ANALIZĂ | Patru locuri sunt libere pentru play-off-ul Ligii 2, însă două sunt ca și ocupate. Pentru celelalte două are șanse matematice și clasata pe locul 15. Cum poate FK Miercurea Ciuc lua fața celor de la FC Buzău și Steaua, deși a pierdut contra amândurora

Marius ANGHEL 31 Dec. 2021, 17:01 Liga 2
ANALIZĂ | Patru locuri sunt libere pentru play-off-ul Ligii 2, însă două sunt ca și ocupate. Pentru celelalte două are șanse matematice și clasata pe locul 15. Cum poate FK Miercurea Ciuc lua fața celor de la FC Buzău și Steaua, deși a pierdut contra amândurora

Campionatul Ligii 2 este în vacanță în această perioadă, majoritatea echipelor urmând să-și reia antrenamentele pentru pregătirea părții secunde a sezonului începând cu 10 ianuarie 2022.

Trei etape au mai rămas de disputat din sezonul regular, iar planurile cluburilor țin cont și de ceea ce va urma apoi pentru ele. Cine se clasează la final în primele șase poziții merge în play-off, deci se va lupta pentru promovare, iar restul formațiilor vor fi separate, în funcție de locurile ocupate, în două serii de play-out, unde obiectivul va fi menținerea în acest eșalon fotbalistic.

  • De exemplu, Poli Iași încă are șanse matematice la play-off, însă acestea sunt minuscule, astfel că s-a dat deja bătută, s-a împăcat cu ideea că va evolua în play-out, iar în această iarnă acționează în consecință. Reduce salariile, taie din cheltuieli și a renunțat la ideea de a se pregăti într-un cantonament în afara țării.

Petrolul Ploiești și FC Hermannstadt sunt matematic în play-off, ”U” Cluj și Concordia Chiajna mai au nevoie de un mic pas

În acest moment, după desfășurarea a 16 din cele 19 etape ale sezonului regular, singurele echipe care și-au asigurat matematic accederea în play-off sunt liderul Petrolul Ploiești și a doua clasată FC Hermannstadt.

Matematic, alte 13 formații, clasate pe locurile 3-15, au șanse să prindă o poziție în Top 6, grupa de promovare, însă unele doar teoretic, fiindcă practic le va fi greu să împlinească acest lucru.

Pe lângă Petrolul și FC Hermannstadt, ”U” Cluj și Concordia Chiajna sunt desprinse și ele în clasament și mai au nevoie doar de o victorie în ultimele trei etape pentru a fi sigure de prezența în play-off. Chiar și fără victoria aceasta, șansele de a se menține în primele șase tot rămân mari.

”U” Cluj va avea două meciuri dificile, cu Concordia și FC Hermannstadt, însă în ultima etapă poate trece lejer de Dunărea Călărași. Echipa din Chiajna, în schimb, are un programa mai greu, cu jocuri cu ”U” Cluj, Poli Timișoara și FC Buzău, cel mai facil părând cel cu bănățenii, pe teren propriu.

Petrolul Ploiești și FC Hermannstadt s-au calificat matematic în play-off-ul din Liga 2. În meciul direct din sezonul regular, sibienii au câștigat cu 1-0, la Mediaș, în penultima etapă programată în 2021. Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures

FC Buzău, Steaua, FK Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia, între ele se dă lupta pentru ultimele două locuri de play-off

În aceste condiții, singurele locuri disponibile de play-off rămân cele ocupate acum de FC Buzău și Steaua, 5, respectiv 6. Amândouă echipele sunt la egalitate de puncte, 28, la doar două puncte în fața celor de la FK Miercurea Ciuc, respectiv patru față de Unirea Slobozia.

Aceste patru echipe se vor lupta pentru ultimele două locuri din play-off, cele mai mari șanse, analizând programul celor trei etape rămase de disputat, avându-le Steaua și FK Miercurea Ciuc. FC Buzău are cel mai greu program.

Șelimbăr are deja cinci puncte în spatele ultimelor două clasate pe locurile de play-off și alte două formații în fața sa, Unirea Dej și Metaloglobus au fiecare câte șase puncte mai puțin, iar diferența se mărește în cazul celorlalte formații (Poli Iași, Ripensia, Poli Timișoara și Viitorul Pandurii) care încă mai au șanse matematice, acesta fiind și motivul enumerării lor. Speranțele vor dispărea rapid, odată cu reluarea campionatului, în cazul unora, chiar după prima din cele trei etape rămase de jucat.

În ultima etapă a Ligii 2 din 2021, Steaua a învins-o pe FC Buzău cu 1-0 în Ghencea, egalând-o la puncte și complicându-i mult calculele în privința menținerii pe locurile de play-off. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

FK Miercurea Ciuc are cel mai ușor program, deci și mari șanse să le depășească pe FC Buzău și Steaua

Revenind la cele patru formații care au cele mai mari șanse să prindă unul dintre ultimele două locuri de play-off, programul acestora este următorul:

FC Buzău are, de departe, cel puțin teoretic, cel mai greu program. Primul meci este mai ușor, acasă cu Astra, iar apoi va întâlni două formații care îi sunt superioare în clasament, Petrolul și Concordia Chiajna. Un singur pas greșit făcut o poate scoate din primele șase clasate, în condiția în care Steaua și FK Miercurea Ciuc bat tot.

Echipa lui Pustai ar avea însă și un avantaj: faptul că Petrolul e deja calificată în play-off și poate i-ar conveni să o reîntâlnească în grupa de promovare pe FC Buzău, nu pe Miercurea Ciuc, aceeași situație putând fi și în cazul Concordiei.

Steaua va avea un meci facil cu Unirea Constanța, chiar și în deplasare, iar acasă o va primi pe o Poli Iași resemnată. Ultimul joc e ceva mai greu, pe sinteticul celor de la Metaloglobus.

Ca și în cazul Buzăului, și trupa lui Daniel Oprița poate rata play-off-ul dacă face un pas greșit, spre deosebire de contracandidate.

În schimb, FK Miercurea Ciuc le suflă puternic în ceafă celor de la FC Buzău și Steaua. Harghitenii au, teoretic, cel mai ușor program și diferența de două puncte față de cele două echipe din față poate fi recuperat lejer. Formația lui Valentin Suciu va întâlni doar nou-promovate în ultimele trei meciuri, pe Unirea Dej, CS Comunal Șelimbăr și FC Brașov. Deplasarea de la Avrig pare a fi cea mai grea, în timp ce jocurile de acasă cu Dej și Brașov sunt mai lejere.

Ciucanii au nevoie de victorii pe linie pentru a prinde play-off-ul, grupă de promovare în care au activat și în sezonul trecut.

FK Miercurea Ciuc a pierdut atât cu Steaua (0-1 în Ghencea), cât și cu FC Buzău (2-3 la Miercurea Ciuc) în acest campionat, astfel că nu e avantajată să încheie sezonul regular la egalitate de puncte cu niciuna dintre aceste echipe cu care acum se află în luptă pentru play-off. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Unirea Slobozia are și ea meciuri ușoare, însă are nevoie de doi pași greșiți făcuți de două echipe din fața sa

Unirea Slobozia are o șansă mai mică să prindă play-off-ul, având în vedere că are patru puncte în spatele celor de la FC Buzău și Steaua, cât și pe FK Miercurea Ciuc în fața sa, însă are parte de un program ușor. Meciurile cu Brăila și Călărași ar trebui să fie simple antrenamente, cel cu Ripensia, de acasă, urmând a fi mai greu, dar nu imposibil de câștigat. Pentru a prinde cel puțin locul 6, are nevoie însă de cel puțin doi pași greșiți făcuți de două echipe din fața sa.

  • Casele de pariuri au cote favorabile accederii echipelor în play-off conform pozițiilor pe care le ocupă acum în clasament. Per totat, Steaua este văzută ceva mai bine decât FC Buzău, FK Csikszereda este desconsiderată în raport cu celelalte două, în timp ce Unirii Slobozia nu prea i se dau șanse mari la a prinde Topul 6.

Programul din ultimele trei etape al celorlalte formații care încă mai au șanse matematice la play-off poate fi văzut mai jos, însă, așa cum spuneam, speranțele lor la a prinde grupa de promovare sunt aproape imposibile în acest sezon.

Marius ANGHEL 31 Dec. 2021, 17:01 Liga 2
Pe aceeași temă