Poli Iași i-a aplicat o corecție Stelei. Moldovenii și-au asigurat matematic locul 1 și vor pune pâna pe trofeul de campioană a Ligii 2

Marius ANGHEL 10 May. 2023, 20:53 Liga 2

Politehnica Iași a fost purtată spre victorie în meciul cu Steaua de un întreg stadion, de o atmosferă frumoasă creată de cei circa 8.500 de spectatori urcați în Copou pentru acest joc care i-a adus trupei conduse de Leo Grozavu locul 1 matematic la finalul acestui sezon și automat trofeul de campioană a Ligii 2.

Cu 5-1 s-a impus Poli Iași în jocul din runda a 8-a a play-off-ului Ligii 2, antepenultima a sezonului. A fost și prima victorie a moldovenilor în fața Stelei, în patru confruntări directe în cele două sezoane de Liga 2, dintre care trei au avut loc în Ghencea.

  • Etapa intermediară continuă mâini, 11 mai, când sunt programate celelalte două jocuri: Unirea Dej – Gloria Buzău, de la ora 17:30, și SC Oțelul Galați – Dinamo, de la ora 20:30.

Steaua a început mai bine, dar a căzut după primul gol primit. Hlistei și Harrison au înscris pentru Poli Iași în prima repriză

După ce în urmă cu două etape, în fața a 9.000 de spectatori, Poli Iași reușea pe teren propriu o victorie cu 2-0 în derby-ul moldav cu SC Oțelul Galați și bifa promovarea matematică, acum, echipa lui Leo Grozavu a trecut cu scorul de 5-1 de Steaua, principala rivală pentru locul 1, s-a distanțat la șapte puncte de aceasta și cu două runde înainte de finalul sezonului este matematic sigură că nu mai poate pierde prima poziție în clasament și va primi trofeul de campioană a Ligii 2.

Partida din Copou, dominată sonor de galeria Stelei, a început cu dominarea echipei bucureștene. Jucătorii lui Oprița au avut posesia, au încercat să pună presiune pe defensiva Iașiului, însă Poli a fost aproape să dea lovitura în minutul 17, după o gafă a lui Sabău. Fundașul a preluat larg, a pasat încet spre propriul portar, însă Dumitru nu a reușit să-l învingă pe Dincă din colțul stânga al careului, trimițând pe lângă poartă, la colțul lung.

Chiar dacă a avut din nou mulți jucători indisponibili și a fost nevoită să improvizeze în alcătuirea primului 11, Oroian, de exemplu, fiind trecut la închidere, iar la mijloc au fost titularizați Bustea și Emilian Pacionel, cu prezențe rare în acest sezon, Steaua a început bine partida de la Iași, însă la prima lovitură primită s-a demoralizat și a căzut în cap.

S-a întâmplat în minutul 27, atunci când Kouadio a centrat din dreapta, Sabău a greșit din nou, deviind mingea pe spate, chiar la Cătălin Hlistei, care nu a iertat din 10 metri și a înscris la vinclu. A făcut-o de lângă Corbu, ușor depășit de fostul rapidist, iar fundașul dreapta al Stelei avea să fie lovit în minutul 29 de Itu și apoi să fie înlocuit cu Enceanu, din cauza accidentării suferite.

La vestiar s-a intrat însă cu 2-0 pentru Poli Iași, după ce Katanec a trimis cu o lovitură de cap mingea în bară, aceasta a revenit la Shayon Harrison (39), care a marcat simplu cu capul din 3 metri.

Tot Steaua a dominat jocul în start, a marcat, dar apoi Poli Iași a ”executat-o”. Harrison și Musi, de două ori, l-au învins pe Dincă

Leo Grozavu și-a înlocuit la pauză jucătorii care primiseră cartonaș galben în prima parte, pe Hlistei și Itu, în timp ce Daniel Oprița a mutat de alte două ori. Tot Steaua a început mai bine jocul, ca în prima parte, a avut un șut puțin peste poartă prin Emilian Pacionel (55), a reușit să reducă din diferență prin același jucător, în minutul 61, cu un șut din 18 metri lângă bara din dreapta, dar apoi s-a dezamorsat.

Poli Iași a avut reacție și a înscris pentru 3-1 pentru Shayon Harrison (65), după o pasă de geniu a lui Alin Roman, iar steliștii au fost groggy. Alexandru Musi a marcat de două ori în trei minute, în 69 și 72, a doua oară după ce asistentul Ionescu nu a semnalizat un offside la Tincu.

La 5-1 pentru Poli Iași, jucătorii lui Leo Grozavu au redus turația și așa s-a și terminat meciul. Ultimele secunde au găsit ”banca” Politehnicii Iași, în frunte cu Leo Grozavu cu spatele la teren și cu fața spre tribună, pentru a cânta și dansa alături de spectatori. Iașiul se întoarce după doi ani în prima ligă, iar echipa ar avea de câștigat dacă același public ar fi prezent la fel, meci de meci, și în noul sezon.

Poli Iași și-a asigurat locul 1, Steaua poate pierde locul 2

Cu 56 de puncte, Poli Iași și-a asigurat locul 1 în Liga 2 cu două runde înainte de finalul sezonului. Trofeul de campioană a acestei ediții îl va primi după ultimul joc, acasă cu Dinamo.

Steaua are 49 de puncte și, momentan, este pe locul 2, putând fi egalată la puncte și depășită de SC Oțelul Galați.

În runda a 9-a, Poli Iași joacă luni, de la ora 17:30, în deplasare la Unirea Dej, iar Steaua joacă tot luni, de la ora 20:30, pe Arena Națională, cu Dinamo.

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto) și Tudy (Sport Pictures)

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

COMENTARIUL LIVE:

POLITEHNICA IAȘI – STEAUA 5-1

Cătălin Hlistei 27′, Shayon Harrison 39′, 65′, Alexandru Musi 69′, 72′ / Emilian Pacionel 61′

Poli Iași: Jankov – Kouadio, Tincu (cpt.), Katanec, Ștefanovici – A. Roman, Marchioni (Fr. Cristea  54′), Itu (Mogoș 46′, Rob. Ion 62′) – Andr. Dumitru (Vojtus 71′), Harrison, Hlistei (Musi 46′)
Rezerve neutilizate: Ailenei – Martac, V. Lică, Finica
Antrenor: Leo Grozavu

Steaua: Dincă – Corbu (Enceanu 32′), Ciocoteală, Al. Sabău, Ad. Ilie – Mihăescu (Balgiu 46′), D. Oroian – Bustea (Ad. Popa 46′), Șt. Pacionel (Bodișteanu 67′), Em. Pacionel – Chunchukov (cpt.)(Ius. Răducan 74′)
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Dr. Gheorghe, Calestru, Trică
Antrenor: Daniel Oprița

Stadion: ”Emil Alexandrescu” (Iași). Arbitru central: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe). Arbitri asistenți: Daniel Vlase (Galaţi) și Mihai Marian Ionescu (Bradu – Argeş). Arbitru de rezervă: Marius Naidin (Piteşti). Observator de arbitri: Bogdan Zanfirescu (Botoşani). Delegat de joc: Ciprian Anton (Suceava).

Min 90+4 Final de joc în Copou, unde Poli Iași câștigă cu 5-1 meciul cu Steaua, se desprinde la șapte puncte de echipa bucureșteană și își asigură locul 1 și titlul de campioană a Ligii 2 în acest sezon. Trofeul nu-l vor primi acum, ci la ultimul joc al sezonului, acasă cu Dinamo. După fluierul final al jocului, jucătorii Politehnicii au făcut turul de onoare al stadionului, iar antrenorul Leo Grozavu a fost purtat pe brațe de elevii săi. Publicul a scandat și ”Leo! Leo!”, și nu se referă la Leo Messi!
Min 90+4 Atmosferă superbă la Iași, cu spectatorii în picioare și așteptând fluierul final al meciului. Cei de pe banca Politehnicii, în frunte cu Leo Grozavu, sunt întorși cu spatele la terenul de joc, sunt cu fața la tribună, sar, au mâinile ridicate și cântă
Min 90+3 ||| Risto Jankov primește și el cartonașul galben pentru că întârzie degajarea
Min 85 Popa bate pe poartă o lovitură liberă de la distanță, din poziție centrală, o pradă ușoară pentru Jankov
Min 84 ||| Francisc Cristea primește cartonașul galben după ce îl ține din spate pe Bodișteanu
Potrivit clubului din Iași, 8245 de spectatori asistă la acest meci. Din tribune se scandează: ”Campionii! Campionii!” Poli Iași nu mai poate pierde primul loc în Liga 2 și va primi trofeul de campioană în acest sezon, unul în care lider în mare parte a fost chiar adversarul de astăzi, Steaua. 
Min 79 Katanec acuză o accidentare după ce respinge o minge în corner, din duelul cu Popa, și face semn să fie înlocuit. Poli Iași și-a efectuat însă toate schimbările
Min 74 ⇒ Iustin Răducan intră pe teren în locul lui Tsvetelin Chunchukov
Min 72 5-1 Corner din dreapta, mingea este respinsă în față, se șutează spre poartă, Tincu este în offside mare, pe direcția șutului, sare peste minge, însă arbitrul asistent nu semnalizează. Dincă paseară în dreapta, Harrison recuperează și centrează la prima bară, iar Alexandru Musi îndeplinește o simplă formalitate din 2 metri. Pune latul și înscrie simplu
Min 71 Antonio Dumitru este înlocuit cu Jakub Vojtus
Alexandru Musi (18 ani), împrumutat în iarnă de la FCSB, este la al 2-lea său gol pentru Poli Iași, în 11 meciuri de Liga 2. A mai înscris o dată în 3-1 cu Progresul Spartac.
Min 69 4-1 Alexandru Musi are o acțiune personală pe centru, îl depășește ușor pe adversarul ieșit la întâmpinare și înscrie cu un șut din 18 metri, pe jos, lângă bara din stânga
Min 67 Ștefan Pacionel este înlocuit cu Ștefan Bodișteanu
Shayon Harrison are 9 goluri din acest moment și devine golgheterul Politehnicii Iași
Min 65 3-1 Poli Iași reacționează imediat după gol. Roman primește în zonă centrală și pasează pe culoar, în stânga, pentru Shayon Harrison. Englezul pătrunde în careu, îl care în fața sa doar pe Dincă, șutează la semi-înălțime și îl învinge din nou pe portar
Emilian Pacionel (22 ani) a înscris primul său gol în acest sezon de Liga 2, în al 10-lea meci în care a fost ultimat, abia al doilea ca titular. În campionatul trecut a strâns 20 de meciuri și 1 gol.
Min 62 ⇒ Robert Ion intră pe teren în locul lui Alexandru Mogoș, intrat la pauză și accidentat
Min 61 2-1 Enceanu avansează pe centru, ușor în stânga, pasează înspre stânga, Emilian Pacionel e liber la 18 metri, își face mingea pentru un șut cu dreptul, trage din 16 metri și înscrie plasat, lângă bara din dreapta
♦Min 59 Mogoș face semne că nu mai poate continua să joace și acuză probleme la inghinali! Steaua continuă să domine jocul și să preseze
Min 57 ||| Emilian Pacionel primește cartonașul galben pentru proteste, pentru un gest nervos
Min 55 Popa centrează dintr-o lovitură liberă din dreapta, mingea este respinsă în față, iar Emilian Pacionel trage din prima din 16 metri puțin peste transversală
Min 54 Julian Marchioni este înlocuit cu Francisc Cristea
Min 46 S-a reluat jocul
Min 46 Cătălin Hlistei și Cătălin Itu sunt înlocuiți de Alexandru Mogoș și Alexandru Musi, la Poli Iași. Ies Cristian Bustea și Mădălin Mihăescu și intră Adrian Popa și Cristian Balgiu, la Steaua. Pop a preluat și banderola de căpitan de la Chunchukov, cel care a purtat-o în prima repriză
Min 45+2 Pauză. Poli Iași conduce cu 2-0 în meciul cu Steaua și la acest rezultat se detașează la șapte puncte de bucureșteni și nu mai poate pierde locul 1. FRF ar trebui să aibă reprezentanți la stadion pentru a oferi titlul de campioană a Ligii 2
Min 45+1 Centrare din dreapta, Emilian Pacionel se demarcă bine în centrul careului, lovește cu capul, însă trimite mingea pe lângă poartă, în dreapta
Min 42 Suporterii ieșeni sunt destul de gălăgioși, entuziasmați de marcarea celor două goluri, însă tot nu fac față decibelilor produși de cântecele galeriei Stelei. Fanii ”militarilor” continuă să își încurajeze favoriții
Englezul Shayon Harrison (25 de ani) a reușit și el al 8-lea său gol în acest sezon, tot în 20 de partide disputate în Liga 2. L-a egalat încă o dată pe Hlistei
Min 39 2-0 Centrare dintr-un corner din stânga, Katanec reia cu capul din 10-11 metri, mingea se duce peste Enceanu și lovește bara din stânga, aproape de vinclu, Dincă e pe jos, balonul revine în joc, în fața porții, iar Shayon Harrison pune capul din 3 metri și îndeplinește o simplă formalitate
Cătălin Hlistei (28 de ani) a reușit în acest meci al 8-lea său gol în acest sezon de Liga 2 pentru Poli Iași, în 20 de meciuri disputate. Sezonul l-a început la ”U” Cluj, în prima ligă, unde a evoluat în 4 meciuri și nu a înscris. Hlistei redevine golgheter unic al echipei din Iași, după ce fusese egalat la reușite de Alin Roman și Shayon Harrison.
Min 35 ||| Mădălin Mihăescu primește și el cartonașul galben pentru un fault ca la ”județ”, o piedică din lateral asupra lui Kouadio, după ce africanul își dăduse mingea în față, iar stelistul nu avea nicio șansă să o ajungă
Min 33 Laurențiu Corbu nu mai poate juca și este înlocuit cu Rareș Enceanu
Min 32 Spectatorii ieșeni sunt în extaz și fac ”valuri” în tribune în acest moment!
Min 31 Corbu cade în propria jumătate de teren și îi arată arbitrului piciorul său, apărătoarea. Își acoperă fața cu palmele, primește îngrijiri medicale și pare că nu mai poate continua jocul după ce Itu l-a faultat
Min 29 ||| Cătălin Itu intră întârziat prin alunecare și îl lovește dur pe Cobu, iar jucătorul Iașiului primește și el cartonașul galben. Oroian execută lovitura liberă, centrează înalt în careu, iar Jankov reține fără probleme
Min 27 1-0 Centrare din dreapta a lui Kouadio, ușor deviată, Sabău respinge pe spate cu capul, Cătălin Hlistei scapă din marcajul lui Corbu, pune latul din 10 metri și trimite aproape în vinclul din dreapta, fără speranțe pentru Dincă. Stadionul izbușnește în urale
Min 26 ||| Cătălin Hlistei primește cartonașul galben pentru proteste, acesta fiind nemulțumit de decizia arbitrului, cu toate că l-a călcat pe gleznă pe Corbu
Față de jocul trecut, 1-1 acasă cu SC Oțelul Galați, Daniel Oprița a efectuat și el destul de multe schimbări în primul 11, patru. Au ieșit Beța, suspendat, Popa, Bodișteanu și Chipirliu și au intrat Sabău, Bustea, Oroian, și Emilian Pacionel.
Min 20 Steaua continuă în ofensivă, așa cum a fost mai tot timpul în acest start de joc. Mihăescu centrează din dreapta, iar Chunchukov reviază cu capul din centrul careului, dar trimite pe lângă poartă, la colțul lung
În acest moment sunt circa 7.000 de spectatori pe stadionul din Iași, însă e posibil ca numărul lor să mai crească, așa cum s-a întâmplat și la jocul cu SC Oțelul, când s-a obținut promovarea matematică. Atunci, ieșenii au venit inclusiv la pauză la stadion și au fost aproximativ 9.000. La final, o parte dintre ei au pătruns pe teren prentru a sărbători alături de jucători.
Min 17 Gafă comisă de Sabău, preia larg și simte că nu poate ajunge în fața adersarului, plonjează și deviază ușor spre propriul portar. Dumitru urmărește în stânga, intră în posesie și trimite din colțul careului spre colțul lung, pe lângă Dincă, ieșit la întâmpinare, însă o face destul de departe de poartă, la 2-3 metri distanță
Față de jocul trecut, 1-1 la Gloria Buzău, Leo Grozavu a efectuat cinci schimbări în primul 11. Au ieșit Martac, Lică, Finica, Musi și Vojtus, toți aflați acum pe bancă, și au intrat Kouadio, Katanec, Ștefanovici, Dumitru și Hlistei.
Min 11 Centrare dintr-o lovitură liberă din dreapta, Katanec deviază cu capul din careu, însă o face mult peste poartă
Min 10 Kouadio, presat în lateralul careului, trimite către propriul portar, cu capul, Jankov iese și prinde, iar Bustea, venit tare din fața careului, sare peste goakeeper. Bustea îl atinge totuși pe spate pe Jankov, lăsat în jos pentru a evita contactul, iar cei doi se resimt. Arbitrul îi dă un avertisment verbal stelistului
Paul Costaș, fostul portar al Iașiului, a dat lovitura simbolică de începere a jocului. După salutul de la mijlocul terenului, jucătorii Stelei au mers înspre galeria sa pentru a o saluta, așa cum obișnuiește la începutul fiecărui meci. Galeria Stelei este cea care asigură fondul sonor al jocului, fiind formată din circa 400 de suporteri, mult mai mulți decât are galeria Politehnicii Iași, una nerecunoscută pentru mărimea și puterea sa vocală
Min 2 Itu acuză o accidentare la piciorul stâng, după un duel pentru minge cu Ciocoteală. Mijlocașul Iașiului are nevoie de îngrijiri medicale
Min 1 A început partide la Iași, unde tribunele sunt mult mai populate la startul jocului decât au fost la partida precedentă de acasă, cu SC Oțelul. Sunt departe, însă, de a fi pline, cel puțin în acest moment.


Primul meci al etapei a 8-a a play-off-ului Ligii 2, rundă intermediară, are loc în această seară, de la ora 19:00, la Iași, pe stadionul ”Emil Alexandrescu”, între Politehnica Iași și Steaua, primele două clasate.

Despărțite de patru puncte, cu trei etape rămase de disputat, Poli Iași ar putea astăzi, în cazul unei victorii pe teren propriu, să obțină și matematic locul 1 la finalul acestui sezon, implicit titlul de campioană a Ligii 2 în ediția 2022-2023. Echipa moldoveană este promovată matematic de două runde, în timp ce Steaua, indiferent de poziția pe care se va situa, nu are dreptul să acceadă în SuperLigă, fiind un club de drept public.

  • Etapa intermediară continuă mâini, 11 mai, când sunt programate celelalte două jocuri: Unirea Dej – Gloria Buzău, de la ora 17:30, și SC Oțelul Galați – Dinamo, de la ora 20:30.

Primul meci direct în Liga 2 la Iași între Poli și Steaua

Poli Iași ocupă locul 1 în play-off-ul Ligii 2, cu 53 de puncte, iar Steaua, lider în mare parte a sezonului, se află acum pe poziția a 2-a, cu 49 de puncte.

Va fi prima confruntare directă la Iași între cele două echipe de când sunt în Liga 2. În sezonul trecut, unul joc a avut loc în Ghencea, iar Steaua s-a impus cu 3-1. În sezonul regular din această ediție echipa lui Daniel Oprița a câștigat cu 2-1, iar în turul play-off-ului a fost 2-2 la București (Tsvetelin Chunchukov 45′, Bogdan Chipirliu 71′ / Jakub Vojtus 13′, 86′).

Indiferent de rezultatul de astăzi, ambele echipe își păstrează locurile în clasament după această rundă, cu mențiunea că Steaua poate fi egalată la puncte. Dacă pierde la Iași, iar SC Oțelul o învinge acasă pe Dinamo. Dacă se va întâmpla acest lucru, ieșenii își vor asigura locul 1, iar gălățenii vor promova și ei matematic.

Cristian Moldoveanu arbitrează Poli Iași – Steaua

Meciul programat pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iași va fi arbitrat de centralul Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe) și de asistenții Daniel Vlase (Galaţi) și Mihai Marian Ionescu (Bradu – Argeş). Arbitru de rezervă este Marius Naidin (Piteşti). Observator de arbitri a fost pus Bogdan Zanfirescu (Botoşani), iar delegatul de joc este Ciprian Anton (Suceava).

Arbitrul central Cristian Moldoveanu face parte din lotul de Liga 2, iar în acest sezon 2022-2023 a condus nu mai puțin de 40 de partide din diverse competiții organizate de FRF. Doar nouă au fost în Liga 2, dintre care una în play-out. Pe Steaua nu a arbitrat-o niciodată, însă pe Poli Iași, de trei ori. A fost la centru la meciurile SC Oțelul Galați – Poli Iași 0-0, Unirea Slobozia – Poli Iași 0-0 și Poli Iași – CS Comunal Șelimbăr 4-1, toate din sezonul regular.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-spera-sa-rezolve-si-al-doilea-obiectiv-la-poli-iasi-dupa-meciul-cu-steaua-ne-dorim-sa-incheiem-conturile-cu-locul-intai-la-prima-sansa-problemele-de-lot-pe-care-le-are-19270136

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-un-nou-meci-decisiv-in-copou-de-aceasta-data-cu-trofeul-ligii-2-pe-masa-cu-o-victorie-in-fata-stelei-echipa-lui-leo-grozavu-isi-asigura-titlul-de-campioana-in-sezonul-2022-2023-19270098

https://liga2.prosport.ro/seria-1/marturia-tulburatoare-a-lui-cornel-sfaiter-presedintele-clubului-poli-iasi-dupa-ce-si-a-pierdut-recent-sotia-am-fost-daramat-am-vrut-sa-ies-complet-din-fotbal-ce-sanse-sunt-sa-19270094

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-ratat-victoria-in-prelungirile-partidei-de-la-buzau-iar-leo-grozavu-considera-ca-remiza-este-echitabila-a-avut-si-gloria-multe-ocazii-pe-cine-vede-favorita-la-promovar-19269960

Marius ANGHEL 10 May. 2023, 20:53 Liga 2
Pe aceeași temă