OFICIAL | Dinamo este una dintre cele două echipe din Liga 1 care vor întâlni adversar din Liga 2 la barajul de menținere/promovare în Liga 1 în acest sezon

Marius ANGHEL 15 Apr. 2022, 23:28 Liga 2

Dinamo a pierdut meciul cu CS Mioveni, din etapa a 5-a a play-out-ului Ligii 1, și va evolua în acest sezon la barajul de menținere, matematic nemaiputând evita una dintre cele două poziții care duc la baraj. Echipa din ”Ștefan cel Mare” va mai avea o șansă să se salveze de la retrogradare, adversarul pe care îl va întâlni nefiind încă stabilit.

  • Ultimele două clasate Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni sunt retrogradate matematic în Liga 2, situația celor două echipe fiind încertă pentru următorul sezon, dacă se vor înscrie sau nu în campionatul eșalonului secund.

Dinamo va fi una dintre echipele din Liga 1 care va juca baraj de menținere în acest sezon

Echipa antrenată de Dusan Uhrin a cedat cu 0-2 jocul de la Mioveni, din etapa a 5-a a play-out-ului Ligii 1, prin golurile încasate de la Andrei Panait (71) și Moussa Sanoh (84), partidă în care Dinamo a avut și un eliminat cu cartonaș roșu direct, în minutul 79, pe Christian Irobiso.

Rămasă cu 13 puncte, Dinamo nu mai poate prinde cel puțin locul 6 din play-out, ultimul care asigură menținerea în Liga 1. Această poziție este ocupată în acest moment chiar de CS Mioveni, cu 25 de puncte, formație care a învins Dinamo în toate cele trei partide directe din acest campionat, 1-0 în ”Ștefan cel Mare” și 2-1 la Mioveni, în sezonul regular, respectiv 2-0 la Mioveni, în play-out.

În ultimele patru etape rămase din play-out-ul Ligii 1, Dinamo o mai poate depăși, cel puțin teoretic, doar pe Chindia, care acum are 22 de puncte și se află pe locul 7. Șansele să se întâmple acest lucru sunt extrem de mici, astfel că echipa lui Uhrin va termina sezonul pe locul 8, ceea ce înseamnă că la barajul de menținere/promovare în Liga 1 va întâlni clasata pe locul 3 din play-off-ul Ligii 2, pe care acum se află ”U” Cluj.

Lupta pentru promovare din Liga 2 este însă una strânsă în acest moment, astfel că adversarul de la baraj al celor de la Dinamo este greu de intuit acum. Poate fi ”U” Cluj (locul 3, 48 puncte), FC Hermannstadt (locul 2, 49 puncte), ba chiar Petrolul (locul 1, 54 puncte), actualul lider.

  • Barajul de menținere/promovare în Liga 1 va avea loc în acest sezon în data de 22 mai 2022, turul, respectiv 29 mai 2022, returul.

În play-out, Dinamo mai are meciuri cu cu Gaz Metan Mediaș (deplasare), Academica Clinceni (acasă), FC Botoșani (deplasare) și UTA Arad (acasă).

Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni sunt retrogradate în Liga 2. Luptă încinsă pentru participarea la al doilea loc de baraj de menținere/promovare în Liga 1

Pentru al doilea loc de baraj de menținere/promovare în Liga 1 sunt în luptă să-l evite echipele Chindia Târgoviște (22 puncte), CS Mioveni (25 puncte), ”FC U” Craiova (25 puncte, un meci în minus) și UTA Arad (26 puncte, un meci în minus). În acest moment, nici Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (30 puncte, un meci în minus), FC Botoșani (32 puncte) și Rapid (32 puncte, un meci în minus) nu sunt salvate matematic, însă șansele ca ele să ajungă pe locul 7 în play-out sunt mici.

Clasata pe locul 7 din play-out-ul Ligii 1 la finalul sezonului va disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 2 cu clasata pe locul 4 din play-off-ul Ligii 2, poziție pe care cel mai probabil o va ocupa Concordia Chiajna, clasată acum pe locul 5, cu 40 de puncte. Asta, pentru că Steaua, situată pe locul 4, cu 42 de puncte, nu are, teoretic, dreptul de a promova, iar locul ei va fi luat de următoarea clasată.

Din Liga 1 au retrogradat matematic Gaz Metan Mediaș, clasata pe locul 10 în play-out, cu -25 de puncte, în urma unei penalizări de 26 de puncte în acest turneu, și Academica Clinceni, situată pe locul 9, cu 1 punct, penalizată și ea cu 6 puncte în acest turneu din cauza litigiilor.

Având în vedere actuala lor situație financiară, Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni au șanse mai mari să se desființeze la finalul acestui sezon, decât să continue în Liga 2 în noul campionat. În această situație, din actualul campionat al Ligii 2 vor pica mai puține echipe.

O singură echipă din Liga 2 a avut câștig de cauză în fața celor din Liga 1, în ultimele șapte baraje, chiar în sezonul trecut

De la reînființarea de către FRF a barajelor de promovare/menținere în Liga 1 o singură echipă din Liga 2 a avut succes în fața celor din Liga 1. S-a întâmplat chiar în sezonul trecut, când CS Mioveni a trecut în dublă manșă de FC Hermannstadt, 0-0 la Mioveni și 2-1 la Mediaș.

Diferența dintre echipele din Liga 1 și cele din Liga 2 a fost una mare până în sezonul trecut, când s-a produs surpriza. Acum, echipele din play-off-ul Ligii 2 sunt văzute de o valoare aproximativ egală cu cele din partea inferioară a play-out-ului Ligii 1, astfel că Dinamo și cealaltă echipă din prima ligă care vor participa în acest sezon la baraj nu sunt atât de relaxate că se pot menține în eșalonul de elită și pentru campionatul următor.

Rezultatele de la barajul de promovare/menținere în Liga 1 de la reintroducerea sa de către FRF:

sezon 2015-2016:
FC Voluntari (L1) – UTA Bătrâna Doamnă (L2) 3-0
UTA Bătrâna Doamnă – FC Voluntari 1-0
sezon 2016-2017:
ACS Poli Timișoara (L1) – UTA Bătrâna Doamnă (L2) 2-1
UTA Bătrâna Doamnă – ACS Poli Timișoara 1-3
sezon 2017-2018:
FC Voluntari
(L1) – Chindia Târgoviște (L2) 1-0
Chindia Târgoviște – FC Voluntari 1-0 (0-0 după prelungiri, 0-3 la loviturile de departajare)
sezon 2018-2019:
Universitatea Cluj
(L2) – FC Hermannstadt (L1) 0-2
FC Hermannstadt – Universitatea Cluj 0-1
sezon 2019-2020:
Chindia Târgoviște
(L1) – CS Mioveni (L2) 2-0
CS Mioveni – Chindia Târgoviște 1-1
sezon 2020/2021:
CS Mioveni (L2) – FC Hermannstadt (L1) 0-0
FC Hermannstadt – CS Mioveni 1-2
Dunărea Călărași
(L2) – FC Voluntari (L1) 1-2
FC Voluntari – Dunărea Călărași 4-0

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 15 Apr. 2022, 23:28 Liga 2
Pe aceeași temă