Liga 1 trece de la 14 la 16 echipe! Dinamo a fost salvată de la retrogradare, ultima clasată Chindia Târgoviște va juca barajul de menținere/promovare cu CS Mioveni. Se schimbă modul de promovare din Liga 2, însă din sezonul următor

Marius ANGHEL 06 Aug. 2020, 13:56 Liga 2
Liga 1 trece de la 14 la 16 echipe! Dinamo a fost salvată de la retrogradare, ultima clasată Chindia Târgoviște va juca barajul de menținere/promovare cu CS Mioveni. Se schimbă modul de promovare din Liga 2, însă din sezonul următor

Federația Română de Fotbal a aprobat astăzi, 6 august 2020, în ședință de Comitet de Urgență, modificarea sistemului competițional la Liga 1 începând din sezonul viitor, 2020-2021. Prima ligă trece de la 14 la 16 echipe fără ca nicio echipă să retrogradeze în acest sezon afectat de pandemia de COVID-19 și care nu a putut fi încheiat la timp, pe teren.

Modificarea a fost făcută în primul rând pentru a o scăpa pe Dinamo de retrogradare, echipă care mai avea de jucat cinci restanțe. Ultima clasată din Liga 1, Chindia Târgoviște, singura formație retrogradată matematic, urmează să joace barajul de menținere/promovare în prima ligă cu CS Mioveni, ocupanta locului 3 în play-off-ul Ligii 2. Propunerea făcută de Rapid și Petrolul, de a se organiza alte două baraje, nu a fost băgată în seamă.

Liga 1 trece la un sistem cu 16 în loc de 14 echipe, cu play-off și play-out

13 cluburi dintr-un total de 14 au fost de acord cu modificarea Ligii 1 de la un sistem cu 14 echipe la unul cu 16 din următoarea ediție de campionat, iar FRF a aprobat astfel această schimbare cu care au fost de acord și LPF și deținătorii de drepturi TV.

Au fost aprobate, astfel ”înghețarea” play-off-ului, respectiv play-out-ului Ligii 1 cu clasamentele actuale, cât și trecerea la noul sistem al primei ligi, cu un play-off asemănător cu cel care a fost până acum și un play-out modificat.

Pe lângă cele 30 de runde din sezonul regular, sistemul conține și o a doua etapă. Primele șase clasate vor merge într-un play-off în care vor juca tur-retur, ca și până acum, iar următoarele zece echipe din clasament vor evolua într-un play-out în care nu vor mai fi meciuri tur-retur, ci doar un meci între ele, după modelul implementat în sezonul 2019-2020 în play-off-ul de la Liga 2, anunță FRF.

Echipele situate pe locurile 7 – 11 după sezonul regular vor juca cinci din cele nouă meciuri pe teren propriu în play-out, restul, 12-16, vor desfășura doar patru acasă. Stabilirea programului se va face pe baza tabelei Berger de 10.

În play-off, respectiv în play-out se va intra cu jumătate din punctele deținute la finalul sezonului regular.

Șanse ca una dintre primele două clasate din play-out să joace în Europa

FRF anunță că ”pentru ca toate meciurile din play-out” să aibă miză sportivă, pe lângă cea a evitării retrogradării, primele două clasate din acest turneu de nouă meciuri vor juca o ”finală” pe terenul echipei mai bine clasate, iar câștigătoarea va evolua într-o nouă ”finală” împotriva echipei din play-off clasate pe ultimul loc care permite participarea în competițiile europene, pentru a stabili echipa care va juca în Europa League / Conference League. Această a doua finală are loc pe terenul echipei din play-off.

În edițiile 2021/2022 și 2022/2023 se schimbă modul de promovare/retrogradare în/din Liga 1. În 2023/2024 se modifică din nou

S-au adoptat modificări și în privința retrogradării din Liga 1 și a promovării din Liga 2 la finalul următoarelor sezoane.

Dacă în sezonul 2020/2021 al Ligii 1 promovează UTA Arad și Campionii FC Argeș, iar CS Mioveni urmează să joace baraj cu ultima clasată din play-out-ul Ligii 1, Chindia Târgoviște, fără ca altă echipă să retrogradeze, pentru edițiile 2021/2022 și 2022/2023 se modifică modul de promovare, urmând a se introduce unul apropiat de cum și-ar fi dorit Rapid și Petrolul încă din această vară.

Vor promova în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga 2, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea și al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 8, respectiv 7 în play-out-ul Ligii 1. Echipele de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Liga 1 vor retrograda direct.

Începând cu sezonul 2023/2024, promovează în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 8 în play-out-ul Ligii 1. Formațiile de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Ligii 1 vor retrograda direct.

Chindia Târgoviște – CS Mioveni, barajul pentru Liga 1

Astfel, având în vedere implementarea noului sistem competițional pentru Liga 1, barajul de menținere/promovare în Liga 1, ediția 2020-2021, se va desfășura între echipa clasată pe locul 8 în play-out Ligii 1, adică Chindia Târgoviște, și echipa clasată pe locul 3 în play-off-ul Liga 2, adică CS Mioveni.

În urma tragerii la sorți care a avut loc miercuri, 5 august, reprezentanta Ligii 1, Chindia Târgoviște, va găzdui manșa tur a barajului, în data de 9 august. Returul va avea loc trei zile mai târziu, la Mioveni, pe 12 august.

Orele de start vor fi comunicate ulterior.

Un nou sezon competițional la Liga 1 din sezonul 2020-2021:

Declarații oferite după această decizie de către Răzvan Burleanu, președintele FRF:

Marius ANGHEL 06 Aug. 2020, 13:56 Liga 2
Pe aceeași temă