După rușinea de sâmbătă, când meciul de rugby dintre Timișoara Saracens și Northampton Saints nu s-a putut disputa din cauza ninsorii abundente, ies la iveală noi amănunte despre problemele stadionului „Dan Păltinișanu”, cu efect și asupra fotbalului. Practic, dacă Timișoara ar avea, ipotetic vorbind, de anul viitor o echipă în prima ligă, „Marele Oval” nu ar mai fi regulamentar. Motivul este foarte simplu, și anume, legat de faptul că instalația de încălzire a gazonului a fost pornită o singură dată, în ianuarie 2017, tot de clubul de rugby, cu un generator adus ad-hoc. Inslatația nu poate merge încontinuu, mai ales că lucrarea nu a fost recepționată niciodată!
Teoretic, instalația poate fi pornită cu un generator închiriat, adus la stadion, dar, practic, acest lucru implică cheltuieli astronomice în condițiile regulamentului actual. Echipele din Liga 1 trebuie să țină instalația pornită în permanență pe timpul iernii. Așadar, soluția „naturală” este ca instalația să fie cuplată la rețeaua de curent de la stadion. Acest lucru nu se poate face însă nici tehnic, nici juridic. Instalația nu poate fi cuplată la rețeaua din cartier, întrucât, din cauza consumului ridicat, locuitorii ar risca să rămână fără curent! Iar ca cei de la Consiliul Județean Timiș să schimbe instalația de la arena de fotbal, lucrarea trebuie recepționată.
Administratorul stadionului a confirmat informația. „Știu și eu că trebuie schimbat ceva, deoarece instalația consumă mult curent și există riscul să rămână cartierul fără curent. Dar ca CJT să facă aceste modificări, lucrarea ar trebui recepționată. Eu știu că recepția nu s-a făcut niciodată. Când era Daniel Stanciu încă la club, știu că firma a refuzat, deoarece nu se plătiseră toți banii”, a declarat, pentru ProSport, Romeo Malac, administratorul stadionului „Dan Păltinișanu” din august 2001 până în prezent.
Recepția versus insolvența
Malac se referea la sezonul 2015-2016, când ACS Poli a fost obligată de regulament să își cumpere instalația de încălzire a gazonului. Între timp, ea a fost achitată integral, dar, într-adevăr, nu la finalul acelui sezon, când echipa a retrogradat, însă a revenit în prima ligă după falimentul Rapidului. Radu Birlică, acum administrator special al clubului aflat în insolvență, spune că nu i s-a cerut recepția oficial.
„Anul trecut am plătit ultima tranșă de 10.000 de euro pentru instalație, a fost o cesiune din drepturile TV. În total, a costat 75.000 de euro. Eu am solicitat un punct de vedere de la avocați, pentru că instalația este un bun al unui club în insolvență și nu vreau, peste ani, ca administrator, să mi se impute că prin recepție am instrăinat un bun al clubului. De asemenea, nu mi s-a solicitat niciodată oficială să facem recepția. Acum 4-5 luni am discutat cu domnul Dobra (n.r. Călin Dobra, președinte Consiliu Județean Timiș) amical, că ar trebui să facem recepția. Atât”, a declarat Radu Birlică.
Totuși, Birlică e de părere că CJT tratează situația cu neprofesionalism, întrucât proprietarul care închiriază stadionul trebuie să se ocupe și de teren, și de deszăpezire. „Noi când închiriem un stadion, ar trebui să o facem cu el curat și funcțional. Ei închiriază, ei trebuie să se ocupe de deszăpezire, de instalația de încălzire. Domnul Malac și domnul Doroș sunt neprofesioniști, și țin locul unor tineri care ar fi mult mai capabili”, a precizat Birlică despre șeful Direcției de Prestări Servicii și administratorul stadionului.
CJT oricum vrea să dărâme stadionul. Semne de întrebare pentru viitorul Timișoarei în Liga 1
Așadar, dacă instalația de încălzire nu va fi recepționată și nu se fac „ajustările” la stadion astfel încât să poată fi cuplată la rețeaua de curent și pornită, teoretic, Timișoara nu poate găzdui meciuri de prima ligă. Niciuna dintre actualele echipe ale orașului nu pare să emită pretenții la promovare. ASU Politehnica e pe locul 11, cu 25 de puncte, Ripensia, pe 12, tot cu atâtea, iar ACS Poli e pe ultimul loc, cu 10 puncte.
Însă dacă în vară, să zicem, Sportul Snagov promovează și se mută la Timișoara, situația ar deveni „interesantă”. Consiliul Județean Timiș vrea să dărâme stadionul cât mai repede. Singura certitutdine e că până în iunie nu se va întâmpla acest lucru, deoarece în 31 mai – 2 iunie, pe stadion va avea loc festivalul de muzică „Diskoteca”.
Articol scris de Anda DELIU