Gabi Balint se teme că Steaua nu-și va rezolva problema privind dreptul la promovare nici pentru următorul sezon: ”Ori nu se dorește, ori sunt niște oameni incompetenți.” AS47 a contactat UEFA, pune presiune pe FRF să schimbe regulamentul și vine cu propuneri

Marius ANGHEL 05 Jan. 2022, 17:36 Liga 2
Gabi Balint se teme că Steaua nu-și va rezolva problema privind dreptul la promovare nici pentru următorul sezon: ”Ori nu se dorește, ori sunt niște oameni incompetenți.” AS47 a contactat UEFA, pune presiune pe FRF să schimbe regulamentul și vine cu propuneri

Steaua e la un pas de play-off în Liga 2, chiar dacă a scârțâit pe final de an 2021 și a terminat pe locul 6, ultimul care duce în acest turneu. Echipa din Ghencea se luptă în ultimele trei etape ale sezonului regular cu FC Buzău și FK Miercurea Ciuc pentru ultimele două poziții care duc în play-off, însă chiar dacă va merge acolo, iar apoi va termina pe loc direct promovabil (locurile 1 sau 2) ori de baraj de promovare în Liga 1 (locurile 3 sau 4) nu va putea accede în primul eșalon.

Actualul regulament făcut de FRF interzice cluburilor de drept public, așa cum este Steaua în acest sezon de Liga 2, să promoveze în Liga 1. Însă nici nu-i poate interzice dreptul să joace în play-off. În edițiile trecute ale eșalonului secund, în aceeași situație s-au aflat SCM Gloria Buzău (acum FC Buzău), CSM Reșița, CSM Slatina sau FC Argeș (acum Campionii FC Argeș).

Gabi Balint trage un semnal de alarmă în privința Stelei: ”Văd că nu se mai întâmplă nimic în privința rezolvării problemelor juridice”

Steaua a promovat în vara anului 2021 în Liga 2, după ce s-a pregătit temeinic pentru acest lucru, și, la momentul acela, susținea că nu a avut timp să își schimbe forma juridică pentru ca în actualul sezon să nu aibă această problemă privind interzicerea promovării în prima ligă.

De atunci a trecut mai bine de jumătate de an, iar lucrurile pare că nu s-au schimbat cu nimic în această privință.

Gabi Balint, o legendă a Stelei și un susținător al actualului proiect în ”războiul” clubului militar cu Gigi Becali și FCSB, se teme că șefii CSA nu au mai făcut pași în această direcție, a schimbării formei juridice a echipei de fotbal și a obținerii dreptului de a promova în Liga 1 în sezonul următor.

Balint a împlinit pe 3 ianuarie 59 de ani și una din dorințele sale ar fi ca Steaua să își rezolve această problemă.

”Prima dorință pentru 2022 ar fi să văd că Steaua își rezolvă problemele juridice ca să promoveze, că face un lot bun, că adună sponsori și că face asta până în vară. Aveam semnale că se întâmplă, acum văd că nu se mai întâmplă nimic, probabil și din cauza pandemiei.

Cred că toți își doresc să se întâmple niște lucruri acolo. Dacă stai an după an în Liga 2, înseamnă că ori nu se dorește, ori sunt niște oameni incompetenți. Tot ce se întâmplă acolo sunt lucruri atrăgătoare pentru orice investitor.

Dacă va rămâne o echipă a Armatei… Un an a fost de rodaj, dar din vară trebuie să se schimbe niște lucruri, altfel, toți vor fi dezamăgiți”, a spus Gabi Balint în cadrul emisiunii Fotbal Club de la DigiSport.

Președintele Răzvan Bichir, la începutul sezonului: ”Nu ne putem permite să facem pași pripiți și să repetăm greșelile din trecut”

Iată ce spunea președintele CSA Steaua, colonelul Răzvan Bichir, la data de 23 iunie 2021, aproximativ cu o lună înainte de startul sezonului actual de Liga 2, despre faptul că echipa antrenată de Daniel Oprița nu are posibilitatea de a promova din cauza formei sale juridice:

”Știm că așteptările opiniei publice, a suporterilor și a simpatizanților echipei de fotbal sunt foarte mari. Din respect pentru ei și tradiția a ceea ce stă în spatele brandului Steaua, ne-am dori promovarea în primul eșalon chiar din acest an. Din păcate, trebuie să fim realiști și onești, să recunoaștem că nu putem fixa ca obiectiv promovarea la finalul sezonului actual din două motive.

Unu. Nu cred că vom reuși să îndeplinim condițiile impuse de legea sportului până la termenul limită.
Doi. Nu ne putem permite să facem pași pripiți și să repetăm greșelile din trecut. Nu vrem să ne întoarcem cu mulți, mulți ani în urmă. Avem nevoie de timp pentru a consolida echipa și a găsi cele mai bune soluții care să respecte cadrul normativ în vigoare.

Avem tot spijinul din partea Ministerului Apărării Naționale și sunt convins că vom găsi sprijinul investitorilor serioși din zona de business.”

Steaua nu și-a schimbat forma juridică, deci nu poate promova în Liga 1 la finalul acestui sezon, chiar dacă va termina pe una dintre pozițiile care i-ar permite acest lucru din punct de vedere sportiv, iar în tot acest timp și-a adus trei sponsori pentru prima echipă: Porotherm, o companie din industria construcțiilor, Get’s bet, o casă de pariuri, și International Alexander, o firmă de transport.

AS47 a contactat UEFA: ”Nicio regulă UEFA nu interzice cluburile deținute de stat”

Această problemă cu dreptul la promovare al echipei antrenate de Daniel Oprița deranjează legendele clubului Steaua, susținătorii acestui proiect fotbalistic și, bineînțeles, suporterii.

Asociația Steliștilor 1947 (AS47) are o problemă cu actualul regulament al FRF, unul care interzice de mai mulți ani cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1, nu de curând, strict să-i pună piedici Stelei, așa cum cred unii suporteri, și încearcă prin diverse căi să pună presiune pentru a fi schimbat.

De curând, AS47 a obținut o poziție oficială din partea UEFA referitoare la această interdicție dată de FRF cluburilor de drept public. Forul fotbalistic european i-a transmis că în competițiile organizate de ea nu este această regulă ca în România, ceea ce a făcut asociația suporterilor să adreseze cuvinte dure federației.

”AS47 a obținut, în exclusivitate, o poziție oficială din partea UEFA în legătură cu destinul și viitorul Secției de Fotbal a CSA Steaua București.
Răspunsul UEFA este unul cât se poate de limpede și nu lasă loc de interpretări:
NICIO REGULĂ UEFA NU INTERZICE CLUBURILE DEȚINUTE DE STAT
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
Astfel, UEFA demontează oficial cea mai mare manipulare din istoria fotbalului românesc. Ne referim aici la celebra manipulare din anii 1998-2003 potrivit căreia “UEFA interzice cluburile departamentale, deținute sau finanțate de Stat”.
A fost pretextul folosit de MAFIA din fotbalul românesc pentru cel mai mare jaf și furt de identitate din istoria sportului. O propagandă ieftină, un FAKE-NEWS mizerabil, o manipulare colosală de care au profitat la acea vreme infractori de cea mai joasă speță care au reușit să producă zeci/sute de milioane de euro prin clonarea celui mai mare brand din sportul românesc: STEAUA BUCUREȘTI.
Totul cu ajutorul presei/jurnaliștilor care și-au abandonat meseria, și-au călcat în picioare principiile, au slujit Mafia din fotbal și au ridicat la rang de adevăr absolut un fake-news ordinar care s-a perpetuat, din păcate, până în ziua de azi.
Manipularea abjectă a acelor vremuri de tristă amintire a apus. UEFA o spune oficial în răspunsul obținut de AS47:
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
NICIO REGULĂ UEFA NU INTERZICE CLUBURILE DEȚINUTE DE STAT
Poziția UEFA în legătură cu cluburile deținute de Stat închide DEFINITIV discuția despre “schimbarea formei de organizare” a Secției de Fotbal a CSA Steaua București – o altă manipulare media bazată pe fake-news-ul potrivit căruia UEFA ar interzice cluburile deținute de stat.
De ce ar mai fi nevoie de schimbarea formei de organizare și desprinderea Secției de Fotbal de clubul-mamă dacă UEFA nu interzice/nu are nimic împotriva cluburilor europene deținute/finanțate de Stat? Justiția din România a explicat clar că o Asociație Non-Profit sau o Societate Comercială pe acțiuni care să preia Secția de Fotbal ar însemna o entitate juridică nouă și, implicit, un nou palmares. Acest proces ar duce, inevitabil, la diluarea identității echipei de fotbal, în condițiile în care Justiția a stabilit definitiv că CSA Steaua București nu a cedat niciodată, nimănui, marca, numele sau palmaresul Secției de Fotbal.
UEFA ne-a oferit o poziție oficială și în ceea ce privește regulile interne de licențiere a cluburilor de fotbal:
“In regards to domestic club licensing regulations, these are a matter for the relevant National Associations.”
În legătură cu regulile interne de licențiere, acestea sunt de competența asociațiilor naționale relevante.
În România, Legea Sportului prevede că:
Articolul 31
Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni, care au obținut licența din partea federației sportive naționale.
Articolul 42
(1) Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport.
(2) Ligile profesioniste, ca structuri sportive subordonate federațiilor sportive naționale, își desfășoară activitatea în baza statutelor și regulamentelor proprii.
Avem, așadar, o Lege a Sportului care contravine normelor UEFA în legătură cu cluburile de drept public. O Lege care discriminează cluburile de drept public.
UEFA susține oficial că nu există nicio regulă care să interzică această formă de organizare – club de drept public.
UEFA permite cluburilor de drept public deținute/finanțate de Stat să participe în toate competițiile europene (Uefa Champions League, Europa League, Conference League).
UEFA nu interzice unui club de fotbal să fie deținut sau finanțate de stat.
În schimb, un club de drept public deținut/finanțate de Stat nu are acces în Liga 1 din România (LPF) din cauza unor articole din Legea Sportului care impun o interdicție/o restricție suplimentară – una care NU EXISTĂ însă la nivelul UEFA.
Suntem în situația absurdă în care legislația sportivă națională interzice ceea ce în competițiile UEFA este 100% permis.
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
O situație tragi-comică în care, prin absurd, un club de drept public precum CSA Steaua București ar putea participa în Europa League dacă ar câștiga Cupa României, dar, cu toate acestea, ar avea interzis în Liga 1”, e punctul de vedere al Asociației Steliștilor 1947.

AS47 vrea desființarea LPF! ”Legea sportului trebuie modificată, oricum aproape 90% din cluburi primesc bani publici”

Poate tocmai pentru că are informații precum Gabi Balint, că șefii clubului Steaua nu fac nimic pentru schimbarea formei juridice a echipei de fotbal, deci a obține dreptul de promovare în noul sezon de Liga 2, AS47 a avut, astăzi, o nouă reacție vizavi de această problemă a clasatei pe locul 6 în actualul campionat al eșalonului secund.

AS47 simte că depinde mai mult de ea decât de conducătorii clubului în rezolvarea acestei situații și vine cu trei propuneri în ajutorul Stelei, una dintre ele fiind desființarea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF)!

”VREM STEAUA ÎN A!
Am mai scris acum șase luni de zile, soluțiile pentru a promova în Liga I sunt:
1. Schimbarea legii educației fizice și sportului (69/2000)
2. Găsirea unei noi forme de organizare (pentru sezonul următor)
3. Desființarea Ligii Profesioniste de Fotbal
Este același lucru pe care îl repetăm din 2017, atât clubului, cât și ministerului.
Ideea cum că UEFA interzice echipele deținute de stat în competițiile europene, servită de fcsbiști și de LPF, nu mai este de actualitate. Legea sportului trebuie modificată, oricum aproape 90% din cluburi primesc bani publici.
Pentru primele două soluții există mai multe exemple aplicate de cluburi din România ce s-au aflat în aceeași postură.
Nu mai vorbim despre Liga Profesionistă de Fotbal și interesele pe care le apară prin toți angajații săi, ar trebui să vorbim strict ce este la noi și pentru echipa noastră.
Așa cum anticipam, nici Clubul și nici Ministerul nu își vor asuma următorul pas.
Cei din club nu pot face ceva pentru că nu au acordul ministerului, ministerul așteaptă rapoarte și propuneri din partea clubului, acte ce nu apar.
DA, nu trebuie să ne grăbim pentru a nu repeta greșelile din trecut!
Dar, în curând, se fac cinci ani de când lucrurile se puteau rezolva, iar această problemă nerezolvată, cât și amânarea ei vor duce pe termen lung doar la pierderea posibililor parteneri, a suporterilor, a încrederii în echipă și, în special, în cei ce iau deciziile”, este noua poziție a AS47.

FC Buzău sare la beregata Stelei, de frica ratării play-off-ului

Această interdicție de a promova în Liga 1 din cauza formei juridice pe care o are în acest moment, i-a adus Stelei mai multe atacuri din partea echipei FC Buzău, una dintre adversarele în lupta pentru accederea în play-off. Buzoienii au cel mai greu program în ultimele trei etape din sezonul regular, față de Steaua și FK Miercurea Ciuc, și se tem că vor rata o clasare în Top 6, chiar dacă acum sunt pe locul 5, la egalitate cu ”militarii”.

Cristian Pustai și Marin Mitran sunt revoltați de posibilitatea ca Steaua să joace în play-off în detrimentul echipei lor, având în vedere că nu are dreptul sportiv de a promova. O spun antrenorul și team-managerul unui FC Buzău care trăiește cu un buget format, teoretic, 80 la sută din bani publici, de la primărie și Consiliul Județean.

”E o poveste care se întâmplă la noi, la români, să o lămurim cât mai târziu. Eu nu înțeleg cum o echipă poate activa într-o ligă fără drept de promovare. Automat, trebuia să i se spună de la început că nu are ce căuta în primele șase. La cum văd eu, play-off-ul e play-off pentru că e pentru promovare. Dincolo, play-out-ul e pentru retrogradare. Ce înseamnă că nu promovezi? Înseamnă că nu poți să ajungi în primele șase.
Nu e fairplay să ajungi în play-off și să nu ai drept de promovare. Exact pentru asta se face play-off-ul și spui, pentru promovare! Steaua putea fi pe locul 1 în sezonul regular, dar în play-off trebuie să ai echipele care au drept de promovare! Nu mă mai interesează că te clasezi pe locul nu știu care, că sportiv vrei să ajungi pe locul 1 și legal nu ai drept de promovare.
Trebuia decis în vară, nu înțeleg cum o echipă poate intra într-o luptă în care nu poate câștiga. Atunci, hai să stabilim din vară ce poate să facă”, a declarat, la Metropola TV, Cristian Pustai, referindu-se strict la problema Stelei.

”Cred că domnul Pustai a spus un lucru normal și ceva foarte corect. Sunt și alte cluburi care au spus că nu sunt mulțumite ca o echipă care nu are drept de promovare să poată intra în play-off. Acum, să vedem ce se va întâmpla, decizia aparține FRF-ului.
(N.r. – Reacție a moderatorului: «Teoretic, Steaua ar putea să se dea de-o parte în fața altor echipe») Astea sunt speculații, noi putem să mergem pe această variantă… în sport, în fotbal, în România, în Balcani ar putea… vă dați seama. Dar eu nu cred că se va întâmpla așa ceva, dar poate să influențeze competiția. Astea sunt condițiile, vedem ce se va întâmpla până atunci”, a spus Marin Mitran la Campus TV.

Indiferent cât de revoltați ar fi Cristian Pustai, Marin Mitran, ori oricine de la FC Buzău sau altă echipă din Liga 2, prezența Stelei în play-off nu poate fi refuzată în niciun fel dacă aceasta va fi obținută prin rezultatele de pe teren. FRF nu are nicio posibilitate de a scoate Steaua din play-off și de a introduce altă echipă, fiindcă ar produce o ilegalitate. Aceeași

În ceea ce o privește pe Steaua, dreptul la promovare în acest sezon este clar. Nu poate promova din cauza formei sale juridice chiar dacă ar termina pe locul 1 sau 2, așa cum nici echipa Buzăului nu a putut în ultimele două sezoane, deoarece era tot un club de drept public (SCM Gloria Buzău), până în vară, când a profitat de o portiță în regulamentul FRF și s-a transformat într-unul de drept privat (FC Buzău). Să nu uităm însă un alt lucru important, faptul că acționari majoritari ai FC Buzău sunt tot două entități publice, Primăria Buzău și Consiliul Județean Buzău, fiecare cu câte 40 la sută din acționariat.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/analiza-patru-locuri-sunt-libere-pentru-play-off-ul-ligii-2-insa-doua-sunt-ca-si-ocupate-pentru-celelalte-doua-are-sanse-matematice-si-clasata-pe-locul-15-cum-poate-fk-miercurea-ciuc-lua-fata-cel-19215222

https://liga2.prosport.ro/seria-1/claudiu-donose-poate-face-trecerea-in-italia-steaua-si-a-dat-acordul-iar-atacantul-de-17-ani-a-ajuns-in-probe-la-napoli-primavera-19215176

https://liga2.prosport.ro/seria-1/george-calintaru-printre-jucatorii-pe-care-oprita-nu-i-mai-vrea-in-lotul-stelei-dupa-ce-am-promovat-am-fost-intr-o-pasa-proasta-dar-nu-stiu-daca-neaparat-din-vina-mea-exclusiv-19215149

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/stadionul-steaua-premiat-arena-din-ghencea-a-primit-o-distinctie-speciala-pentru-arhitectura-si-investiii-publice-19214990

Marius ANGHEL 05 Jan. 2022, 17:36 Liga 2
Pe aceeași temă