Fostul președinte al Politehnicii Timișoara, Viorel Boit deplânge situația de acum a clubului bănățean, considerând că „violeții” se află pe marginea prăpastiei, mai ales odată cu retragerea lui Marian Iancu din postura de finanțator.
„Este o situație foarte delicată. Nu s-a primit licența, cu toate că anul trecut a terminat pe locul doi, în plan sportiv și pe la echipă s-au perindat jucători valoroși, în ultimii ani. Adevărul e mereu la mijloc. Domnului Iancu, care a investit, nu i se pot face prea multe reproșuri. Poate doar că a fost credul la un moment dat, nu crede că va ajunge în această situație, cu licența. Acum e un moment în care nu mai poate să țină această echipă. Sper să se ajungă la o înțelegere între domnul Iancu și autoritățile locale, pentru cedarea, respectiv preluarea clubului. Săptămâna trecută s-au întâlnit și au ajuns la concluzia că trebuie să preia 51% din club. Se va ajunge la o înțelegere, la o negociere să meargă mai departe așa. Sunt sceptic cu privire la modalitatea de a lua 51% din club. Ideea este bună și se va găsi o soluție. Primăria și Consiliul Județean nu sunt indiferenți, pentru că e o situație disperată! La anul sper să se facă o echipă competitivă, care să ajungă din nou în cupele europene”, a declarat Viorel Boit, în emisiunea „Fotbal la matineu”, realizată de Horațiu Sima.
Glorie cu bani puțini și suflet din plin
Boit a amintit câteva dintre clipele de glorie ale Politehnicii, punând totul pe dăruirea fotbaliștilor care, pe vremuri, nu jucau pentru bani, ci cu sufletul pentru club: „Să nu uităm de eliminarea lui Celtic și câștigarea Cupei, în finala cu Steaua. Era o generație frumoasă ,cu Păntinișan și cu Anghel. În anii ’90 am avut din nou niște amintiri frumoase, am reușit să construim o echipă bună, cu o atmosferă frumoasă. Am aliminat Atletico Madrid în ’90, iar în ’92 am adus Real Madrid la Timișoara în ’92, mai ales datorită jucătorilor. 90% dintre ei erau bănățeni, legați sufletește de aceste meleaguri. Nu erau nici atât legați de partea materială. Nu erau contacte mari și pretenții din partea jucătorilor. Aveau contracte mai mici, dar dădeau totul pentru Poli”.
„O primă la un meci cu Steaua, Dinamo sau Craiova – echipele cu nume de atunci – ajungeau la 400-500 de dolari. Contractele erau între 5.000 și 10.000 de dolari pe an și aici mă refer la oamenii de bază, cum ar fi Iancu, Rotaru, Timofte, nume de legendă. Acum văd că la câteva sute de mii de euro jucătorii se mai gândesc dacă semnează, dar nici 50% nu dau în teren. Avem exemple recente din cupele europene, unde niște jucători de sute de mii de euro nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Sunt greșelile patronilor. Pe timpul ăla , eu făceam bugetul și eu împărțeam banii, în funcție de câți aveam în pungă”, a încheiat fostul conducător timișorean.
„70% din echipele din Liga I ar trebui să nu ia licența!”
Ex-conducătorul timișorean Viorel Boit crede că 70% dintre formațiile din primul eșalon românesc ar trebui să fie retrograte, pentru că nu ar primi licența, dacă principalul criteriu pentru acordarea ei ar fi lipsa datoriilor către angajați, terți și bugetul statului.
Fostul președinte bănățean a declarat pentru Sport Total FM că nu vede o rezolvare a problemei datoriilor din partea cluburilor, ținând cont de criza financiară care a lovit România. Doar statul ar putea face ceva, în opinia sa, prin sprijinirea echipelor la plata creanțelor.
„Dacă echipelor cu datorii către angajați, terți și bugetul de stat nu li se va mai acorda licența, atunci peste 70% din echipele de prima ligă ar trebui să nu o primească. Aceasta decizie va arunca în aer fotbalul românesc. Ținând cont de criza de la noi din țară, nu văd cum o să poată cluburile să rezolve. Statul ar trebui să facă și invers, să fie datoriile plătite, nu să fie datoriile către el condiție de primire a licenței”, a spus Viorel Boit, în emisiunea „Fotbal la matineu”, realizată de Horațiu Sima.
„Am tras un semnal de alarmă când s-a făcut asocierea cu Zambon, dar nu am fost luat în seamă”
Viorel Boit, fost președinte Politehnica Timișoara
Sursa: Sport Total FM