Oradea vrea să-și facă stadion asemănător cu cel de la Târgu Jiu. Primarul Ilie Bolojan a anunțat locația unde va fi construit, pașii următori și când vor începe lucrările

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 17:49 Campionat

Oradea face primii pași în vederea construirii unui nou stadion în oraș. Primarul Ilie Bolojan a anunțat astăzi, 18 septembrie 2019, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce intenționează să ridice o arenă sportivă în următorii ani, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Aceasta se dorește a fi asemănătoare cu cea ridicată la Târgu Jiu, să aibă între 15 și 20 de mii de locuri și să coste maximum 40 de milioane de euro.

Momentan sunt doar discuții și urmează ca până în primăvara anului 2020 să fie realizat un plan de urbanism și studiul de fezabilitate, anunță bihon.ro. Pentru realizarea stadionului au fost analizate doua locații: actualul teren de sport de la Universitatea Oradea și terenul din spatele benzinăriei Socar, de la ieșirea din Oradea spre Băile Felix. A fost preferat acesta din urmă, datorită spațiului mult mai mare și a zonei care permite accesul din mai multe direcții.

„Până la finalul acestui an vom derula câteva proceduri în zona respectivă. Vom realiza studiul de fezabilitate cu firma clujeană Dico&Țigănaș, care a realizat proiectele stadioanelor Cluj Arena și Ion Oblemenco (Craiova)”, a precizat primarul Bolojan.

Edilul-șef al orașului Oradea a mai precizat că noua arena sportivă ar urma să fie asemănătoare cu cea de la Târgu Jiu, iar pentru startul lucrărilor a vehiculat anul 2021.

Costul noului stadion urmează să fie stabilit în funcție de capacitate și de facilitățile acestuia, cu sau fără pistă de atletism, dar și de soluția propusă de arhitect. Acesta poate varia de la 20 la 40 milioane euro. „Orice oraș care se dezvoltă are nevoie de acest fel de facilități”, a mai spus Ilie Bolojan.

Actualul stadion, Municipal „Iuliu Bodola”, va fi dărâmat după finalizarea noii arene, iar la stadionul Tineretului va fi demarat un studiu de fezabilitate pentru reabilitare.

Județul Bihor a rămas în această vară fără echipă de fotbal măcar la nivelul Ligii 2, după ce Luceafărul Oradea a fost retrasă din eșalonul secund de finanțatorul ei din umbră și mutată în Liga 3. Oricum, Luceafărul nu juca la Oradea, ci doar îi purta numele, deoarece meciurile și le desfășura la Sânmartin, o comună din apropiere. Clubul emblematic FC Bihor a dispărut la finalul anului 2015, în timp ce nou-înființata CAO Oradea se află în Liga a 4-a, după ce în sezonul trecut a ratat promovarea în detrimentul celor de la CSC Sânmartin.


Terenul unde ar trebui să apară noua arenă din Oradea. Foto: bihon.ro

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 17:49 Campionat
Pe aceeași temă