Recepția gazonului stadionului din Arad nu a fost finalizată. Primăria a cerut remedierea decifiențelor constatate. Constructorul: ”Probleme absolut mărunte!”

29 Apr. 2020, 12:23 Diverse

Relația cu năbădăi dintre Primăria Arad și firma giurgiuveană, SC Rulouri de Gazon SRL, care a montat gazonul pe noul stadion ”Francisc Neuman” nu putea să se încheie fără scântei și reproșuri. De fapt, oficial, cele două părți încă nu și-au strâns încă mâna și asta pentru că specialiștii din cadrul instituției de la kilometrul zero din Arad, dar și proiectantul, au sesizat câteva probleme, pe care „constructorul” are timp să le remedieze în această săptămână, scrie Sport Arad.

„Operațiunea” de recepție, desfășurată marți, a început cu 40 de minute întârziere, și asta pentru că reprezentantul Rulouri de Gazon, Ovidiu Petrache, și cel al firmei proiectante, Kronstadt Landscape Arhitects SRL, Marcel Dologa, au întârziat pe drum, venind de la București, respectiv Brașov. „Am întârziat o jumătate de oră, vin de la București în condiții de covid și mi se reproșează acest lucru… Arhitectul nu a venit nici acum și el vine de la Brașov. Nu m-am simțit bine, adică eu chiar am făcut eforturi deosebite. Am închiriat un avion, am plecat de la ora 5 dimineața, nu este simplu să vin în aceste condiții”, și-a motivat întârzierea Petrache.

Cert este că s-a stat și s-a dezbătut ore în șir calitatea gazonului de pe arena „Francisc Neuman”, lăsându-se, la un moment dat, și cu amenințări. Între altele, așa cum au declarat în urmă cu câteva zile, cei de la Rulouri de Gazon au spus că își vor lua pompele din cele două puțuri, pe care, de altfel, le-au făcut pe banii lor. De partea cealaltă, proiectantul și cei de la Primărie, în frunte cu noua șefă de la Serviciul Baze Sportive, Oana Oprean, au sesizat – printre altele – că steagul de corner nu e perpendicular cu bara porții dinspre Peluza Sud, sau că pe mai multe porțiuni de gazon a răsărit…costreiul, o buruiană ce afectează calitatea gazonului.

Dar, pentru a putea trage singuri concluziile, vă redăm în întregime punctele de vedere ale celor două „tabere”:

Primăria Arad: ”Se impune remedierea unor deficiențe constatate la suprafața de joc”

”Marți, 28 aprilie 2020, ora 10 a început recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul ”Amenajare gazon, instalație de încălzire și instalație de irigare la Stadionul Municipal UTA – Frații Neumann“. La stadionul municipal au fost prezenți în acest scop membrii comisiei de recepție, reprezentanți ai constructorului RULOURI DE GAZON SRL și ai proiectantului KRONSTADT LANDSCAPE ARCHITECTS SRL.

Cu această ocazie s-a stabilit de comun acord că se impune remedierea unor deficiențe constatate la suprafața de joc și nu numai, respectiv prezența costreiului pe jumătate din suprafața gazonului. Apoi, înlocuirea gazonului în zonele cu probleme a fost realizată în mod eronat cu bucăți mici, nu prin înlocuirea fâșiilor întregi de gazon, iar amplasarea porților necesită o reverificare întrucât traseul liniei porții nu corespunde cu punctele de colț ale terenului.

Având în vedere faptul că, ulterior datei finalizării recepției, întreținerea suprafeței de joc va cădea în sarcina beneficiarului, respectiv Municipiul Arad, a fost solicitată metodologia de întreținere, amănunțită, cu modul și condițiile de tundere, modul de administrare a îngrășământului, frecvența de irigare și tot ceea ce implică o îngrijire corespunzătoare a suprafeței de joc (gazon).

Recepția obiectivului de investiție ”Amenajare gazon, instalație de încălzire și instalație de irigare la Stadionul Municipal UTA – Frații Neumann” se va încheia numai după remedierea tuturor deficiențelor constatate” – se arată în comunicatul Primăriei Arad.

Ovidiu Petrache: „Până mâine vor fi rezolvate toate problemele absolut mărunte”

Gazonul arată foarte bine, asta este cel mai important. Este un teren făcut pe nisip și pe balast cu mari probleme potențiale deînrădăcinate, știm ce s-a întâmplat pe Arena Națională de mai multe ori și știm ce s-a întâmplat la Craiova. Noi am reușit să înrădăcinăm gazonul, se văd că sunt douăzeci și ceva de centimetri de rădăcini ale gazonului. El rezistă foarte bine. Restul sunt probleme de întreținere pe care le vom rezolva dacă ne vor ajuta și va fi interes. Se pare că o să fie interes. Sperăm că se vor rezolva lucrurile.

Deocamdată încă nu suntem la numitor comun, am recepționat o lucrare bine făcută, are calități, dar sunt mici și foarte mici probleme, două trei fire de iarbă pe care le strâng băieții. E clar o problemă de întreținere, gazonul acesta va avea nevoie de un om în permanență aici. Poate cădea curentul, cum s-a mai și întâmplat și atunci pompele calculatorului se resetează, nu se mai udă. Dacă nu e în permanență cineva a doua zi să vadă dacă trebuie să udăm gazonul, acesta va suferi pentru că este pus pe balast și nisip, nu pe pământ, deci trebuie să fie un om aici permanent. Acel om de la permanență poate să vină, să mai jumulească o frunză, ceva, între timp, dar gazonul de aici este foarte frumos.

Aradul o să aibă un stadion foarte foarte frumos. Până mâine vor fi rezolvate toate problemele absolut mărunte. Noi am avut deja o recepție, a fost trasat terenul în decembrie, a fost în regulă atunci, dar…Porțile se scot tot timpul înaintea întreținerii, se pun la loc, adică sunt niște chestii de reglaj care reprezintă o întreținere foarte mică”, a menționat Ovidiu Petrache, directorul SC Rulouri de Gazon SRL.

L-a așteptat și pe Bibarț la stadion…

După cum vă spuneam, nu puține au fost momentele în care SC Rulouri de Gazon SRL a contrat Primăria Arad prin media sau site-urile de socializare, reproșându-i întârzierile la plată sau faptul că nu comunică așa cum ar trebui. Dar, firma giurgiuveană nu a agreat în special faptul că „operațiunea” s-a întins prea mult, respectiv un an și 8 luni, când în alte orașe unde au beneficiat de tot sprijinul logistic totul a durat câteva săptămâni. Și mai mult, Petrache a sesizat absența lui Călin Bibarț, cel care atunci când a fost semnat contractul, în luna august a anului 2018, era prezent la stadion în calitatea sa de viceprimar.

„Nu văd niciun primar pe aici, nu văd pe nimeni din partea conducerii Primăriei. Interesul din partea mea a fost și eu sunt director general al unei firme cu o sută și ceva de angajați, adică eu am putut să vin aici de la București și ei, de la Primărie, nu”, a mai sesizat directorul SC Rulouri de Gazon SRL.

Concluzionând, procedura de recepție a gazonului de pe „Francisc Neuman” va fi finalizată în momentul în care costreiul va fi smuls, linia de aut de poartă îndreptată și brazdele cu probleme înlocuite total. Ovidiu Petrache susține că, miercuri, comisia de recepție se poate întoarce la stadion, însă rămâne de văzut dacă va fi adevărat așa.

O GALERIE FOTO semnată de VIOREL MUSCĂ la stadion puteți accesa AICI

Sursa: Sport Arad

29 Apr. 2020, 12:23 Diverse
Pe aceeași temă