, la o fază finalizată de Gal-Andrezly, Denis Radu a respins cu mâna îndreptată în zona pieptului, pentru ca Marincu să degajeze. Oaspeții au cerut penalty, a fost, însă arbitrul a lăsat jocul să continue.

Ocazii mari irosite de ambele echipe

Ritmul de joc a continuat să fie bun. Deși Ciucul a dominat clar la cornele obținute, acțiunile lor ofensive nu au avut claritate ofensivă pentru a și marca din acțiune.

În minutul 34, Gavra a centrat bine pentru Oanea, dar jucătorul de bandă a reluat prost cu capul. Peste două minute, a venit rândul lui Oanea să încerce să-l ”servească” pe Gavra, dar fără succes, deoarece Gyenge a reținut. În minutul 44, a venit rândul lui Murairu să iasă la rampă, cu o intervenție salvatoare la reluare cu capul a lui Panos. Peste încă un minut ,Gîdea a trimis un lob peste portar, dar care a căzut pe plasa porții. Tot Murariu și-a salvat echipa și în minutul de prelungire acordat, la acțiunea lui Stancic.

Repriza a doua de pe Știința, mult mai puțin spectaculoasă

Ritmul spectaculos al ocaziilor de poartă s-a schimbat mult în repriza a doua. Poli a început ceva mai hotărâtă, dar nu la fel de incisivă. În minutul 58, Denis Radu a avut o execuție ratată, mult peste poartă, după ce a driblat bine cu mingea. În minutul 66, ciucanii au pasat prin propriul careu, iar Gavra a profitat și l-a servit pe Gîdea, aflat la 6 metri, care a majorat diferența pe tabelă.

În minutul 73, și Poli a făcut o prostie similară, cu pasa în spate, iar arbitrul a dictat penalty după ce Stancic s-a aruncat după un contact cu Aurel Vlaicu, juniorul debutant la Poli.

Claudiu Apro, fost ripensist, a marcat, iar Ciucul a prins curaj. În minutul 81, Murariu a intervenit iar în fața lui El-Sawy. Cea mai mare ocazie a avut-o însă Jebari, în prelungiri, când a tras aproape de încrucișarea barelor.

Paul Codrea, foarte mulțumit de cum s-a prezentat Poli Timișoara

Firește, antrenorul Politehnicii, Paul Codrea, aflat la debut, a fost mulțumit după joc.

”Eram foarte încrezător înainte de meci. Băieții au avut o săptămână foarte bună de antrenament. Implicarea lor a fost maximă. E doar 100 la sută meritul lor. S-au dăruit maxim, au ieșit cu crampe, au ieșit cu dureri. Au tras de ei, unii au rămas pe teren chiar dacă nu mai puteau, chiar dacă lotul nu e foarte stufos. Chiar vreau să-i felicit. Chiar am încercat să jucăm, chiar am reușit pe alocuri. Chiar am avut și puțin noroc, puteam și noi să mai marcăm. Cred că a fost un meci destul de interesant pentru spectatori. Ceea ce a fost pozitiv e că i-am simțit pe oameni că le-a plăcut spectacolul pe care l-au văzut”, a spus Codrea.

Întrebat dacă banca nu i-a dat emoții, el a spus că nu, deși a recunoscut că lotul nu e numeros. ”Nu. Echipa a funcționat foarte bine, era totul sub control. Din păcate, am făcut acea greșeală la 2-0, s-a făcut 2-1 și acolo au început emoțiile. Dar până atunci cred că eram în control. Mai ales că repriza a doua eram în control, am schimbat și sistemul, am trecut de la patru la apărarea în cinci și cred că am fost mult mai bine defensiv. În prima am avut ceva probleme în stânga lor, dreapta noastră, îl prindeau pe Denis tot timpul doi contra unu și atunci am modificat”, a mai punctat Codrea. El nu a vrut să comenteze penalty-ul acordat ciucanilor: ”Nu am văzut. Chiar nu mai contează.”

Poli Timișoara în meciul cu FK Miercurea Ciuc: Murariu – D. Radu, Bocșan, Vlaicu, Taub – T. Călin – Gîdea (Tiihonen 78′), Marincu (E. Adam 90+1′), Târșa, Oanea (Porumb 80′) – Gavra (cpt.)(Boariu 78′). Rezerve neutilizate: D. Moldovan – Țurcaș, M. Oprea.

Salvarea de la retrogradare, departe. ”Vrem să terminăm campionatul cu demnitate”

Codrea e însă realist și știe că Poli nu mai e la mâna ei pentru a se salva de la retrogradare.

”Nu mă gândesc. Salvarea deja e un lucru foarte departe de noi în momentul acesta. E doar o victorie. Dar vrem să terminăm campionatul cu demnitate. Să luptăm în fiecare meci. Că ne salvăm, nu ne salvăm… Sincer, cred că nici nu mai are importanță în momentul acesta. Mai sunt patru meciuri, nu prea mai putem să facem miracole. Depindem de ce fac adversarii mai mult decât depindem de ce facem noi. Noi încercăm la fiecare meci să dăm maximum și să aducem la fiecare meci câte un tânăr care să joace. Chiar îl felicit pe Aurel Vlaicu, care a jucat tot meciul aproape impecabil. A făcut o mică greșeală”, a punctat fostul internațional.

Antrenorul echipei timișorene a spus că vrea să insiste pe juniori. ”Asta e politica noastră, vrem să mergem cu jucători din academie. Arătăm că academia are jucători cu potențial. Probabil vor urma și alții. Și pentru Eric Adam, chiar dacă a jucat cinci minute, mă bucur pentru el că a debutat. E un copil foarte serios, foarte dotat, talentat. Probabil, cu timpul, va juca din ce în ce mai mult. La un moment dat am avut patru jucători sub vârstă, Radu, Boariu, Vlaicu și Marincu. Atâta timp cât suntem în 11 și suntem aici, vrem să dăm totul”, a mai adăugat Codrea.

Codrea a spus că s-a simțit bine și ca antrenor de copii. ”Dacă iubești meseria asta, o faci cu pasiune, oriunde ești: Liga 4, la seniori, la juniori, la Champions League. Peste tot antrenezi la fel, cu aceeași seriozitate și pasiune. Acum e doar o conjunctură că sunt aici. Așa a fost situația. Sunt aici cât voi fi aici, încerc să dau maximul și să-i ajut pe copii. Până la urmă, despre ei e vorba. Să reușim să-i dezvoltăm și să facem tranziția asta de la juniori la seniori și să ne promovăm, până la urmă, talentele. De multe ori ne mirăm că ne pleacă din oraș la alte echipe și nu înțelegem de ce pleacă. Pentru că nu-i băgăm să joace”, e de părere Paul Codrea.

Deplânge situația din oraș și are un mesaj pentru politicieni: ”Hai să ne mișcăm un pic mai cu talent că trece vremea și ne întrec toate orașele”

Codrea a găsit prilejul și să critice autoritățile. El uită sau poate nu știe că Universitatea Politehnica ridică de 12 ani o sală în Timișoara și că în decembrie au fost patru ani de la o conferință triumfalistă despre renovarea stadionului Știință fără măcar un cui bătut.

”Exista o ruptură între echipa mare și academie. Cred că asta e rolul meu, să unesc puțin. Se poate, nu e imposibil. Totul e să ai puțin curaj și inițiativă. Are un potențial foarte bun. În ultimii ani s-au făcut lucruri importante, am adus oameni importanți în academie, avem antrenori licențiați la aproape toate categoriile. Cred că suntem poate peste Miercurea Ciuc la nivelul licențelor la academie. Parcă ei ce au în plus e infrastructura mult mai bună și investițiile mult mai mari. Dacă și noi am fi susținuți cum sunt ei acolo… De ce nu se face la primărie și Consiliul Județean nimic pentru Timișoara? Ei sunt puși în funcții publice să facă mulțumiți cetățenii. Nu să facă pentru ei! Să facă, să lase ceva în urmă, o bază sportivă, zece terenuri, bazin de înot. Tot pe hârtie avem 1000 de planuri, dar în realitate nu se întâmplă nimic. Hai să ne mișcăm un pic mai cu talent că trece vremea și ne întrec toate orașele. Am rămas mult în spate. Toate echipele s-au dezvoltat. Noi am cam rămas în spate și ne plânge toată lumea când vine aici, «Mamă, mamă ce mi-e milă de noi»”, a conchis Codrea.

Poli Timișoara, ultima în Grupa A a play-out-ului Ligii 2

Cu 16 puncte, Poli Timișoara este tot ultima în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, la patru puncte sub Minaur Baia Mare și la șase de Metaloglobus, care are un meci mai puțin disputat. Bănățenii trebuie să le întreacă pe ambele pentru a urca pe locul de baraj de menținere și mai au doar patru meciuri de disputat.

În etapa a 3-a, la 8 aprilie, de la ora 11:00, Poli Timișoara joacă în deplasare la liderul Unirea Slobozia (32 puncte).

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-fk-miercurea-ciuc-se-joaca-de-la-ora-1100-ambele-echipe-au-antrenori-noi-pe-paul-codrea-respectiv-robert-ilyes-19265197

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-2-din-play-out-cinci-jocuri-au-startul-la-ora-1100-partidele-extrem-de-importante-in-privinta-evitarii-retrogradarii-au-loc-la-bucuresti-dumbravita-si-buftea-19264971

Anda DELIU 02 Apr. 2023, 17:37 Liga 2
Pe aceeași temă