Undă verde către Liga 1 pentru cluburile de drept public! Comitetul Executiv al FRF a aprobat schimbarea regulamentului. FC Argeș, direct avantajată de această modificare

Marius ANGHEL 03 Jul. 2019, 18:33 Campionat
Undă verde către Liga 1 pentru cluburile de drept public! Comitetul Executiv al FRF a aprobat schimbarea regulamentului.** FC Argeș, direct avantajată de această modificare
  • Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a decis în ședința de astăzi, 3 iulie, să dea undă verde cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1.
  • Cluburile organizate în acest mod trebuie să își cesioneze activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competițional anterior obținerii dreptului de promovare.
  • Aceasta era una dintre promisiunile electorale pe care președintele Răzvan Burleanu le-a făcut în 2018 echipelor cu astfel de probleme pentru a fi reales în funcție. Acum, cu un an întârziere, schimbarea a fost aprobată.
  • CEx a aprobat o nouă regulă care explică și ce se întâmplă în situația în care o echipă de drept public nu și-a cesionat activitatea la timp, dar va încheia sezonul pe loc promovabil sau de baraj.

 

FC Argeș a fost unul dintre cluburile care a insistat la FRF pentru schimbarea articolului 4 din ROAF. În ultimele două sezoane, echipa piteșteană deținută de primărie nu ar fi putut promova în prima ligă dacă ar fi terminat pe o poziție care să-i permită sportiv acest lucru. Faptul că era de drept public îi interzicea acest lucru. Suporterii echipei din orașul lui Nicolae Dobrin au apostrofat în multe rânduri conducerea clubului, cât și autoritățile locale pentru că FC Argeș nu avea drept de promovare.

Astăzi, după repetate amânări, Comitetul Executiv al FRF a decis schimbarea regulamentului. Cluburilor de drept public li se permite acum să își cesioneze activitatea către un club de drept privat, iar dacă acest lucru se face cu un an înainte să reușească promovarea, atunci are drept să joace în Liga 1.

„Aprobă cu unanimitate de voturi ca cluburile de drept public din Liga a 2-a pot cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competitional anterior obținerii dreptului de promovare (pentru evitarea oricărui dubiu cesiunea se poate face în pauza competițională anterioară sezonului 2019/2020, clubul de drept privat având drept de promovare la finalul sezonului 2019/2020)”, e decizia CEx din ședința de pe 3 iulie.

FC Argeș a început demersul de schimbare

FC Argeș a început în această vară acest demers de cesionare. Acum câteva săptămâni, Consiliul Local Pitești a votat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cornel Ionică privind aprobarea înființării Asociației Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș. Aceasta va prelua activitatea echipei de fotbal a clubului primăriei, o structură sportivă de drept public, pentru transformarea ei în una de drept privat. Membrii fondatori ai acestei asociații sunt SC Apă Canal 2000 SA, SC Salubritate 2000 SA, cele mai puternice societăți comerciale din punct de vedere financiar din subordinea autorităților locale și Primăria Pitești. Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș a primit, între timp, și CIS-ul.

Dacă totul se va rezolva în această vară, atunci FC Argeș va avea drept de promovare în Liga 1 în cazul în care se situează pe una dintre pozițiile care să-i permită acest lucru.

SCM Gloria Buzău și CSM Școlar Reșița sunt și ele de drept public

Însă, pe lângă FC Argeș, în noul sezon al Ligii 2 vor participa alte două cluburi care aparțin de primărie, deci sunt de drept public și nu au drept de promovare dacă nu își cesionează activitatea în această vară.

E vorba despre SCM Gloria Buzău și CSM Școlar Reșița. Acestea nu au comunicat până acum că fac demersuri pentru a-și cesiona drepturile către un club de drept privat.

Ce se întâmplă în situația în care cluburile de drept public clasate pe locuri promovabile sau de baraj nu și-au cesionat drepturile

Totodată, în aceeași ședință de pe 3 iulie a Comitetului Executiv al FRF, membrii au aprobat și o altă regulă în privința cluburilor de drept public din Liga 2.

Aceștia au decis ca echipele de drept public care se vor clasa la finalul sezonului pe un loc promovabil direct sau de baraj să cedeze acest drept către următoarea clasată care îndeplinește condițiile de a participa în Liga 1. Totuși, aceasta echipă trebuie să se situeze pe cel mult locul 6 în Liga 2.

„Aprobă cu unanimitate de voturi ca, în situația în care un club de drept public din Liga a 2-a se regăsește, la finalul sezonului competitional, pe un loc promovabil sau pe un loc care îi dă dreptul să participe la un baraj pentru promovare, acest drept revine echipei cel mai bine clasate în același eșalon competitional, dar situată cel mult pe locul 6 și care îndeplinește toate celelalte condiții prevăzute de ROAF (de ex. deține licență de participare în Liga 1)”, e decis CEx.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 03 Jul. 2019, 18:33 Campionat
Pe aceeași temă