Steaua București are o perioadă dificilă de câteva săptămâni. Agitația creată de posibilitatea ca ”militarii” să promoveze în SuperLigă, în cazul în care proiectul Vasile Dîncu ar fi fost aprobat, s-a dovedit a fi o sabie cu două tăișuri. Proiectul propus de fostul Ministru al Apărării a primit, deja, două avize negative, pe de-o parte.
Pe de alta, situația sportivă este departe de a fi roz. Practic, după victoria cu Dinamo (2-0 în Ghencea), meci în jurul căruia s-a creat o emulație foarte mare și datorită proiectului de lege propus de Dîncu, elevii lui Daniel Oprița au mai obținut doar două egaluri. În schimb, au suferit două înfrângeri, printre care una dureroasă, 1-5 cu Poli Iași.
Pe lângă toate acestea, antrenorul roș-albaștrilor a explicat situația jucătorilor, una dificilă, întrucât multora le expiră contractele la finalul sezonului, astfel că nouă jucători împrumutați pentru această stagiune vor reveni la cluburile ”mamă”.
În aceste condiții, în epilogul acestei ediții, antrenorul din Ghencea se agață de obiectivul din contract, clasarea în primele două echipe, performanță atașată la bonusuri importante. Și mai rămâne și miza orgoliului, meciul retur cu Dinamo.
Situația nu este deloc roz în Ghencea. Legea Vasile Dîncu, cea care ar fi putut facilita promovarea ”militarilor” în SuperLigă, a primit un nou aviz negativ, al doilea.
”Nu este rolul instituțiilor statului, respectiv al persoanelor juridice de drept public, să înființeze și să finanțeze cluburi sportive profesioniste. La fel ca în majoritatea țărilor din Europa, rolul statului este bine delimitat în promovarea sportului de masă și a celui de performanță, fără a înființa propriile cluburi în structuri fără atribuții în acest sens”, a motivat Bogdan Simion, președintele Consiliului Economic și Social.
Pe lângă acest aspect, și pe parte sportivă, roș-albaștrii scârțâie. Victoria celor de la Dinamo, din partida cu SC Oțelul Galați (scor 2-0), i-a păstrat pe moldoveni la trei puncte față de bucureșteni. În cazul în care trupa lui Dorinel Munteanu s-ar fi impus cu ”câinii”, ”oțelarii” ar fi egalat formația din Ghencea.
Trupa lui Daniel Oprița are doar două egaluri în ultimele patru etape, după victoria cu Dinamo: 1-1 cu Dej, în deplasare, dar și 1-1 acasă, cu SC Oțelul. Mai apoi, în deplasarea de la Buzău, roș-albaștrii au fost învinși de băieții lui Adrian Mihalcea (scor 0-1), pe când etapa trecută, în Copou, au fost călcați în picioare de Poli Iași, 1-5.
Cu echipa din Iași deja promovată și campioană a Ligii 2, singurul obiectiv rămas în picioare pentru Steaua este locul 2, după un sezon în care a fost mare parte pe prima poziție. Totuși, de ce este importantă a doua treaptă pe podium în contextul în care ”militarii” nu pot promova?
Ei bine, din informațiile ProSport, se pare că Daniel Oprița, stafful său și o parte din jucători au stipulat în contract o primă de 10.000 de euro în cazul în care termină pe unul dintre primele două locuri, indiferent dacă echipa are drept de promovare sau nu. Antrenorul și jucătorii au spus în dese rânduri că au ca obiectiv să încheie pe unul dintre primele două locuri, însă despre suma pe care ar câștiga-o n-au pomenit!
Problemele persistă în Ghencea și în ceea ce privește fotbaliștii. O altă bătaie de cap o constituie cea a lotului. După egalul de pe stadionul Steaua, cu SC Oțelul, Daniel Oprița a tras un semnal de alarmă:
”Nu știu ce lot să fac. Pentru ce să fac? Jucătorii vin și întreabă: «Avem drept, nu avem drept de promovare?» Sunt și ei într-o situație, 90 la sută dintre jucători vor avea contractul terminat. Doar trei-patru mai au contracte (n.r. – valabile și din sezonul viitor).”
Multor jucători le expiră contractele la 30 iunie, adică în două luni. În această categorie intră și fotbaliștii împrumutați. Dintre aceștia, niciunul nu are în contract vreo clauză prin care să continue în Ghencea. Acordurile cu Steaua înseamnă, din informațiile noastre, doar salariul primit de la ”militari” și minutele obligatorii pe care trebuie să le bifeze unii dintre ei.
În acest sezon, au ajuns în Ghencea, sub formă de împrumut, jucătorii: David Dincă (portar, 19 ani, de la Farul), Alexandru Sabău (fundaș central, 24 de ani, de la Petrolul), Alexandru Sima (fundaș stânga, 21 de ani, de la Farul), Cosmin Ciocoteală (mijlocaș defensiv, 25 de ani, de la CSM Alexandria), Ștefan Bodișteanu (mijlocaș stânga, 20 de ani, de la Farul), Dragoș Gheorghe (mijlocaș stânga, 24 de ani, de la Petrolul), Atanas Trică (atacant, 18 ani, de la Universitatea Craiova), Iustin Răducan (atacant, 17 ani, de la Sport Team, fotbalist amator) și Kayondo Mahadi Mahrez (atacant, 26 de ani, de la CSM Deva). În total, nouă fotbaliști.
O parte din aceștia au fost, de-a lungul stagiunii, de bază în sistemul pe care l-a folosit antrenorul Daniel Oprița. De exemplu, Dincă, Sabău și Bodișteanu au bifat 15 sau mai multe meciuri în 2022-2023, Liga 2 și Cupa României.
Într-o mare de incertitudini, steliștii sunt atacați din toate părțile, mai ales din ”Ștefan cel Mare”, chiar înaintea returului derby.
”Noi am avut un play-off care e un pic trunchiat, pentru că CSA-ul joacă cu o anumită intensitate anumite meciuri și cu altă intensitate alte meciuri. […] Se știe clar că Steaua își dă ultima suflare cu noi pe teren”, a declarat Andrei Nicolescu, unul din șefii de la Dinamo, după victoria de la Galați.
Mai mult, între Daniel Oprița și George Ogăraru, șeful Centrului de Copii și Juniori de la Steaua, foști colegi între 2003 și 2006, după cum bine se știe, este o situație tensionată.
Pe de-o parte, antrenorul echipei a folosit, în cea mai mare parte a sezonului, ”underi” veniți sub formă de împrumut, fără opțiuni de cumpărare și, în cazul unora, cu salarii mărite față de echipele de ”domiciliu”. De exemplu, Dincă și Bodișteanu au fost oameni de bază în angrenajul echipei, amândoi proveniți de la Farul.
Cu excepția lui David Matei, jucător născut 2006, ”racolat” de la rivala din ”Ștefan cel Mare”, niciun jucător provenit din propria pepinieră nu a fost folosit de Oprița. Asta în contextul în care formația nu a avut și nu are drept de promovare, iar Academia Stelei este printre cele mai bine clasate la nivel național.
În clasamentul publicat de Federația Română de Fotbal în iulie 2022, Academia Steaua s-a regăsit pe locul 11, cu un punctaj de 83.6, mai bun decât în 2021 (79.84).
Mai mult, în stagiunea 2022-2023, la nivel juvenil, micii ”militari” au avut rezultate foarte bune. La Liga de Tineret, Steaua a încheiat play-off-ul pe locul 4, sub Farul, FCSB și Rapid.
În competiția dedicată elitelor U17, roș-albaștrii au câștigat manșa tur din semifinalele campionatului național, 3-0, cu ”U” Craiova. Returul este programat duminică, ora 12:00, în Bănie. În plus, în cupă, bucureștenii joacă finala cu Miercurea Ciuc, pe 25 mai.
Rezultatele notabile continuă și la U16. Ca la Tineret, Steaua a încheiat play-off-ul pe locul 4, sub Farul, FCSB și Rapid.
”Strategia este făcută pe persoană fizică, de Oprița, iar clubul nu are nicio implicare. Conflictul Ogăraru – Oprița ține clubul în loc, fiecare are jucăria lui”, au menționat surse din interior
https://liga2.prosport.ro/seria-1/la-loc-comanda-stefan-bichir-se-poate-intoarce-in-fruntea-clubului-steaua-lupta-la-baioneta-cu-cristian-pelea-marile-campioane-branza-si-potec-spun-pas-talpan-face-presiuni-exclusiv-19270419
https://liga2.prosport.ro/seria-1/cum-s-a-desprins-sectia-de-fotbal-de-clubul-sportiv-al-armatei-fostul-oficial-din-ghencea-face-dezvaluiri-au-fost-lucruri-de-care-m-am-ferit-au-vrut-sa-treaca-datoriile-cand-colo-cand-col-19270351
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/revolta-in-vestiarul-csa-steaua-impotriva-lui-florin-talpan-fotbalistii-din-ghencea-scandalizati-de-pretentiile-colonelului-ba-asta-nu-a-trecut-niciodata-pe-la-noi-pe-la-echipa-nu-l-am-19655602
https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-nou-aviz-negativ-pentru-initiativa-modificarii-legii-sportului-propusa-de-vasile-dincu-motivarea-e-simpla-nu-este-rolul-institutiilor-statului-sa-infiinteze-si-sa-finanteze-cluburi-sport-19270561
https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-risca-sa-ramana-fara-aproape-intreg-lotul-de-jucatori-19270052