FURIE. Moldovan cere falimentul Rapidului după ce Moraru nu i-a plătit datoria: „Ți-am adus 1.000.000 de euro și tu îmi ataci contractul? Nu fi, mă, șulfă, nu fi pervers!”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 04 May. 2016, 14:39 Actualizat: 06 May. 2016, 12:17 Liga 2
FURIE. Moldovan cere falimentul Rapidului după ce Moraru nu i-a plătit datoria:  „Ți-am adus 1.000.000 de euro și tu îmi ataci contractul? Nu fi, mă, șulfă, nu fi pervers!”

Viorel Moldovan, antrenorul care a promovat Rapid ultima oară în Liga 1, în 2014, este unul dintre cei care spun că actualii patroni ai grupării din Giulești, soții Violeta și Valerii Moraru, au încercat să-i păcălească. Fostul internațional este furibund, dar nu pentru că are de recuperat 294.026 de lei reprezentând prima de obiectiv și salariul pentru cinci luni din perioada în care a lucrat acolo.

Acum antrenor secund la echipa națională, Moldovan spune că a trecut prin clipe foarte grele în sezonul când a izbutit promovarea, cu probleme financiare aproape insurmontabile, meciuri care au fost în pericol să nu se joace pentru că nu erau bani de deplasări sau pentru baremurile arbitrilor, iar la final s-a încercat escrocarea sa.

„Vin tot felul de impostori!”

În timpul petrecut la cârma Rapidului, povestește fostul golgheter al Generației de Aur pentru ProSport, uneori a fost nevoie să apeleze la prieteni pentru a strânge bani de motorină sau de cazare. Apoi, după promovare, noul patron Valerii Moraru l-a dat în judecată, invocând nereguli la contractul de muncă, pentru a nu-i plăti prima de obiectiv. „Nu mă interesează ce au făcut alții, pe mine mă interesează să mi se plătească drepturile mele. Sunt banii mei și, până la urmă, așa mi se arată respect, lucru la care eu țin foarte mult. Asta mă deranjează foarte mult, pentru că vin tot felul de impostori… Eu cer să fiu respectat pentru ce am făcut la vremea respectivă și să mi se plătească tot contractul, așa cum a fost el făcut, atât și nimic mai mult. La vremea respectivă, atunci când am promovat, normal că au fost condiții foarte dificile. Știu toți asta. Și jucătorii, și stafful cu care am lucrat… Dar profesional a fost bine, chiar foarte bine la sfârșit. A fost ambiția mea profesională să merg până la capăt și să reușesc acea promovare. Mi-am dorit foarte mult să reușesc să promovez cu Rapid”, a povestit Viorel Moldovan, pentru ProSport, motivul pentru care este atât de determinat să se răfuiască până la capăt cu Valerii Moraru.


Viorel Moldovan a promovat Rapidul în 2014, apoi patronul l-a dat în judecată pentru a anula contractul în baza căruia avea de primit 65.000 de euro. FOTO: ProSport

„Te las pe plus și tu ești nesimțit, nu îți plătești datoriile?”

„Prin promovare, lucrurile s-au schimbat, eu am plecat, a venit persoana care conduce în momentul de față, sau, mă rog, care pretinde că este investitor sau… Într-adevăr, nu cunosc foarte bine ce a investit, ce n-a investit. Cert este că, așa mi se pare normal și corect, după un an de muncă să fii recompensat. Și să plătească salariul respectiv și, normal, bonusul. Eu, atunci când am venit la Rapid, nu am luat niciun ban la semnătură, cum au luat alții la vremea respectivă. Eram condiționat: dacă nu promovam, nu luam. Nu mai vorbesc de salariu, care nu conta. Era un salariu infim.

Dar totul e o chestiune de respect. De faptul că noi am muncit la vremea respectivă, am intrat în Liga 1. Au intrat în visteria clubului în jur de un milion și ceva de euro din drepturile de televizare. Și tu ești un nesimțit și, așa cum fac foarte mulți conducători și parveniți și impostori care intră în fotbal, tu nu îți plătești datoriile, tu nu ai atâta respect pentru cei care au muncit, au promovat și au băgat în visteria clubului și te-au adus pe plus. Eu, practic, te-am lăsat pe plus. Ce-ai făcut tu după aceea nu e treaba mea, nu cunosc. Ă‚știa sunt oamenii, din păcate. Găsesc tot felul de chichițe, se leagă de fel și fel de detalii din contracte, fac totul să tergiverseze, să lungească lucrurile… Nu știu unde voi ajunge, cert este că este ambiția mea acum, să mă duc până la capăt cu orice risc”, a explodat Viorel Moldovan, pe măsură ce-și amintea felul în care a fost tratat.


Soții Valerii și Violeta Moraru au preluat clubul Rapid în iulie 2014. Acum sunt încolțiți de datorii și de creditori. FOTO: ProSport

„Sunt foarte căpos când am de-a face cu oameni nesimțiți, oameni care profită, așteaptă să pună mâna pe jackpot tot timpul”

Fostul antrenor este ca un taur acum, vede roșu în fața ochilor când se gândește că s-a încercat înșelarea lui: „Și dacă nu-mi recuperez banii nu e, până la urmă, o problemă. Nici măcar n-ai avut bunul simț și curajul să pui mâna pe un telefon la vremea respectivă, să nu lași să treacă timpul, și să vii să zici: «Băi, Viorel Moldovan, hai, măi, să găsim o soluție împreună. Uite, asta e situația, așa stau lucrurile!». Pentru că nu sunt absurd, știu cum stau lucrurile. Nici măcar lucrul ăsta nu l-ai avut în intenție, să pui mâna să mă contactezi sau să ai bunăvoința să vii să discuți cu mine, să găsim o soluție. Nici atât n-ai fost în stare. Sunt lucruri care normal că mă deranjează. Iar eu sunt foarte căpos și foarte… Cum să spun eu, determinat, când văd astfel de oameni și astfel de lucruri. Și, din păcate, fotbalul românesc e plin de… Mi-au atacat atunci contractul. Ca să câștige timp și ca să spună că nu e valabil contractul, că n-am voie la bonusuri. S-au legat de niște chichițe, de felul în care s-a semnat contractul, de administratorul judiciar. Ca să câștige timp, pentru a justifica, vezi-Doamne, pentru a arăta la judecătoare… Am câștigat, li s-a dat termen de plată. Crezi că au plătit? Stai liniștit! M-am trezit acum că au deschis un alt dosar, au găsit altă cale, tot ca să câștige timp. Pe 20 mai vine termenul (n.r. – Rapid se va confrunta, în fața judecătorului sindic, cu creditorii care îi cer falimentul). Să vedem ce va fi. Eu chiar nu stau în banii ăia, dacă îi recuperez sau nu. Dar de-al dracu” mă duc până în pânzele albe. Când am de-a face cu oameni nesimțiți, cu oameni care își bat joc de munca ta, care își bat joc de munca jucătorilor, mă refer la fotbal, oameni care profită, care vin, așteaptă să pună mâna pe jackpot tot timpul. Se gândesc numai pe termen scurt, numai la ei, nu se gândesc în perspectivă”.

„Nu-i vorba de bani, e vorba de respect și de muncă! Voi băgați clubul în faliment prin ceea ce faceți”

Pe antrenorul din sezonul 2013-2014 l-a întărâtat nu numai modul în care a fost tratat după ce a plecat de la Rapid, dar și faptul că, spune el, patronul a încercat să întărâte suporterii împotriva sa, acuzându-l că vrea răul clubului: „50.000 de euro a fost prima mea de obiectiv și 3.000 pe lună salariul. Dar spun din nou: vino, mă, și discută, nu fi șulfă, nu fi pervers! Lasă-ne, că nu suntem din ăștia. Au trecut vremurile, dar ei tot încearcă, vin cu tot felul de chichițe, se leagă de tot felul de chestii. Ba schimbi administratorul judiciar, ba schimbi administratorul special, ba aduci alt administrator special, ba aduci alt administrator judiciar, ăla nu are timp, vezi-Doamne, ca să vadă actele. Totul, făcut ca s-o lungească. Păi, n-au cum! Ei, dacă ies din insolvență, trebuie să aibă o societate curată, fără datorii. Trebuie să plătească. N-am nicio problemă cu Rapid, ei chiar pot să facă față. Mi-aș dori ca Rapid să revină în Liga 1 și să-și găsească echilibrul financiar și să redevină echipa care a fost odată. Personal, am avut amintiri foarte frumoase la Rapid ca antrenor și ca jucător. Dar mă deranjează anumite lucruri. Să lase diversiunile și să lase păcăleala. Că, vezi-Doamne, ăla vrea falimentul, ăla vrea nu știu ce. Voi sunteți ăia care băgați clubul în faliment prin ceea ce faceți acolo! Sunt foarte înverșunat. Păi, ce spuneau: lasă, domnule, că are Viorel Moldovan bani! Nu-i trebuie lui bani! Nu, domnule, nu-i vorba de asta! E vorba de respect și de muncă. Nu-ți mai face nimeni, în ziua de astăzi, nimic pe degeaba. Toți muncesc și toți trebuie recompensați. Indiferent că are Moldovan sau n-are Moldovan bani! Așa s-au obișnuit mulți. Să păcălească. Li s-a permis”.

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 04 May. 2016, 14:39 Actualizat: 06 May. 2016, 12:17 Liga 2
Pe aceeași temă