Drama lui Codoban! Aflat la un pas de moarte, mijlocașul a fost anunțat că e dat afară de la FC Brașov: „Nu-mi venea să cred așa ceva”

Marius ANGHEL 03 Nov. 2016, 12:09 Liga 2

„Am fost la un pas de moarte!”, este mărturia cutremurătoare a fotbalistului Claudiu Codoban. Calvarul fotbalistului a început într-o noapte de la sfârșitul lunii august. Aflat la pensiunea din Brașov unde sunt cazați jucătorii lui FC Brașov, Codoban a simțit dureri acute de stomac, astfel că a ajuns de urgență la Spitalul Județean unde i s-au făcut mai multe investigații medicale. Cum medicii nu au observat nimic anormal, fotbalistul a fost trimis acasă. După miezul nopții, durerile s-au acutizat, astfel că jucătorul a ajuns, din nou, la spital unde a fost pus pe perfuzii. După o noapte petrecută în spital, Codoban a fost supus unor investigații amănunțite, iar medicii au decis că este nevoie de o intervenție chirurgicală. Însoțit de medicul „stegarilor”, Gheorghe Popa, Codoban a fost transferat la Spitalul Sf. Constantin.

La un pas de tragedie

După o nouă serie de analize, fotbalistul a ajuns pe masa de operație pentru colecistită acută, interventia chirurgicală fiind făcută de medicul Dumitru Pocreata. „Dacă întârziam operația circa două ore puteam avea o mare tragedie” i-a spus medicul soției fotbalistului care venise de urgență la Brașov. „De la acea cumpănă viața mea s-a schimbat total, acum știu să prețuiesc cu adevărat viața și familia mea. Am o soție, un copil, altfel văd lucrurile acum. În patru zile cât am stat în spital am slăbit șase kilograme!”, spune, pentru Monitorul Expres, Codoban. După ce a fost externat din spital, fotbalistul a plecat acasă la Oradea pentru refacere.

„Îți plătim operația, dar reziliem contractul!”

Când a revenit la Brașov, lucrurile s-au complicat serios. La începutul lunii octombrie, Codoban a fost chemat la sediul clubului pentru o discuție, iar mesajul primit a fost unul de-a dreptul năucitor: „Îți plătim operația, dar reziliem contractul!”. Codoban a rămas perplex pentru că nu se aștepta la o asemenea lovitură. Costul operației și al spitalizării era de circa 8.500 de lei, adica salariul fotbalistului pe aproape două luni! „Nu-mi venea să cred așa ceva. Chiar nu mi s-a părut normal, pentru că doar eu știam prin ce chinuri am trecut. M-am simțit aruncat ca o măsea stricată. Colegii au fost alături de mine în cele patru zile petrecute în spital, m-au vizitat, jos pălăria în fața lor, însă din conducere doar Vasile Dochița m-a sunat să se intereseze de situația mea”, spune fotbalistul.

„În jurul lui Brescan sunt persoane care nu inspiră încredere”

După mai multe serii de discuții, fotbalistul a ajuns, în urmă cu două săptămâni, la un acord cu Marian Brescan (n.r. administratorul judiciar al FC Brașov), a mai primit o sumă de bani și a semnat rezilierea contractului. „Sunt dezamăgit de ce s-a întâmplat, dar viața merge înainte. Până la urmă am ajuns la un acord cu Brescan cu care chiar am rămas în relații foarte bune, dar în jurul său, în conducerea clubului, sunt câteva persoane care nu inspiră deloc încredere și chiar dăunează fotbalului. Eu am venit cu sufletul deschis la Brașov, să pun umărul la promovare, din păcate a apărut această problemă medicală și totul a luat o altă turnură. Nu port pică nimănui! Voi fi alături din tot sufletul de foștii mei colegi de la FC Brașov și cred că această echipă chiar poate îndeplini visul brașovenilor”, a încheiat Codoban.

Reacția AFAN

Președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-Amatori din România (AFAN), Emilian Hulubei, cunoaște cazul Codoban și spune că de ani de zile cere insistent FRF ca cluburile să încheie polițe de asigurare medicală pentru fotbaliști, însă concret nu s-a făcut nimic. „Cunosc cazul lui Codoban. Din păcate, sunt mulți fotbaliști care acceptă foarte ușor să-și rezilieze contractele… Chiar i-am spus lui Codoban că echipa este obligată să suporte costurile operației, iar el putea să rămână la FC Brașov până la finalul contractului și să-și încaseze drepturile financiare. De ani de zile ne luptăm cu FRF să oblige cluburile să încheie asigurări medicale pentru fotbaliști și până acum nu s-a întâmplat nimic! A fost și cazul Ekeng care a impresionat lumea fotbalului și tot nu se mișcă lucrurile. Vom continua demersurile la FRF și LPF pentru obligativitatea asigurărilor medicale, dar și pentru crearea unui fond pentru plata salariilor”, a spus Hulubei.

Reacția conducerii FC Brașov

UPDATE: După apariția articolului în care Claudiu Codoban își povestea drama prin care a trecut în ultimele luni, conducerea FC Brașov a emis un comunicat de presă în care a făcut câteva precizări, din punctul ei de vedere, legate de despărțirea de fotbalistul venit de la FCM Baia Mare.

Iată ce scria în comunicat:

„Jucătorul a mai activat pentru un tur de campionat (2015) în tricoul „galben-negru”, venind de la FC Botoșani, echipă de Liga I. În luna februarie a acestui an, neconfirmând așteptările pentru un fotbalist venit de la un eșalon superior, Codoban s-a despărțit de FC Brașov. I-a fost acordată o a doua șansă înaintea startului sezonului actual, ținând cont și de timpul foarte scurt pe care l-am avut pentru a încropi un lot cu care să începem campionatul. Ne parte tuturor foarte rău pentru problema medicală de care Claudiu a avut parte și ne dorim ca astfel de lucruri să se întâmple cât mai rar în fotbalul românesc. Dorim să amintim că la acel moment, decizia de a se opera la un spital privat i-a aparținut și a fost una personală, decontările pentru orice cheltuieli pentru o societate aflată în insolvență se pot face doar cu aprobarea administratorului judiciar, iar în acest caz, conform legii, putea fi decontată suma pentru spitalizare doar în cazul unei unități medicale de stat. Ulterior, în discuțiile cu Claudiu Codoban, inclusiv el a recunoscut faptul că are nevoie de 3-4 luni pentru a ajunge la o formă care să îi permită să joace, în condițiile în care verdictul doctorului echipei a fost că în cel puțin 2 luni jucătorul va avea starea fizică de dinaintea operației. În toată această perioadă, jucătorul are nevoie de mediul familial pentru o recuperare cât mai bună și, aspect foarte important, rezilierea contractului s-a stabilit de comun acord, cu plata în avans a două salarii plus eforturi pentru a găsi o soluție pentru plata integrală a cheltuielilor de spitalizare. Considerăm așadar că nu există motivele unui subiect important de presă și că reprezentanții FC Brașov au făcut tot ce le-a stat în putință ca despărțirea de Claudiu să aibă loc în condițiile cele mai bune pentru acesta. Tot legat de acest aspect, cum în cazul jucătorului Hermann Kabasele, aflat în probe la FC Brașov pentru o perioadă, examenul medical a arătat faptul că acesta nu se afla în cea mai bună formă fizică, viitoarele transferuri vor fi făcute numai după vizite medicale extrem de riguroase”.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 03 Nov. 2016, 12:09 Liga 2
Pe aceeași temă