Orac are planuri mari! „Să aducem jucători tineri dornici de performanță”

16 Nov. 2011, 12:03 Liga 2
Orac are planuri mari!**

Noul antrenor al FC Botoșani, Costel Orac, schimbă tactica și se va orienta spre jucători tineri, dornici de performanță.

– Domnule Orac, de obicei mulți antrenori se feresc să preia o echipă din mers. Dumneavoastră de ce ați acceptat oferta FC Botoșani în plin campionat?
– Și eu mă feresc să preiau echipe din mers. Chiar m-am confruntat cu o situație de acest gen la CS Otopeni. Nu știam ce s-a făcut și pe urmă chiar am regretat că am acceptat oferta. Ținând cont că sunt prieten cu acționarii de aici și că prima dată când am fost aici m-am simțit bine, am acceptat fără să stau pe gânduri. În general pe un prieten îl ajuți când are nevoie, nu când îi este bine. De aceea, am spus că e un moment dificil și în mod normal și logic trebuie să răspund pozitiv.

– Cum ați regăsit Botoșaniul față de primul dumneavoastră mandat petrecut aici?
– Nici nu se compară cu ce a fost. Normal așa trebuie să fie, cum este acum. La Botoșani în acest moment sunt condiții normale pentru a încerca să faci performanță.

– Sincer, în pauza meciului cu CSMS Iași știați că veți fi antrenor la FC Botoșani sau oferta a venit ulterior?
– Nu, după meci!

– V-am întrebat acest lucru pentru că știu că v-ați întreținut pe tot parcursul jocului cu primarul Cătălin Flutur.
– Într-adevăr, am discutat cu domnul primar, dar vorbeam despre faze de joc. Lucrurile s-au precipitat după ce s-a terminat jocul și Botoșaniul a pierdut, iar la puțin timp a venit și întrebarea dacă accept să preiau echipa, iar răspunsul a fost afirmativ.

– Nu știu ce i-ați spus, dar la finalul confruntării numele dumneavoastră a fost singurul rostit de primar ca posibil succesor al lui Marius Popescu.
– Asta nu știu. Trebuie să-l întrebați pe dumnealui.

– În primul mandat ați plecat în momentul în care ați primit o ofertă mai bună, cea de la Urziceni, unde se dorea și s-a și realizat un proiect ambițios. În acest moment, dacă va veni din nou o ofertă avantajoasă pentru dumneavoastră, îi veți da curs și veți renunța la FC Botoșani?
– Nu. Acum este cu totul altceva. Atunci, am plecat poate și din cauza condițiilor, lumea nu se gândea că s-ar putea face mai mult. Acum însă totul s-a schimbat 100%. Atât în ce privește condițiile cât și în privința gândirii celor care conduc destinele echipei față de ce înseamnă fotbal. Lumea, plecând de la domnul primar și continuând cu Valeriu Iftime și Cornel Șfaițer, dorește mult mai mult. De altfel, înțelegerea este un contract până în vară, urmând ca din vară contractul să se prelungească cel puțin un an, doi cu obiectiv clar și cu crearea condițiilor necesare pentru a realiza obiectivul, respectiv promovarea.

– Sunteți unul dintre tehnicienii români care și-au trecut în palmares cele mai multe promovări, printre care și cea a FC Botoșani din Liga a III-a în Liga a II-a. Veți reuși să vă treceți și o nouă promovare cu Botoșaniul în Liga I?
– Dacă lumea este la fel de hotărâtă cum am văzut-o acum, sper că voi reuși. Desigur, lucrurile trebuie luate din timp, parcurse niște etape, pregătită ca la carte campania și nu mă refer la cea electorală, ci la cea pentru atingerea unui asemenea obiectiv. Atunci când faci lucrurile precipitat, poți lua decizii greșite.

– Având în vedere că acest sezon este compromis, veți profita de acest lucru și veți pregăti strategia pentru a ataca promovarea sezonul viitor?
Așa am gândit etapele. Până la finalul acestui tur, vreau să-mi fac o imagine cu ce avem și pe urmă să începem ușor-ușor să pregătim ceea ce ne dorim.

– Sunteți mulțumit de lotul pe care l-ați găsit aici? Aveți o bază de plecare în alcătuirea unui lot care să se bată sezonul viitor la promovare?
– Este o bază de plecare. Sigur că lucrurile nu au mers exact cum și-au dorit oamenii de aici. Din câte știu, obiectivul a fost clasarea la finalul acestui sezon pe unul din locurile unu-patru. E clar că la ora actuală obiectivul este compromis și s-a ajuns într-o situație ingrată.

– Veți încerca să promovați și jucători de la echipele de juniori?
– Din câte mi s-a spus, aceasta este și politica clubului. Vom lua juniori numai dacă merită, dacă au valoare și pot crește. Până la urmă, este normal să fie așa. Dacă nu ai marfă de calitate, cu care să lucrezi și să o șlefuiești în timp, nu ai ce să faci, trebuie să te orientezi în altă parte. Oricum, ideea va fi aceasta, să aducem jucători tineri dornici de performanță, din județ sau din județele învecinate. Vom încerca. Credeți-mă că știu ce vorbesc și știu ce înseamnă treaba aceasta.

– Din experiența pe care o aveți, sunt jucătorii străini mai buni calitativ decât românii? Se merită să se aducă străini?
– Depinde de jucători. Se merită, dar este o vorbă: câți bani dai pe ei, atât fac și, de cele mai multe ori, chiar mai puțin. Din păcate, acești jucători când vin să susțină probe, se prezintă total nepregătiți. Sunt unii care au nevoie de timp pentru a se acomoda, motiv pentru care trebuie, așa cum am mai spus, să pregătești lucrurile din timp, să nu ajungi în situația de a lua decizii, nici pripite și nici greșite pentru că în momentul în care îți vin niște jucători străini și îți vin pe ultima sută de metri și nu ai asigurat lotul complet, tu, ca antrenor, ești forțat să iei decizii rapide, iar în general când iei decizii rapide poți greși ușor.

– Să înțeleg că e posibil să ne despărțim în iarnă de jucătorii brazilieni și de senegalez?
– Vom vedea! Să-i mai văd la antrenamente, îi voi mai vedea și la joc și după aceea vom vedea.

– Cum vi se pare nivelul ligii secunde?
– Realitatea este că e un nivel scăzut. Valoarea jucătorilor este una scăzută. Sunt jucători care nu stăpânesc elemente de bază și nu mă refer la tehnică individuală, ci la principii de joc, la chestii tactice care în mod normal nu trebuie să lipsească din bagajul de cunoștințe al unui jucător.

– Nu e totuși de vină și valoarea antrenorilor? În ultimul timp, multe echipe de liga secundă au promovat tehnicieni tineri care nu au confirmat decât la Liga a III-a.
– Fiecare antrenor vede lucrurile în felul lui. Problema pleacă de la centrele de copii și juniori. Fotbalistul acolo se formează, iar în momentul în care ajunge la echipa mare se călește, capătă experiență și poate deveni jucătorul ideal. Din păcate știm cu toții condițiile din centrele de copii și juniori, antrenorii sunt prost plătiți, unii dintre ei nu pun nici suflet sau poate nici nu au capacitatea necesară de a face educație. E diferență mare între a lucra cu niște copii și a-i forma și a lucra la echipa mare când deja se presupune că ei sunt formați.

– În momentul în care ați fost numit antrenor al FC Botoșani ați spus că până în iarnă veți merge în aceeași formulă, cu aceiași secunzi. Vor apărea schimbări în iarnă în ce privește componența conducerii tehnice?
– Vom merge în aceeași formulă, deoarece ne cunoaștem bine. Pe Alin Bejan și Vasile Prisacă i-am avut elevi aici în primul meu mandat, pe Vali Bordeanu îl știu la fel de bine, așa că nu este niciun fel de problemă.

– Având în vedere relațiile foarte bune pe care le aveți cu cei de la Dinamo, e posibil ca în iarnă să vi se alăture jucători din Ștefan cel Mare?
– E posibil orice! În momentul în care ai un obiectiv clar și creezi toate condițiile acelui obiectiv, fii convins că vor fi mulți jucători care vor dori să vină aici, mai ales că aici condițiile sunt bune. Important este să luăm jucători pe posturile care ne trebuie și să facem alegerea potrivită.

– Financiar sunteți mulțumit de contractul pe care vi-l oferă FC Botoșani?
– Da. Ne-am înțeles fără nicio problemă, chiar dacă în momentul în care îmi dădusem acordul de principiu nu discutasem deloc acest aspect. Am fost ferm convins că ne vom înțelege.

– Domnule Orac, ați reușit să obțineți patru puncte din două jocuri foarte grele, cel de la Bacău și cel cu liderul Viitorul Constanța. Sunteți mulțumit?
– Întotdeauna este loc de mai bine. Dacă ținem cont că la Bacău am pierdut în minutele de prelungire două puncte, aș putea spune că sunt nemulțumit, însă acesta este fotbalul. Într-o zi poți să ai noroc și să câștigi, iar în altă zi poți pierde în ultimul minut.

– Este o victorie de aur, cea împotriva liderului?
– Sunt trei puncte de care aveam nevoie și pe care le-am meritat. Noi am încercat să ne organizăm foarte bine pentru că Viitorul e o echipă care știe jocul, o echipă care pasează bine. Am încercat să răspundem cu aceeași monedă, să îi blocăm acolo unde am considerat că e cazul și am reușit.

Sursa: fcbotosani.ro

Foto: Eduard Blaga

16 Nov. 2011, 12:03 Liga 2
Pe aceeași temă