INTERVIU | Mihai Iosif, antrenorul pe umerii căruia Rapid speră să acceadă în play-off-ul de promovare: ”Nu sunt îngrijorat. Acum suntem de totul sau nimic.” Apelul către suporteri, cine i-a propus să revină în funcția de ”principal” și mesajul pentru Nicolae Grigore

Carmen MANDIȘ 16 Mar. 2021, 12:37 Liga 2

Rapid va aborda cel puțin ultimele două meciuri din sezonul regular al Ligii 2 cu Mihai Iosif antrenor. Fostul antrenor principal al echipei secunde a giuleștenilor care a fost numit inițial interimar după demiterea lui Adrian Iencsi, iar apoi a rămas ”secund” în stafful lui Nicolae Grigore, demisionar acum, revine în funcția de ”principal” al formației din eșalonul secund.

Iosif este alegerea conducerii pentru a conduce echipa de pe margine cel puțin la jocurile cu Dunărea Călărași și Metaloglobus, capitale pentru accederea în play-off-ul de promovare și a viitorului clubului.

Mihai Iosif, din nou antrenor principal la Rapid: ”Dacă nu mai aveam încredere, nu rămâneam”

Mihai Iosif a condus în această dimineață, de la ora 11:00, primul antrenament al Rapidului după reinstalarea sa în scaunul de antrenor principal, după ce ieri echipa a avut liber, în urma meciului de duminică, pierdut la Slobozia, 1-2 cu Unirea.

  • La ședința de pregătire a asistat și vicepreședintele Andrei Nicolescu.

Înainte de antrenament, Mihai Iosif a oferit un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre revenirea sa în postura de antrenor principal, cine i-a făcut această propunere, speranțele la play-off, gândurile sale înaintea meciurilor cu Dunărea Călărași și Metaloglobus, ce nu a mers în mandatul lui Nicolae Grigore și mesajele primite din partea suporterilor.

Ce emoții te încearcă după această decizie?
Mă încearcă niște emoții mari, dar, în momentul ăsta, vorbele chiar nu-și au rostul. Încercăm să ducem lupta până la sfârșit.
Ai încredere că în ultimele două meciuri se mai poate salva ceva și să accedeți în play-off?
Dacă nu mai aveam încredere, nu rămâneam.
Ești măcar fericit că ai susținerea suporterilor? Te percep ca pe rapidistul din club. Ei tot cer rapidiști. Dacă nu erai tu, să te lege această poveste de Rapid, ar mai fi fost liniște în ceea ce te privește?
Nimeni nu e de neînlocuit pe lumea asta, doar păriții sau copiii. Eu sunt unul dintre ei, că sunt antrenor, că nu sunt, am fost, sunt și voi fi unul dintre ei, pentru că aici m-am născut și cu siguranță aici am să mor, indiferent de poziția mea.

”Vom da totul, sută la sută. Asta le promitem jucătorilor. Mă bazez și pe tactică, nu doar pe emulație”

Ce le poți promite? Este o emulație frumoasă în jurul acestei decizii. Unii spun că dacă reușește Mihai Iosif să prindă play-off-ul și să promoveze îi plătesc ei licența ca să rămâi.
Nu e vorba de licențe. Ați văzut, se antrenează și fără licențe și la Liga 1. Dar ce să le promit? Nu le promit decât că vom da totul. Mai mult nu am ce să le promit, pentru că nu vreau să-i dezamăgesc, promițându-le ceva și poate nu reușim. Dar cu siguranță că vom da 100 la sută, atât eu, cât și jucătorii. Asta le promit.
Din ce pot, că până acum…
Poate a fost și neșansă până acum. Sută la sută vom da tot.
Florin Manea, unul dintre prietenii tăi, cu care te știi din copilărie, spunea că ”Domnule, ce atâta discutăm de antrenori cu experiență cu tactică, pentru că nu au avut nicio tactică extraordinară nici când a avut rezultate bune Mihai Iosif, dar el a avut emulație. El a adus altceva, spirit, a știut să motiveze vestiarul”. Pe asta te bazezi, că reușești să ai un limbaj care să ajungă mai ușor la jucători?
Nu. Spiritul îl știu foarte, foarte bine, dar nu mă bazez doar pe emulație. Mă bazez și pe tactică, pe tactica pe care am lucrat-o împreună cu Grig în aceste câteva luni. Poate nu ne-a reușit, dar cu siguranță s-a lucrat foarte, foarte mult.

”Victor Angelescu, cel datorită căruia Rapidul există, m-a întrebat dacă vreau să preiau echipa”

Îți pare rău de Grig? Acum e ”mitraliat” de toată lumea.
Sută la sută, Grig a fost, este și va rămâne prietenul meu pe viață. Mă știu cu el de copiii. Și, în afară de Rapid, ne leagă lucruri umane. Sunt foarte atașat de el și cu siguranță vom mai lucra împreună. Nu știu când, nu știu unde, dar prietenul meu pe viață va rămâne cu siguranță.
Deci cine îl contestă să-l înțeleagă că a încercat și tu ești martor că a pregătit echipa cum a putut mai bine?
A pregătit cum a putut mai bine, dar poate nu a ieșit la acest moment.
E și o șansă pentru tine, pentru că antrenori cu nume care au mai fost ofertați, s-a spus de Șumudică, Pancu, că poate nu vor să-și strice C.V.-ul și atunci au ales să nu vină.
Nu știu nimic despre lucrurile acestea. Eu am vorbit cu cel care ține acest club în viață, în speță Victor Angelescu, cel datorită căruia Rapidul există, și dânsul m-a întrebat dacă vreau să preiau echipa.
Nici nu te-ai gândit mult, nu? Cât ți-a luat, ai răspuns pe nerăsuflate?
Da, pentru că nu există mari contracte între mine și Rapid, nu există mari sume de bani. Iar cu dânsul chiar nu voi face vreodată vreun contract.
Adică acum nu ai contract de principal?
Ba am, normal că am, pentru că nu poți antrena fără contract. Dar, v-am spus, dânsul este cel care ține Rapidul.

”Lipsa suporterilor ne afectează foarte, foarte mult. Avem nevoie de susținerea tuturor”

Câte mesaje ai primit de la suporteri până acum?
Foarte multe și le mulțumesc și avem nevoie de susținerea tuturor, să-i simțim pe toți aproape cu sufletul și, așa cum am spus-o și în precedentele interviuri, lipsa lor ne afectează foarte, foarte mult.
Urmează meciuri cu Dunărea Călărași și Metaloglobus. Cu Metaloglobus sunteți umăr la umăr, meciul direct va fi foarte important, dar cu Dunărea, jucători care sunt acolo și au fost la Rapid nu pot fi folosiți, nu?
Nu știu ce contracte au fost, nu știu ce clauze sunt, dar noi vrem să depindem mai mult de noi. Atât!
Pentru partida cu Dunărea, la ce au arătat ei și în etapa trecută, nu ești îngrijorat?
Păi de ce pot să mai fiu îngrijorat acum? Acum suntem de totul sau nimic.

Mihai Iosif are șase meciuri ca antrenor principal la Rapid: trei victorii, un egal și două înfrângeri

Prima dată, Mihai Iosif a fost numit antrenor interimar la Rapid în locul lui Adrian Iencsi și a condus primul meci din această postură în etapa a 8-a a Ligii 2. Atunci, Rapid a pierdut cu 3-0, pe teren propriu, cu CS Mioveni. Ulterior, giuleștenii au mai pierdut un joc, 0-2 la Ploiești, cu marea rivală Petrolul.

Apoi a urmat o serie pozitivă de trei victorii: 2-1 cu Farul și 1-0 cu ”U” Cluj, ambele meciuri fiind desfășurate pe teren propriu, la Clinceni, respectiv Buftea, și 3-2 la Aerostar Bacău. În ultimul joc în care s-a aflat ca interimar, echipa a remizat la Buftea cu CSM Reșița, scor 0-0, și a ratat șansa de a urca pe locul 2 și a se apropia la două puncte de liderul ”FC U” Craiova.

S-a infectat cu COVID-19, iar locul său ca ”principal” a fost luat de Nicolae Grigore, care avea să înregistreze o victorie la Timișoara, 2-0 cu frații de la ASU Poli, în ultimul joc din 2020, două egaluri, 2-2 la Buftea cu Ripensia și 0-0 în deplasare la SCM Gloria Buzău, și două înfrângeri, 1-3 la Buftea cu FK Csikszereda și 1-2 la Unirea Slobozia, în primele partide din 2021. În tot acest timp, Iosif i-a fost mână dreaptă lui Grigore, ca ”secund”.

Rapid e pe locul 11 în Liga 2, cu ultima șansă la accederea în play-off

Rapid e pe locul 11, cu 27 de puncte, la egalitate cu Metaloglobus și CS Mioveni, care au golaveraj mai bun și stau mai sus în clasament, însă mai are, totuși, șanse la play-off. Distanța față de locul 6, ultimul care asigură accederea în grupa de promovare la finalul sezonului regular și pe care se află acum ”U” Cluj, cu 29 de puncte și cu un meci mai mult disputat, este de doar două puncte.

Speranțe pentru giuleșteni la play-off încă sunt, însă echipa trebuie să câștige ultimele două jocuri din sezonul regular și să aibă și norocul rezultatelor celorlalte contracandidate. În etapa următoare, Rapid joacă acasă cu Dunărea Călărași (21 martie, ora 19:00), iar apoi o întâlnește în deplasare pe Metaloglobus.

Carmen MANDIȘ 16 Mar. 2021, 12:37 Liga 2
Pe aceeași temă