Laurențiu Roșu, prezentat oficial la UTA! Ce a declarat la prima sa conferință de presă. Așteptările și obiectivele noului antrenor al echipei arădene

Marius ANGHEL 11 Oct. 2016, 17:35 Liga 2

Clubul UTA Bătrâna Doamnă și-a prezentat astăzi, 11 octombrie, într-o conferință de presă, noul antrenor principal, Laurențiu Roșu. Înlocuitorul lui Roland Nagy va fi ajutat de preparatorul fizic Francisco Ignacio Martinez Cabrera, dar se va baza și pe vechii oameni din staff, „secund” Cristian Todea și antrenorul cu portarii, Dan Țapoș.

Cel care a deschis conferința de presă a fost directorul general Codru Grădinariu, care a făcut o scurtă prefață de la trecerea la Roland Nagy la Laurențiu Roșu. „Când se schimbă antrenorul există o retatonare a ierarhiilor, dar aici este dictată de modul cum te raportezi la efort, la munca depusă. Jucătorii sunt în fața unui punct important, își vor însuși din pregătirea unui antrenor foarte bun, tânăr și cu mult bun simț, calitate care în România nu e apreciată cum ar trebui să fie. Alături de ei, în continuare fac parte din staff-ul tehnic Cristian Todea, antrenor secund și Dan Țapoș, antrenor cu portarii. Le urez baftă, suntem în fața unui moment important. Sunt și ei în fața unei provocări. Bun venit și multă baftă!”, a spus Grădinariu.

Roșu nu se mută cu familia la Arad și-și dorește o întâlnire cu Nagy, fostul său coleg de la Steaua

Până se trecem la aspectele legate strict de echipă, obiective și mod de lucru, să spunem că Roșu a recunoscut din capul locului că face sacrificii din punct de vedere al vieții personale pentru a antrena la Arad. „Din păcate, nu mă pot muta cu toată familia la Arad. Cele două fete ale mele sunt la școală în Spania și nu le pot scoate de acolo, iar soția mea e profesoară de psihologie la o Universitate. O să fac eu un sacrificiu în acest moment, o să fac și drumuri în Spania, iar asta este valabil și pentru > (n.a. porecla preparatorului său fizic), deși el încă nu e căsătorit”, a precizat noul tehnician al „Bătrânei Doamne”.

La relații interumane e trecută și cea pe care Roșu dorește să o aibă cu fostul antrenor principal al UTA-ei. „Am fost coleg cu Roli Nagy la Steaua, e un băiat extraordinar, mi-ar face plăcere să mă întâlnesc cu el și să vorbim la o cafea. Cred că vom menține o relație bună ca foști colegi de echipă”, a mai menționat fostul mijlocaș ofensiv. Totodată, „principalul” arădenilor spune că și-l amintește pe Cristi Todea de pe vremea când activa ca antrenor secund la Petrolul, iar „Dulăul” era căpitanul Mediașului.

„Le mulțumesc celor din conducerea clubului, e prima mea experiență ca antrenor principal. Voi face tot posibilul ca echipa să joace cât mai bine. Obiectivul rămâne promovarea în prima divizie. E important că bugetul e asigurat, e un proiect foarte interesant atât pentru mine cât și pentru public. M-aș bucura să promovăm, acest public o merită. Am văzut meciul cu Juventus, echipa venea după meciul din Cupă, când nu se aștepta nimeni să fie eliminată, la fel și în campionat, la Sf. Gheorghe. I-am simțit pe jucători puțin afectați”, au fost primele cuvinte ale lui Laurențiu Roșu din noua postură.

„Am fost coleg cu Roli Nagy, e un băiat extraordinar, mi-ar face plăcere să mă întâlnesc cu el și să vorbim la o cafea. Cred că vom menține o relație bună ca foști colegi de echipă”, a adăugat fostul mijlocaș, născut pe 26 octombrie 1975, la Iași, și consacrat la Steaua București, în tricoul căreia a câștigat 11 trofee (5 titluri, 3 cupe, 3 supercupe). A doua parte a carierei și-a petrecut-o în Spania, unde a jucat la Numancia, Huelva și Cadiz, cu primele două evoluând în Primera Division. Între 1998 și 2007 a strâns 38 de selecții în echipa națională a României, pentru care a înscris 5 goluri.

Roșu și-a început cariera de antrenor în anul 2010, la FC Vaslui, unde l-a secondat pe spaniolul Juan Lopez Caro. Între 2012 și 2014 a activat la Petrolul Ploiești, parte din staff-urile lui Cosmin Contra și Răzvan Lucescu, iar în sezonul 2014-2015 a fost antrenor secund al lui Costel Gîlcă la Steaua București, campioană a României, câștigătoare a Cupei și a Supercupei  în acel an.

Lui Laurențiu Roșu îi lipsesc cel puțin doi atacanți, îl apreciază pe spaniolul Marcelino și e fidel sistemului de joc 4-4-2

După un singur antrenament condus în această dimineață la noua sa echipă, Laurențiu Roșu recunoaște că nu s-a familiarizat încă cu noii săi elevi, dar că speră să o facă cât mai repede. A văzut la TV doar meciul UTA-ei cu Juventus, dar a cerut înregistrări cu meciurile precedente ale „alb-roșilor” în acest campionat. Deocamdată concluzia fostului internațional este următoarea: „Este un moment greu. Echipa vine după două înfrângeri grele în campionat și una în Cupa României. Am observat că și jucătorii sunt afectați de ultimele rezultate obținute”.

Din ceea ce a aflat deja și anume că în lot există doar doi atacanți de meserie, Roșu pare decis să ceară întăriri rapide. De altfel, încă în discursul de introducere, Codru Grădinariu a ținut să precizeze că: „Ca și în trecut, vom pune la dispoziție lista cu jucătorii liberi de contract care pot ajunge la noi, iar staff-ul va alege dacă are nevoie de cineva”.

Cu mingea ridicată la fileu, noul tehnician a dat de înțeles că UTA se va orienta rapid cel puțin spre fotbaliști cu profil ofensiv. „Zilele următoare vom avea discuții cu cei din conducere, important pentru mine a fost că domnii din conducere încearcă să-mi pună la dispoziție tot ce se poate. Într-adevăr, mi-aș dori să mai am încă doi atacanți în lot, pentru că acum sunt doar doi. Ideea mea e să am patru. Nu e așa ușor, lucrurile sunt în mișcare, nu e pauză competițională, vom vedea zilele următoare ce se va întâmpla. E clar că avem nevoie să acoperim unele posturi”, a menționat Laurențiu Roșu.

Legat de ideea sa de joc, antrenorul de 40 de ani a precizat următoarele: „E clar că orice antrenor își propune ceva. Ideea mea de joc e să practicăm un fotbal ofensiv, să încercăm să ne creăm cât mai multe ocazii și să înscriem cât mai mult. Nu putem să neglijăm nici factorul defensiv și vom lucra să îmbunătățim lucrurile făcute până acum. Încercăm să venim cu idei care să ne ducă pe un drum ascendent. Sunt adeptul sistemului de joc 4-4-2 și de aceea îmi doresc să am de un alege în atac”.

Întrebat dacă are un model în antrenorat, Roșu a spus fără să răsufle: „Marcelino, fostul antrenor al Villarealului. Am lucrat cu dânsul la Recreativo de Huelva și-l apreciez foarte mult”. Marcelino Garcia Torral are 51 de ani și a antrenat în Primera Division la Sporting Gijon, Recreativo, Racing Santander, Zaragoza, Sevilla și Villarreal. A fost tehnicianul „Submarinului Galben” până cu câteva zile înainte de debutul noii stagiuni în Spania, fiind înlocuit cu Fran Escribá Segura.

Obiectivele lui Roșu în..„alb-roșu”: „Promovarea, un joc cât mai bun pentru a aduce cât mai multă lume la stadion”

Bineînțeles, Laurențiu Roșu nu putea evita subiectul obiectiv stagional. De altfel, cu acesta a și început după ce Codru Grădinariu a făcut introducerea, precizând că fostul mijlocaș a venit la Arad pe filiera impresarilor Ilie Vâju (fost ziarist și ofițer de presă la FC Brașov) și Ciprian Giurcă (care l-a reprezentat pe ex. utistul Cristi Bălgrădean). „Le mulțumesc celor din conducerea clubului, e prima mea experiență ca antrenor principal. Voi face tot posibilul ca echipa să joace cât mai bine. Obiectivul rămâne promovarea în prima divizie. E important că bugetul e asigurat, jucătorii sunt plătiți la zi, e un proiect foarte interesant atât pentru mine cât și pentru public. M-aș bucura să promovăm, acest public o merită”, a menționat antrenorul.

Laurențiu Roșu a vorbit destul de mult de conduit elevilor săi. „Într-adevăr, îmi place disciplina la echipă, vreau să avem o disciplină bună. Vom avea și un regulament intern, care trebuie respectat. Sunt flexibil, înțeleg unele lucruri, dar nu pot să exagerez cu altele. Am fost jucător, îi înțeleg pe cei care sunt acum în lot, încerc să îi ajut ca să dea randamentul cât mai bun. Vrem să facem tot posibilul să aducem echipa în prima Divizie din nou, căci sunt sunt aproape zece ani de când nu a mai fost acolo, iar palmaresul șase campionate și două cupe obligă. Vom munci zi de zi, vom încerca să facem lucrurile cât mai bine să avem rezultate. Vreau ca prin jocul practicat să aducem cât mai mult lumea la stadion, iar pe suporterii înflăcărați să îi motivăm prin rezultate și prin joc”, a mai punctat tehnicianul.

Acesta a recunoscut că nu a prea avut ochi pentru liga secundă din România înainte de a acceptat oferta UTA-ei. „Din Spania urmăream pe Digi Sport în special partidele de Liga 1. În weekendul ce a trecut am văzut meciul UTA-ei și pe cel al Luceafărului la Berceni. Știu doar că trebuie să facem cât mai multe puncte, căci unele echipe au început să se distanțeze în vârful clasamentului. Într-adevăr, nu știu prea multe despre celelalte echipe, ceilalți adversari, dar mă voi documenta în parte despre fiecare, mai ales cu cei pe care urmează să-i întâlnim, începând cu Olimpia Satu Mare.  Am văzut că a fost ceva scandal la meciul lor cu Tărlungeniul, s-a lăsat și cu cartonașe roșii, vom încerca să aflăm care sunt jucătorii în cauză de la Satu Mare”, a adăugat Roșu.

Din păcate pentru utiști, un singur sătmărean a fost eliminat la Ștefănșeti. Acesta este portarul de rezervă, Andrei Preda, în timp ce Onicaș, S. Pană, Kalanos, Mureșan și Faur s-au „oprit” la „galbene”.

Text: Sport Arad
Foto: Ciprian PETCUȚ

Marius ANGHEL 11 Oct. 2016, 17:35 Liga 2
Pe aceeași temă