Proiect ambițios în Ghencea. Cum se va transforma Steaua în viitorul apropiat: „Nu va fi a cuiva care să fie acționar principal, trebuie să ținem cont de suporteri”

Octavian Vasilescu 06 Aug. 2019, 09:34 Liga 4
Proiect ambițios în Ghencea.** Cum se va transforma Steaua în viitorul apropiat:

Florentin Dumitru s-a alăturat în această vară proiectului Steaua, din Liga 4, iar în cadrul emisiunii ProSport Live a explicat ce planuri are pentru viitorul aproapiat. Fostul fundaș din Ghencea și administrator al Arenei Naționale vrea ca Steaua să trăiască din fonduri proprii, nu din bani publici. Spune că are un plan prin care să fie înființate două Asociații Sportive, care să preia echipa, astfel încât să nu există un patron care să ia deciziile de unul singur. Florentin Dumitru spune că se bazează pe vânzarea unui număr uriaș de abonamente, după ce noul stadion va fi inaugurat.

Florentin Dumitru a explicat ce vrea să schimbe la Steaua: „Noi ne-am întâlnit de foarte multe ori cu suporterii și încercăm să schimbăm multe lucruri. Eu încerc să țin separat contabilitatea primară. Avem un site și vreau să apară totul acolo, să fie transparent. Tot ce înseamnă echipa mare, nu academie. Aș vrea să dezvolt academia, dar e complicat. În mod normal, ar trebui să fie ceva social. Scoți copilul din fața calculatorului și îl duci la sport. Un club mare nu trebuie să ia o cotizație de la un copil ca să-l antreneze. Copilul trebuie să vină pentru club, să nu plătească nimic și dacă nu vrea să facă performanță, să-l ajuți să facă sport. Să-l aduci într-o competiție care să-l atragă din fața calculatorului.

Trebuie să faci lucruri ca să progresezi prin fonduri proprii. Asta vreau eu sa fac la Steaua, am prezentat un plan prin care clubul Steaua să nu mai fie finanțat de la armată. Doar prin prisma suporterilor și pe o chestie de imagine care trebuie vândută. Sunt deja o grămadă de oameni care vor să vină și să ajute clubul. Marea majoritate și suporterii care sunt acum la CSA Steaua sunt cei de la peluza sud. Ne-am întâlnit de foarte multe ori cu ei. Noi avem un site al nostru, toată contabilitatea primară să apară, să nu aibă treabă cu lucruri ascunse.

Steaua nu va fi a cuiva care să fie acționar principal

Noi avem trei acțiuni. Una e cu suporteri și cu armată. O să vină la primul meci, o să dăm drumul la abonamente, cu un tricou pentru toată lumea. Și cel care e la Buzău și nu vine la meci, să cotizeze. În primă fază au fost în jur de 2.000 de bilete vândute. Cu 140 de lei de abonament, te duci în vreo 60.000 – 70.000 de euro. Care sunt extra-bugetari. Deja am vorbit cu o firmă care e partenerul tuturor: Alexandrion. Nu vor să fie cu Steaua sau cu altă echipă, doar vor să fie în sport. Sunt peste tot, și la Craiova, peste tot. Noi vrem să le facem un campionat din inițiativa noastră, al tuturor firmelor, pentru sumele pe care le aduc la noi.

Se va face o Asociație Sportivă, dar ea va fi strict a Armatei. Nu va fi a cuiva care să fie acționar principal. Armata + 1%, pentru că legea spune că pe Asociație Sportivă trebuie să fie doi asociați. 1% probabil va fi o altă societate, care e tot a Armatei. Când vei avea vreo 15.000 de oameni, plătitori de abonamente, vei avea un buget. Noi, staff-ul, trebuie să fim mixtura asta. Armata ar trebui să decidă, în mare, și noi trebuie să ținem cont de suporteri. Cumva, clubul ăsta mi-a intrat în suflet din cauza suporterilor.

Trebuie să ai o temelie. Dacă nu-ți calculezi să te întinzi cât ai plapuma… Eu am fost la Petrolul. După o promovare, cu stat în Divizia A, au venit toți de la Cluj. Noi aveam salarii în jur de 3.000 – 4.000 de euro, iar ei aveau salarii de 20.000. Cam așa. Normal că într-un an de zile s-a ales praful. Dacă încerci să zici: >, n-ai nicio bază. Și primarii vor să-l copieze pe Gigi Becali. Toată lumea… Un om simplu, care n-a avut o afacere în viața lui, spune că Becali trebuie să dea ordine. Afacerile mari se fac cu angajați mulți, dar într-o ierarhie.

Până începe campionatul nu va fi gata noua tribună. Ușor, ușor, o să pună cuzineții, o să fie o tribună de 1.500 de locuri. Cam ăsta ar fi proiectul. Noi, cei care suntem pe fotbal, încercăm să susținem pe fotbal și banii care vin să se ducă pe infrastructură. Să nu mai avem 400 de copii, să avem 1.000. O să avem o organigramă nouă care îi vizează și pe copii. La Divizia D n-ai nevoie de prea mulți oameni, e o chestie pe care vreau s-o reușesc și sigur o s-o reușesc. Pasul e să producem cât mai multe din publicitate și să vină cât mai mulți foști colegi de-ai mei cu idei, nimeni nu le știe pe toate”, a spus Florentin Dumitru, la ProSport Live.

Întrebat câți suporteri ar veni acum, în Ghencea, dacă Steaua ar avea un stadion de circa 15.000 locuri, Dumitru a spus: „Lumea vine și pentru spectacol. Nu doar suporterii. Suporterii vin și se manifestă. Mulți vin pentru spectacol. Dacă ai un stadion frumos, cochet, în Ghencea ar veni la un meci normal în jur de 10.000 – 15.000”.

Florentin Dumitru vrea să schimbe și sistemul competițional din Liga 4 pe București: „Joci campionatul, câștigi cu 20 de puncte, și rămâni cu 3-2-1-0. Un meci… Am vorbit la AMFB și au spus că nu pot schimba sistemul de pe azi pe mâine. Până acum doi ani, când au venit Rapid cu Steaua, nu aveau nicio treabă. Ei mai organizau un playoff, mai câștigau niște bani și a rămas totul în acest mod. Eu vreau să fac o cerere să se schimbe sistemul. Chiar dacă eu promovez acum, e spre binele fotbalului românesc. O facem de acum, să fie pentru cine vine din urmă”, a declarat „Micul Beckham”, la ProSport Live.

Florentin Dumitru a jucat în Ghencea în perioada 2000-2006 și a câștigat trei titluri de campion cu gruparea roș-albastră. Pentru o perioadă de aproximativ 6 luni a ocupat o funcție de conducere la FC Voluntari.

Octavian Vasilescu 06 Aug. 2019, 09:34 Liga 4
Pe aceeași temă