Dat ”dispărut” de Chindia, Maxim Cojocaru a semnat cu un club din prima ligă!

Ionuț MARIN 08 Aug. 2024, 19:29 Liga 2
Dat ”dispărut” de Chindia, Maxim Cojocaru a semnat cu un club din prima ligă!

Nou caz ciudat la Chindia Târgoviște. Un fotbalist pe care clubul a plătit bani frumoși, câteva zeci de mii de euro, și care a absentat nemotivat în ultimele două luni, deși fusese anunțat printre cei care vor continua cu echipa, a ajuns la SC Oțelul Galați, în prima ligă.

Este vorba de Maxim Cojocaru, fotbalist venit vara trecută la Târgoviște de la Petrocub Hîncești, la pachet cu Victor Bogaciuc.

Este al doilea basarabean care se desparte în mai puțin de un an de trupa dâmbovițeană și ajunge în prima ligă, după portarul Dorian Railean, care în iarnă mergea la Dinamo.

Maxim Cojocaru a reclamat Chindia pentru neplata salariilor. Nu s-a mai prezentat la club, deși mai avea un an de contract

La începutul lunii iunie, Chindia anunța că mai are în lot 13 jucători cu contract valabil cel puțin încă un an, printre care se afla și Maxim Cojocaru, internațional moldovean, la fel ca Victor Bogaciuc.

Cojocaru s-a adresat Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor din cadrul FRF imediat după finalul sezonului, solicitând plata restanțelor salariale și, în același timp, să devină jucător liber.

În primă fază, a câștigat doar pe primul capăt din acțiune. Și a primit banii repede, aspect confirmat de președintele Marcel Ghergu: ”Am plătit, pentru că altfel erau probleme mari. Se putea ajunge la depunctare”.

După ce clubul a achitat restanțele, același Ghergu a anunțat că jucătorii din Moldova sunt așteptați la antrenamente și că vor fi amendați pentru absența lot nemotivată. Tot atunci, Ghergu a afirmat că predecesorii nu au efectuat niciun demers în direcția apel sau recurs la comisiile FRF în memoriile depuse de jucători.

Cojocaru n-a înscris niciun gol pentru Chindia în 20 de meciuri jucate în Liga 2

Cojocaru nu s-a mai prezentat la antrenamentele Chindiei, iar joi, 8 august, a fost anunțat de SC Oțelul Galați ca noul său jucător.

Atacantul moldovean în vârstă de 26 de ani a evoluat pentru Chindia în 20 de partide din cele 25 disputate de echipă în sezonul trecut de Liga 2. Doar în 13 a început ca titular, de opt ori a fost înlocuit și în cele 1205 minute petrecute pe teren nu a reușit să înscrie niciun gol.

La începutul lunii martie, Maxim Cojocaru și celălalt basarabean de la Chindia, Victor Bogaciuc, a fost subiectul unei contre publice de la distanță între președintele din acel moment, Gabriel Boriga, și cel de la începutul sezonului, Andrei Cordoș. A fost vorba despre banii achitați în Moldova, 30 de mii de euro, în schimbul celor doi jucători internaționali.

SC Oțelul Galați îi dă șansă să joace în prima ligă lui Maxim Cojocaru

Cu toate acestea, jucătorul care a mai evoluat pentru Dacia Chișinău, Ventspils (Letonia), Petrocub Hîncești și Sheriff Tiraspol i-a convins pe cei de la SC Oțelul să-i acorde șansă să joace în prima ligă din România.

”Un atacant care a făcut parte din „Minunea din Republica Moldova”, Sheriff Tiraspol, și-a dat acordul pentru a îmbrăca tricoul Oțelului pentru cel puțin un sezon competițional. Maxim Cojocaru poate evolua atât ca vârf, cât și ca jucător de bandă dreapta.

Internațional al Moldovei, Cojocaru, 1.77 metri, 26 de ani, a fost printre puținii fotbaliști moldoveni ai acelei echipe surprinzătoare care trecea de toate tururile preliminare și se califica în premieră în grupele UEFA Champions League. Mai mult decât atât, Sheriff Tiraspol izbutea rezultate neașteptate și într-o grupă dificilă: 2-1 pe Bernabeu cu Real Madrid, 2-0 și 1-1 cu Shakhtar Donețk. Dacă în celelalte patru meciuri din grupă a rămas pe banca de rezerve, Cojocaru a fost utilizat în repriza secundă a duelurilor cu Internazionale Milano (3-1, în Italia) și cu Real Madrid (0-3, în Moldova).

Născut la Cahul, la doar 65 de kilometri de Galați, Maxim a fost crescut la Academia de Juniori a clubului Dacia Chișinău, acolo unde și-a făcut și debutul în Divizia Națională de peste Prut. Ulterior a ajuns în Letonia, la Ventspils, apoi, în 2019, a fost transferat de Sheriff Tiraspol cu care a câștigat campionatul și a uimit Europa în Liga Campionilor. În 2021 a făcut pasul la Petrocub Hîncești, noua revelație a campionatului Moldovei cu care a fost doi ani la rând vicecampion, jucând de asemenea în cupele continentale. Pentru Petrocub și Sheriff a fost prezent în 16 partide din întrecerile europene: preliminariile și grupele UEFA Champions League și preliminariile Europa League. În cea de-a doua competiție, în urmă cu doi ani, a și marcat într-o deplasare a formației din Hîncești la KF Laçi, în Albania. El a închis tabela pentru un 4-1 calificator.

În cariera sa de senior, Cojocaru are 197 de partide (19 goluri), în afara celor 16 din cupele europene, el fiind și de 21 de ori utilizat în prima reprezentativă a Republicii Moldova. Ultima dată, noul jucător al Oțelului a fost integralist ca atacant de bandă dreaptă în amicalul cu Ucraina câștigat de adversara României de la Euro 2024 cu scorul de 4-0. Atât ce vârf, cât și ca extremă, el a fost convocat la toate naționalele de juniori și tineret ale țării natale: 4 meciuri la reprezentativa Under 17, 17 meciuri la reprezentativa Under 19 și 12 meciuri la reprezentativa Under 21.

Maxim Cojocaru: Sunt pregătit să fiu la cel mai bun nivel pentru noua mea echipă și le mulțumesc colegilor pentru că m-au primit foarte bine. Oțelul este o echipă frumoasă, iar suporterii ei sunt și mai și. Trebuie să muncim foarte mult și asta vom face în noul sezon. Hai, Oțelul!

Atacantul devenit oțelar a fost în sezonul trecut la Chindia Târgoviște în Liga 2 și vine liber după încheierea contractului cu formația dâmbovițeană. El a semnat un contract pe un an, cu posibilitatea prelungirii pe încă un sezon.

Bun venit la Oțelul, Maxim!”, sună prezentarea pe care SC Oțelul i-a făcut-o lui Cojocaru.

  • La SC Oțelul a trecut în această vară și Iustin Popescu, portarul Chindiei în sezonul trecut. Popescu, și el în conflict cu clubul din Târgoviște, a solicitat CNSL să fie declarat jucător liber și a renunțat și la o parte din drepturile salariale.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și SC Oțelul Galați

Ionuț MARIN 08 Aug. 2024, 19:29 Liga 2
Pe aceeași temă