Pe 14 noiembrie 2015, jucătorii de la Metalul Reșița apelau la un gest extrem pentru a-și face publice problemele întâmpinate la propriul club. Neplătiți de luni bune, Florin Anițoiu și compania refuzau să joace la Satu Mare, astfel că Metalul pierdea la „masa verde”, era amendată cu 80 de mii de lei și i se scădea trei puncte din cele patru acumulate. A urmat o avalanșă de reacții din partea protestatarilor, a conducătorilor echipei reșițene, a altor jucători și oameni de fotbal, iar AFAN-ul a coordonat un proiect în care la aproximativ toate meciurile din România s-a afișat un banner cu mesajul „Respect Reșița!”. Gestul protestatarilor a fost uitat cu timpul, iar cei care au avut de suferit cel mai mult au fost tot ei. Mai întâi li s-a interzis dreptul de a juca fotbal, unii au fost excluși, alți au fost amenințați că vor sta pe tușă atâta timp cât mai au contract, restanțele nu și l-au primit, ba chiar li s-a spus că amenda primită va fi achitată din banii lor. Federația nu a ridicat niciun deget pentru a încerca să rezolve această problemă.
Gestul jucătorilor de la Metalul a încurajat și alți fotbaliști să își dezvăluie problemele, iar unul dintre ei este Bogdan Olaru (27 ani). Portarul echipei FC Farul ne-a povestit prin ce chinuri trebuie să treacă la clubul din Constanța, e neplătit de aproape un an, asta cu toate că ceilalți colegi sunt cu banii la zi, și nu poate să-și reziliere contractul, fiind astfel într-o situație fără ieșire. Olaru trimite „un strigăt mai mult decât disperat de ajutor” și spune că trăiește un adevărat iad la Farul, din care nu are nicio scăpare.
„Am înțeles, demult, că nu te mai poți aștepta la normalitate în fotbal, dar ceea ce am trăit pe parcursul acestui an la Farul Constanța cu siguranță mă va marca pe viață, iar faptul că încă mă aflu în acest „iad” și nu pot scăpa, m-a făcut să vă scriu acest email. Fac parte dintr-o echipă care are salariile la zi, ba chiar au fost plătite în avans. Săptămânal, colegii mei purtau discuții în vestiar despre una sau două prime care mai rămâneau restante. Pe plan sportiv, antrenorul a hotărât să evolueze în acest tur de campionat cu portar Under 19, drept pentru care nu am jucat niciun minut în prima jumătate a campionatului. Aș dori să precizez clar că nu judec în niciun fel această decizie! Dar, din cauza faptului că nu aveau nevoie de mine, eu sunt singurul jucător din vestiar cu 11 luni restanțe salariale” spune Olaru.
„Mă simt precum un sclav pe plantația dl. Giani Nedelcu”
Achiziționat la începutul anului 2015 de la Delta Dobrogea Tulcea, pasul din Liga 3 în Liga 2 s-a dovedit neinspirtat pentru Bogdan Olaru. În returul sezonului trecut a avut doar patru apariții în poarta echipei constănțene, iar în acest nou sezon nici măcar rezervă nu a apucat să fie. În actualul campionat, în condițiile în care fiecare club are obligația de a folosi pe tot parcursul unui meci doi jucători sub 19 ani, cei de la Farul au ales pentru aceste roluri un portar și un jucător de câmp. Astfel că rezerva goalkeeper-ului Alexandru Gudea (19 ani) a trebuit să fie fost tot un jucător Under 19, Iulian Dinu (17 ani).
Fostul portar al Deltei Dobrogea, Dunărea Galați, FC Maramureș sau Poli Galați spune că a încercat să-și ceară drepturile financiare adresându-se instanțelor fotbalistice și civile, dar nu a avut succes din cauza procesului de insolvență în care se află Farul, din același motiv neputând fi deplasat liber de contract.
„Oricât de paradoxal ar părea, astfel de povești sunt destul de comune în fotbalul românesc. Dar ceea ce mă face pe mine să mă simt precum un sclav pe plantația dl. Giani Nedelcu sunt următoarele:
Am încercat să-mi cer drepturile în instanțele FRF după legile căreia se presupune că funcționează fotbalul. Răspunsul: clubul se află într-un proces civil de reorganizare și, până la terminarea acestuia, se suspendă orice dosar.
Am depus în instanță documentele necesare pentru a-mi cere drepturile. Pentru aceasta, a trebuit să plătesc un avocat, bineînțeles. Dar procesul durează deja de cinci ani și nu știu cât va mai dura. M-am gândit că, dacă acum nu mai funcționăm după legile FRF, ar trebui să ne bazăm pe cele civile. Așa că am depus cerere la club, prin care îi rog să-mi rezilieze contractul. Dar se pare că rămâne încă în vigoare doar o parte din regulamentul FRF, care zice că >”, declară portarul Farului.
„Pentru club este legal să nu mă plătească”
Cum nu are nicio șansă să scape de contractul cu Farul, Bogdan Olaru va fi nevoit să revină la antrenamentele echipei, cu toate că o să fie neplătit de un an de zile. Portarul așteaptă o minune și se întreabă retoric oare ce trebuie să facă pentru a beneficia de dreptul de a munci și a fi plătit.
„Am 28 de ani, m-am pregătit pentru această meserie, pe care încă o ador, de la vârsta de 11 ani. Sunt „fotbalist” la fel cum prietenii mei sunt electricieni sau profesori. Iar eu, în România secolului XXI, am un contract cu o societate care nu m-a plătit de 11 luni, dar nu pot pleca în altă parte pentru a-mi susține familia. Iar pentru club este legal să nu mă plătească, deoarece sunt în insolvență, iar pe data de 10 ianuarie trebuie să mă întorc la acest club, pentru care este legal să nu mă plătească. Ce mai trebuie să fac pentru a-mi cere un drept garantat prin Constituție? DREPTUL LA MUNCĂ‚! („Drepturile și libertățile fundamentale – art. 41″)”, spune în încheiere jucătorul Farului, a 5-a clasată la finalul anului 2015 în Seria I a Ligii 2.
Brașoveanu vorbește de promisiuni nerespectate ale clubului și despre… alte promisiuni. Olaru continuă să fie neplătit
Despre situația delicată a lui Bogdan Olaru, președintele executiv al clubului din Constănțean, Auraș Brașoveanu, nu se ferește să vorbească. Reprezentantul cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF ridică din umeri, recunoaște că Farul are restanțe mari față de portar, că i s-au făcut promisiuni, însă nu au fost respectate. Brașoveanu vorbește despre alte promisiuni și speră să rezolve în acest an situația de neimaginat pe care trebuie să o traverseze un jucător de fotbal în România.
„Nu știu dacă 11 luni, dar zece sigur. S-a ajuns aici pentru că eforturile financiare ale FC Farul au fost îndreptate prioritar către alte direcții, cum ar fi rezolvarea situației la zi sau achitarea unor părți din insolvență. Nu este adevărat însă că în cazul lui Bogdan Olaru nu s-a dorit plata, pentru că nu ar mai fi nevoie de el. Dacă era așa, nu se mai afla acum în lot. Este adevărat, i s-a tot promis, dar nu s-a putut rezolva până acum. Există însă promisiunea că, până pe 20 decembrie a.c., se vor achita toate restanțele, deci și către el. Nu am tergiversat rezilierea contractului, dar, când vom stinge datoriile, putem discuta, dacă Bogdan mai dorește”, a spus, pentru Ziua de Constanța, Auraș Brașoveanu.