INTERVIU | Ucraineanul Plokhotnyuk, dezamăgit de a doua parte a sezonului avută de Poli Iași, dar privește cu optimism spre viitor: ”Ținta noastră este promovarea în Liga 1 și am încredere că vom reuși”

Narcis POHOAȚĂ 23 May. 2022, 22:31 Liga 2
INTERVIU | Ucraineanul Plokhotnyuk, dezamăgit de a doua parte a sezonului avută de Poli Iași, dar privește cu optimism spre viitor: ”Ținta noastră este promovarea în Liga 1 și am încredere că vom reuși”

Atacantul ucrainean Mykhaylo Plokhotnyuk este unul dintre puținii jucători seniori din lotul trecut care vor continua la Poli Iași și în sezonul viitor de Liga 2. Venit în iarnă la Iași, vârful de 23 de ani a marcat 3 goluri în 9 meciuri pentru Poli, fiind al doilea golgheter al formației, la egalitate cu Robert Asăvoaei (13 meciuri) și Francisc Cristea (24 meciuri).

Atacantul care și-a aniversat ziua de naștere marcând două goluri în poarta Astrei a vorbit cu Liga2.ro despre sezonul recent încheiat, vacanță și campionatul viitor, dar a atins și subiectul fierbinte al momentului, războiul din țara sa natală.

Mișa, cum îți petreci vacanța?
În primul rând, vreau să spun că mi-ar plăcea foarte mult să merg acasă, în Ucraina, să-mi văd familia și prietenii, dar acum nu este posibil. Pentru mine, vacanța începe de la o muncă grea, pentru că știu că mai pot îmbunătăți ceva în jocul meu. Iar acum este momentul potrivit pentru antrenamente individuale. După aceea, voi face o mică excursie prin România cu draga mea soție. Perioada petrecută cu familia mă ajută mult mental.

Unde vei merge în excursie?
Îmi place mult România, are zone foarte frumoase și oameni minunați. Aș vrea să văd mai în detaliu orașe mari precum București, Constanța, Brașov, dar și altele.

Acum, că ai mai mult timp, mai joci câte un tenis de masă cu soția?
Da, de câteva ori pe săptămână joc tenis de masă. Poate este un hobby neobișnuit pentru un fotbalist, dar practic acest sport de aproape 5 ani. Totuși, în timpul campionatului nu poți juca prea mult, pentru că recuperarea și pregătirea sunt foarte importante pentru fiecare jucător. Acum încerc să învăț și limba română, să văd locuri noi. În oraș și în afara lui.

Mykhaylo Plokhotnyuk: ”Nu pot spune că sunt impresionat de performanțele noastre”

Cum ai caracteriza partea de sezon în care ai jucat la Iași?
Nu pot spune că sunt impresionat de performanțele noastre pentru jumătatea de an pe care am petrecut-o la echipă. Vreau, în numele întregului club, să le cer scuze suporterilor clubului nostru pentru prestațiile atât de inexpresive ale echipei noastre. Pentru mine personal, Liga a 2-a din România este o etapă și o experiență nouă. M-am alăturat echipei în iarnă, când era deja în jumătatea inferioară a clasamentului. Evident, nu mi-a fost ușor să joc multe meciuri în poziția de mijlocaș central, dreapta sau stânga. M-am simțit mult mai bine în meciurile când jucam ca atacant, în poziția mea. Totuși, înțeleg totul, orice antrenor și echipă provin din realități și uneori trebuie să te gândești mai mult la beneficiile echipei decât la ambițiile personale.

Ai marcat trei goluri la debut pentru Poli. Un început excelent, dar după aceea nu ai mai reușit să înscrii. Ce s-a întâmplat?
Am avut multe ocazii, dar am fost nemulțumit de soluțiile alese și mi-am reproșat mult asta. În plus, așa cum am mai spus, este greu să marchezi când nu ești în locul tău potrivit pe teren. Dar promit că voi schimba această situație în sezonul viitor.

Suporterii au fost nemulțumiți la final de sezon.
Este reciproc. Le înțeleg absolut furia și nemulțumirea față de rezultatele Politehnicii. În locul lor, eu m-aș fi comportat la fel. Cu toate acestea, vreau să le mulțumesc că și într-o situație atât de dificilă, suporterii au rămas aproape de echipă.

”Ținta noastră este promovarea în Liga 1”

Rămâi la Iași să pui umărul la promovarea în Liga 1?
Da, când am venit la Iași am vorbit cu conducerea clubului despre rolul meu în echipă. Am semnat pe o perioadă mai lungă. S-a spus că anul viitor trebuie să fie cel mai important pentru echipă. Dar și pentru mine. Ținta noastră este promovarea în Liga 1. Am încredere în conducerea noastră și cred că vom reuși.

Crezi că va putea promova Poli?
Trebuie să fim realiști. Trebuie să spun că avem puțini jucători care rămân în echipă, care sunt cu adevărat pregătiți să joace cu echipe bune. Nici nu știm cine vor fi următorii noștri antrenori. După părerea mea, Poli are o administrație bună, un creier excelent. Vom vedea ce va fi, dar sunt convins că vor face alegerea corectă. În plus, treaba mea este să joc fotbal pe teren.

Câte goluri îți propui pentru sezonul viitor?
N-am înțeles niciodată când un jucător și-a pus o anumită țintă ca număr de goluri. Eu îmi doresc să marchez în fiecare meci. Nu contează că joc într-un meci mare, un meci amical sau în ”liga de duminică” cu prietenii. Deci, sper să dau cât mai multe goluri.

”Așteptăm să vedem cine vine antrenor. Cred că putem juca cu doi atacanți în echipă”

Veți avea un nou antrenor.
Așteptăm să vedem cine vine antrenor. Pentru mine, indicatorul muncii antrenorului este rezultatul în clasament. Restul nu este atât de important, toată lumea obține succesul în diverse moduri.

Vei fi noul golgheter al lui Poli după plecarea lui Camara?
Sekou este un jucător bun și eu cred că putem juca cu doi atacanți în echipă, cred că va fi mai bine pentru amândoi. Dacă nu va continua, sigur, orice jucător vrea să marcheze cât mai multe goluri. Sunt încrezător că pot ajuta Poli Iași cu jocul meu.

Un mesaj pentru suporteri?
Să aibă răbdare, pentru că echipele mari nu se construiesc într-o singură zi, spre regretul nostru.

Aniversare cu două goluri

Cel mai frumos moment de când ai venit la Iași?
Îmi amintesc de prima mea aniversare la Iași, cu două goluri în poarta Astrei, victorie, bannere de felicitări de la suporteri și multă atenție. De fapt, chiar și în aceste 5 luni în echipă, am reținut ceva. De asemenea, mulțumesc suporterilor, colegilor de echipă și antrenorilor, aș dori să urez mult succes tuturor, indiferent dacă vor rămâne sau nu alături de Poli pe viitor.

Soția ta s-a acomodat la Iași?
Soția mea a venit la Iași în prima zi de război în Ucraina. Era 24 februarie. Sunt mândru să spun că îi place foarte mult Iași.

Cum ar fi să jucați amândoi pentru Politehnica? Ea la tenis de masă, tu la echipa de fotbal?
Probabil că va juca și ea în sezonul viitor pentru Politehnica, la echipa de tenis de masă. Dar în acest caz, tenisul de masă românesc are limită pentru străini în echipă și vom vedea cum va fi situația cu actele. Va fi ceva istoric să jucăm amândoi la Poli, îmi place foarte mult asta.

”Sprijiniți ucrainenii, încercați să ne ajutați țara și să opriți începutul celui de-al treilea război mondial!”

Care mai este situația în Ucraina? Cum sunt părinții, bunicii, prietenii tăi?
Este un subiect dureros pentru mine… violențe, bombardamente în orașe, oameni morți, case distruse, totul este greu de exprimat în cuvinte. Nu aș vrea ca lumea să stea deoparte și să urmărească bătaia Ucrainei. Când urmăriți știri din surse rusești, rămâneți în stare de șoc, cum își pot minți oamenii și își pot proteja crimele de război internaționale. Cu sănătatea familiei și a prietenilor mei, totul este bine, dar situația este cu adevărat tensionată. Vreau să spun un mesaj pentru toată lumea: sprijiniți ucrainenii, încercați să ne ajutați țara și să opriți începutul celui de-al treilea război mondial!

Foto: Politehnica Iași și Dan Ignat

Narcis POHOAȚĂ 23 May. 2022, 22:31 Liga 2
Pe aceeași temă