FRF a modificat ROAF în privința principiilor de promovare din Liga 2 în Liga 1, în cazul în care o echipă de pe loc promovabil direct sau de baraj nu primește licența. Se poate ajunge și până la cluburi din play-out-ul ligii secunde

Marius ANGHEL 18 Aug. 2020, 21:52 Liga 2
FRF a modificat ROAF în privința principiilor de promovare din Liga 2 în Liga 1, în cazul în care o echipă de pe loc promovabil direct sau de baraj nu primește licența. Se poate ajunge și până la cluburi din play-out-ul ligii secunde

Pe lângă noul format ales pentru campionatul Liga 2, ediția 2020/2021, membri Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au aprobat în ședința din 18 august și principiile de promovare aplicabile în situația în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență sau nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1. Pentru acest lucru s-a modificat articolul 29 din ”Regulamentul de organizare a activității fotbalistice” (ROAF).

În cazul în care o echipă, situată fie pe locul direct promovabil, fie pe cel care dă dreptul de participare la barajul pentru promovare, nu primește licența sau nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1 locul acesteia să fie luat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile respective. Se poate ajunge chiar până la echipele din play-out, dacă nimeni din play-off nu are condiții de Liga 1. Se poate ajunge inclusiv la disputarea de baraj pentru determinarea unei astfel de echipe care să lupte pentru promovare.

Totodată, aceleași reguli vor fi aplicate și în cazul în care rămân locuri vacante în Liga 2 ca urmare a neîndeplinirii condițiilor de participare în acest eșalon fotbalistic.

Răzvan Burleanu: ”Au fost construite scenarii pentru fiecare situație ipotetică în care ne-am afla privind cluburile de Liga a 2-a și promovarea acestora în Liga 1”

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a explicat și el această schimbare de regulament:

”În ceea ce privește cluburile de Liga a 2-a și promovarea acestora în Liga 1, după cum știți, timp de trei sezoane competiționale, două echipe vor promova direct și alte două echipe vor participa la baraj. Am reușit să reglementăm astăzi și situația ipotetică în care am putea să fim în care niciuna dintre primele patru echipe nu va deține licență de Liga 1.

După cum e și normal și rațional, locul echipei respective, fie de promovare directă, fie de participare la baraj, va fi luat de echipa care se clasează pe următorul loc. Dacă, la fel, nu vom avea niciuna dintre echipele din play-off-ul competiției, vom merge în play-out. Deci, practic, au fost construite scenarii pentru fiecare situație ipotetică în care ne-am afla.”

  • În sezonul recent încheiat de Liga 2, singura echipă dintre cele șase care au depus dosarul de licențiere pentru Liga 1, formațiile care au și evoluat în play-off-ul de promovare, și care a obținut licența la apel a fost Turris Oltul Turnu Măgurele, care s-a ales cu o penalitate financiară de 20 de mii de lei. Restul nu au avut probleme și au luat licența din prima.

Modificarea făcută în ROAF privind principiile de promovare:

Odată cu schimbarea sistemului competițional, în cadrul ședinței Comitetului Executiv de azi, s-a modificat și art. 29, pct. 2.1. din ROAF.

  • În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile de participare în Liga 1.
  • Dacă în situația mai sus descrisă nu sunt suficiente echipe din play-off care să îndeplinească condițiile de participare în Liga 1, locurile vacante, promovabile sau care dau dreptul la barajul de promovare, vor fi ocupate de echipele din play-out-ul Ligii 2, astfel:
    • Dacă este un singur loc vacant, atunci echipele situate pe locurile 1 în cele 2 grupe de play-out ale Ligii 2 vor disputa un baraj tur-retur pentru ocuparea respectivului loc.
    • Dacă sunt două locuri vacante atunci fiecare echipă situată pe primul loc în fiecare grupă din play-out-ul Ligii 2 va beneficia de câte un loc.
    • Dacă este doar un loc vacant și doar una dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out ale Ligii 2 îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, atunci aceasta din urmă va ocupa locul promovabil sau care dă dreptul la participarea la barajul pentru menținerea/promovarea în Liga 1.
    • Dacă niciuna dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out al Ligii 2 nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, principiile de mai sus vor fi aplicabile echipelor situate pe locul al 2-lea și așa mai departe.
    • Dacă există 2 locuri vacante conform celor de mai sus, și doar o echipă din cele situate pe primul loc în grupele de play-out ale Ligii 2 îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, atunci aceasta va obține unul dintre cele două locuri vacante, urmând ca pentru cel de-al doilea loc să se dispute un baraj tur-retur între echipele clasate pe locul al doilea în cele două grupe de play-out ale Ligii 2.
  • În mod similar, se vor aplica aceleași reguli și în cazul în care rămân locuri vacante în Liga 2 ca urmare a neîndeplinirii de către unele cluburi a condițiilor de participare în Liga 2 (de ex. neobținerea certificării).

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-1-trece-de-la-14-la-16-echipe-dinamo-a-fost-salvata-de-la-retrogradare-ultima-clasata-chindia-targoviste-va-juca-barajul-de-mentinere-promovare-cu-cs-mioveni-19142848

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-editia-2020-2021-de-liga-2-are-loc-intr-o-varianta-inedita-doar-cu-o-mansa-in-sezonul-regular-apoi-cu-o-grupa-de-play-off-si-doua-de-play-out-campionatul-incepe-la-29-august-momentan-far-19144643

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-liga-3-cu-100-de-echipe-in-sezonul-2020-2021-vor-fi-10-serii-promoveaza-cinci-echipe-si-retrogradeaza-21-modul-in-care-se-joaca-si-imperecherea-la-cele-doua-baraje-19144651

Marius ANGHEL 18 Aug. 2020, 21:52 Liga 2
Pe aceeași temă