OFICIAL | 5 din 20 nu au drept de promovare în prima ligă, dar nici interzis să joace în play-off! FRF informează care sunt echipele de drept public participante în ediția 2022-2023 de Liga 2

Marius ANGHEL 10 Aug. 2022, 18:04 Liga 2
OFICIAL | 5 din 20 nu au drept de promovare în prima ligă, dar nici interzis să joace în play-off! FRF informează care sunt echipele de drept public participante în ediția 2022-2023 de Liga 2

Noul sezon de Liga 2 a început și și-a consumat deja prima etapă. Bătălia pentru obiectivul suprem la acest nivel, promovarea în SuperLigă (noua denumire a Ligii 1), va fi influențată și în ediția 2022-2023. Ba chiar mai rău decât în sezonul 2021-2022, unul care se va desfășura pe aceleași coordonate ca cel trecut: primele două clasate din play-off vor promova direct, următoarele două vor juca baraj de promovare, ultimele două din seriile de play-out vor retrograda direct, iar altele două vor juca între ele baraj de menținere.

Dacă în ediția trecută au fost două echipe, ambele nou-promovate din Liga 3, care au evoluat în campionat fără să aibă drept de promovare, de această dată participă nu mai puțin de cinci, cele două din sezonul trecut și trei nou-promovate.

Vor fi, astfel, multe etape în care jumătate din meciuri, cinci din zece, vor avea un statut de amical. Chiar dacă partidele vor fi considerate oficiale, faptul că cinci echipe participante în aceste jocuri nu au drept de promovare, deci nu pot atinge un obiectiv suprem, le conferă mai degrabă o imagine de joc fără o miză reală, un amical.

Steaua, CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare joacă în Liga 2 fără drept de promovare

Situația Stelei este arhicunoscută și cea mai mediatizată, chiar normal, având în vedere numele, istoria acestui club și așteptările de la el.

Mai puțin cunoscut însă este faptul că în noul sezon de Liga 2 participă alte patru echipe de drept public și care, deci, nu au drept de promovare în prima ligă. O confirmă chiar Federația Română de Fotbal, într-un răspuns oficial la o solicitare a Liga2.ro.

Astfel, în afară de Steaua, fără drept de promovare la finalul sezonului 2022-2023 al Ligii 2 sunt și CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare.

Cinci echipe din 20 joacă fără un obiectiv adevărat în Liga 2 și, prin rezultatele lor, influențează parcursul celorlalte formații din competiție, unele care își propun chiar promovarea în prima ligă.

”În urma solicitării dumneavoastră, vă informăm că următoarele participante în Liga 2, sezonul 2022-2023, sunt cluburi de drept public: Clubul Sportiv al Armatei, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, CS Minaur Baia Mare, CSC 1599 Şelimbăr”, a transmis, către Liga2.ro, Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal.

Acestor cinci echipe nu le este interzisă accederea în play-off, în cazul în care sportiv reușesc calificarea în această fază a compionatului în care se decid promovatele

În sezonul trecut de Liga 2, 2021-2022, Steaua a participat în play-off fără drept de promovare, în timp ce CS Comunal Șelimbăr a țintit și ea la play-off până aproape de finalul sezonului regular, însă a mers în play-out.

Steaua s-a clasat chiar pe locul 4, care ducea la baraj de promovare, însă FRF nu i-a permis, regulamentar, participarea, locul ei în această dublă manșă cu o echipă din Liga 1 (Chindia) fiind luat de următoarea clasată, Concordia Chiajna. Echipa din Ghencea a mers la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne) pentru a opri disputarea acestui baraj, însă i s-a dat dreptate federației.

Steaua și CS Comunal Șelimbăr, continuă în Liga 2 și vor avea același statut, de echipe de drept public, fără drept la promovare, însă acestora li s-au alăturat alte trei cluburi nou-promovate în această vară, cele din Slatina, Dumbrăvița și Baia Mare. Campionatul va fi, astfel, și mai afectat de prezența acestor echipe care nu-și pot propune mai mult decât menținerea în Liga 2.

În cazul în care acestea se vor califica la finalul sezonului regular, după 19 etape, în play-off, accesul lor în această grupă care determină promovatele sau echipele care merg la baraj nu poate fi interzis. Regulamentul actual, care nu poate fi, în mod normal, schimbat după ce campionatul începe, nu le poate îngrădi acestor formații dreptul de a juca în play-off.

”La fel ca în sezonul precedent, nu există nicio prevedere legală care să interzică unui club de drept public participarea în play-off-ul Ligii 2 sau câștigarea competiției”, a comunicat, către Liga2.ro, Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal.

Schimbarea Legii Sportului, unica șansă la promovare după ce sezonul a început? FRF vrea să stabilească noi criterii de departajare

Având în vedere faptul că în noul sezon de Liga 2 participă cinci astfel de echipe fără drept de promovare, față de două, câte au fost în ediția trecută, deci și șansele ca în play-off să se califice mai multe dintre ele, FRF se gândește, din informațiile Liga2.ro, ca în scurt timp, prin intermediului unei ședințe de Comitet de Urgență, să comunice noi criterii de departajare pentru o viitoare astfel de posibilă situație.

În cazul în care în play-off vor ajunge mai mult de două echipe dintre cele cinci care nu au drept de promovare, cine vor fi cele care le vor lua locul să meargă în Liga 1 sau la baraj. Se va apela la primele clasate din play-out, însă regulamentar trebuie clarificat modul în care se va face departajarea acestora, având în vedere că sunt două serii de play-out și există posibilitatea ca echipele să aibă același număr de puncte. Ar putea apărea chiar un baraj între primele clasate din play-out, așa cum în SuperLigă prima clasată din play-out joacă baraj cu o echipă din play-off pentru a prinde loc în cupă europeană!

Ar putea exista o singură șansă ca aceste echipe să promoveze în prima ligă dacă vor reuși sportiv acest lucru la finalul sezonului nou-început. Legea Sportului, cea care interzice, de fapt, acestor cluburi de drept public să promoveze în elită, să fie schimbată.

Însă va apărea o altă problemă! În mod normal, după ce sezonul a început, FRF nu produce sau acceptă astfel de schimbări de regulament. Nu ar fi însă prima dată când s-ar închide ochii, mai ales că, în fapt, aceste echipe ar ajunge în situația de a promova, deși regulamentar știu că nu au dreptul, prin rezultatele obținute pe teren, din punct de vedere sportiv.

Echipele participante în Liga 2, ediția 2022-2023:

Dinamo București, Steaua București, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, FK Miercurea Ciuc, Gloria Buzău, Unirea Dej, CS Comunal Șelimbăr, Metaloglobus București, Politehnica Iași, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Ripensia Timișoara, FC Brașov, Politehnica Timișoara, Unirea Constanța, SC Oțelul Galați, Progresul Spartac, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, Minaur Baia Mare.

Marius ANGHEL 10 Aug. 2022, 18:04 Liga 2
Pe aceeași temă