Juniorul care face senzație la Steaua a fost la Dinamo?! Suma derizorie pe care a achitat-o rivala ”câinilor” pentru puștiul care a debutat impresionant în Liga 2. ”M-au amenințat că mă spun lui Borcea” | EXCLUSIV

Cătălin MUREȘANU 19 Mar. 2023, 09:42 Liga 2

Puștiul David Matei, juniorul care face senzație la Steaua în acest început de an, a fost adus în Ghencea, în urmă cu un an și jumătate, chiar din curtea eternei rivale, Dinamo.

Roș-albaștrii au plătit 2.450 lei, grila de formare, după ce antrenorul Cătălin Dănilescu, fiul lui Constantin Dănilescu, i-a convins pe părinții tânărului mijlocaș.

Pentru a nu-l pierde pe fotbalist, șefii de la Dinamo l-au amenințat pe tehnician chiar și cu Cristi Borcea.

„Cum l-a pierdut Dinamo pe juniorul care face senzație la Steaua. 2450 lei, suma pe care au achitat-o „roș-albaștrii” pentru fotbalistul care a debutat impresionant în Liga 2. „M-au amenințat că mă spun lui Borcea”

La 16 ani, David Matei a avut un debut fulminant în tricoul celui mai galonat club din fotbalul românesc. La începutul lunii martie, juniorul a fost debutat de Daniel Oprița la prima echipă a Stelei, chiar în Ghencea, în partida cu Minaur Baia Mare (scor 3-0 pentru militari). Mijlocașul a avut nevoie de câteva minute pentru a ieși în evidență, a pasat decisiv și a cules foarte multe aprecieri.

Următorul joc, cel cu Ripensia Timișoara (victorie 2-0 pentru Steaua), din deplasare, i-a adus și primul gol, dar și atenția presei, care i-a căutat povestea.

ProSport l-a contactat pe Cătălin Dănilescu, antrenorul care l-a remarcat și l-a adus pe David Matei la Steaua. Acest transfer a avut loc în urmă cu puțin timp, ”un an și jumătate”, așa cum spune fiul lui Constantin Dănilescu. Iar elementul surpriză este că Matei a fost adus chiar din curtea marii rivale, Dinamo.

”L-am urmărit de foarte mult timp, au fost zile și nopți de discuții cu familia, peste zece meciuri la care am mers, opt luni de drumuri Ghencea – Pantelimon în care l-am monitorizat în timp ce evolua pe mai multe posturi. Și a mai fost ceva, o chimie între noi, eu, familia și el, încă de la prima discuție”
Cătălin Dănilescu, antrenorul de la juniorii academiei din Ghencea

La primul meci pentru Steaua, David Matei (în plan secund) i-a pasat decisiv lui Atanas Trică (foto, în prim-plan), iar acesta a dus scorul la 3-0 împotriva Minaurului. Foto: Steaua

Degringolada de la CCJ Dinamo, principala cauză pentru care „câinii” își pierd talentele. Rivalele din Capitală și din țară au profitat din plin

Cum a fost posibil ca Dinamo să piardă un puști talentat? Degringolada din ultimii ani de la Centrul de Copii și Juniori al ”câinilor”, perioadă în care clubul a pierdut mulți copii cu potențial, și-a spus cuvântul și în acest caz. Dacă în trecut, Dinamo reprezenta o ”pepinieră” pentru fotbalul românesc, prezentul pare în lichidare de stoc.

Echipele au fost mutate din ”Ștefan cel Mare”, se antrenează la marginea Bucureștiului sau pe terenuri la care prind poziții. Cu restanțe financiare, mulți antrenori au plecat, iar în unele cazuri au luat cu ei echipe întregi.

David Matei locuiește în comuna Pantelimon, în vecinătatea Capitalei. Astfel, tânărul fotbalist era foarte aproape de Baza Ion Țiriac din capătul cartierului Pantelimon, acolo unde Dinamo a exilat mai multe grupe, asta după ce ”câinilor” de la SC Dinamo 1948 SA nu le-a mai fost permis accesul în Parcul Sportiv Dinamo. După ce a trecut la Steaua, pentru a ajunge la stadionul din Ghencea, juniorul parcurge o oră și jumătate pe drum.

”Copilul ăsta și-a dorit să vină alături de mine la Steaua și vreau să le mulțumesc părinților pentru că l-au lăsat, știu că nu le-a  fost ușor. Face o oră și jumătate pe drum, vine cu tramvaiul, cu metroul, e un copil senzațional. Când era la Dinamo ajungea imediat, ei se antrenau la Metaloglobus, era lângă. Însă au trecut și peste această problemă” – Cătălin Dănilescu

În meciul cu Unirea Dej, din prima etapă a play-off-ului Ligii 2, David Matei a fost trimis pentru prima dată ca titular în echipa de seniori a Stelei. Foto: Steaua

2.450 lei, suma pe care Dinamo a încasat-o, sub forma grilei de formare, în schimbul lui David Matei

Dinamo a pierdut un tânăr de perspectivă și s-a ales cu 2.450 lei. Suma reprezintă grila de formare pe care ”militarii” au plătit-o pentru a-l transfera. Practic, în fața voinței părinților și a juniorului, fără puterea convingerii, ”câinii” nu au avut de ales.

”Am fost corect cu cei de la Dinamo și le-am spus că o să le iau acest copil la Steaua. M-au amenințat că mă spun lui Borcea, că am venit să le fur jucatorul din curte. Ce legătură avea Borcea? Poate doar că se cunoaște cu tatăl meu (n.r. – Constantin Dănilescu, fost conducător la Steaua și la Dinamo). De ce nu-mi iau și ei mie jucători din curte? Au contat condițiile de antrenament. Am avut o ultimă discuție și părinții mi-au promis că, în perioada de memorii, David o să vină la Steaua. Și-a depus memoriu, convins fiind de mine, iar noi l-am legitimat fără ezitare, am plătit 2.450 lei”, a precizat Cătălin Dănilescu.

Tehnicianul de la juniori subliniază și meritul lui Daniel Oprița, antrenorul care l-a promovat pe Matei la seniori: „Creșterea pe care David o are este și pentru că Daniel Oprita l-a oprit în lotul echipei mari. Dacă nu-l chema în cantonament cu seniorii și nu-l băga, poate-i creștea barba și nu-l vedeam. Un mare merit îl are și antrenorul care-l promovează. Vă spun ceva, când Oprița l-a convocat în lot, el a vrut să meargă alături de colegii lui, de la Under 17, la Iași, unde aveam meci de calificare în Cupa Românei. Din punctul meu de vedere, principala lui calitate este că scanează foarte bine jocul, se informează la 360 grade. Se poziționează foarte bine intre minge și adversar.”

David Matei a evoluat în trei meciuri pentru echipa antrenată de Daniel Oprița, în primul reușind o pasă de gol, iar în al doilea a înscris. În al treilea a fost utilizat ca titular și nu a avut reușite notabile. Foto: Steaua

Visul lui Matei, ”să ajung în Serie A”. ”Nu o să-l vezi la covrigi și la pateuri. Mănâncă din caserolă, uneori pe fugă, de la teren la tramvai” 

Cătălin Dănilescu a vorbit și despre aspirațiile elevului său, cel care, la 16 ani, studiază limba arabă și își dorește să ajungă în Serie A.

”Face meditații la limba arabă. Într-o zi mi-a spus că el o să joace în Serie A, are planșe cu Guardiola și este foarte atent la program și nutriție. Se culcă la ora 21. Nu o să-l vezi la covrigi și la pateuri, mănâncă din caserolă, uneori pe fugă, din cauza programului, de la teren la tramvai. Mama lui este in spatele acestei conduite. Când a fost luat în cantonamentul echipei mari, i-am adus ghiozdanul, cu caiete, cu teme. E foarte bun la scoală, iar după ce a ajuns la Steaua a trebuit să se transfere la liceul Mircea Eliade, era imposibil cu drumul. E un copil de nota 10.”

”Trebuie să îi mulțumim domnului Cătălin Dănilescu pentru acest tânăr. El l-a adus, mai are și alți copii la under 17, așa că a făcut sacrificii să aducă tineri la clubul Steaua, unul din ei fiind Matei. Eu nu am făcut nimic, doar am văzut că are potențial și l-am promovat la echipa mare”
Daniel Oprița, antrenor Steaua

Cum au vrut steliștii să-l sufle pe juniorul Florentin Petre de la Dinamo?

În urmă cu mulți ani, după un scenariu asemănător cu cel al lui David Matei, Dinamo putea să-l piardă, în dauna Stelei, pe Florentin Petre.

Fostul căpitan al ”câinilor”, care locuia în Popești Leordeni, în afara Capitalei, a fost ademenit în Ghencea.

”Eram imediat după Revoluție. E prima dată când o spun. Eu trebuia să merg la Steaua. Nea Sile Aelenei jucase la Steaua. A venit la mine și m-a întrebat ce vreau să fac: «Vrei să mergi la Steaua sau rămâi la Dinamo?» Ionuț Chirilă era la ușă, m-a luat de mână și mi-a zis: «Tu mergi cu mine!»”, a povestit simbolul dinamovist pentru DigiSport.

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/david-matei-inceput-spectaculos-in-tricoul-stelei-la-doar-16-ani-la-debut-a-pasat-decisiv-in-al-doilea-meci-a-marcat-cu-o-seara-inainte-de-joc-am-visat-ca-voi-inscrie-interviu-19263324

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cine-sunt-oamenii-cu-care-redwhite-planuieste-sa-reconstruiasca-dinamo-unul-l-a-adus-pe-laidouni-la-voluntari-celalalt-l-a-crescut-pe-rares-ilie-am-vorbit-cu-andrei-nicolescu-e-19263603

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-lider-fara-coroana-in-liga-2-cu-steaua-la-finalul-sezonului-regular-trebuie-sa-ne-facem-datoria-si-vedem-la-final-pe-cine-vede-favorita-la-promovare-19263041

https://liga2.prosport.ro/seria-1/debut-la-steaua-si-in-liga-2-de-neuitat-pentru-david-matei-mijlocasul-de-16-ani-a-oferit-o-pasa-de-gol-la-scurt-timp-dupa-ce-a-patruns-pe-teren-prima-data-m-am-gandit-sa-dau-la-poarta-19262410

Cătălin MUREȘANU 19 Mar. 2023, 09:42 Liga 2
Pe aceeași temă