Interzis să fotografieze meciurile echipei Csikszereda pentru că și-a cerut drepturile! În schimb, a fost acuzat că „l-a criticat” pe premierul maghiar Viktor Orban

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 12:05 Diverse

FK Csikszereda a luat o decizie drastică în privința unui fotograf din Miercurea Ciuc. Lui Zsolt Halmágyi, clubul nou-promovat în Liga 2 i-a retras acreditarea foto pentru sezonul aflat în curs de desfășurare după un incident petrecut la Gala Sportului Harghitean – 2018, un eveniment care a avut loc în urmă cu aproape un an, pe 22 decembrie 2018, la „Casa Harghita” din Miercurea Ciuc.

Csikszereda a publicat, pe 16 septembrie 2019, un comunicat în limba maghiară, limbă în care, de altfel, își scrie toate știrile pe site-ul oficial, în care anunță că i-a retras acreditarea foto lui Zsolt Halmágyi, angajat al Sportfoto Press, deoarece, la Gala Sportului Harghitean din 2018, „l-a insultat pe președintele FK Csikszereda și a făcut comentarii actualului prim-ministru ungar și sistemului maghiar de sprijin sportiv. Acest comportament este total inacceptabil pentru noi și credem că atunci când tinerii noștri sportivi erau doar recunoscuți, nu ar fi existat un loc pentru acesta”.

Clubul din Miercurea Ciuc susține însă că lui Zsolt Halmágyi i se interzice doar să-și exercite meseria la meciurile echipei disputate pe teren propriu, însă nu și accesul ca spectator pe stadion, în cazul în care își cumpără bilet. Ori este acceptat ca fotograf în cazul în care o agenție foto cunoscută solicită acreditare în numele său.

Nu este niciun secret că FK Csikszereda și academia de fotbal pe care o are în spate la Miercurea Ciuc sunt susținute financiar de Guvernul Ungariei, premierul maghiar Viktor Orbán acordând în ultimul timp o atenție sporită cluburilor românești din Secuime, ca Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Liga 1), FK Csikszereda (Liga 2) sau AFC Odorheiu Secuiesc (Liga 3).

Zsolt Halmágyi: „După mintea lui, l-am jignit că mi-am cerut banii. Guvernul este sponsor, dar eu nu am treabă cu Guvernul”

Contactat de ProSport, Zsolt Halmágyi a povestit de unde a pornit totul. Fotograful din Miercurea Ciuc spune că Csikszereda avea o datorie mai veche la el și faptul că a îndrăznit să-l întrebe pe președintele Zoltan Szondy dacă clubul se află în faliment, pentru faptul că nu și-a achitat datoria, a dus la această măsură dictată împotriva sa. Cât despre comentariile făcute asupra prim-ministrului Viktor Orban și sprijinul financiar acordat de Guvernul Ungariei acestea au fost pur interpretările lui Szondy. Halmágyi nu înțelege de ce conducătorul clubului Csikszereda implică politica în acest subiect.

„Eu, anul trecut, le-am făcut câteva poze la un meci. Am stabilit detaliile, am facturat și plata a venit cu mare întârziere. E adevărat, că atunci când a fost Gala Sportului Harghitean, era clubul acolo, reprezentat de big boss-ul lor, de domnul Szondy (n.r. – Zoltan Szondy), și l-am întrebat: «Mă, voi dați faliment?» Mi-am permis, pentru că am fost colegi cândva la UJ Sport. Și cum, că nu înțelege. Și zi: «Nu poți să plătești sau care-i treaba?» De aceea am întrebat dacă dă faliment. Și mi-as spus că el nu știe să aibă datorie. Astea au fost marile jigniri și de aici nu știu ce caută politica, pentru că a început să spună în stânga și în dreapta că am avut nu știu ce cu Guvernul Ungariei și așa mai departe. Știi că este cât de cât sponsor la club. Dar dintr-o datorie dintr-asta, nu știu acum cum încearcă să facă politică. Dar, mă rog, treaba lui.

Și am căzut la pace, că nici eu nu mai lucrez pentru ei, nici ei să nu mă mai caute cu contract. Și când au început campionatul în Liga 2, am solicitat acreditare pentru Sportfoto Press, am primit și când m-a văzut la meci, m-a făcut în toate felurile. Era de față omul lor de presă și, în fața lui, a întrebat cum mi-a dat acreditare și că imediat trebuie revocată. Asta s-a întâmplat la primul loc meci de acasă, cu Metaloglobus (n.r. – desfășurat pe 10 august). Ă‚sta a fost antecedentul. Probabil.

Pe urmă mi-am dat seama că asta îl durea, că, după mintea lui, l-am jignit că mi-am cerut banii. Guvernul este sponsor, dar eu nu am treabă cu Guvernul. Eu m-am referit că având un suport așa în spate, care e treaba de nu pot să plătească? Deci, practic, am făcut referire că managementul este de rahat. Că un manager să nu știe că are datorie, în loc să își ceară scuze… Deci, practic, mi-am vrut banii. Între timp s-a rezolvat, dar cu nu știu câte luni întârziere. Și atunci (n.r. – cu Metaloglobus), m-a dat afară. Dar după ce am făcut sesizări, acum spune că pot să mă duc la meci ca spectator. Glumă bună pentru un fotograf”, a spus Zsolt Halmágyi.

Foto: Zsolt Lorand Halmágyi

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 12:05 Diverse
Pe aceeași temă