Rapid își poate lua gândul de la ”Arcul de Triumf”. Președintele FR Rugby explică de ce noua arenă nu poate găzdui meciuri de fotbal, ci este rezervată exclusiv pentru sportul cu balonul oval

20 May. 2020, 12:29 Diverse
Rapid își poate lua gândul de la ”Arcul de Triumf”. Președintele FR Rugby explică de ce noua arenă nu poate găzdui meciuri de fotbal, ci este rezervată exclusiv pentru sportul cu balonul oval

În dese rânduri în acest sezon, Rapid a anunțat că și-ar putea juca meciurile de pe teren propriu pe noul stadion Arcul de Triumf, fiindcă arena Regie are un gazon care nu se ridică la pretențiile sale. Asta până când noul stadion din Giulești va fi și el gata, deoarece este într-un stadiu mai înapoiat privind construirea sa. Numai că dorința alb-vișiniilor nu este pe placul lui Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby. Acesta nu este de acord ca pe această arenă să aibă loc meciuri de fotbal, dar, totodată, spune că nici nu îndeplinește condițiile pentru a organiza o astfel de competiție.

UPDATE | Senatul a adoptat trecerea arenei Arcul de Triumf de la MTS la FR Rugby

Senatul a adoptat, în plen, miercuri, 20 mai, propunerea legislativă prin care administrarea Stadionului Naţional „Arcul de Triumf” trece, după modernizare, de la Ministerului Tineretului şi Sportului la Federaţia Română de Rugby.

Senatorii au votat telefonic, exprimând 85 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 17 abţineri, relatează Agerpres.

Alin Petrache spune de ce ”Arcul de Triumf” trebuie să rămână stadion de rugby, nu să găzduiască meciuri de fotbal

De curând, Gigi Becali, finanțatorul FCSB, un alt club, pe lângă Rapid, care s-a arătat interesat să își dispute anumite meciuri pe ”Arcul de Triumf”, a spus că Răzvan Burleanu, președintele FRF, face demersuri pentru ca noua arenă de lângă COSR să fie încadrată ca stadion de fotbal, nu de rugby, așa cum a fost înainte de demolarea construcției vechi.

”Eu știu că Burleanu a făcut o cerere la Ministerul Sportului sau nu știu ce minister să rămână terenurile în domeniu, adică dacă a fost făcut pentru fotbal, fotbal să rămână. În Ghencea nu mă duc, că nu vreau scandal pe acolo. Mă întrebați de România?! Dacă câștigă Talpan, îți dai seama ce e în România? Dacă omul vrea ca stadionul să poarte numele lui, îți dai seama?!”, a declarat Gigi Becali la Pro X.

Alin Petrache a explicat istoria acestui teren, care a fost mai bine de 100 ani destinat doar rugby-ului și a dezvăluit că aici nu s-a jucat niciodată fotbal. Mai mult, fostul internațional susține că stadionul Arcul de Triumf nu respectă dimensiunile unei arene de fotbal și că băncile tehnice nu pot fi pe gazon.

”Acest teren a fost conceput pentru rugby și folosit în acest scop din 1913, cand a găzduit primele două partide oficiale consemnate în istorie, între Tennis Club Roman si Sporting Club. De atunci s-au jucat în această bază sportivă meciuri de rugby, iar în 2014 locația a fost trecută în lista sinteză a obiectivelor de investitii din Subprogramul “Complexuri sportive”, din cadrul Programului național de constructii de interes public sau social al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru a se construi o bază rugbystică modernă, care să respecte standardele internationale și pe care echipa națională și echipele de club să își joace meciurile. Proiectul a fost gândit pentru sportul cu balonul oval, aici fiind practic leagănul acestei discipline”, a spus Petrache.

”Lățimea terenului este de 80 de metri. Din ce am reținut, UEFA stipulează clar ca lățimea trebuie să fie 68 de metri pentru categoriile 3 și 4. Pe lateral nu sunt tribune sau garduri, sunt pereți de beton. FIFA și UEFA cer, de asemenea, ca pe margine să fie 10 metri liberi, unde se află suprafața de protecție, banca tehnică și așa mai departe. Se ajunge astfel la 88 metri, prin urmare din aceasta cauza, din pacate, terenul nu va putea fi folosit pentru meciuri oficiale de fotbal. În cazul rugbyului prevederile sunt diferite și să nu uitam că nu există bancă de rezerve, jucătorii stand în tribună.

Pe acest teren se pot face antrenamente, aceasta fiind și una din premisele demarării construcției noii arene, dar nu a fost niciodată vorba despre desfășurarea unor meciuri oficiale de fotbal”, a încheiat Alin Petrache.

”Am văzut prin presă că FCSB și Rapid se bat care să joace pe stadionul Arcul de Triumf, dar pe noi nu ne-a căutat și nu a întrebat nimeni nimic”

Totodată, Alin Petrache spune că nu a fost contactat de nicio echipă de fotbal pentru închirierea stadionului și că pe ”Arcul de Triumf” trebuie să rămână exclusiv pentru rugby.

Am văzut prin presă că FCSB și Rapid se bat care să joace pe stadionul Arcul de Triumf, dar pe noi nu ne-a căutat și nu a întrebat nimeni nimic. Nu am discutat nici cu domnul Becali, nici cu altcineva. Mă întrebați cât ar fi chiria pentru o echipă de fotbal, dar nu știu răspunsul, nu ne-am gândit. Noi vrem un stadion de rugby, pe care să joace toate echipele noastre naționale și pe care să putem organiza meciurile importante ale cluburilor, din campionat, din cupă, din competițiile europene…

Cred că cei de la fotbal au ars etapele, pentru că trebuiau să ne ceară nouă acceptul înainte să se laude că vor juca pe această arenă. Din punctul meu de vedere, stadionul este unul de rugby, un proiect la care am lucrat din greu, nu știu dacă vor putea să intre alte sporturi aici. Asta rămâne de văzut. 

Lucrările la noua arenă au ajuns la peste 80%, mai sunt de făcut finisajele. Cred că va fi finalizată construcția în lunile următoare și vom putea juca acolo în această toamnă. Noi avem sediul federației chiar lângă stadion, așa că merg în fiecare zi să văd cum mai evoluează proiectul. Pot zice că e ca Făt-Frumos, crește în fiecare zi și se mai adaugă câte ceva. Este proiectul meu de suflet, cel cu care am candidat la președinția federației, și sunt mândru că o să putem oferi rugbiștilor de astăzi un stadion modern, chiar pe locul unde s-a jucat prima dată rugby în țara noastră.

La începutul anilor 1900, ‘La Șosea’ s-a născut acest sport în România, odată cu studenții care s-au întors din Franța și au adus rugby-ul cu ei. Vom face și un muzeu al rugby-ului, am început să luăm legătura cu foști sportivi, familiile lor, fani și colecționari, pentru a strânge tricouri, ghete, medalii și alte obiecte importante pentru istoria rugby-ului românesc. Știm că sunt atașați de ele, dar vrem să le expunem în acest muzeu, care să devină un punct de referință pentru turiști și iubitorii de sport.

Noua arenă va avea aproape 8.000 de locuri și vrem să batem recordul de la meciul cu Uruguay, din 2010, când au fost în tribune în jur de 6.500 de spectatori. Cartierul de aici emană rugby și nu cred că nu va fi o problemă să jucăm cu tribunele pline la fiecare meci. Vreau să se creeze o emulație la fel de mare ca la deschiderea Arenei Naționale, când au venit mulți iubitori de sport și mulți copii să vada stadionul. Noi, la rugby, lucrăm cu cele 8 euroregiuni ale țării și am vrea, în anii următori, să avem în fiecare dintre ele câte o arenă de 8-10.000 de locuri. Cele de 30-40.000 de locuri sunt prea mari, nu mai vine lumea la stadion nici pentru fotbal, poate doar la meciurile echipelor naționale sau la întâlnirile cu adversari de renume. Nu vedeți că Cluj Arena se umple doar la Untold? Vrem să aducem din nou lumea la stadion, să creăm o afacere și un fenomen social”, a declarat Alin Petrache la Pro X.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/foto-pe-stadionul-ghencea-a-inceput-montarea-scaunelor-cum-arata-viitoarea-arena-a-stelei-si-cum-se-prezinta-lucrarile-la-giulesti-si-arcul-de-triumf-19128809

https://liga2.prosport.ro/special/vesti-excelente-pentru-rapid-si-suporterii-sai-stadion-giulesti-va-fi-gata-in-2020-se-recupereaza-zi-de-zi-acel-handicap-cu-care-a-pornit-stadiul-lucrarilor-celor-trei-noi-arene-d-19131679

20 May. 2020, 12:29 Diverse
Pe aceeași temă