Iulian Roșu s-a despărțit cu regret de FC Brașov: ”Jucând aproape toate meciurile, mă așteptam la altceva.” Mijlocașul spune ce motive crede au dus la parcursul dezastruos al echipei și are un mesaj pentru fanii stegari: ”M-au impresionat. Cinste lor!”

Marius ANGHEL 08 Dec. 2021, 20:11 Liga 2

Iulian Roșu și-a încheiat contractul cu FC Brașov mai repede decât se aștepta atunci când își punea semnătura pe actul care îl trecea în vară de la SCM Gloria Buzău la nou-promovata în Liga 2 preluată de Ilie Stan, antrenor care l-a dorit alături de el la noul-proiect fotbalistic din orașul din centrul țării.

Mijlocașul crescut de Steaua, în Ghencea, este unul dintre cei mai utilizați jucători de FC Brașov în acest sezon, însă acest lucru nu a mai contat atunci când noul antrenor al echipei, Călin Moldovan, și conducerea au tras prima linie a concluziilor la final de an, de altfel unul modest pentru club, însă mai degrabă din cauza multiplelor conflicte petrecute între conducere și fostul antrenor Ilie Stan, care au destabilizat și sportivii.

Iulian Roșu se aștepta să continue cu FC Brașov: ”Se pare că dorința lor a fost alta”

Roșu a fost utilizat în 13 meciuri din totalul de 16, în zece dintre ele a fost titular, dar a și fost schimbat în toate, și a marcat un gol, în partida cu Dunărea Călărași (scor 3-1).

La începutul acestei săptămâni, jucătorul originar din Prahova a fost chemat la discuții de conducere și i s-a propus, la fel ca altor patru coechipieri, rezilierea contractului pe cale amiabilă. Roșu a semnat despărțirea, după ce conducerea i-a acceptat condițiile.

”Am decis să plec de la Brașov. Situația de la ultimele meciuri mi-a arătat că e mai bine să plec. Jucând aproape toate meciurile, mă așteptam la altceva, dar se pare că dorința a fost alta. Care? Nu știu… Ne-am înțeles, ne-am strâns mâna și cu Dumnezeu înainte. Le urez baftă!”, a spus, pentru Liga2.ro, Iulian Roșu, care în cariera lui la seniori a evoluat pentru Steaua 2, Steaua, FC Clinceni, Rapid, Astra, ACS Poli Timișoara, Olimpia Satu Mare, Metaloglobus București, Sportul Snagov și SCM Gloria Buzău, în Liga 1 sau Liga 2.

”Proiectul a pornit cu greutăți și a continuat la fel”

Până în acest moment, FC Brașov s-a despărțit de șase jucători: Vlad Motroc, Gheorghe Anton, Bruno Vasiu (de aceștia încă de săptămâna trecută), Dan Panait, Iulian Roșu și Maxim Iurcu. Altor trei jucători li s-a propus rezilierea, însă cu aceștia încă nu s-a ajuns la un acord: Marian Codrea, Cezar Lungu și Alexandru Sabău.

Echipa nou-promovată în Liga 2 a strâns doar 12 puncte în 16 meciuri și iernează pe locul 16, cu șanse reduse să evite retrogradarea. În aceste condiții, președintele Ioan Mărginean a primit indicații să micșoreze cheltuielile clubului.

Iulian Roșu e de părere că la FC Brașov s-a început cu stângul din vară, iar promisiunile au fost uitate rapid.

”Din păcate, proiectul a pornit cu greutăți și a continuat la fel, de la gânduri și promisiuni de 3 ani, și liniste, la lucrurile întâmplate de-a lungul turului.
Când începusem să punem probleme, să jucăm, s-a schimbat stafful și de atunci a fost foarte greu…”, spune Roșu.

Antrenorul Ilie Stan, instalat pe primarul Brașovului înaintea aducerii președintelui Ioan Mărginean și deloc pe placul acestuia din urmă, a fost demis după nouă etape, când echipa avea nouă puncte. Ulterior, pe bancă a stat Andrei Șanta, iar mai apoi Călin Moldovan, și s-au adunat doar trei puncte în șapte partide. Echipa a traversat o perioadă neagră în campionat, cu opt eșecuri consecutive.

”Salariile s-au plătit la zi, dar e nevoie și de altceva…”

Mai presus de bani, fiindcă la FC Brașov nu au fost probleme, minusul echipei a fost disputa veșnică dintre Mărginean și Ilie Stan, cu primul încercând să-și arată puterea prin aducerea de jucători peste voința antrenorului și a altor lucruri care au destabilizat vestiarul și încrederea fotbaliștilor.

”Într-adevăr, salariile s-au plătit la zi, dar e nevoie și de altceva… când colegi de-ai mei (n.r. – Vlad Motroc, Dan Panait, Bruno Vasiu, Marian Codrea și Gheorghe Anton) și stafful (n.r. – Romeo Surdu, Casian Maghici și Florin Drăghici) au fost excluși din lot și nimeni nu a spus nimic. Asta arată multe”, declară Iulian Roșu.

Roșu regretă că n-a jucat la Brașov cu suportul fanilor stegari din tribună

O altă problemă la Brașov, poate cea mai importantă, a fost faptul că primarul Allen Coliban a preferat să creeze un nou club pe temelia Coronei Brașov, de la care a fost cesionat locul în Liga 2, o echipă detestată de suporterii stegari, care și-ar fi dorit altceva, o asociere cu echipa înființată și susținută de ei după falimentul fostului FC Brașov. Coliban n-a dorit acest lucru, unirea cu SR Brașov, echipă față de care în public s-a declarat fan și care în vară a fost și ea aproape de promovarea în Liga 2, însă a pierdut barajul, ci a vrut să profite de locul din liga secundă câștigat de hulita inclusiv de el Corona, pe care la începutul anului voia să o desființeze. Astfel, proiectul nou-născut nu a avut din start susținerea suporterilor din oraș, a stegarilor, iar acest lucru a fost resimțit inclusiv de jucători.

Recunoaște chiar unul dintre jucătorii care credea că prin semnarea contractului cu noul FC Brașov se va bucura la meciuri și de susținerea suporterilor din tribună, lucru care nu s-a întâmplat deloc. ”Cei nou-veniți (n.r. – au fost și câțiva jucători păstrați din lotul cu care Corona a promovat) nu știam de disputa brandului, am venit să încercăm să jucăm. Îmi pare rău că nu am avut fanii lângă noi, îi respect și îi apreciez. Chiar m-au impresionat în meciul de Cupă disputat (n.r. – în turul 3 al Cupei României au jucat chiar SR Brașov și FC Brașov, iar suporterii și-au împins de la spate cu încurajările lor favoriții, care s-au impus cu 1-0, deși favorita era clar echipa din Liga 2) și cred că dacă am fi avut așa suport, ar fi fost superb! Cinste lor! Cu siguranță, Brașovul merită o echipă la nivelul lor. Să vedem acum când se va întâmpla”, mai spune, pentru Liga2.ro, Iulian Roșu, care momentan este acasă, la Cernica (Ilfov), alături de familie, în curând va deveni tată, însă își dorește și să continue ca fotbalist, cel puțin la nivelul Ligii 2: ”Sunt pozitiv, este o perioadă de schimbări și vedem ce va fi în viitor.”

La meciul dintre SR Brașov și FC Brașov, din Cupa României, s-a văzut clar că proiectul primarului Allen Coliban este un eșec total din punct de vedere al susținerii din partea suporterilor. Echipa din Liga 3 a fost încurajată de toți cei prezenți la stadion, în timp ce noul FC Brașov a plecat acasă inclusiv învinsă.

Golurile cu Dunărea Călărași și Chindia, cele mai frumoase amintiri la FC Brașov. Înfrângerea cu SR Brașov, cel mai trist moment

Cea mai frumoasă amintire a lui Iulian Roșu la FC Brașov rămâne faptul că după golul înscris în meciul cu Dunărea Călărași, câștigat pe stadionul Tineretului cu 3-1, cu el marcator pentru 1-0, a putut să dedice reușita soției sale, Gabriela, care este însărcinată.

Un alt moment de neuitat pentru el este ”golul din lovitură liberă cu Chindia”, într-un meci amical desfășurat pe stadionul Metrom din Brașov și încheiat la egalitate cu prim-divizionara, scor 1-1.

Cea mai tristă amintire rămâne eliminarea din Cupa României în fața celor de la SR Brașov (scor 0-1), când ne-a dat gol portarul. Atunci, goalkeeperul Bogdan Căucă înscria în minutul 86 direct dintr-o lovitură liberă executată de la circa 21 de metri, la vinclu.

Foto: Alex Nicodim (Mediafax Foto), Bogdan Bălaș (Sport Pictures) și Dan Potor

Marius ANGHEL 08 Dec. 2021, 20:11 Liga 2
Pe aceeași temă