Ministrul Tineretului și Sportului, reacție despre redeschiderea stadioanelor pentru suporteri. Când preconizează Eduard Novak că publicul va putea asista din nou la evenimente sportive

Marius ANGHEL 08 Feb. 2021, 14:41 Liga 2
Ministrul Tineretului și Sportului, reacție despre redeschiderea stadioanelor pentru suporteri. Când preconizează Eduard Novak că publicul va putea asista din nou la evenimente sportive

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a vorbit despre deschiderea stadioanelor în România, după ce Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a solicitat către MTS ca publicul să revină la evenimente sportive măcar la cel puțin 30 la sută din capacitate arenei.

Novak a spus că a luat legătura cu Ministerul Sănătății încă din data de 24 decembrie pentru redeschiderea stadioanelor și că dorința suporterilor de a reveni la meciuri se poate îndeplini în scurt timp.

”Pe 23 decembrie am fost investit la MTS, iar pe 24 i-am dat mesaj domnului ministru Nelu Tătaru (n.r. – ministrul Sănătății din acea perioadă) pentru a redeschide stadioanele. Cu puţin noroc şi calm în două luni vom ajunge la o oarecare normalitate, dacă evoluam cu vaccinarea”, a precizat Eduard Novak la Look Sport.

Justin Ștefan vrea ca stadioanele să se deschidă înainte de EURO

Justin Ștefan este de acord cu propunerea venită din partea lui Eduard Novak și susțin că și-ar dori ca deschiderea stadioanelor să fie deschise înainte de EURO 2020.

”Aş zice că ar fi un termen fericit identificat de domnul Novak, e clar că nu poţi deschide stadioanele de azi pe mâine, e nevoie de o planificare. Deschiderea înainte de EURO 2020 ar fi o soluţie de probă, dacă vom avea spectatori din luna aprilie este bine, încep să fie temperaturi mai bune, nu cred că este absolut nicio problă”, a spus secretarul general al LPF.

Justin Ștefan: ”Este inacceptabil că nimănui nu îi pasă de zeci de mii de suflete ținute departe de sportul favorit”

Justin Ștefan cerea, săptămâna trecută, ministerului condus de către un medaliat la Jocurile Paralimpice, suporter decarat al echipei de fotbal din Liga 3 FK Csikszereda Miercurea Ciuc, ca sporturile să beneficieze din nou de spectatori, măcar la 30 la sută din capacitatea stadioanelor unde au loc evenimentele.

”Întrebare fără răspuns: de ce pârtiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt închise? Ambele sunt facilități sportive.
S-au redeschis restaurantele, teatrele, cinematografele, luni se redeschid școlile, toate în spații închise, iar autoritățile au uitat de stadioane.
Cred că toți suporterii cărora le lipsește mersul pe stadion de aproape 1 an de zile, au dreptul să revină și ei, cât mai repede, în spațiul care le aduce bucurie și apropierea de jocul de fotbal și echipa favorită.
Ieri am solicitat MTS să analizeze propunerea LPF de a redeschide stadioanele din Liga 1 la 30% din capacitate.
Fac un apel către fani, indiferent de echipa favorită, să vină alături de noi, prin intermediul organizațiilor oficiale ale suporterilor, pentru a susține acest demers. Îi rog pe cei care se ocupă de aceste organizații să mă contacteze în privat pentru a ne organiza. Este inacceptabil că nimănui nu îi pasă de zeci de mii de suflete ținute departe de sportul favorit la fiecare etapă din campionat.
Editat mai târziu: La fel stau lucrurile și la Liga a 2-a și a 3-a, precum și la alte sporturi. Iertați-mă că nu v-am menționat în postarea inițială”, scria Justin Ștefan pe pagina sa de Facebook.

”Suporterii trebuie să fie în stadioane”

Secretarul general al LPF cerea o întâlnire cu ministrul Tineretului și Sportului pentru a evalua situația actuală și pentru a vedea în ce condiții se pot deschide stadioanele din România.

”În ceea ce priveşte aducerea spectatorilor pe stadion trebuie să fac o precizare clară. Nu fac o propunere populistă, înainte trebuie să avem o discuţie cu MTS, cu Ministerul Sănătăţii, să evaluam situaţia, să vedem regulile de deschidere, capacitatea stadioanelor, blocarea scaunelor dezafectate, verificarea temperaturii. Există deja reguli de la UEFA şi asta vrem să discutăm cu MTS, mă bucur pentru deschiderea domnului Novak şi mă bucur că avem un dialog.

Este un plan foarte bun. Suporterii trebuie să fie în stadioane, iar dacă facem o schemă foarte bine organizată, nu ar fi problemă de a pune în pericol sau de a alimenta pandemia. Am discutat cu domnul Burleanu despre EURO 2020, azi avem şedinţă la Ministerul Sănătăţii, cu domnul Voiculescu, pentru testele rapide, costă foarte mult testele actuale. Domnul Voiculescu a fost foarte deschis şi a inclus în valul II sportivii calificaţi la Olimpiadă şi azi discutăm despre redeschiderea stadioanelor. Noi dorim să avem spectatori”, declara Justin Ștefan la Look Sport.

Ultimul meci în Liga 2 cu spectatori în tribună: FK Csikszereda – Petrolul, disputat la 8 martie 2020

În Liga 2, ultimul meci cu spectatori a fost FK Csikszereda – Petrolul Ploiești 1-2, din etapa a 24-a a Ligii 2 2019/2020, desfășurat la data de 8 martie 2020, acesta fiind, totodată, ultimul joc din sezonul regular suspendat și mai apoi ”înghețat” din cauza pandemiei.

Circa 1.000 de spectatori a găzduit în tribune arena din Miercurea Ciuc. De atunci, după reluarea competițiilor sportive, publicul n-a mai avut acces pe stadion, la ordinul Guvernului.

De-a lungul play-off-ului din sezonul trecut de Liga 2, cât și a meciurilor din prima parte a noii ediții de campionat, fani ai anumitor echipe, ca Rapid, ”FC U” Craiova, Petrolul, UTA, ASU Poli, CSM Reșița sau Turris Oltul, au mers la stadion pentru a urmări din afara arenei, de după garduri, acolo unde a fost cazul, jocurile formațiilor favorite.

Marius ANGHEL 08 Feb. 2021, 14:41 Liga 2
Pe aceeași temă