„La început, lui Burnea nu-i prea plăcea să vină la antrenamente”

05 Feb. 2012, 18:49 Liga 2

Ionuț Burnea (19 ani) este unul dintre tinerii de la Dinamo II București care tind spre marea performanță în fotbalul românesc! Vine din Câmpulung Muscel și are un început de an excelent! A plecat mai devreme din vacanță, fiind chemat de Liviu Ciobotariu la echipa mare a lui Dinamo. În prezent este în cantonamentul din Antalya al „câinilor mari”, acolo de unde a fost selecționat de Emil Săndoi la naționala de tineret a României – Under 20!

La Câmpulung, primul său antrenor, Emilian Miuțu (jucător emblematic al formației Muscelul Câmpulung în anii 70-80), vorbește despre debutul tânărului jucător în fotbal.

– Cum a ajuns Ionuț Burnea sub comanda dumneavoastră?
– După 2003, echipa mare a Câmpulungului se desființase și rămăsese baza sportivă „Muscelul” în Olga Bancic, a trebuit să facem două echipe de cadeți. Am strâns câțiva copii de prin oraș, printre care și Burnea. Băiatul a venit la antrenamente, deși al început nu prea-i plăcea! Mai mergeam după el acasă, în ajunul meciurilor… era perioada când părinții văzuse că echipa mare (n.r. ARO Câmpulung) s-a desființat și nu prea-i mai lăsa la fotbal pentru că spuneau, nu mai au niciun viitor. Chiar am fost la Burnea acasă, am discutat cu părinții lui și i-am convins să-l lase, iar pe el vină la stadion. A venit, apoi copilul a dat dovadă de multă seriozitate…

– Care era principala lui calitate?
– În momentul acela, după ce l-am convins, voința și seriozitatea, dar și un foarte bun jucător de picior stâng. Și acum, în fotbalul românesc, se caută foarte mult astfel de jucători, însă, din păcate sunt prea puțini cei care lovesc foarte bine cu stângul! Și, v-am spus, avea dorința aia de a cunoaște, dorința de a se pregăti! Astea l-au propulsat!

– Pe ce post l-ați folosit, aici la Câmpulung?

– La început îl puneam să joace fundaș stânga, după aceea l-am băgat mijlocaș central stânga! Mi-am dat seama pe parcurs să acest copil o să ajungă ceva, pentru că a devenit foarte senios și chiar mă întreba de multe ori, „Domn’ profesor, mai târziu ce o să fac?”

– Cum a făcut pasul spre fotbalul mare?
– A dat, mai întâi, probe de joc și la Urziceani, însă a venit și m-a întrebat ce să facă, dacă este bine să plece sau nu! L-am îndrumat să rămână la Câmpulung pentru că știam că urma să ajungă aici Școala de Fotbal care este în strânsă legătură cu Dinamo București, Sporting! Și el și părinții m-au ascultat și, zic eu, treburile au decurs așa cum trebuia și cum se văd!

– A fost decizia care l-a adus, poate, mai repede la Dinamo…

– Da… încă de când juca pentru Sporting la seniori sau în echipa de juniori republicani, lui Burnea au început să-i iasă în evidență calitățile, pe un sistem de pregătire mult mai amplu, centralizat și eficient! Urmărit apoi de domnul Ion Moldovan, l-a convins prin evoluție și apoi l-a determinat să-l ducă mai întâi în curtea formației Dinamo II București, unde a devenit titularul postului de fundaș stânga la Liga a II-a. De acolo a trecut în cantonament cu echipa mare și la naționala Under 20.

1 meci a jucat Burnea pentru echipa mare a lui Dinamo! În amicalul din noiembrie 2011 (Dacia Chișinău – Dinamo 2-1), a fost trimis pe teren în minutul 46 în locul lui Cristi Pulhac

„Am avut un început de an perfect. Sunt bucuros că am început cu dreptul și sper să joc la Dinamo și să fiu convocat în continuare la națională” – a declarat Ionuț Burnea pentru Muscel TV.

Articol scris de Bogdan BURHAN (sportinmuscel.ro)

05 Feb. 2012, 18:49 Liga 2
Pe aceeași temă