Meciul decisiv din barajul pentru menținerea în Liga 2 are loc cu Progresul Spartac ca echipă gazdă. Când se vor desfășura cele două jocuri care decid ultima retrogradată

Marius ANGHEL 06 May. 2023, 18:54 Liga 2
Meciul decisiv din barajul pentru menținerea în Liga 2 are loc cu Progresul Spartac ca echipă gazdă. Când se vor desfășura cele două jocuri care decid ultima retrogradată

În urma rezultatelor din ultima etapă a play-out-ului Ligii 2, ediția 2022-2023, am aflat și a doua echipă care va disputa barajul de menținere în eșalonul secund, după Progresul Spartac.

Metaloglobus București a câștigat la scor jocul din deplasare cu Poli Timișoara, 5-0, însă degeaba, fiindcă și CSM Slatina și-a câștigat meciul de acasă cu Minaur Baia Mare (scor 1-0), astfel că a terminat sezonul pe locul 5 în Grupa A a play-out-ului. Echipa din Capitală va mai disputa încă două jocuri cu Progresul Spartac, din București, dar care a jucat acasă fie la Clinceni, fie la Buftea, în Ilfov, pentru a se menține în Liga 2.

Conform regulamentului, schimbat la începutul sezonului, prima gazdă la baraj va fi ocupanta locului 5 în Grupa A, iar în retur gazdă va fi clasata pe locul 5 în Grupa B.

Metaloglobus, gazdă în manșa tur a barajului de menținere în Liga 2

Metaloglobus București a sperat până în ultima etapă că va reuși să se situeze pe un loc care să-i asigure salvarea matematică, însă a terminat pe locul 5 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, astfel că va disputa și barajul pentru rămânerea în eșalonul secund.

Echipa antrenată de Eusebiu Tudor va fi gazdă în partida tur a barajului, iar meciul este programat sâmbătă, 13 mai, de la ora 11:00, în situația în care televiziunile nu se vor decide să transmită jocul și să-l mute la o altă oră.

Metaloglobus a încheiat sezonul regular și play-out-ul cu 32 de puncte.

Meciul decisiv pentru menținerea în Liga 2, cu Progresul Spartac gazdă

Progresul Spartac, matematic sigură de locul 5 în Grupa B a play-out-ului de două etape, a încheiat acest turneu cu două victorii, 3-2 acasă cu CSC Dumbrăvița și 1-0 în deplasare la Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Ambele au fost considerate de echipa nou-promovată vara trecută în Liga 2 drept jocuri test înaintea barajului de menținere în acest eșalon.

Formația care și-a disputat jocurile de pe teren propriu fie la Clinceni, fie la Buftea, deci nu în București, de unde este și unde doar se antrenează, fiindcă nu și-a putut moderniza stadionul pentru a fi omologat pentru Liga 2, a încheiat sezonul cu 29 de puncte.

Trupa lui Andrei Erimia va fi oaspete în manșa tur și gazdă în partida retur a barajului.

Partida este, momentan, programată pentru data de 20 mai, sâmbătă, de la ora 11:00. La fel, jocul poate fi mutat în cazul în care televiziunile se decid să-l transmită.

  • Ambele echipe și-au desfășurat meciurile de acasă pe terenuri sintetice. Rămâne însă de văzut dacă Metaloglobus și Progresul Spartac vor închiria alt stadion, să își organizeze meciul de acasă pe un teren cu suprafață de joc naturală. În sezonul regular, cu Metaloglobus gazdă, partida a avut loc la Clinceni.

În ultimele două sezoane s-a tras la sorți cine va fi prima gazdă în baraj

Dacă acum regulamentul specifică faptul că echipa de pe locul 5 din Grupa A a play-out-ului Ligii 2 să fie prima gazdă, iar cea de pe locul 5 din Grupa B să fie organizatoarea manșei retur, acest lucru nu a fost valabil și în sezoanele trecute.

La începutul sezonului, FRF a anunțat că a venit cu două completări la regulament, privind organizarea meciurilor din eșalonul secund. Una a fost cea amintită, iar cealaltă ține de departajarea echipelor aflate pe același loc în grupe diferite de play-out. Această departajare se face pe baza punctelor acumulate la final de play-out.

În ultimele două sezoane, pentru a aflat prima gazdă din jocurile de baraj de menținere s-a organizat tragere la sorți.

Astfel, în ediția 2020-2021, Fotbal Comuna Recea a fost gazdă în jocul tur cu Unirea Slobozia și a câștigat cu 2-0, iar în retur maramureșenii au pierdut la Slobozia cu 0-3, altfel că Unirea a rămas în Liga 2. În ediția 2021-2022, Poli Timișoara a fost gazdă în manșa tur a barajul cu FC Brașov, în care a pierdut cu scorul de 1-2. Bănățenii au cedat și la Brașov, cu 0-1, și au retrogradat sportiv, dar au rămas în Liga 2 în urma desființării celor de la Academica Clinceni. Retrogradată direct în vara trecută, Unirea Constanța a rămas și ea în Liga 2 după desființarea echipei Gaz Metan Mediaș, și ea picată din prima ligă.

3-0 pentru Metaloglobus în meciul din sezonul regular cu Progresul Spartac

La finalul sezonului regular, după 19 etape, Metaloglobus a terminat pe locul 15, cu 21 de puncte, iar Progresul Spartac s-a situat pe locul 16, cu 17 puncte. Aceste poziții au dus cele două formații în grupe diferite de play-out.

În meciul direct, organizat la Clinceni, în etapa a 15-a, la 23 noiembrie 2022, Metaloglobus a câștigat pe teren propriu cu 3-0 jocul cu Progresul Spartac, prin golurile marcate de Dragoș Huiban (8 – penalty), Paul Chiorean (14) și Milos Zukanovic (33).

Cele două echipe s-au mai întâlnit o singura dată într-un joc oficial în vara anului 2018, în Cupa României, când Progresul Spartac, atunci în Liga 3, câștiga acasă cu 2-0.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-a-terminat-in-genunchi-sezonul-de-liga-2-cu-un-esec-acasa-la-scorul-de-0-5-paul-codrea-nu-mai-eram-echipa-eram-11-baieti-imbracati-in-acelasi-tricou-19269603

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victorie-de-moral-la-targu-jiu-progresul-spartac-a-castigat-partida-cu-viitorul-pandurii-si-abordeaza-cu-incredere-barajul-cu-metaloglobus-andrei-erimia-ar-fi-trebuit-sa-mai-marcam-19269586

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-in-barajul-pentru-mentinerea-in-liga-2-19269525

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-ultima-etapa-din-play-out-astazi-aflam-a-doua-echipa-care-va-merge-la-barajul-de-mentinere-19269440

Marius ANGHEL 06 May. 2023, 18:54 Liga 2
Pe aceeași temă