INTERVIU | Balint spune lucrurilor pe nume după despărțirea de FC Clinceni. Ce a dus la înlocuirea sa și ce presiuni a trebuit să suporte: „Am primit mesaje de amenințare la adresa familiei”

Marius ANGHEL 22 Mar. 2016, 14:34 Liga 2

Proiectul FC Academica Clinceni cu Laszlo Balint (36 ani) antrenor s-a încheiat mai repede decât și-ar fi dorit antrenorul brașovean. După nouă luni, 22 de meciuri oficiale și rezultate remarcabile obținute cu o echipă pe care a format-o de la zero în vara anului trecut, Gyuszi, așa cum îi spun apropiații, s-a despărțit de ilfoveni după ce noul finanțator a așteptat momentul oportun și l-a demis. Înfrângerea de pe teren propriu cu Dunărea Călărași și pretextul că echipa nu mai are șanse la promovare au dus la schimbarea lui Balint și imediat la înlocuirea lui, semn că demiterea era pregătită de ceva vreme. „Era logic ca noul proprietar să își aducă oamenii lui”, spune Balint, care crede că poziția sa a fost vânată după ce șansele la promovare au crescut în urma rezultatelor obținute în campionat: „Multă lume dorește să mănânce după ce a fost pusă masa”.

Pentru a afla mai multe despre această schimbare șocantă produsă la începutul săptămânii trecute la FC Academica Clinceni, despre schimbările acționarilor clubului efectuate în pauza de iarnă, Liga2.ro a stat de vorbă cu Laszlo Balint.

Tânărul tehnician spune într-un interviu că a anticipat înlocuirea sa, vorbește despre grupul pe care l-a format la Clinceni, despre rezultatele pe care nimeni nu le anticipa și pe care le-a obținut, despre greutățile pe care le-a întâmpinat și despre viitorul său, cât și al echipei de la care a fost îndepărtat.

Fostul fundaș dezvăluie că la Clinceni s-au „petrecut multe lucruri ciudate după venirea noului finanțator” și că înaintea demiterii sale „lucrurile au degenerat și mai mult, culminând cu mesaje de amenințare și chiar la adresa familiei…„.

– Povestește-mi pe scurt cum a fost experiența de nouă luni trăită la FC Academica Clinceni? În vară îți dădeai acordul să mergi în Liga 3 la Inter Clinceni, ca mai apoi să apară acest nou proiect și să faci pasul direct în Liga 2, o revenire a ta aici după ce mai pregătisei pe Unirea Tărlungeni.
– Din fiecare experiență din viața mea încerc să scot doar lucrurile pozitive. FC Academica Clinceni a reprezentat o mare provocare pentru mine, un proiect pornit de la zero. Eram nevoiți, împreună cu Bogdan Apostu, să „inventăm” o echipă capabilă să facă față rigorilor eșalonului secund pe un buget de liga a treia. A fost o perioadă în care am făcut mari sacrificii, dar am avut satisfacția că am construit un grup minunat și că am avut rezultate pe care nimeni nu le-ar fi anticipat.

– Ai antrenat o echipă atât din Seria a II-a, cât și alta în Seria I. Poți să spui dacă sunt diferențe între ele? Are vreuna ceva specific? Care ți s-a părut mai interesantă, din toate punctele de vedere: adversari, stadioane, poate chiar mentalitate?
– Este adevărat că Unirea Tărlungeni face parte acum din Seria a 2-a, însă la momentul în care am promovat cu ei în eșalonul secund am fost repartizați în prima serie, o serie puternică, în care ne-am duelat cu Rapid, FC Clinceni sau CSMS Iași. Cu toate astea, sunt la curent cu ce se întamplă în Seria a 2-a la momentul actual, am jucat amicale chiar în iarnă cu CSM Râmnicu Vâlcea, CS Mioveni sau Chindia. În opinia mea, ritmul în Seria 1 este ceva mai alert, echipele sunt mai arțăgoase, duelurile sunt mai aprige. Seria de Vest este mai atractivă prin prisma numelor echipelor care evoluează acolo, avem echipe de tradiție care fac competiția mai interesantă.

„Au existat încă din decembrie discuții legate de înlocuirea mea”

– Ce s-a întâmplat în iarnă, de ce s-a decis să se predea echipa de către autoritățile locale către o societate? Din exterior, totul părea că decurge bine la Clinceni, nu erau probleme financiare și rezultatele au fost chiar spectaculoase.
– E simplu: multă lume dorește să mănânce după ce a fost pusă masa. Știu că au existat încă din decembrie discuții legate de înlocuirea mea, discuții purtate mai sus de puterea de decizie a lui Bogdan Apostu. Eu mi-am dorit foarte mult să duc această muncă până la finalul sezonului, aveam foarte mare încredere în potențialul acelui grup, însă s-a urmărit altceva și s-a așteptat doar momentul potrivit pentru înlăturarea mea. Iar problemele financiare au apărut ca o consecință firească a bugetului nostru extrem de mic, meritul lui Bogdan fiind acela că a reușit să țină jucătorii cu salariile la zi până în iarnă.

– Te-ai gândit în vreo clipă atunci, după schimbarea acționarului, că poate nu o să mai fi susținut la fel de mult ca până atunci?
– Mă așteptam. Pe undeva era logic ca noul proprietar să își aducă oamenii lui, cu toate că noua conducere îmi spunea că îmi apreciază munca și rezultatele obținute, însă eu am simțit de la bun început că se așteaptă doar o conjunctură favorabilă pentru îndepărtarea mea.


 

20 de meciuri a pregătit-o Laszlo Balint pe FC Academica Clinceni în campionatul Ligii 2, perioadă în care a înregistrat 11 victorii, 3 egaluri și 6 înfrângeri. În Cupa României s-au obținut o remiză, urmată de o calificare la penalty-uri, și o înfrângere.

„Mi-am dorit foarte mult să duc această muncă până la finalul sezonului, aveam foarte mare încredere în potențialul acelui grup, însă s-a urmărit altceva și s-a așteptat doar momentul potrivit pentru înlăturarea mea”
Laszlo Balint, fost antrenor FC Academica Clinceni


 

– Imediat după acel anunț, reprezentantul noului acționar, Alexandru Dragomir, a ieșit și a spus că obiectivul e promovarea. A pus acest anunț public vreun fel presiune pe jucători sau chiar pe staff-ul tehnic?
– Pentru mine nu a fost presiune, pentru că sunt genul de om care este exigent în primul rând cu propria persoană. Dar au fost jucători care nu au gestionat foarte bine această schimbare, după perioada de pregătire plină de incertitudini și greutăți au venit aceste declarații care nu au făcut deloc bine. Spun asta cu toată responsabilitatea. Acest nou investitor nu a venit cu saci de bani, ci doar s-a angajat să plătească datoriile existente și să asigure bugetul necesar funcționării clubului. O echipă care vrea să promoveze are nevoie de o infuzie serioasă de capital, are nevoie de stabilitate și de certitudini.

– Tot în iarnă s-au produs și niște despărțiri de jucători importanți: Matei, Mușat, Bujor. Crezi că evitarea acestor plecări ar fi oprit cumva startul ezitant de an și poate chiar plecarea voastră?
– Acești jucători au fost considerați de multe persoane ce fiind „expirați” în vară. Satisfacția mea este că am reușit să le redau încrederea și plăcerea de a juca fotbal și iată, acum sunt în circuitul Ligii 1. E adevărat, pentru FC Clinceni au reprezentat pierderi grele, însă nu aveam cum să îi ținem. Gândiți-vă că au o vârstă și ei, iar banii pe care îi câștigau la Clinceni nu le asigurau nici măcar traiul de la o lună la alta.

„Argumentul că echipa nu mai are nicio șansă la promovare, doar un pretext”

– Consideri că motivul înlocuiri tale a stat într-adevăr în cele două înfrângeri în fața principalelor contracanditate la promovare, Rapid și Dunărea, sau altul a fost?
– În momentul în care mi s-a comunicat decizia demiterii, mi s-a dat ca argument faptul că echipa nu mai are nicio șansă la promovare. Pentru mine este evident că a fost doar un pretext, după cum am mai spus, s-a așteptat doar momentul oportun, iar acesta a fost după înfrângerea cu Călărași, acasă.

– Crezi că, într-adevăr, șansele la promovare se irosiseră? Erau 10 puncte între voi și Rapid, prima clasată, adică 5 puncte atunci când se intra în play-off.
– Echipa asta are forță, are suflet! Categoric poate obține orice își propune, dacă se asigură climatul propice. Iar sistemul actual va permite inclusiv echipei de pe locul 6 din play-off să spere, va fi practic alt campionat, iar echipa care va avea constanță va ieși câștigătoare.

– Ai simțit cumva vreo presiune din exterior? A dorit cineva să vă ia locul și poate asta a influențat și noul acționar?
– În România, antrenorii au mereu presiune din partea antrenorilor fără contract. Și asta pentru că nu se găsește o variantă viabilă care să protejeze contractele antrenorilor. Este un adevărat carusel din acest punct de vedere…


 

9 meciuri fără înfrângere a fost cea mai bună serie de rezultate a Clinceniului cu Laszlo Balint antrenor. În acest interval s-au obținut 7 victorii și două egaluri

„Este foarte greu să fii antrenor la o echipă care îi are ca jucători pe ambii copii ai primarului din localitate. Majoritatea problemelor pe care le-am avut au plecat de aici”
Laszlo Balint, fost antrenor FC Academica Clinceni


 

– Ai anticipat această demitere?
– Da! Încă de când s-au semnat actele de preluare a clubului de către noul investitor.

– Autoritățile locale ce putere mai au? Ele nu se puteau implica la echipă, eventual să vă susțină, având în vedere că acest club le poartă numele și îi reprezintă în țară?
– Nu cunosc detalii legate de colaborarea dintre noul acționariat și autoritățile locale. Tot ce știu este că Primăria și Consiliul Local au pus la dispoziția echipei baza de pregătire și stadionul.

„S-au petrecut multe lucruri ciudate după venirea noului finanțator”

– Te-ai simțit trădat în vreun fel sau de cineva?
– Nu, nu cred că e vorba de trădare aici, ci mai degrabă de o dorință de a avea proprii oameni în posturile cheie din club.

– E posibil ca demiterea voastră să fi fost principalul scop al noului finanțator atunci când imediat după anunțul venirii la Clinceni a transmis că obiectivul este promovarea? Știm foarte bine că până atunci voi nu vă propuseseți așa ceva sau cel puțin nu ați declarat public.
– Nu mi-am făcut scenarii, însă s-au petrecut multe lucruri ciudate după venirea noului finanțator.

– Adică, ce anume lucruri ciudate s-au întâmplat?
– În primul rând, după semnarea actelor am fost întrebat despre jucătorii de care am mai avea nevoie. Le-am spus că dacă îi aducem pe Homei și pe Daniel Lung, am mai avea nevoie de un „număr 10”. Cu toate astea, după o săptămână, mi s-a comunicat că vor veni la antrenamente Alin Stoica și Adrian Udrea. Tot respectul pentru acești jucători, dar pe posturile respective aveam concurență, jucători buni. Apoi, comunicarea între noi, ca staff tehnic, și noua conducere, era bizară, mereu aveam senzația că nu este deschiderea necesară unei colaborări eficiente.

„În ultimele trei săptămâni lucrurile au degenerat și mai mult, culminând cu mesaje de amenințare și chiar la adresa familiei”

– În declarația ta de după despărțirea de FC Clinceni ai spus că lucrai într-o atmosferă extrem de ostilă. Poți să-mi spui de ce era ostilă? Ce s-a schimbat, având în vedere că în prima parte a sezonului atât tu, cât și jucătorii și Bogdan spuneați că sunteți o familie?
– Este foarte greu să fii antrenor la o echipă care îi are ca jucători pe ambii copii ai primarului din localitate (n.r. – Valentin Budeanu – mijlocaș, 26 ani – și Florin Budeanu – atacant, 23 ani – sunt copiii primarului Adrian Budeanu). Majoritatea problemelor pe care le-am avut au plecat de aici. Nu vreau să detaliez prea multe, însă faptul că am fost corect și am acționat doar în interesul echipei, selectând lotul și echipa după valoare și formă sportivă, mi-a adus multe neplăceri de-a lungul perioadei pe care am petrecut-o la Clinceni, iar în ultimele trei săptămâni lucrurile au degenerat și mai mult, culminând cu mesaje de amenințare și chiar la adresa familiei… Nu vreau să fac rău nimănui, de aceea nu voi detalia și nu voi da nume. Dar dacă nu ne descotorosim de asemenea obiceiuri, nu avem nicio șansă să ieșim din mocirlă!

– Cine este noul proprietar al echipei FC Academica Clinceni? S-a scris că este o societate cu capital asiatic, însă nimic mai mult.
– Nu cunosc foarte multe detalii. Într-adevăr, este o societate cu capital asiatic, dar nu l-am cunoscut niciodată pe patron, singurele persoane cu care am interacționat sunt cele desemnate să conducă clubul din partea noului proprietar.


 

36 de puncte a acumulat în campionatul Ligii 2, în 20 de meciuri, FC Academica Clinceni cu Balint antrenor principal. Liderul Rapid București, marea favorită la promovare, avea cu 10 puncte mai multe, adică doar 5 atunci când s-ar fi trecut în play-off.

„Nu mă voi preta niciodată la practici care să păcălească fotbalul. Nu am simțit nimic ciudat în acest sens. Sper din tot sufletul ca băieții să rămână la fel de puternici”
Laszlo Balint, fost antrenor FC Academica Clinceni


 

– Totuși, lucrai la o echipă la care era și imaginea ta în joc. Nu ai fost curios să afli cine este în spatele acestor persoane cu care interacționai?
– Nu. Pe mine m-a interesat mereu să am liniște și stabilitate la echipă. Cât am avut parte de acest ambient, am avut și rezultate.

– Poate noul finanțator a venit și cu practici de care tot auzim că se pricep foarte bine cei din Asia, pariurile. Nu te-ai gândit deloc că poate noul patron are și astfel de planuri? Ai simțit ceva suspect, ciudat?
– Cine mă cunoaște, știe că respect enorm fotbalul, și nu mă voi preta niciodată la practici care să păcălească fotbalul. Nu am simțit nimic ciudat în acest sens, nu a venit nimeni la mine să îmi propună ceva ce ar fi fost nelalocul lui. Sper din tot sufletul ca băieții să rămână la fel de puternici, cred că aceste două înfrângeri de care am avut parte în sezonul de primăvară au venit în urma unei mari doze de neșansă, și lucrurile se vor întoarce, vor veni victoriile pentru FC Clinceni. Sunt convins de asta!

„Sunt convins că echipa are șanse la promovare”

– Ce crezi să se va întâmpla de acum înainte cu echipa? Are puterea să se bată pentru promovare? Acum se poate, cu toate că atunci când erați voi s-a spus că nu mai sunt șanse?
– Sincer îți spun, îmi doresc enorm ca băieții să aibă satisfacția unei promovări! Merită, au muncit enorm, de multe ori, în condiții foarte grele. Eu sunt convins că echipa are șanse, echipa joacă după niște principii foarte clare, antrenate, iar jucătorii au valoare să se bată la un obiectiv îndrăzneț.

– Crezi că noul acționar are planuri serioase cu FC Academica Clinceni sau într-un final se va ajunge la desființarea acestuia, așa cum alte multe cluburi au dispărut în ultimul timp?
– Eu sper ca tot ce au declarat ei să se și concretizeze! Este și munca mea acolo și aș fi primul care s-ar bucura dacă echipa ar progresa.

– Cine a fost cel mai puternic adversar din campionat și cine crezi că o să promoveze? Cine va fi a doua clasată și crezi că ea are puterea să câștige barajul cu cealaltă echipă din Seria a II-a și mai apoi cu locul 12 din Liga 1?
– Rapid are clar prima șansă la promovare. Are un antrenor bun, implicat și au și jucători capabili să facă față presiunii din play-off. Pentru locul 2, cred că se bat cu șanse egale FC Clinceni, Dacia Unirea Brăila și Dunărea Călărași.

– Dar la retrogradare? Cine pică direct și cine va reuși să se salveze?
– Pentru Oțelul, trecând prin această situație dificilă, cred că este foarte greu să evite locul 13. Și în play-out se pot întâmpla multe, echipele sunt echilibrate valoric, de cele mai multe ori detaliile fac diferența.

– Ce concluzii, învățături ai tras pentru cariera ta după această experiență trăită la Clinceni, atât bune cât și rele?
– În primul rând, mi s-a confirmat că atunci când ai încredere în tine și muncești ca să realizezi ce îți propui, poți obține chiar mai mult ! În vară, erau foarte multe voci care spuneau că nu vom face nici 5 puncte cu echipa asta. Iată că am reușit să construim o echipă respectată, care se bate la locurile fruntașe ale seriei. Am învățat din toate, din greutățile întâmpinate, din satisfacțiile trăite, din momentele mai puțin plăcute. Sunt convins că această experiență mă va ajuta mult în viitor.

– Ai vreun regret?
– Mi-aș fi dorit să pot duce acest ciclu până la capăt, să duc echipa până la finalul sezonului. Ultimele trei săptămâni mi-au arătat că acest lucru nu se poate. Dar sunt mulțumit că am ieșit pe ușa din față, cu fruntea sus!

– Ce planuri de viitor ai?
– A fost o perioadă dificilă pentru mine, vreau să profit de timpul petrecut acasă, cu familia. Dar îmi doresc să reintru în circuit cât mai repede, am „foame” mare de fotbal!


 

Alături de Laszlo Balint, de la FC Academica Clinceni a plecat și secundul său, Adrian Senin. Managerul general Bogdan Apostu a demisionat și el odată cu înlăturarea celor doi antrenori, iar la o săptămână distanță și directorul de imagine Alin Buzărin a decis să plece în semn de solidaritate.

Noua bancă tehnică a echipei din Clinceni este ocupată acum de Mugur Bolohan – antrenor principal, Valentin Bădoi și Ștefan Odoroabă – antrenori secunzi, și John Ene – antrenor cu portarii, acesta din urmă făcând parte și din vechiul staff.

În primul meci după această schimbare, FC Academica Clinceni a pierdut în deplasarea de la Dacia Unirea Brăila, scor 0-1.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Marius ANGHEL și Răzvan PĂ‚SĂ‚RICĂ‚ (FC Clinceni)

Marius ANGHEL 22 Mar. 2016, 14:34 Liga 2
Pe aceeași temă