Modul în care se face departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte în Liga 2, la finalul sezonului regular atipic. ”U” Cluj, șanse mari să fie dezavantajată din nou în fața celor de la Farul

Marius ANGHEL 24 Mar. 2021, 15:27 Liga 2
Modul în care se face departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte în Liga 2, la finalul sezonului regular atipic. ”U” Cluj, șanse mari să fie dezavantajată din nou în fața celor de la Farul

Marți seară s-a încheiat penultima etapă a sezonului regular al Ligii 2, iar calculele privind echipele care vor merge în play-off nu s-au simplificat deloc. Nici măcar un club nu a obținut calificarea matematică în grupa de promovare, astfel că lupta decisivă se va da în ultima rundă, a 21-a, stabilită duminică, de la ora 15:00.

În acest moment, sunt 11 echipe cu șanse mai mari sau mai mici pentru a prinde un loc în ”Top 6” din Liga 2. Este vorba despre, în ordirea în care se află acum în clasament: U Craiova 1948 SA, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Farul Constanţa, ASU Politehnica Timișoara (toate patru cu câte 32 de puncte), Dunărea Călăraşi (31 de puncte), Metaloglobus Bucureşti, CS Mioveni, Rapid (toate trei cu câte 30 de puncte), FK Csikszereda, Universitatea Cluj (amândouă cu 29 de puncte) și Petrolul Ploiești (28 de puncte).

Păreri împărțite privind departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte și implicate în lupta pentru play-off

După cum se poate constata, între primele patru clasate și a 11-a echipă din clasamentul Ligii 2, ultima cu șanse matematice la play-off, distanța este de doar patru puncte. Foarte probabil, după disputarea ultimei etape, mai multe formații se vor afla la egalitate de puncte.

În aceste condiții, o întrebare care se află pe buzele tururor în această perioadă, conducători, antrenori, jucători sau suporteri, este legată de modul de departajare a echipelor în caz de egalitate de puncte la finalul sezonului regular.

Părerile sunt împărțite. Unii susțin că departajarea se va face pe baza rezultatului direct, alții că se va face pe baza golaverajului.

Rezultatul direct, golaverajul general mai bun și numărul mai mare de goluri marcate, cele trei reguli pe baza cărora se face departajarea

Realitatea este că primul criteriu de departajare al echipelor este rezultatul direct, urmat apoi de golaverajul general mai bun și de numărul mai mare de goluri marcate.

Ceea ce nu mulți știu este că departajarea se va face pe baza ”Regulamentului de organizare a activității fotbalistice” (ROAF), care este valabil din 2018. Iar criteriile enumerate mai sus sunt cele care rămân valabile dintr-un total de șase, ținând cont de forma actuală de desfășurare a Ligii 2.

Departajarea este importantă atât pentru echipele care se luptă pentru play-off, dar și pentru poziționarea pe locurile 7-20, pe baza acestor clasări urmând a se stabili cele două grupe de play-out.

”Articolul 27 – Clasamente” din ROAF este cel care determină modul de departajare al echipelor:

  • ”punctul 3” Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat/sezonul regular, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
    a) Numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
    b) golaverajul mai bun în jocurile directe;
    c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
    d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
    e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate
    jocurile din campionat);
    f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;
  • ”punctul 4” Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj pentru a se stabili câştigătoarea titlului, promovarea, retrogradarea sau participarea în competiţiile europene.

Sezon atipic de Liga 2 judecat pe regulament de campionat normal. Întrebări retorice pentru FRF

Actuala ediție de Liga 2, 2020/2021, una atipică din cauza pandemiei COVID-19, cu un sezon regular în care se desfășoară doar meciuri tur, iar apoi se intră în play-off și play-out, nu are un regulament specific perioadei pe care o traversează.

Federația Română de Fotbal a validat în ședința din 18 august 2020 a Comitetului Executiv noul format al competiției Liga 2, 2020/2021, însă nici până acum nu a creat un regulament special pentru acest sezon diferit de cele normale.

Din această cauză, cel puțin regulile de departajare a echipelor nu se va face în spirit de fair-play, având în vedere că actualul sezon are doar meciuri tur, iar regulile după care se judecă privește un campionat în care se dispută jocuri tur-retur.

În această situație, intervin câteva întrebări retorice pentru forul condus de Răzvan Burleanu:

  • Este echitabil ca un club care a beneficiat în baza articolului 4 din Principiile de desfășurare a competițiilor – sezonul 2020/2021, câștigând la ”masa verde” meciul direct, la egalitate de puncte să acceadă în play-off în dauna celeilalte echipe care a avut deja o dată de suferit?
  • Este corect ca departajarea să se facă în acest mod, pe un vechi regulament, având în vedere că o serie de echipe au disputat în acest sezon regular atipic 11 meciuri acasă și 9 în deplasare, sau viceverse? Să iei în calcul ca primă opțiune doar jocul direct?
  • De ce Federația nu a avut interesul să lămurească toate aceste aspecte privind regulamentul de desfășurare a campionatului Liga 2 în toate aspectele lui, în această ediție atipică, mai ales că au fost probleme inclusiv în ediția trecută de Liga 2, când s-a ajuns la TAS cu problema clubului UTA?
  • De ce acum, mai mult ca niciodată, sunt meciuri în care arbitrajul influențează rezultate în favoarea sau în detrimentul unor echipe care sunt implicate în lupta pentru play-off?

”U” Cluj ar putea fi defavorizată din nou în fața Farului

Referitor la prima întrebare, în acest sezon sunt patru meciuri de Liga 2 în care s-a decis rezultatul la ”masa verde”, din cauza problemelor cu COVID-19. Este vorba despre Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii Târgu Jiu 0-3, Unirea Slobozia – CSM Slatina 0-3, Ripensia Timișoara – CS Mioveni 0-3 și Universitatea Cluj – Farul Constanța 0-3.

Avem, deci, trei echipe care luptă pentru play-off care au câștigat un meci la ”masa verde” și una care a pierdut. ”U” Cluj și Farul au posibilitatea de a încheia sezonul regular la egalitate de puncte. În această situație, conform regulamentului FRF, Farul va fi favorizată din nou în fața celor de la ”U” Cluj.

În acest moment, ”U” Cluj are 29 de puncte și mai are un meci cu Petrolul, pe teren propriu, în timp ce Farul are 32 de puncte și va sta în ultima rundă. În situația în care cele două echipe vor termina la egalitate de puncte sezonul regular, atunci constănțenii, la meci direct, decis la ”masa verde”, se vor clasa deasupra clujenilor.

Informații utile despre play-off-ul și play-out-ul Ligii 2:

  • Play-off-ul Ligii 2, în care vor evolua primele 6 clasate după prima fază a campionatului, va debuta pe 3 aprilie 2021 și se va încheia pe 22 mai 2021.
  • Partidele din play-off se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație.
  • În play-off se intră cu punctajul acumulat în sezonul regular.
  • La finalul play-off, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8, respectiv 7 din play-out-ul Ligii 1.
  • Barajul de promovare în Liga 1 este programat pe 29 mai 2021 (turul) și 2 iunie 2021 (returul).
  • Play-out-ul, în care 14 participante vor fi împărțite în două grupe de câte 7 echipe, se va disputa tot începând cu 3 aprilie 2021 și până pe 8 mai 2021.
  • Partidele din play-out se vor juca doar tur, rezultând astfel încă 6 meciuri pentru fiecare echipă.
  • Și în play-out se intră cu punctajul acumulat în sezonul regular.
  • În Liga 3 vor retrograda cinci echipe, ultimele două din fiecare grupă de play-out (locurile 6 și 7), iar echipele de pe locurile 5 din cele două grupe vor juca baraj de menținere în Liga 2 în dublă manșă.
  • Barajul pentru menținerea în Liga 2 va avea loc pe 15 mai 2021 (turul) și 22 mai 2021 (returul).

Program meciuri etapa 21 Liga 2, ultima a sezonului regular:

duminică, 28 martie, ora 15:00
Metaloglobus Bucureşti – Rapid
Dunărea Călăraşi – Viitorul Pandurii Târgu Jiu
Universitatea Cluj – Petrolul Ploieşti

Concordia Chiajna – ASU Politehnica Timișoara
CS Mioveni – Aerostar Bacău
CSM Reșița – U Craiova 1948 SA
FK Csikszereda – CSM Slatina
Ripensia Timișoara – Fotbal Comuna Recea
Pandurii Târgu Jiu – Unirea Slobozia

Farul Constanța stă.
Turris Oltul Turnu Măgurele – SCM Gloria Buzău nu se dispută, deoarece Turris Oltul s-a retras din campionat.

CLASAMENTUL LIGII 2 și CLASAMENTUL GOLGHETERILOR

Marius ANGHEL 24 Mar. 2021, 15:27 Liga 2
Pe aceeași temă