Venit în iarnă de la CFR Cluj, unde în ultimul an nu a mai jucat deloc, mijlocașul Cătălin Itu (23 de ani) a devenit un om de bază la Politehnica Iași în 2023.
Fotbalistul născut la Dej a jucat titular în toate cele 11 meciuri disputate de Poli în acest an și a marcat două goluri. Ambele au fost foarte importante. Primul, la Galați, cu SC Oțelul (scor 2-1), în primul meci din play-off, când aducea egalarea, iar al doilea l-a reușit tot în deplasare, la Buzău, cu Gloria (scor 1-1), când a deschis scorul în repriza secundă.
Chiar dacă a venit sub formă de împrumut de la campioana CFR Cluj, Cătălin Itu va fi jucătorul Politehnicii Iași până în 2025. Potrivit unei clauze din contractul de împrumut, promovarea Iașiului în SuperLigă a făcut ca Itu să devină definitiv jucătorul lui Poli până în 2025, anul până când era legat de CFR Cluj.
Într-un interviu acordat pentru Liga2.ro, Cătălin Itu, câștigător a cinci trofee cu CFR Cluj, patru titluri și o Supercupă a României, a vorbit atât despre perioada fastă petrecută până acum la Poli Iași, unde este jucător de bază, dar și despre momentele grele prin care a trecut la CFR Cluj, în ultimul an, când nu a mai jucat deloc. Discuțiile cu psihologul l-au ajutat foarte mult să depășească momentul delicat, de aceea tânărul mijlocaș al Iașiului consideră că un psiholog poate ajuta orice sportiv de performanță să devină foarte puternic din punct de vedere mental.
Cătălin, ești din nou campion. După titlurile obținute cu CFR Cluj, ai câștigat și Liga 2 cu Poli Iași.
Da, sunt foarte fericit pentru ce am reușit să realizăm până în momentul de față. Am promovat în SuperLigă și am câștigat campionatul cu Politehnica Iași, iar eu mă bucur că am reușit să-mi ajut echipa cu cele două goluri marcate. Este prima promovare pentru mine și mă bucur foarte mult pentru acest succes. Întotdeauna am avut mentalitatea asta de a câștiga, am crescut de mic în stilul acesta, am fost un învingător. A fost o experiență frumoasă să joc în Liga 2 și acum sper din tot sufletul să facem o figură frumoasă în viitorul sezon, să ne clasăm pe un loc cât mai bun, să avem rezultate bune și să facem fericiți oamenii din oraș.
Care este situația ta contractuală? Ești jucătorul Politehnicii definitiv sau revii la CFR?
Când am semnat împrumutul, înțelegerea a fost ca în cazul în care promovăm să devină un transfer definitiv pe o perioadă de doi ani. Deci e un transfer definitiv pe 2 ani. Contractul meu la CFR a fost până în 2025. În momentul în care am semnat cu Poli Iași a fost împrumut până în vara anului acesta și o clauză ca în cazul unei promovări să rămân la Iași până în 2025. Fără nicio sumă de plată. Eu mă simt foarte bine aici, chiar sunt fericit la Iași. Îmi place orașul, îmi plac oamenii de aici, mă bucur tare că sunt la Iași și este o perioadă frumoasă din viața mea. Le mulțumesc celor de la Politehnica Iași pentru modul cum s-au comportat, pentru șansa pe care mi-au oferit-o. Pentru că am venit la Iași după o perioadă mai dificilă și am reușit să-mi revin, să fiu din nou acel jucător din anii trecuți. Le mulțumesc că au avut încredere în mine și în forțele mele. Sunt convins că pot demonstra și la Iași și îmi doresc să avem reușite anul viitor, la nivel de echipă.
Ai ajuns la Iași de la echipa campioană a României, erau așteptări mari de la tine, simțeai o presiune din punctul acesta de vedere?
Da, a fost o presiune destul de mare pentru mine, pentru că am venit de la CFR Cluj, echipa campioană. Am venit la Iași cu foarte mari speranțe și ambiții, mi-am dorit foarte tare să reușesc. Pentru mine a fost foarte important să-mi ajut echipa să promoveze, îmi doream enorm să revenim în prima ligă. Iar bucuria promovării cu Poli Iași, chiar de pe primul loc, este aproape la fel de mare ca atunci când câștigi titlul în prima ligă. Eu m-am bucurat foarte tare. Este bine că ne-am îndeplinit obiectivele mai repede. Suntem mai liniștiți pe acest final și nu mai avem acea presiune a promovării. Sincer, nu mă așteptam chiar atât de repede să închidem cu promovarea, mă așteptam să fie în jurul meciului cu Steaua sau Dej.
Urmează meciul cu Unirea Dej. Un meci special pentru tine, ținând cont că vei juca împotriva echipei la care ai început fotbalul, în orașul natal?
Contra lor am mai jucat doar în amicale, cu CFR Cluj, acesta va fi primul meci oficial împotriva lor la Dej. Va fi un meci foarte special, joc acasă la mine, acolo e familia mea, toți prietenii, orașul meu natal. Sper să fac un joc bun și chiar să înscriu. Chiar dacă se vor supăra pe mine. Mă bucur foarte mult pentru ei că au intrat în play-off. Am copilărit acolo, este echipa la care am crescut. Acolo am toate amintirile, acolo am debutat în Liga a 3-a, mi-am făcut junioratul. După aceea am plecat la Academia Hagi. Pentru mine, Dejul e acasă. Cel mai potrivit cuvânt. Întotdeauna când mă întorc la Dej sunt foarte fericit. M-am bucurat foarte tare când au inrat în play-off, dar și pentru faptul că mi-am dat seama că voi avea șansa să joc acasă. Mulți dintre ei sunt foști colegi de-ai mei, de la CFR 2 și mă bucur că m-am revăzut cu ei în play-off. Chiar au o echipă bună, m-am bucurat foarte mult pentru ceea ce au reușit să facă pentru oraș.
De când ai venit la Iași, care a fost cel mai dificil moment?
Cred că după cele trei egaluri pe care le-am făcut în turul play-off-ului. S-a simțit o oarecare presiune, deoarece echipele din spatele nostru se apropiaseră de noi în clasament și trebuia să câștigăm. Știam că trebuie să muncim mai mult și să ne revenim și am reușit asta la meciul cu Dinamo. Pentru noi a fost cumva neobișnuit să nu câștigăm trei meciuri la rând, pentru că ne-am obișnuit cu victorii. Dar noi știam că vor veni din nou victoriile, pentru că aveam mare încredere în noi, știam capacitatea pe care o avem.
Dar cel mai important moment din play-off?
Pentru mine, personal, a fost golul marcat la Galați, dar la nivel de echipă cred că victoria cu Dinamo. A fost un succes important, atunci am putut să ne distanțăm un pic în clasament, iar victoria a venit după cele trei remize. Mă bucur mult că am reușit să înscriu și două goluri. Chiar dacă sunt un mijlocaș cu calități defensive, apar destul de des și în fața porții adverse și încerc să înscriu. E cel mai frumos sentiment.
Pentru tine personal, accidentarea de la Galați a fost cel mai greu moment?
Ca accidentare, da, a fost cea mai gravă. Dar, din punct de vedere mental, nu, pentru că am avut o perioadă și mai dificilă în trecut, când eram la CFR Cluj. La nivel de accidentare da, am suferit un pic, am fost un pic șocat de ceea ce s-a întâmplat la Galați. Am mai văzut imaginile chiar înaintea meciului cu ei dinre retur. Mister ne-a pus anumite faze din meciul tur și atunci am văzut din nou și întâmplarea. Am fost un pic afectat, dar în același timp mi-a dat și un bust de energie pentru retur, îmi doream să câștigăm și să promovăm.
Cu Ghiocel ai discutat la Iași?
Cu Ghiocel (n.r. Costin Ghiocel, jucătorul de la SC Oțelul, care l-a accidentat în meciul de la Galați) nu am avut o problemă. Se mai întâmplă, așa e în fotbal, important este că nu a fost nimic grav. Am dat mâna la Iași. Nu a venit la mine la Iași, dar am discutat pe teren cu el. La fazele fixe eram în marcaj om la om, eu eram cu el. Ne-am întâlnit la un moment dat și mi-a spus în glumă ”Nici aici nu scap de tine?”. Dar nu am mai vorbit, eu eram prea concentrat la meci pentru a mă gândi la trecut.
Ai început fotbalul la Dej?
Am început fotbalul la 5 ani, la Dej, iar la 14 ani am debutat în Liga a 3-a, la Unirea Dej. Apoi, la 16 ani am plecat la Academia Hagi, unde am stat un an. A fost o perioadă interesantă, acolo am lucrat cu domnii Roșca și Mănăilă. De la Academia Hagi m-am întors acasă la Dej, pentru o perioadă foarte scurtă și după aceea am ajuns la Cluj. Am mers la echipa a 2-a de la CFR, am jucat 8 luni acolo, după care am avut șansa de a-l avea antrenor pe Alin Minteuan, care m-a dezvoltat foarte tare. M-a educat ca fotbalist și am reușit să ajung după 8 luni la echipa mare a CFR-ului. De atunci am lucrat cu Dan Petrescu. La echipa mare m-a adus domnul Minteuan, el a fost interimar atunci, după plecarea domnului Conceicao. Alin Minteuan m-a luat la câteva antrenamente la echipa mare, apoi a venit Dan Petrescu, care m-a păstrat în lot.
Și au urmat mai multe titluri.
Am debutat după câteva luni, am plecat în cantonament cu echipa mare și în sezonul următor am devenit titular. Am avut și o șansă bună cu Regula Under 21. Deși era o concurență mare pe regulă, cu Costache, Petrila, Denis Ciobotariu, Pașcanu. Toți erau colegii mei și în același timp concurenții mei pe post de Under 21. Dar am reușit să mă impun și să îmi consolidez statutul de titular. Am reușit după aceea să joc și în Europa League, cu Roma, cu Young Boys, reușisem să ajung la un nivel la care nu m-am așteptat. Au fost multe momente frumoase la CFR Cluj, trofee câștigate. Un moment frumos pentru mine a fost când am câștigat 3-1 acasă la Craiova, dar și meciul cu AS Roma. Un sentiment foarte special când joci cu jucători de așa nivel. Când ajungi pe Olimpico din Roma, e momentul în care te simți cu adevărat fotbalist și știi că ai ajuns la un nivel foarte bun.
În primele două sezoane ai jucat mult, cota ta în 2021 era de un milion de euro.
În acea perioadă cota mea a explodat. Eram mai tânăr, jucam la campioana României, aveam deja două titluri de campion. A fost o perioadă foarte frumoasă, m-am bucurat la maxim de acele momente. Să ai 20 de ani și să ai deja două titluri, să fii și titular, eram foarte fericit.
Cum e să lucrezi cu Dan Petrescu?
E frumos să lucrezi cu el, pentru că ai rezultate. Câștigi foarte mult, ai satisfacții, având în vedere că el este un învingător. Și-a dorit să câștige și dacă faci parte din echipa lui înseamnă că ai mari șanse să câștigi orice trofeu. Alături de dumnealui am reușit să mă dezvolt foarte mult, să devin din ce în ce mai bun, să am o mentalitate de campion. Asta ne repeta în fiecare zi.
Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani? Ai început să joci tot mai puțin și chiar deloc.
După ce am ieșit de sub regula Under 21 am plecat împrumut la Dinamo, pe urmă m-am întors la CFR. Iar într-un cantonament m-am accidentat, am suferit o fractură de piramidă nazală. În acel moment eram favorit să fiu titular, dar accidentarea m-a dat un pic peste cap. O lună nu am mai jucat și pentru domnul Dan Petrescu, când nu poți să joci sau să te antrenezi din cauza unei accidentări, perioada de recuperare e destul de lungă. Am ieșit din formă, nu am mai reușit să revin. Au fost și niște probleme cu listele, am fost scos de pe listă, după aceea pus iar. Iar în cantonamentul din vară au venit jucători noi și nu am reușit să joc. Și-au făcut strategia cu alți jucători și nu am mai avut șansa să joc.
Te-a afectat mult perioada de inactivitate? Cum erai mental?
După două sezoane în care am jucat aproape non-stop, în momentul în care am văzut că nu mai joc a apărut o problemă destul de mare din punct de vedere mental. Am avut mare noroc că mergeam la psiholog o dată pe săptămână și asta m-a ajutat foarte tare să fiu puternic, să-mi revin, să continui ceea ce am început. Toate sentimentele acelea negative pe care le aveam mă trăgeau în jos, îmi făceam rău singur prin modul în care gândeam. Am mers la psiholog și asta m-a readus pe drumul cel bun, mi-am mai revenit. Dar anul trecut a fost unul dintre cele mai dificile perioade din viața mea. Pentru că întotdeauna simțeam că îmi lipsește ceva.
Ți-a recomandat cineva să mergi la psiholog sau era psihologul clubului?
Eu merg de cinci ani la psiholog. Mergeam și în perioadele bune ale mele, pentru că după ce m-am întors de la Academia Hagi nu m-am simțit foarte bine. Și atunci am zis că am nevoie să merg să fiu mai stabil din punct de vedere emoțional. De atunci am început să cresc. Dar am mers și în perioada mea bună de la CFR Cluj la psiholog, dar și în perioada în care a intervenit acea perioadă mai puțin bună. Mi-a prins foarte bine tot ce am reușit să acumulez alături de psiholog în perioada de dinainte.
În ultima perioadă nu am mai mers, dar mai discutăm telefonic sau prin Skype. Ajută foarte mult! Orice sportiv de performanță are nevoie de un psiholog, pentru presiunea la care ești supus, pentru tot ce înseamnă sportul. Ca să fii bine pe teren trebuie să fii bine mental și pe mine cel puțin m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt și ca om, dar și ca sportiv.
Ce ai învățat din discuțiile cu psihologul?
Aveam o problemă foarte mare cu frica de a greși. Și întotdeauna îmi era frică să nu greșesc, să nu o dau în bară. Și m-a învățat foarte mult că trebuie să fiu mai relaxat, pentru că e perfect normal să greșești, ca om. Mai ales la vârsta asta. Și m-a învățat să fac față presiunii. Să pot să duc presiunea pe care o aveam la CFR. Eu fiind cel mai tânăr de la CFR Cluj era foarte multă presiune. Eram și sub regulă, una destul de contestată și eu trebuia să ridic nivelul. Și simțeam stresul din punct de vedere mental, noaptea aveam momente când aveam insomnii și discuțiile cu psihologul m-au ajutat foarte tare. Acum știu că indiferent de cât de greu este momentul prin care trec, pot să-l depășesc.
Era greu pentru un puști să stea într-un vestiar cu nume grele?
Concurența era foarte mare la CFR, erau jucători ectrem de buni, câte 2-3 pe post. Și toți la același nivel, unii jucaseră în campionate puternice, cu CV-uri impresionante. Știai că trebuie să te ridici la nivelul lor, pentru că altfel nu faci față și te autoexcludeai. Mie mi-a prins foarte bine, pentru că am simțit ce înseamnă cu adevărat nivelul acesta de sport de performanță și cel mai înalt nivel. În momentul în care joci la cel mai înalt nivel, pe lângă faptul că ai alături jucători foarte buni în echipă, ai colegi valoroși cu care te bați pe post, iar concurența este foarte mare.
Știu că mergi des la sala de forță. Lucrezi mult suplimentar la partea fizică?
Îmi place să merg la sala de forță, încerc cât de des se poate. Am un abonament la o sală privată la Iași și încerc să mă antrenez și suplimentar. Nu doar sală, ci și alergare, individualizare tehnică. Nu este suficient doar lucrul la antrenament pentru a progresa. Încă de când eram mai mic am știut că trebuie să lucrez suplimentar. Nu sunt cel mai talentat jucător, dar prin muncă am realizat ceea ce am realizat până acum. Să-mi dezvolt anumite abilitățiși am crescut de mult. Munca face diferența foarte tare.
Cât de mult te ajută partea fizică pe care o dezvolți în sala de forță?
Contează foarte tare pentru un sportiv de performanță să își păstreze musculatura la un nivel optim. Am fost învățat încă de când am devenit un jucător profesionist că sala și forța sunt foarte importante în ziua de azi în sport. Nu doar în fotbal. Pentru mine sala a fost întotdeauna foarte importantă. Am simțit și pe teren că forța pe care o făceam în sală m-a ajutat să devin din ce în ce mai bun. Când eram mai mic nu aveam așa de multă putere, dar cu trecerea timpului și cu antrenamentele intense pe care le-am făcut la CFR Cluj am simțit cum încep să mă dezvolt, să prind putere, să pot să mă bat cât mai mult cu jucătorii puternici din Liga I. Și acum simt că pot face diferența din punct de vedere fizic. Te ajută la duelurile unu la unu, să fii tare pe picioare. Făceam multă sală și la CFR Cluj, fac și la Iași. Am întâlnit aici un grup extraordinar, staff-ul pregătește echipa într-un mod deosebit. La CFR Cluj am fost obișnuit într-un anumit mod și când am ajuns la Iași am văzut un total alt stil. Mister pregătește echipa extrem de puternic din punct de vedere fizic. Și te face să te simți extrem de puternic în dueluri, să ai putere în joc, să știi că poți să domini adversarul în orice moment. Asta e mentalitatea pe care ne-o dă.
La CFR Cluj l-ai avut model pe Ciprian Deac? Și el lucra foarte mult în sala de forță.
Ciprian Deac a fost întotdeauna un exemplu pentru mine. Am luat tot ce e mai bun de la el, din punctul de vedere al profesionalismului am fost inspirat să-l urmez. Absolut tot, sală, alimentație, modul în care venea la stadion înainte de antrenament, refacerea, absolut totul era perfect. În acest stil el a reușit să performeze. Și cred că experiența petrecută în Germania l-a ajutat foarte mult, datorită acelei experiențe a ajuns să fie la nivelul acesta și să se păstreze într-o formă atât de bună la vârsta lui. Eu am preluat de la el foarte mult ceea ce ține de partea de fitness și sală, făceam împreună cu el, mă învăța anumite lucruri despre sală, despre alimentație, dar și multe despre ce ține de fotbal. Cipi Deac a fost o persoană foarte importantă pentru mine și m-a inspirat foarte tare. Mai vorbim și acum, nu extrem de des, dar mai vorbim.
În final, cum vezi duelurile cu CFR Cluj din SuperLigă? Vei avea drept de joc împotriva fostei tale echipe?
Aștept cu nerăbdare duelurile cu CFR Cluj din prima ligă. Nu am nicio clauză, pot să joc împotriva lor. Sper să reușim să-i învingem și aștept să-mi revăd foștii colegi. Cu unii mai vorbesc și acum. Cu Petrila m-am înțeles foarte bine, a fost colegul meu de cameră. Am devenit tot mai apropiați cu trecerea timpului.
Foto: Răzvan Păsărică și Flaviu Buboi / Mediafax Foto
https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-a-spus-care-sunt-solicitarile-sale-pentru-a-semna-un-nou-contract-cu-poli-iasi-fiecare-detaliu-conteaza-vreau-sa-facem-un-lot-competitiv-primii-patru-jucatori-care-au-19270603
https://liga2.prosport.ro/seria-1/moment-stanjenilor-pentru-atanas-trica-la-finalul-meciului-cu-poli-iasi-stelistul-a-mers-la-vestiarul-moldovenilor-pentru-a-si-cere-inapoi-tricoul-dat-lui-musi-motivul-invocat-19270404
https://liga2.prosport.ro/seria-1/presedintele-politehnicii-iasi-increzator-ca-il-va-convinge-pe-leo-grozavu-sa-continue-in-copou-si-in-superliga-pe-ce-se-bazeaza-cornel-sfaiter-19270362
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-poate-face-o-super-afacere-cu-catalin-itu-cum-va-deveni-jucatorul-luat-de-la-cfr-cluj-definitiv-al-moldovenilor-speram-ca-in-viitor-sa-faca-obiectul-unui-transfer-pe-o-suma-de-ban-19258676