Steaua a pierdut un ”aliat” în ceea ce privește schimbarea Legii Sportului și participarea în SuperLiga României fără a fi nevoită să treacă de partea privată. Chiar Eduard Novak, ministrul Sportului, este cel care și-a schimbat perspectiva asupra legii.
Eduard Novak are altă viziune acum, dar asta nu e o noutate în contextul politic românesc. Ministrul Sportului și-a modificat total modul în care vede lucrurile, probabil după ce s-a documentat cu privire la ceea ce înseamnă susținerea unui club de fotbal profesionist din bani publici, prin departamente.
În urmă cu aproape un an, Novak susținea că este de acord cu ideile propuse în privința noilor prevederi ale Legii Sportului și că acele decizii pe care ministerul condus de el trebuie să le ia, le va vota favorabil, pro legii în cauză.
În 2023, probabil după o analiză amănunțită și vorbind în cunoștință de cauză, Eduard Novak nu mai vede cu ochi buni ceea ce se poate întâmpla din această vară, ca acele echipe profesioniste să poată fi finanțate de departamentele statului, cum este MApN-ul în cazul Stelei.
”Eu am spus că trebuie să ne uităm la ce avem în Europa, cum funcţionează sportul şi fotbalul în special în Europa. Sigur că valoarea şi rezultatele trebuie să primeze.
Dar Steaua Bucureşti trebuie să fie o echipă de fotbal independentă, care să aibă calitatea de a atrage sponsori şi de a fi o echipă profesionistă, nu să fie o echipă care aparţine direct de Ministerul Apărării. Pentru că Steaua ar fi singura echipă de fotbal din Europa care aparţine de un minister, ceea ce nu este tocmai în regulă.
Ar fi ceva unic în Europa ca o echipă profesionistă să aparţină de un minister. În ceea ce priveşte incidentele de pe stadioane, ştiţi cum e, stadioane noi s-au construit, dar mentalitatea a rămas cea veche”, a spus Eduard Novak, conform sport.ro.
Deși a vrut să dea impresia că nu a fost pro schimbării Legii Sportului din perspectiva Stelei și că informațiile apărute în presă au fost greșite, așa cum procedează tot mai mulți miniștri și oameni cu factor de decizie în stat, e doar o omitere a adevărului din partea lui Eduard Novak, ca să nu spunem că minte.
Sezonul trecut, s-a adus în discuție schimbarea Legii Sportului în regim de urgență, pentru că Steaua terminase play-off-ul Ligii 2 pe un loc de baraj, pentru accederea în SuperLiga României. În cele din urmă, locul ”militarilor”, a fost luat de Concordia Chiajna.
Iată ce spunea, în 2022, ministrul Sportului, în momentul în care se discuta, la fel ca acum, posibilitatea schimbării Legii Sportului:
”Dacă cineva a făcut demersuri ca Steaua să joace în Liga 1, noi vom aproba asta, din punctul de vedere al nostru, al Ministerului Sportului. Cineva trebuie să inițieze o modificare de lege, care trebuie să treacă de mai multe avize, iar noi suntem printre ele. Și domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament, dar trebuie să treacă prin Parlament după. Sunt multe echipe care sunt finanțate de autoritățile statului, cum ar fi Chiajna.
Mi se pare că UEFA nu interzice aceste echipe finanțate de autorități în anumite competiții. Cu siguranță trebuie să avem o lege europeană pe sport și fiecare structură să se îndrepte către acest trend. Noi suntem ultima țară care are această structură cu cluburi care aparțin de stat. CS Dinamo, CSA Steaua aparțin de stat”.
Clubul Steaua primește o mână de ajutor din partea lui Vasile Dîncu, nimeni altul decât fostul ministru al Apărării Naționale. Acum senator PSD, Dîncu a depus o propunere legislativă prin care se solicită modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă posibilitatea juridică de a evolua în SuperLigă. În acest moment, Steaua și echipele care au o structură asemănătoare nu pot evolua mai sus de Liga 2.
Vasile Dîncu a depus în Parlamentul României un proiect de lege prin care solicită modificarea și completarea Legii Sportului 69/2000. Mai precis, proiectul fostului ministru al Apărării Naționale propune ca persoanele juridice de drept public să aibă statut de cluburi sportive profesioniste, la fel ca societățile comerciale sportive sau asociațiile, cele care în acest moment sunt organizate în așa fel încât pot să urce în SuperLiga României, dacă îndeplinesc criteriul sportiv.
În plus, zilele trecute, Vasile Dîncu a recunoscut că schimbarea unor prevederi din Legea Sportului e dificilă într-un termen atât de scurt, până la finalul actualului sezon de Liga 2, și, în plus, e imposibil ca punctele care se vor modifica să aibă repercusiuni din acest sezon.
E un drum lung până când legea va fi aprobată și va intra în vigoare, dacă va fi votată, urmând să aibă primele rezultate abia din sezonul următor.
Din perspectiva acestei legi, nu cred că se poate atât de repede să treacă prin cele două Camere și să se aprobe. Apoi ar trebui să vedem ce spune Liga Profesionistă sau Federația, ar trebui văzut dacă se pot schimba regulile, chiar dacă o lege prevalează față de un regulament sportiv.
Este complicat. Eu nu cred că se poate anul acesta să se întâmple acest lucru, decât în varianta dacă până la finalul acestui campionat se reorganizează clubul Steaua în societate de drept privat”, a declarat Vasile Dîncu săptămâna trecută.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-s-a-despartit-de-un-jucator-cu-aproape-o-luna-inainte-de-finalul-sezonului-cele-doua-parti-s-au-judecat-la-cnsl-19268075
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-continua-sa-viseze-la-promovarea-directa-19268053
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-tamas-declaratie-emotionanta-despre-motivul-pentru-care-continua-sa-joace-fotbal-si-la-39-de-ani-de-ce-nu-ma-las-unul-dintre-motive-este-fetita-mea-19268069
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-cand-vor-incepe-campionatele-liga-2-si-liga-3-cat-si-cupa-romaniei-sezonul-2023-2024-19268063
https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/cazurile-a-doi-arbitri-din-lotul-de-liga-2-si-sase-de-liga-3-pe-masa-comisiei-de-disciplina-si-etica-a-frf-au-fost-parati-de-frf-fiindca-ar-fi-jucat-la-pariuri-19268057